Jump to content


Aktivne zvucne kutije


pera451

Recommended Posts

47 minuta ranije, beatgoeson said:

... odlično definisanim, ali nezanimljivim, polumrtvim zvukom, u skladu sa mogućnostima drajvera i minimalističkim pristupom konstrukciji kutije. Zvučnik nije samo softver.

Kii je kompletan sistem ,,, ja cenim ono što sam čuo. Možda ima i bolje ali ja još to nisam video i čuo za te pare .

Nadam se da ću imati priliku ...

Link to comment
Share on other sites

55 minuta ranije, beatgoeson said:

... odlično definisanim, ali nezanimljivim, polumrtvim zvukom, u skladu sa mogućnostima drajvera i minimalističkim pristupom konstrukciji kutije. Zvučnik nije samo softver.

:D

Imamo recepat za corbasto gust pasulj.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, lalelala said:

Nadam se da ću imati priliku ...

Upravo su u toku turbulencije u načinu prikazivanja obračuna PDV poreskim organima. To su obimni poslovi u sferi poslovnog softvera, potpuno beskorisni, ali su (valjda) u skladu sa premijerkinim insistiranjem na digitalizaciji. To je ono od čega živim.

Budući da je i jedno i drugo (informatika-akustika) dosta zahtevan posao, trenutno mi je dosta svega. Nadam se da ću smoći snage da sredim kuću do te mere da oni sa povišenim stepenom tolerancije mogu da poslušaju kutije kod mene. Mislim - nije tajna da je, zbog mačaka, moja kućna mikroklima dosta specifična.

Ono što je nepobitno - zvuk TSF (Tight Sounds Factory) u kombinaciji sa Solaja Audio, uz ad hoc, navrat-nanos  pripremljenu prezentaciju, je izazvao mnogo veće interesovanje nego mnogo bolji (i skuplji) sistemi od Kii. Nema tu mistifikacije, izložili smo, ljudi su čuli, u istim uslovima. Znam šta sam napravio - jednostavno, nema teorije a da ne svira bolje.

Čak bismo, uz Sedru kao pretpojačalo, kao znatno jeftiniji, bili garant za klasu iznad.  

Ima i onih koji su drugačije čuli - privatno su već decenijama u potrazi za skupim, egzotičnim drajverima, ili hornama od pre WWII, a javno se dive zvuku serijskih budžet drajvera od 20-30Eur. 

 

Link to comment
Share on other sites

On 17.8.2018. at 21:34, lalelala said:

..... Lično sam pipnuo Kii posle celodnevnog demo rada , samo je mlak ...Cela kutija je hladnjak .........

 

23 sati ranije, damic said:

......Moje iskustvo sa Ncore i TI Eqibit, govori da je i njima potrebno dobro hladjenje...........

Da bi izbegli nedoumice, ovde je mozda potrebno malo objasnjenje. Koristim D klasu na ribonima jako niske impedanse (1,6 do 3,4Ohm) i na subovima sto zahteva veliku snagu. Normalno je da je kod mene vece grejanje.

Link to comment
Share on other sites

13 sati ranije, beatgoeson said:

... odlično definisanim, ali nezanimljivim, polumrtvim zvukom, u skladu sa mogućnostima drajvera i minimalističkim pristupom konstrukciji kutije.

Znam da je protiv misljenja vecine, ali slazem se sa ovom konstatacijom. Slusao sam par sati prosle godine Kii na prezentaciji u Bg-u i stekao slican utisak. Sve je manje-vise bilo ok, ali meni nesto fali. Doduse, stoji da je prostorija bila prevelika pa se Kii malo mucio. Kasnijim razmisljanjem, ono sto mi je smetalo je D klasa.

Koristim D klasu 12 godina, njen zvuk mi je dobro poznat. Glavni razlog koriscenja je sto su to jedina meni dostupna pojacala koja mogu da pogone moj sistem. Konkretno, govorim o Panasonikovim TI Equibit i Xypex Ncore NC400.

Kod mene i drugara koji isto ima ribone i vrhunske klasicne zvucnike, radjeno bezbroj proba. Uglavnom, kod visokih tonova D klasa nije mogla da pridje klasicnoj A ili AB (Krell, Pass, Electrocompaniet, Mcintosh, Accuphase, Pioneer).

Ostao sam na D klasi do 350-450Hz, zavisno od setinga, a na visim freq., je klasika, AB.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Moje najnovije aktivne kutije su gotove. Koristim D klasu na svim driverima. Bilo je nekoliko varijanti i probavanja sa lampom na horni, u takvoj konfiguraciji je to malo ipak "bolje" (rekao bih više humanije i malo drugačije). Zbog toga ce u ponudi biti i varijanta sa El 84 i nešto skromnije PCL 85 kao pogon horni.

Također sam probavao nekoliko varijanti AB i A klase za pogon 12" drivera koji reproduciraju do 1000Hz, prednost bi dao ipak D klasi za tu namjenu. Pošto je u zvučniku i DSP sve skupa postaje igra bez granica, zavisno koliko se nauči i može upotrebljavati Armonia DSP software.

Poanta svega je da i ovdje postoji bezbroj varijacija kao i kod pasivnog sistema, jedino sto je sve daleko kompaktnije i relativno lako za upotrebu.

20180818_092713.jpg

20180817_213854.jpg

20180818_093429.jpg

20180818_093125.jpg

20180803_172657.jpg

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, lalelala said:

Brate @Dacho ovo izgleda impresivno a verujem da tako i zvuci !

Kad krenem na more preporučujem se za kratku muzičku sesiju i čašicu razgovora ... 

 

Naravno, navrati u Sisak, usput ti je.

Inače premijera zvučnika je na Too Loud festu 20 i 21.10. u Zagrebu. Koliko čujem bit će puno izlagača iz Srbije.

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, Dacho said:

Bilo je nekoliko varijanti i probavanja sa lampom na horni, u takvoj konfiguraciji je to malo ipak "bolje" (rekao bih više humanije i malo drugačije). Zbog toga ce u ponudi biti i varijanta sa El 84 i nešto skromnije PCL 85 kao pogon horni.

Upravo o tome govorim u jednom od prethodnih postova vezano za Kii i odzivu visokih.

Link to comment
Share on other sites

36 minuta ranije, džonibigud said:

Pridružujem se pohvalama kolega sa foruma. Predivno izgledaju zvučnici. Pravi su primer kako nešto treba da izgleda kada se uloži potrebno znanje, iskustvo i veliki rad. Zvučnici stvarno služe za primer. Vidi se da je mnogo ljubavi uloženo u izradu istih:)

Hvala.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...