Jump to content


ULTRA HD realno kada ga ocekivati?


zexoni70

Recommended Posts

  • Replies 198
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Sinoć sam malo Äituckao, i....

 

SadaÅ¡nji 4K televizori Å¡to ih ima u prodaji su i dalje LCD sa LED pozadinskim osvetljenjem. Samsungovi Äak sa edge LED tehnologijom.

 

Sledeći "BUM" (kada 4K zaživi u meri u kojoj je sada FullHD), će da bude ili OLED, ili 8K. I za jedno i za drugo postoje prezentacioni modeli.

 

Dal' će OLED da ubace izmeÄ‘u 4K i 8K priÄe, ili će za 8K da cede LCD tehnologiju pa tek onda da nam daju i OLED, to će tek vidimo.

 

A u najavi su i neke još novije i buduće tehnologije....

...igre bez granica.

 

:screwy

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

I mene interesuje kada bi moglo da se ocekuje smanjenje OLED tv na neku iole pristojnu cenu. Ono sto sam procitao je da tako visoku cenu tv daje veliki skart koji se odbacuje tokom proizvodnje. Inace dzaba nam i 4k ukoliko gledamo tv program. Moj kablovsdki operater nudi samo RTS HD ne FHD. To nje lose za gledanje filmova ali tv program jos ne prati povecanje rezolucije ako izuzmemo zapad i pojedine njihove televizije. Znam da je OLED oraganic tv ali me interesuje da li neko zna da li se i na  njima vide ona cuvena probijanja (Backlight bleeding)?

Link to comment
Share on other sites

Cene će pasti kada proizvoÄ‘aÄi odluÄe da je dosta novca isceÄ‘eno iz dosadaÅ¡njih tehnologija.

 

NeÅ¡to sam oÄekivao da će OLED sada da zameni LCD (ukljuÄujući i ovaj LCD Å¡to ga zovu LED), ali sada su se dosetili da prvo guraju 4K (koji je isto LCD), a onda malo forsiraju i smart opcije, pa će valjda kada to iscede dovoljno, konaÄno da preÄ‘u i na OLED. Ako im neÅ¡to drugo u meÄ‘uvremenu ne padne na pamet da lansiraju kao opÅ¡ti ultra.hit.koji.svaka.kuća.mora.da.ima.inaÄe.se.niÅ¡ta.ne.vidi.i.kvare.se.oÄi.a.i.filmovi.su.bolji.ako.se.prikazuju.na.tehnoloÅ¡ki.novijem.televizoru. :D:lol::P

 

Kod OLED-a ne može biti probijanja jer nema Å¡ta da probija. Za razliku od LCD-a gde svetlo iza pixela uvek postoji a pojedinaÄni pixel ga propuÅ¡ta ili ne (a to može i loÅ¡e da (ne)propuÅ¡ta), kod OLED-a, svaki pojadinaÄni pixel svetli svojim svetlom i može potpuno da se ugasi. Kada se ugasi, enma Å¡ta da probija. I dalje, za razliku od klasiÄnog LED-a, OLED je sam za sebe, kada je ugaÅ¡en, potpuno crn pa je i kontrast celog dipleja mnogo veći.

Link to comment
Share on other sites

@NShappy hvala ti na objasnjenju u vezi OLED-a. Interesuje me da li bi hipoteticki moglo da se desi da cene OLED televizora u sledecih 5,6 godina mogle da padnu na danasnji nivo. Negde sam prositao da je neka firma napravila postupak YFILDY (tako nekako se valjda pise) gde se upravo smanjuje taj skart i da oni negde oko 2015 ocekuju da cena OLED tv bude oko 450$. Ali nemojte me drzati za rec nisam siguran. Sve ovo pisem jer imam Samsung plazmu F4500 novu koju bi menjao kupujuci Panasonic ST60 plazmu kad ono cvrc za dve godine slicna cena OLED-u. Pa mogu samo da se nerviram.

Link to comment
Share on other sites

Pa teÅ¡ko je to predvideti filozofiranjima na forumu. Cene će pasti kada se proizvoÄ‘aÄi zalete u to. Pre dve tri godine sam smatrao da LCD danas neće ni postojati i da će ga OLED oduvati, a 4K kao ideja nisam ni znao da postoji. Kad ono meÄ‘utim. A sada, 4K ispao veći hype od OLED-a.

Link to comment
Share on other sites

Ne mora se uvek verovati linkovima na internetu, ali evo malo prikaza da ćemo na OLED joÅ¡ dugo Äekati: http://multimedia.benchmark.rs/multimedia_vesti/sony_i_panasonic_prekidaju_oled_tv_partnerstvo_i_fokusiraju_se_na_4k

 

S' tim da smatram da se Sony opet zayeb'o i da će im ovo napuštanje OLED-a a koncetrisanje na 4K doći glave.

Link to comment
Share on other sites

Ono sto mene brine je sto mi ovde generalno nemamo para da svake godine menjamo tv kada dolaze nove inovacije. U pravu si LCD/LED tv-i su vec duze u upotrebi ali neki ljudi tek sad sebi mogu da ih priuste. Ja se vise plasim da na primer dam 600-800 evra za tv a onda posle jedno godinu dve padne cena 4K i i OLED televizorima.

Link to comment
Share on other sites

Televizore smo navikli da kupujemo jednom u 10-20-30 godina. Moji roditelji i dalje bez problema gledaju CRT Philips iz '88. Ne samo oni. 75% moje rodbine. Ti televizori rade!

 

Sada proizvoÄ‘aÄi nastoje da nametnu novi trend, da televizore menjamo k'o raÄunare i telefone, Äim stari zastari... Veliko je pitanje da li će im to uspeti onako masovno kako oÄekuju. Ja verujem da će i dalje najveći deo korisnika korisitit stari TV dokle god ne crkne. Sada će polako svi da preÄ‘u na neke tanke panele, a onda opet da stagniraju godinama. Već pisah o tome gore...

 

A Å¡to se tiÄe pada cene OLED-a, ma ne brini, Äim on pojeftini, u najavi i na sajmovima će prikazivati neÅ¡to joÅ¡ novije, Å¡to će biti skupo, ali eto, samo Å¡to nije siÅ¡lo u mase....

:lol: :lol: :lol:

Link to comment
Share on other sites

Za tako nesto treba brzi download putem optike.

 

@djvaso jel se ti salis sa onim XL diskom ?

Ја Ñам човјек који нема ÑмиÑла за хумор ;-) . Погрешно Ñам напиÑао, Blu-ray XL Ñу диÑкови који Ñе кориÑте на рачунарÑким драјвовима за једно резање, ово ће бити фабрички преÑовани диÑкови Ñа 100GB евентуално 128GB меморије. Ðе знам да ли ће рачунарÑки драјвови који читају BD-R XL моћи Ñа ажурирањем фирмвера да читају и ове фабричке. Треба Ñамо мало Ñачекати, биће на CES Ñигурно неке објаве.

Link to comment
Share on other sites

ЧиÑто да не иÑпадне да је чика ВаÑо лајави крелац

Samsung says 125 gigabyte Blu-ray disks are on the way

 

Ја Ñам очекивао нешто много конкретније. Изгледа да је запело ко ће узимати тантијеме од кодека HEVC. Укупно гледајући, овогодишњи CES је једно велико разочарење.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...