Jump to content


Aktivne zvucne kutije


pera451

Recommended Posts

  • 1 month later...
On 18.8.2018. at 19:32, beatgoeson said:

Upravo su u toku turbulencije u načinu prikazivanja obračuna PDV poreskim organima. To su obimni poslovi u sferi poslovnog softvera, potpuno beskorisni, ali su (valjda) u skladu sa premijerkinim insistiranjem na digitalizaciji. To je ono od čega živim.

Budući da je i jedno i drugo (informatika-akustika) dosta zahtevan posao, trenutno mi je dosta svega. Nadam se da ću smoći snage da sredim kuću do te mere da oni sa povišenim stepenom tolerancije mogu da poslušaju kutije kod mene. Mislim - nije tajna da je, zbog mačaka, moja kućna mikroklima dosta specifična.

Ono što je nepobitno - zvuk TSF (Tight Sounds Factory) u kombinaciji sa Solaja Audio, uz ad hoc, navrat-nanos  pripremljenu prezentaciju, je izazvao mnogo veće interesovanje nego mnogo bolji (i skuplji) sistemi od Kii. Nema tu mistifikacije, izložili smo, ljudi su čuli, u istim uslovima. Znam šta sam napravio - jednostavno, nema teorije a da ne svira bolje.

Čak bismo, uz Sedru kao pretpojačalo, kao znatno jeftiniji, bili garant za klasu iznad.  

Ima i onih koji su drugačije čuli - privatno su već decenijama u potrazi za skupim, egzotičnim drajverima, ili hornama od pre WWII, a javno se dive zvuku serijskih budžet drajvera od 20-30Eur. 

 

Ako je ovo na moj račun, ja sam barem bio iskren prema tebi i nisam pričao jedno iza leđa  a drugo u lice. Rekao sam i tebi i Šolaji kako sam čuo.

Ako ti misliš da je tvoj zvučnik bolji, niko nema pravo da ti osporava uživanje u tome, ali ne zaboravi da i druga strana ima pravo na mišljenje. Koje, kada bi mu pristupio bez sujete, bi možda moglo da tvoj proizvod bude kvalitetniji nego što jeste.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
6 minuta ranije, black coffe said:

:thumbsup2i onaj kaj plješče !  Si siguran da nemaš ništa sa  Turopoljcima - u svezi glede naziva naziva i logotipa :banana. ( ne znam s koje si strane  rijeke  Odre ) . :ph34r:

Hvala...

Bit ce da sam sa lijeve strane Odre!;) A moji su ti česi tak da mi turopoljci nisu u liniji...;):D

Link to comment
Share on other sites

Kada smo vec kod aktivnih kutija.....

Malo osvrt na prednosti takvog koncepta, barem ovih mojih koje imaju DSP. Naime svi ste dozivjeli i culi da su sajamski uvjeti dosta losi i čudljivi, pogotovo za bas frekvencije. Vecina posjetitelja koji su bili kod mene u sobi odmah su ocekivali grandiozni bas ili da su kutije overkill za taj prostor (172 cm visine) ali...stvar je bila bitno drugacija. Zvuk je bio dosta izbalansiran, naravno sa izostankom najdonjih frekvencija zato sto ih nije niti moguce u tako kratkoj i maloj sobi reproducirati. Samo mjerenje sobe nisam radio jer nije bilo vremena za to ali uspio sam puno toga rijesiti jos kod kuce. Pretpostavka je bila da ce u uvjetima festa najvise praviti probleme frekvencije 40-60 Hz, to je podrucje gdje skoro sve manje kutije pumpaju bas da se dobije osjecaj da ga "kao" ima. Neki su zaista imali i ovaj puta problem. Ja sam zbog toga svjesno jos kod kuce u softwareu podesio nekoliko memorija ( ima 4 preseta sa straznje strane zvucnima) gdje je to podrucje nesto skinuto par dB. Bas od 30 Hz ionako nije moguc u takvom prostoru. Zbog toga sam dobio vrlo čist i utegnut bas bez ikakvog bumijanja i stojnih valova. Ponekad je falilo najdubljih frekvencija ali rijetko, bolje i tako nego da je tutnjalo.

Cijelom tom situacijom sam i sam sebi dokazao koliko prednosti ima takav koncept. Naravno da bi bilo jos bolje da su bila mjerenja i fina podesavanja ali i ovako je bilo dobro.

Link to comment
Share on other sites

Ok, to me je zanimalo. Znači unutar kutije postoji razvod za sve komponente i njihova napajanja. Hvala

Koja je uobičajna potrebna dužina strujnog kabla iz vašeg iskustva i zahtevnost celokupne elektronike unuitar zučnika u odnosu na eventualni presek i kvalitet kabla. Ako sam dobro ispratio pojačala unutar zvučnika su D klasa, ili grešim?

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, Dacho said:

Hvala...

Bit ce da sam sa lijeve strane Odre!;) A moji su ti česi tak da mi turopoljci nisu u liniji...;):D

Ma ispričavamam     se !   nije  naci0nalna varijanta ! ? . U Sisku  ? .  Lijeva strana Odre ( žejjezni  zeleni  most , prije benzinske )  je  Turopolje  ?  al eto  " proizvod je   sam za sebe delan " - ? :thumbsup2Ovo je prezbiljan proizvod  za moje elaboracije . :(

Link to comment
Share on other sites

On 30.9.2018. at 18:53, anubisgrau said:

Ako je ovo na moj račun, ja sam barem bio iskren prema tebi i nisam pričao jedno iza leđa  a drugo u lice. Rekao sam i tebi i Šolaji kako sam čuo.

Ako ti misliš da je tvoj zvučnik bolji, niko nema pravo da ti osporava uživanje u tome, ali ne zaboravi da i druga strana ima pravo na mišljenje. Koje, kada bi mu pristupio bez sujete, bi možda moglo da tvoj proizvod bude kvalitetniji nego što jeste.

Neko vreme sam ovlaš pregledavao forum, a neko vreme mi je i računar bio u kvaru, pa sam tek sada primetio ovo. Tačno si se prepoznao, što mi govori da si svestan svoje sklonosti da zastranjuješ, već prema prilici, a to nije nepoznato ni drugim forumašima. Kao i ti, nisam mislio ništa loše, samo nisam odoleo a da te malo ne potkačim. Nema ljutnje.:rolleyes:

Jes' da ima malo sujete sa moje strane, ali je ona zdrava, ako nije preterana. A nije. Pa tako pozivam sve neverne Tome da naoštre uši i posete nas na sajmu. Biće sve isto, mada, na neki način, i neće.

- Verovatno će izvor biti DAP Ibasso DX200, malena sprava velikog zvuka. Iz praktičnih razloga, ne zato što je CD plejer bio loš. Zvučno su dosta slični.

- Na zvučniku će biti prekidač radi blagog utišavanja ribona, ako neko tako voli, ili ako uređaji tako zahtevaju. Pokazalo se da je na prošlogodišnjem sajmu zvuk bio, za moj ukus, previše svetao, dok je na kasnijim prezentacijama, uz starog Sonija, bio potaman, uz izvestan gubitak detalja, kako to već biva.  

- Nećemo biti u žurbi pa ćemo izmeriti odziv i upotrebiti DSP, kad ga već imamo. Tako da će i nivo basova biti pod kontrolom, neće se podešavati odokativno. Ali, mora se reći - podešavanje basova važi za nekoliko centralnih sedećih mesta, u ostatku sobe će zvučati kako ispadne... možda i lošije nego bez DSP-a. Tako da ova opcija ostaje u razmatranju, odlučićemo na licu mesta. Možda ispadne neko hibridno rešenje.

- Uređaji su sada već prilično usvirani. Prošli put su neki drajveri bukvalno prvi put zasvirali u izlagačkoj sobi.

Kao što vidiš, sistem će biti prilično fleksibilan, a ti reci ako ti se učini da "basovi nisu dobro povezani s Fostex-om", možda stvar popravimo na licu mesta? :)

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...