Jump to content


Sam Gramofon + Schroeder Ru�ka (Klon)


giZ_Mo

Recommended Posts

1-8.jpg

О овом грамофону вероватно доÑта знате ал' није згорег да Ñе бар мало не дочара!

У питању је грамофон Ñа каишним погоном и мотором који Ñе налази у заÑебном кућишту.

Све урађено веома квалитетно а бога ми је и веома тешко.

Тањир ниÑам уÑтановио од ког је материјала, тежак је али миÑлим да није од метала. ОÑовина је добро урађена као и чаура у коју улази.

6-4.jpg

Ево изгледа чауре

5-6.jpg

Мотор у заÑебном кућишту је направљен као да треба нуклеарни напад да издржи. Све је направљено од челичних плоча и прилично је тешко.

Сам мотор је једноÑмерни напон напојен из иÑправљача.

4-7.jpg

Ево и назива грамофона:

3-7.jpg

Ево и Ñнимака одозгоре да Ñе види колики је у Ñтвари Ñам грамофон Ñа мотором

2-7.jpg

Иначе Ñам грамофон има Ñамо брзину од 33,3 обратаја, нажалоÑÑ‚ ниÑам могао пар макÑи Ñинглова да чујем.

Толико о грамону.

:wave2

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 95
  • Created
  • Last Reply

Ðаравно Ñам грамофон је набављен без ручке јер је у Ñтарту била идеја за Шредер ручком :facehearts .

Ево прво мало Ñлика :

11-2.jpg

22-5.jpg

33-2.jpg

44.jpg

55.jpg

66.jpg

77.jpg

88.jpg

99.jpg

111.jpg

О тој ручки Ñе Ñигурно већ Ñве зна, значи Ñама ручица је окачена о карбонÑку нит а умеÑто уља које Ñу кориÑтиле ручке иÑтог принципа кориÑте Ñе ÐеодимујÑки магнети оријентиÑани Ñевер-југ Ñевер југ, значи привлаче Ñе.

Све је одрађено од алуминијума оÑим против тега који је од бакра и Ñаме цевчице која је од карбона.

За бакар Ñам Ñе одлучио јер је ефективна дужина ручице 10" и изиÑкивало је материјал мало веће Ñпецифичне тежине.

Све је ручни рад оÑим лифта који је фабрички.

:wave2

Link to comment
Share on other sites

Иначе грамофон Ñа ручком и Динавектор главом у директном дуелу по мени је поразио звук ДÐЦ+ ПЦ.

Ево и изгледа комплетног ÑиÑтема на којем је Ñлушан грамофон:

112.jpg

113.jpg

114.jpg

115.jpg

У звуку Ñе не оÑећа приÑуÑтво ни грамофона ни ручке. Једном речју Ñвира Ñамо глава.

Е Ñад мало уживјте у Ñликама одох Софији да дам вечеру.

:wave2

Link to comment
Share on other sites

SviÄ‘a mi se ova reÄenica, da ne kažem ove dve:

У звуку Ñе не оÑећа приÑуÑтво ни грамофона ни ручке. Једном речју Ñвира Ñамо глава.

Link to comment
Share on other sites

Стонколде, је л' то она Шредерка?

Ух, ал' је Ñеху...

Шта рећи за ручицу него - Ñвака чаÑÑ‚ и :klanjanje

Даља прича не треба... Речи нема... Лагано Ñам Ñе Ñмрз'o...

Оћел бити ÑлушКање?

Link to comment
Share on other sites

Стонколде, је л' то она Шредерка?

Ух, ал' је Ñеху...

Шта рећи за ручицу него - Ñвака чаÑÑ‚ и :klanjanje

Даља прича не треба... Речи нема... Лагано Ñам Ñе Ñмрз'o...

Оћел бити ÑлушКање?

Link to comment
Share on other sites

OÄekujem danima da se slike pojave. Vredelo je Äekati, uraÄ‘ene su profesionalno.

Budno sam pratio raÄ‘anje ovog gramofona. Od same ideje za ruÄku koju mi je stoN predstavio pre nepunih godinu dana, preko nekoliko promenjenih gramofona od strane vlasnika, do same ideje za pogon i bazu kakve danas vidimo. Moram priznati da sam bio dosta skeptiÄan po pitanju celog projekta i iznenaÄ‘en brzinom kojom je isti realizovan.

Gramofon "u prirodi" izgleda impozantno. Zaista odaje utisak stabilnosti i "neuništivosti". Težak je oko 20 kg. IzraÄ‘en je od (za mene nepoznate ali dobre) kombinacije drveta i aluminijuma, sa bakarnim valjcima na tanjiru. Naravno, sav taj trud može se u praksi pokazati uzaludnim ukoliko postoje smetnje koje se prenose na zvuk. No, o zvuku nešto kasnije.

Motor je u odvojenom metalnom kućištu i odlikuje ga dobra stabilnost u radu. Koliko god se trudio, nisam mogao da primetim nikakvo podrhtavanje, zavijanje ili promenu brzine pri slušanju ploÄa. U "praznom hodu" je apsolutno tih. Težak je oko 10 kg.

RuÄka je pravo umetniÄko delo. Najpre sve pohvale tvorcu originalnog dizajna za ideju koja je po mom mišljenju jedina ispravna. Cela ruÄka "levitira" u vazduhu držeći se samo za jednu nit. Na ovaj naÄin je praktiÄno odvojena od ostatka sklopa i nije podložna spoljašnjim uticajima u svojoj osnovi, dok sa druge strane služi kao savršen nosaÄ za zvuÄnicu. Dopada mi se ideja sa karbonskom ruÄicom koja po mojem mišljenju još više doprinosi i inaÄe izuzetnom dampiranju. Mislim da je ovo izvorno stoN-ova zamisao. Sama izrada ruÄke je za Äistu desetku. Prelepo izgleda, svi nivioi podešavanja odliÄno reaguju i moram da priznam da sam sa pravim uživanjem pratio kako to stari majstor (stoN) radi. ÄŒista precizna mehanika, filigranski rad.

Kao celina gramofon funkcioniše besprekorno, da vidimo kako zvuÄi?

Vlasnika gramofona poznajem dobro i upoznali smo se preko zajedniÄke ljubavi - zvuÄnika Yamaha NS-1000M. Bio je vrlo ljubazan da donese svoj D/A convertor Weiss Minerva i gostuje u mom sistemu. Minerva je fenomenalan dac i to je bio zvuk koji me je kupio za sva vremena. Iako imamo iste zvuÄnike imamo dva sasvim razliÄita sistema. Moj sistem je tranzistorski sa puno pravih vati u Äistoj klasi A i sa podosta struje koju isporuÄuju prema Yamahama. Njegov sistem je lampaški SET od 12W by TdP. Kao phono pre-amp koristi izvanredan Sony TA-E88. Kablovi su kod mene srebro by stoN a kod njega takoÄ‘e odliÄni FTA.

Link to comment
Share on other sites

Moram da priznam da je njegov sistem izvanredan kompromis imajući u vidu okolnost da je primoran da ga sluša uglavnom u poznim satima i na nižim nivoima glasnoće. Bio sam ne malo iznenaÄ‘en kada sam Äuo kako Yamahe mogu nežno da sviraju a opet sa druge strane da prenesu sva uzbuÄ‘enja na nivou glasnoće normalnog ljudskog govora. Sve je bilo tu: i dinamika i detalji i pozornica i vazduh i dubina ... i tišina. Jednostavno, kad nema nikakvog materijala ne Äuje se apsolutno ništa, Äak i na praznim slojevima LP-a. Zaista dobra polica za komponente, sand box-ovi i odliÄna regulacija i filtracija napajanja su sigurno dali svoj doprinos. Slušali smo razliÄit materijal, bilo je i direktno rezanih ploÄa, uglavnom novih. Mene su najviše osvojile one iz filmskih klasika: 20. vek, Amarkord, Bilo jednom ... i ...zaista izvanredan i neponovljivi - Johny Cash. Potom smo pustili Weiss Minerva sa najboljim materijalima trenutno dostupnim u smislu kvaliteta (originalna Hi-Res izdanja i WAV fajlovi).

Šta da kažem na kraju?! Iako sam se preorijentisao na digitalni sistem, poželeo sam ili bolje reći - Ävrsto rešio da pribavim sebi ovakav gramofon. Jednostavno to svira savršeno. Jedini gramofon koji sam Äuo u kojem sviraju samo zvuÄnica i vinil ili je bolje reći - sami izvoÄ‘aÄi. KoliÄina detalja je Äak i veća nego kod ponajboljih Hi-Res materijala sa ponajboljim konvertorima (Weiss Minerva je koštao 5000$). Sama prirodnost tonova, boja, kohezivnost je naprosto bolja kod ovog gramofona. Vlasniku ostaje da menja zvuÄnice (iz Äistog hira) i vinile , možda u nekom bunilu i amp ili bazu, ali ruÄku ne verujem da će ikada poželeti da promeni. :wave2

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...