Jump to content


Lampucera Dac


pera451

Recommended Posts

Ма Ја миÑлим да Ñу тебе због терора Ñа лампуцером отерали у подрум sarcastic_hand.gif

:wave2

Link to comment
Share on other sites

Aha, ovo pišem sa telefona iz podruma yahoo.gif, struju za lampu sam prevezao (ćistih 220 volti sa komšijskog podruma), dampirano je vrhunski tako da je zvuk nikad bolji, doture mi hranu i vodu jednom dnevno, nije baš udobno ali svira za desetku.

Link to comment
Share on other sites

UPOZORENJE!! Sledi veoma dug tekst.

Kao što sam obećao @Siroma i ostalim@, kad dobijem Lampuceru spakovanu u kutiju i spremnu za rad, obavljam test Lampucera vs. Sony Minidisc Deck MDS-JE530. Test koji sledi je obavljen detaljno koliko sam bio u mogućnosti i sa najboljom voljom za testiranjem, sa zakašnjenjem jer sam lenjivac u horoskopu. Obećao sam za vikend, ali obavih ga danas jer sam u podznaku magarac.

Test je rađen na sledećim uređajima:

  • Harman Kardon HK620 pojaÄalo (polovno plaćeno 100 evra)
  • Tannoy 605 zvuÄnici (polovni plaćeni 110 evra)
  • DVD Pioneer DV-300 kao izvor preko coax dig. out (nov plaćen oko 60 evra)
  • IC kabl DAC-ovi – pojaÄalo je Mogami 2549 (0,6m, 13 evra terminisan sa osnovnim Neutrik RCA)
  • Coax kabl je HQ Silver Series (ne znam oznaku, koÅ¡ta ~1000 dinara)
  • Zv. Kablovi Triangle Acoustique TC2250 (4e/m na sniženju)

  • Soft Pillows Dac, skutijana kit varijanta, nedirnut (nisam otvarao kutiju ali Zeon mi je rekao da je jedino stavio neki svoj kablić umesto onog Vinsentovog na ploÄici, tako da ga smatram nemodifikovanim primerkom), radio dvadesetak dana (komplet sa svim troÅ¡kovima 110 evra).
  • Minidisc sa promenjenim OP ampovima sa fabriÄkih na LME49720, usviran odavno, okvirna cena za koju sam ga dobio + LME49720 16 evra za 2 kom = oko 40 evra. Vidim da su sad minidiscovi na K/P skuplji.

Muzika je kompilacija sastavljena za test od numera koje sam slušao u poslednje vreme, ništa od numera sa specijalizovanih test diskova (nemam takve). Namerno izabrani albumi raznolikih produkcijskih kvaliteta i godišta jer takve slušam svakodnevno, dakle, real life situation. Ukupno 16 numera, za audio disk od 74:02. Izbor urađen tako što sam u foobaru koji ima 12 tabova sa plejlistama (za svaki mesec u poslednjih 12 meseci) random metodom izvukao po jednu pesmu sa random albuma, nisam hteo da biram pesme i albume jer bih se smorio ko kifla sa sirom.

Numere:

1) Midnite - In The Race So Far (album Ras Mek Peace)

2) Charlie Haden – The Blind (album Nocturne)

3) Prince Far I – Farmyard (album Long Life)

4) Kenny Brown – Miss Maybelle (album Stingray)

5) Lenny Breau – Emily (album Mo’ Breau)

6) Zita Swoon Group – A Ni Baara (album Wait for me)

7) 10Ft. Ganja Plant - Ringer’s Rock (album Shake Up The Place)

8)The Black Keys - Dead And Gone (album El Camino)

9)Caetano Veloso – Empty Boat (album Caetano Veloso (beli iz 1969))

10) Joey DeFrancesco – Life Is God (album 40)

11) Karen Dalton – In My Own Dream (album In My Own Time)

12) Nat Adderley – El Chico (album Little Big Horn)

13) Mongo Santamaria – Mongo’s Groove (album Mongo At The Village Gate (Live))

14) Skip James – Sporting Life Blues (album Studio Sessions:Rare and Unreleased)

15) Ceu – Baile De Ilusao (album Caravana Sereia Bloom)

16) Red Garland – Soon (album Can’t See For Lookin’)

Link to comment
Share on other sites

Iz raznoraznih razloga, najviÅ¡e radi konfornosti, priznajem, odluÄio sam da test radim sa Pioneer DVD plejerom kao transportom. ZaÅ¡to? Zato Å¡to za njega imam daljinski, za razliku od Philps CD620 plejera. Kad već moram da ustajem i menjam kablove posle svake pesme, kad sednem, bar mogu da startujem pesmu daljincem. Test sam izvodio tako Å¡to sam pustao prvu pesmu prvo na A, pa na B, onda drugu pesmu na B, pa na A, treću na A, pa na B... U sweet spotu sam imao blokÄe i olovku i zapisivao sam utiske kad bih primetio neÅ¡to za Å¡ta sam cenio da je znaÄajno. Nekoliko puta sam vraćao na odreÄ‘enim pesmama odreÄ‘eni deo koji me je zanimao, inaÄe je sluÅ¡ana cela numera. Kao Å¡to rekoh, to je podrazumevalo konstantno ustajanje i spajanje kabla Äas u jedan, Äas u drugi ureÄ‘aj… Jasno vam je koliko je to zanimljivo... Da ne zaboravim, za vreme usviravanja, od kada sam dobio Lampek, svirao je 98% sa PC-ja (Asus Xonar DX, Foobar, Wasapi) preko optiÄkog kabla. Da li ima razlike u odnosu na coax sa disk transporta – nisam se bavio time, možda kasnije a možda nikad. Od testa sa PC-ja sam odustao prvenstveno jer mi se nije Äinilo baÅ¡ zahvalnim konstatno menjanje opto kabla, lakÅ¡e je sa coax-om. InaÄe, HiRes muzika zvuÄi odliÄno sa PC-ja sa Soft Pillows Dac-om.

Test sam sprovodio sasvim sam jer smatram da mi nije potreban nijedan dodatni par uÅ¡iju da mi kaže svoje miÅ¡ljenje o zvuku koji ću u budućnosti da sluÅ¡am JA u svom prostoru. Drugo, lako sam mogao da pozovem nekoliko drugara, meÄ‘utim, njihova zainteresovanost za test bi trajala do plafon Äetvrte pesme i tu od testa ne bi ostalo niÅ¡ta. Treće, ovo jeste najslabiji sistem od oba na kojima je obavljen uporedni test na forumu, i od Wolandovog, i od Siroma/GreatOne sistema (da ne pominjemo Anubisov sistem, Ston Coldov i ostale aždaje), ali ja ga dobro poznajem i zanimalo me da li će prikazati eventualne razlike izmeÄ‘u dac-ova. Iako skroman sistem, na njemu sam do sad uspeo da Äujem kvalitativne razlike izmeÄ‘u nekoliko (jeftinih) cd plejera. Bravo ja.

Osnova za poreÄ‘enje je zvuk Sony MDS-JE530. Promenom op-ampova sa dva komada LME49720 zvuk je dobio na kvalitetu , ureÄ‘aj sluÅ¡am svakodnevno godinu i po dana i vrlo sam zadovoljan. Ima prijatan karakter zvuka, opuÅ¡ten, ne iritira u visokim, sredina dobra, bas solidan, može da predstavi scenu Å¡iroko, nazire se i dubina, zavisi kako na kom snimku, negde odliÄno, negde slabije, zavisi od snimka do snimka. Meni veoma sluÅ¡ljivo, cd plejer sve manje i manje sluÅ¡am. Dobitak u odnosu na analogni izlaz sa Asus Xonar DX je toliki da nisam mnogo razmiÅ¡ljao Å¡ta da ostavim u sistemu. Koga viÅ¡e zanima tema minidiskova može na internetu da sazna dosta o tome koji su Sonijevi dacovi korišćeni u kojim modelima i kako se koji kotiraju kod korisnika od kojih je dobar deo onih koji su radili recenzije radila ili radi u studijima, na radiju, kao tonci ili sliÄno. Ovaj moj model ima sasvim solidne ocene u klasi svoje cene kad se pojavio na tržiÅ¡tu.

Link to comment
Share on other sites

Å ta sam Äuo i zakljuÄio:

Već sam rekao da Minidisc, kao dac, sluÅ¡am već godinu i po dana tako da sam, da tako kažem, naviknut na taj zvuk. Nisam izdržao da ne sluÅ¡am Lampuceru pre testa, radila je 20-ak dana i sluÅ¡ao sam samo nju. To mi je bilo dovoljno da steknem utisak o njenom zvuÄnom karakteru.

U Äemu se ogledaju razlike? Lampucera stvarno ima taj efekat atraktivnosti kad je prvi put Äujete, drugi su to primetili pre mene a ja mogu da potvrdim. To ne mora da znaÄi niÅ¡ta pohvalno jer obiÄno kad se promeni ureÄ‘aj (pogotovo zvuÄnici, pa i izvor) dolazi do onog: “auu, Å¡to je ovo dobro, ma kako samo sviraâ€, da bi posle par dana sluÅ¡anja oduÅ¡evljenje splaslo ukoliko se pokaže da je to samo rezultat utiska koji je stvorila sama promena zvuka. Dakle, na mom sistemu, u mojoj sobi, promena je vrlo prijatna a proÅ¡lo je 20 dana od kad je sluÅ¡am i nemam osećaj da mi taj utisak prijatnosti bledi.

Lampucera ima kvalitetniji bas od Minidisca na mom sistemu. Kako? Na pesmama 1,3,10,13 sam obraćao posebnu pažnju. Pesma 1 je reggae snimljen netipiÄno za danaÅ¡nje uslove i odliÄna je za test, kao i kompletan album (“Mastered live to a two-track analog tape, this album was created with no mixing board, filtering, compression, equalization, noise reduction, multitracking or overdubbing of any kind. “) i bass zvuÄi baÅ¡ kako volim u rege muzici, moćno, definisano i precizno. Na minidiscu isto odliÄno zvuÄi ali na Lampuceri je osećaj “vožnje†bas gitare izraženiji i potpuno uvlaÄi u ritam. Bas bubanj je prirodniji i prisutniji. Pesma 3 ima kvalitet zvuka karakteristiÄan za rege produkciju tih godina i ceo album je sirov, prljav i nemilosrdan, sa bubnjem i basom koji nose celu konstrukciju, pogotovo kad se pesma prelije u dub delove. Dobro sa oba ureÄ‘aja, nijanse nisu pretegle ni na jednu stranu da bih mogao da odredim pobednika, mada mi se Äini da ima razlike, ne izdvajam nijedan Dac. Numera 10 je jazz trio i to Hammond B3, gitara i bubanj. Lampucera bolje zvuÄi, a bas istiÄem jer ovde bas deonice svira leva ruka i nožne bas pedale na hammond orguljama. Na minidiscu zvuÄi mutnije, sa Lampom Ävršće. 13-ica je uživo snimljena live latino svirka sa niskim deonicama sakrivenim u Å¡umi visokih zvukova duvaÄkih instrumenata i perkusija a tu Lampucera bolje izvlaÄi na videlo na snimku stidljive i potisnute basove. Izdvojene pesme su date kao opis za bas podruÄje jer su razliÄite i tu sam pribeležio viÅ¡e komentara za bas nego na drugima, mada moram da pomenem i Kenny Brown-a (pesma 4) gde su bas i bubanj fenomenalni sa Lampom i biju iz pozadine, kao iz zida, neverovatno! TakoÄ‘e, pesma 2, pored sveukupno boljeg zvuka na Lampuceriji, ima bolji, akustiÄniji, detaljniji zvuk kontrabasa. Tu je greh ne pomenuti da se tu možda i najbolje ocrtava prednost Lampucere u detaljnosti, instrumenti su potpuno razdvojeni, ne meÅ¡aju se, violina zvuÄi mnogo dobro. Minidiscu se tu ne može naći neka posebna mana ali, recimo, bubnjar nije toliko uoÄljivo u pozadini nego kao da je u ravni sa zvuÄnicima, fali malo dubine, kao i detaljnijeg zvuka klavira kad svira violina u isto vreme sa klavirom. Ženski glasovi na pesmama 11 i 15 su odliÄni na oba ureÄ‘aja, razliku pravi Lampucera u svoju korist kad peva Karen Dalton na 11, jer je instrumentalni deo bolje raslojen i ocrtan. Pesma 15 je freÅ¡ produkcija, Ceu ima fantastiÄan glas. I na Minidiscu i Lamperiji je dobro, malo manje energije sa Minidiscom, sa Lampom ritmiÄnije. Na pesmi broj 6 ženski glas je jasan a bogami i glasan i na jednom i na drugom dacu. Opet Lampucera dobija jer je ugodnija za sluÅ¡anje, bolje kontroliÅ¡e sve sitne zvuke kojih ovde ima mali million sa ko zna koliko instrumenata. Test minimalnog broja instrumenata je najbolji na pesmama 5 i 14. Sa minidiscom sam bio stvarno zadovoljan kako zvuÄi sa akustiÄnim bluzom Skip Jamesa, Hooker-a, Lightnin Hopkins-a, Son House-a i drugih bluz glavonja, tu sam Äekao da vidim Lampuceru, jer to volim Äesto da pustim. Lampucera svira to odliÄno. Detaljno, jasno, suptilno kad treba, naježio sam se na Skipov glas. 14-ica je majstorija Lenny Breau-a, instrumental, gitara. Sjajno. JoÅ¡ jednom ponavljam, minidisc isto svira odliÄno ali baÅ¡ na ove dve pesme se Äuje jedna osobina Lampucere. Naime, oba ova snimka su tiÅ¡i, spuÅ¡teni valjda za ne znam koliko decibela a na Lampuceri se Äuje super, tj. bolje od minidisca kad se sluÅ¡a na normalnom nivou ili tiÅ¡em. Ima jaÄi output, Å¡ta znam, ne znam tehniÄki da objasnim. To ne utiÄe na reprodukciju, nema nikakvih distorzija u zvuku ili tako neÄeg loÅ¡eg. Na 8-ici se javlja ono sa poÄetka teksta o atraktivnosti zvuka Lampucere, prosto, The Black Keys razvaljuju! StraÅ¡no moćan zvuk, tera da pojaÄaÅ¡ na potu. Isto je i sa 7-micom, nije Å¡to volim reggae nego ubiVa. Atraktivan zvuk, ko reÄe prvi, svaka mu Äast. 9, 12 i 16 su stavljeni zajedno jer sam tu beležio dosta o detaljima, priliÄno sam se udubio. Tu Lampa bolje crta, niÅ¡ta superiorno bolje, ipak uoÄljivo. Truba na El Chico je odliÄna na Lampi. Na Caetanovoj pesmi (9) ima gomila instrumenata, svih vrsta, svi se Äuju super harmoniÄno, sve teÄe. Na 16-ici se Äinele pod Äetkicama detaljnije Äuju a na delu kad je solo na kontrabasu sa gudalom, kao da je telo kontrabasa na Lampuceri većih dimenzija, klavir je vrlo precizan.

Link to comment
Share on other sites

Sve u svemu, na mom sistemu Lampucera svira bolje za moj ukus od Sony Minidiska. Tvrdim da ovaj Minidisk (za druge modele ne znam, ima i boljih i loÅ¡ijih, sigurno) zvuÄno daje mnogo viÅ¡e nego koliko sam ga platio, pogotovo sa promenjenim opampovima (ukupno 40-ak evra). Već odavno sam odluÄio da ga neću prodavati, neka ga u rezervi, za pare koje bih mogao da dobijem ne mogu da kupim niÅ¡ta osim kablova a na žice se ne palim. Kada budem menjao neÅ¡to od komponenti u sistemu (zvuÄnike, pojaÄalo, tim redom) nije iskljuÄeno da legne bolje od Lampucere, ko zna. Jednostavno, u ovakvoj kombinaciji ureÄ‘aja kao kod mene Minidisc je nekako stidljiviji, zvuÄi povuÄenije i pomalo mlako u odnosu na Soft Pillows Dac koji je otvoreniji i Äiji zvuk je malo puniji i mesnatiji.

Lampucerom sam vrlo zadovoljan iz tri razloga: prvo, pokazala se boljom u mom sistemu od Minidiska i logiÄno da sam zadovoljan zbog napretka, drugo, posle svih reakcija i halabuke oko njenog zvuka a obzirom da sam od momenta poruÄivanja do prikljuÄenja u sistem Äekao dugo, doÅ¡ao sam do toga da nemam nikakva oÄekivanja. Apsolutno svejedno mi je bilo kako će da zvuÄi, kao dobitak u mom sistemu ili kao potpuni promaÅ¡aj. Da me je koÅ¡tala 510 umesto 110 evra sigurno bih drugaÄija oÄekivanja imao, ovako, poboljÅ¡anje u zvuku sam dobio za novac koji je jedino zdravorazumski uložiti u sistem kakav imam. Treće, svu zabavu tokom naruÄivanja i kasnije ne može niÅ¡ta da zameni.

Ono Å¡to mnogi koji su bili van GB i posmatrali sa strane taj neviÄ‘eni proces previÄ‘aju je da je jedna od glavnih ideja bila kasnije igranje sa modifikacijama Lampucere. Tu se otvara Å¡irok teren za eksperimentisanje gde krajnji rezultat Äak nije ni toliko bitan. Cela zabava je u samom procesu stvaranja ideja i eventualnoj primeni, normalno, uz tome primerenu forumsku zajebanciju.

Ja ću sigurno da probam sa promenom op-ampova jer već imam dva kom LME49720 i kupovinom joÅ¡ jednog mogu jeftino da uradim probu. Ako nema dobitka u odnosu na ove Vinsentove možebiti fake AD Äipove, nije problem, LME se sele u Philips CD plejer. Verovatno će se vremenom iskristalisati Å¡ta je isplativo joÅ¡ ÄaÄkati na ovom sklopu i Å¡ta vredi probati, odvojena napajanja, trafoe u izlazu, lampe, potpuno novo napajanje ili Å¡ta ja znam... Žao mi je Å¡to tweak Sonijevih Minidiscova nije, izgleda, previÅ¡e zanimljiv nikome jer mislim da se tu može dosta dobiti, posebno sa jaÄim modelima a i sa ovim sigurno. Možda može i da se stvori nekakav hibrid ova 2 ureÄ‘aja jer laiÄki gledajući shemu ovog Sonija, recimo, on ima 74HCU04 ispred spdif risivera, za Å¡ta Impuls reÄe da je bitna stvar, na primer.

Link to comment
Share on other sites

Procenu vrednosti Lampucere (bilo je raznih vrednosti u opticaju) mi je teÅ¡ko da dam. Razlog je Å¡to nemam referencu za koju bih mogao da se vežem i ne želim da lupetam svaÅ¡ta. Valjda vam je po mojim postovima na forumu jasno da ja nisam neko ko je previÅ¡e zainteresovan za hi-fi, sajmove ne posećujem, berze me ne zanimaju jer ne kupujem ploÄe, ne družim se privatno sa audiofilima, nemam ni želju da Äujem mnoÅ¡tvo ureÄ‘aja niti želju da stiÄem nekakvo iskustvo. Unapred sam se od svega toga svesno ogradio i ne osećam potrebu da to menjam. Mene jednostavno interesuje da, poÅ¡to svakodnevno i dosta sluÅ¡am muziku, imam u sobi neÅ¡to Å¡to će da mi omogući da to sluÅ¡anje bude prijatno i da mi zadovolji kriterijume o kvalitetu koji su takvi kakvi su (ali sam ih sam izgradio), i da to bude neÅ¡to Å¡to mogu da priuÅ¡tim. Najvećim uspehom svog 5-godiÅ¡njeg hi-fi puteÅ¡estvija smatram trenutak kada sam shvatio da mi je, ustvari, dovoljno da imam dobar zvuk i da mi bolji, pa bolji od boljeg, sve do najboljeg (a koji je taj?) nije neophodan. Ne bih se bunio da posedujem bolje ureÄ‘aje ali mi nisu neophodni, da pojasnim. Ovakvo ponaÅ¡anje me automatski diskvalifikuje od pozicije onoga ko sebe smatra audiofilom, Äime sam ja, najblaže reÄeno, oduÅ¡evljen.

Moja jedina procena je da ako Asus Xonar DX koÅ¡ta 60 evra (bar je koÅ¡tala kad sam ga kupio) onda Lampucera ima opravdanu cenu od 110 evra (koliko je mene koÅ¡tala) jer je toliko bolja od Xonara. Sonijev Minidisc deck me je koÅ¡tao smeÅ¡no malo ali prateći prethodni odnos, rekao bih da zvuÄno vredi malo manje od Lampucere. Ako je Lampa 110, onda, Minidisc zvuÄno cenim na 80-90.

OdreÄ‘ene prednosti Lampucera ima već u startu, kao Å¡to je mogućnost obrade HI-RES formata, ali ovde je testirano glava u glavu samo 44,1KHz/16bit, koji ionako Äine 97% moje kolekcije. Sigurno je da Lampa neće da zvuÄi isto na razliÄitim sistemima, verujem da na boljim, rezolutnijim sistemima ona ima konkurenciju pored koje nema Å¡ta da traži, samo za ove pare ne vidim Å¡ta je to. Za nas sa plićim džepom mislim da je odliÄno reÅ¡enje, mada, neka svako proba kod sebe, ukusi se razlikuju, kao i u svemu ostalom tako i u percepciji zvuka.

E, pa, ko je izdržao do kraja ovog teksta svaka mu Äast, ko nije – ne krivim ga uopÅ¡te, vidi koliki je, a pritom sam poÄeo i da filozofiram kojeÅ¡ta i malo mi fali da poÄnem o najnovijim zbivanjima u predgraÄ‘u Guanghzoua gde Mia Valace preuzima kontrolu nad fabrikom DAC-ova od Wanga, pa je bolje da stanem.

Više ne mogu da gledam u ekran (kucao sam ovo skoro sat vremena) i sad ću da pustim Keith Jarrett Bregenz Concerts i da se lagano onesvestim.

Link to comment
Share on other sites

Hvala svima, drago mi je da vam se svideo tekst :cheers ! Sad sam otvorio stranu i vidim, stvarno je podugo, možda i predugo, ali šta je tu je.

Pratim i dalje na forumu dešavanja oko Lampucerije, nadam se da će neko ko krene u modifikacije pisati na forumu i podeliti iskustva sa ostalima. Ako se može nešto još izvući iz ove makine - zašto ne probati? Pod uslovom da uloženo, iskazano u novcu, ne pređe van kategorije "jeftin dac" :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...