Jump to content


VELIKI TEST PIONEER SUSANO


MIMIOJO

Recommended Posts

Predgovor

Ovaj test zapoÄinjemo uz malo zakaÅ¡njenje i uz izvinjenje jer nisam hteo da ga povrÅ¡no uradim i prikažem. Nego sam se malo ozbiljnije pripremio i nadam se da sam obuhvatio sve aspekte ureÄ‘aja i opreme koji su mi na raspolaganju.

U testu će biti prikazani Pioneer Susano, blu rej plejer BDP-LX 91 i zvuÄnici EX serija.

Kao Å¡to ste imali priliku da proÄitate u mom postu, imao sam sreću da do tih ureÄ‘aja doÄ‘em preko brata. Definitivnu odluku doneo sam uz teÅ¡ku muku jer sam smatrao da u ovoj naÅ¡oj situaciji nema opravdanja i potrebe za kupovinu takve opreme. To je ogroman novac za koji možete kupiti lepu kuću sa imanjem u okolini Beograda ili dobar auto. Ali kako naÅ¡ narod kaže-poklonu se u zube ne gleda, pa sam prelomio i pristao. UreÄ‘aji su naruÄeni u Minhenu u Pioneerovom predstavniÅ¡tvu, a proba je bila zakazana nekoliko dana pre Uskrsa. Brat i ja smo otiÅ¡li u Minhen zakazanog dana i, na naÅ¡e iznenaÄ‘enje, saÄekao nas je direktor Pioneera za Evropu sa direktorom predstavniÅ¡tva i poveo u specijalnu sobu koja ima promenljivu geometriju, Å¡to znaÄi da je omogućeno napraviti sobu taÄnih dimenzija kao Å¡to je vaÅ¡a, pa Äak i položaje prozora i vrata. Oprema je bila povezana kao 5.1 sistem, jer smo to tražili. ZnaÄi Susano, blu rej plejer tri modela, zatim SACD plejer dva modela, zvuÄnici S-1EX, S-2EX, S-7EX, S-W250S-W. Za probu puÅ¡tani su filmovi u blu rej i dvd formatu, zatim muzika u svim formatima, od mp3 do SACD. Mi smo ostali zateÄeni zvukom i slikom koja je reprodukovana u tom prostoru. Odluka je pala na Susano, BDP-LX 91 blu rej plejer i EX seriju zvuÄnika. PoÅ¡to je moj brat vlasnik Susana, modela za ameriÄko tržiÅ¡te (Elite) koji je takoÄ‘e kupljen u predstavniÅ¡tvu Pioneera i kao takav zaveden kod njih, dobili smo popust na kupovinu za koji smo uzeli stalke za zvuÄnike. TakoÄ‘e, poÅ¡to roba ide van NemaÄke, skinuta je taksa, sa kojom smo platili prevoz do Beograda. Ljubazni "domaćini" su nas upaznali sa joÅ¡ Pioneerovih proizvoda i kao Å¡to "sleduje" poveli nas na ruÄak. Koliko sam samo puta pomislio koliko smo mi daleko od takvog naÄina poslovanja.

Predstava poÄinje dolaskom opreme koju smo kupili i donoÅ¡enjem u stan. Težina opreme je sledeća:

Susano 35,5 kg

blu rej plejer 14,3 kg

ZvuÄnici

S-1EX 66 kg komad

S-2Ex 28 kg komad

S-7EX 38 kg

S-W250S-W 34,5 kg

Posle noÅ¡enja na sedmi sprat i raspakivanja, sledovalo je nameÅ¡tanje, sklapanje i leÄenje upale miÅ¡ića. Dosta smo vremena izgubili razvlaÄenjem i skrivanjem kablova za zvuÄnike, zatim povezivanjem Susana na internet sa raÄunarom i sa ostalim ureÄ‘ajima itd, Å¡to ću u nastavku detaljnije opisati.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Pioneer SC-LX90 SUSANO

Ovo mega surround direct energy HD pojaÄalo nosi ime japanskog božanstva ( Gospodar oluja i mora). Može se reći da mu baÅ¡ pristaje. zrada ove zveri od strane japanskih inženjera podseća me neodoljivo na izradu Bugati vejrona od strane Volkswagenovih inženjera. Uspeli su i jedni i drugi da naprave neÅ¡to Å¡to spada u sam vrh hi tec industrije. Japanci to marketinÅ¡ki objaÅ¡njavaju japanskom filozofijom izrade maÄeva (katana). Postoje tri naÄela u japanskoj filozofiji koja se zovu minamoto, vaza i tamashi.

Minamoto-izbor najkvalitetnijih materijala

Vaza-obrada materijala vrhunskom tehnologijom tradicionalnim postupcima

Tamashi-fina i vrhunska završna obrada i fino podešavanje proizvosa

Susano je, dakle, za jednu ili viÅ¡e stepenica iznad sliÄnih ureÄ‘aja drugih proizvoÄ‘aÄa i zasad mu nema premca.

Kako se na Å¡ematskom prikazu vidi, sastavljeno je iz odvojenih kućiÅ¡ta sekcije predpojaÄala i pojaÄala. Sadržaj prednjeg i zadnjeg panela se isto vidi na slici.

Link to comment
Share on other sites

POVEZIVANJE

Kao Å¡to se sa slike može videti, izlazi za zvuÄnike su konstruisani tako da se mogu bi ampovati. PoÅ¡to je svaki zvuÄnik predviÄ‘en za bi amp vezu, tako su iskorišćeni svi izlazi i povezan u sistem 5.1. Sab vufer je aktivan i ima poseban izlaz. Može se uraditi i veza svaki kanal posebno i koristiti džampere na zvuÄnicima. Probali smo i tako, ali je zvuk sa bi amp povezivanjem znatno bolji jer pojaÄalo Å¡alje posebno razdvojeno niske i visoke frekvencije na svaki prikljuÄak zvuÄnika. Samim tim je i olakÅ¡ano i poboljÅ¡ano podeÅ¡avanje faze zvuÄnika, o Äemu ćemo kasnije. Jedina mana je Å¡to vam treba duplo viÅ¡e kablova nego bez bi ampovanja. Veza sa blu rej plejerom ide preko HDMI kabla, veza izmeÄ‘u TV i pojaÄala ide sa dva HDMI kabla. Veza sa raÄunara je preko optiÄkog kabla, veza sa internetom ide preko splitera, tako da je moguće imati internet konekciju i na raÄunaru i na Susanu. Postoji mogućnost povezivanja preko specijalnog RC-232C izlaza sa Susana na raÄunar tako da sva podeÅ¡avanja možete raditi prateći ih na monitoru raÄunara. Povezivanje analognih ureÄ‘aja je kao i kod klasiÄnih pojaÄala, s tim Å¡to Susano poseduje posebno ulaz za gramofon sa MM zvuÄnicom, a gramofon sa MC zvuÄnicom povezuje se na bilo koji slobodan ulaz. UreÄ‘aj je multi source Å¡to omogućava da možete sluÅ¡ati bilo koji ureÄ‘aj preko njega u drugoj prostoriji ili u trećoj. To se zovu zone i ima ih tri. Prva zona - glavna postavka, druga zona - stereo bilo koji izvor (dek, gram, cd, tuner, video), treća zona - kao zona dva, Å¡to vam govori da vam ne treba sistem B, C. Mora se priznati da su mislili na sve. Mi nismo koristili podobnosti zona, samo smo isprobali da li funkcioniÅ¡e. PoÅ¡to smo povezali zvuÄnike i ureÄ‘aje, pristupili smo testu koji se sastojao u sledećem:

Filmovi-blu rej, dvd, dvix itd.

Audio-svi formati muziÄkih zapisa i svi žanrovi muzike.

Pre nego Å¡to smo poÄeli sa testom morali smo da kalibriÅ¡emo sistem. Kalibracija sistema se sastoji u zadavanju sistemu veliÄine zvuÄnika, jer on broj zvuÄnika prikljuÄenih na pojaÄalo sam prepoznaje. Sve ostalo radi automatski sam sistem i sastoji se od sledećih koraka: AMCACC-advanced multi channel acoustic calibration system, razvijen u saradnji sa AIR studiom iz Londona. Uz Susano se dobija eksterni mikrofon preko kojeg AMCACC sistem dobija informacije preko zvuka koji Å¡alje kroz zvuÄnike. Mikrofon se postavlja u poziciju gde će sedeti sluÅ¡alac u visini uÅ¡iju, zatim se preko daljinskog upravljaÄa zadaje sistemu da uradi kalibraciju. Pri tom on meri udaljenost zvuÄnika, akustiku sobe, položaj zvuÄnika u sobi i prema tome kalibriÅ¡e sistem tako da do sluÅ¡aoca dolazi ujednaÄen zvuk bez obzira u kakvom su rasporedu zvuÄnici.

ObjaÅ¡njenje: poÅ¡to Äesto nije moguće postaviti zvuÄnike u idealnu poziciju u prostorijama koje imamo zbog razliÄitih faktora, ovaj sistem omogućava da se isprave sve nepravilnosti i da do vas stigne zvuk kao da su zvuÄnici idealno postavljeni.

Sledeće kalibrisanje se sastoji u podeÅ¡avanju samih zvuÄnika i to se zove full band phase control. To podeÅ¡avanje se sastoji iz uvoÄ‘enja svih zvuÄnika u fazu jer postoji fazni pomak, tj. kaÅ¡njenje izmeÄ‘u zvuka koji dolazi sa zvuÄnika i zvuka koji dolazi iz sab vufera i podeÅ¡ava tajming izmeÄ‘u svih zvuÄnika, tj. uvodi ih u fazu. Zatim se vrÅ¡i standing wave contol-kontrola stojećih talasa koja se sastoji iz ABD-acoustic balance drive i AFAST-acoustical filter assisted system tuning sa kojim se automatska kalibracija sistema zavrÅ¡ava. Svako kalibrisanje sistema može se memorisati, za tu svrhu postoji Å¡est memorija, Å¡to je jako praktiÄno, jer u sluÄaju da vam doÄ‘e druÅ¡tvo da sluÅ¡ate muziku ili gledate film, ne mogu, kao Å¡to pretpostavljate, svi da sede u idealnoj taÄki sluÅ¡anja pa vi taÄku (sweet spot) možete pomerati pomeranjem mikrofona preko koga se vrÅ¡i kalibracija na mesto gde će većina druÅ¡tva sedeti.

Susano poseduje i LCD displej sa dijagonalom 12,7 cm na kojem se takoÄ‘e prikazuje podeÅ¡avanje ureÄ‘aja, Å¡to znaÄi da podeÅ¡avanje možete pratiti na tom displeju, na tv-u ili na monitoru. Susano takoÄ‘e poseduje u video sekciji Marvell Äip za video skaling, u audio sekciji Wolfson wm8741 DAC Å¡to omogućava izvanrednu reprodukciju audio i video signala u video sekciji omogućava 1080p 24/50/60Hz, a u audio sekciji DAC/ADC 192kHz/24bit Wolfston HR studios monitor reference omogućava vanserijsku audio reprodukciju. Procesor koji upravlja celim sistemom je Digital core engine 2x3ća generacija sharc processor freescale transmission 32 bit. TakoÄ‘e poseduje sistem PQLS (precision quartz locking system) koji služi da smanji jitter koji se javlja u signalu koji ide iz blu rej plejera u Susano kroz HDMI kabl. Prostije objaÅ¡njenje ovog sistema je da vrÅ¡i komunikaciju izmeÄ‘u blu rej plejera i Susana i usklaÄ‘uje signal sa clockom plejera. Sampling rate 44 ili 48kHz diže na 192kHz i samim tim smanjuje jitter.

Nakon svega napisanog, prešli smo na audio-vizuelni test.

Link to comment
Share on other sites

Test smo poÄeli sa blu rej filmovima jer se tu Susano pokazuje u punom svetlu. Naravno da tu veliku ulogu igra i plejer, ali o njemu u nastavku. Susano signal koji dobija preko HDMI ulaza propuÅ¡ta i procesuira veoma brzo, podržava 30/36 bita dubinu boja (deep colour), zatim proÅ¡iren prostor boja (KV colour). Interfejs podržava sinhronizaciju usana (lipsinc) koja automatski izraÄunava zaostatak pokreta usana i tona. Za obradu slike zadužen je Marvell Äip koji radi video apskaling i i/p konverziju. On je u stanju da 480 i/p signal konvertuje u signal 1080 p sliku visoke definicije. Å to znaÄi da ako imate dvd plejer bez HDMI izlaza povezanog preko recimo optiÄkog kabla sa Susanom, Susano uz pomoć svog Äipa konvertuje signal i Å¡alje ga na svoj HDMI izlaz u tv. Jako moćna tehnologija za obradu slike koja daje vrhunske performanse svakom formatu video zapisa. Blu rej filmovi sa kojima smo radili test su: Gospodar prstenova-Povratak kralja, Avatar, Blejd raner, Alien, Ledeno doba, MraÄni vitez, Matriks, 300, Top gan. I isti spisak, samo dvd format. Blu rej serija filmova je pokazala pravo lice Susana od slike preko zvuka. Recimo, u Gospodaru prstenova scena kada konjica uleće u peÅ¡adiju ispred Minas Tirita, strahovita i uzbudljiva scena sa mnoÅ¡tvom razliÄitih zvukova od topota kopita, rike, stenjanja, zveketa oružja, sudara tela, svaki ton je Äujan i imate utisak da ste i vi uÄesnik. Prosto vam žmarci idu niz leÄ‘a. Tako je sa svakim filmom u scenama koje sadrže veliki broj efekata. Onda smo isto to puÅ¡tali sa dvd-a. Razlika je bila, ne mogu reći drastiÄna, ali osetna pogotovo u kvalitetu slike, a malo manje u tonu. Može se slobodno reći da je u tom podruÄju Susano neprikosnoveno na prvom mestu.

AUDIO TEST DIGITALNI IZVOR

OpÅ¡te je miÅ¡ljenje da AV risiveri ne mogu da se nose sa stereo zvukom jer su podeÅ¡eni da obavljaju funkciju saraund pojaÄala sa većim naglaskom na saraund zvuk, nego na stereo. Sa tom pretpostavkom smo poÄeli audio test Susana, dan poÅ¡to smo ga testirali u saraund modu, gde nas je ostavio duboko zadivljenim, moju sumnju sam izrazio bratu, a on se samo smeÅ¡kao i ćutao. PrikopÄali smo moj stari CD plejer preko optiÄkog kabla, raÄunar je već bio prikljuÄen, prikljuÄili smo joÅ¡ dek i gramofon i prebacili susano u direct stereo mod. Tu moram da napomenem da postoji direct stereo, stereo, virtual saraund. U direct stereo modu rade samo prednji S-1EX zvuÄnici. Ponovo smo kalibrisali sistem i memorisali. PoÄeli smo sa džezom, rok koncertima, disko, pop itd. i na kraju klasiÄnom muzikom. Ubacili smo prvi disk u CD plejer i pustili. Na prve taktove sam pomislio-odakle mi ovaj CD, nisam ga dosad Äuo. Fiona Apple, Maggie Bell, John Myall, Norah Jones, Diana Krall, Simple Minds, Depeche Mode, Queen, Pet Shop Boys, Talking Heads, Kraftwerk. Nisam mogao da verujem, kao da prvi put Äujem te CD. Bogatstvo zvuka u svim frekvencijama, svaki ton je Äujan. Prelazimo na klasiÄnu muziku-Betoven, Bah, Vagner, Å uman, Ravel, Mocart, Rahmanjinov. Klavir solo, klavirski koncerti, gudaÄki kvarteti, simfonije, opet nisam mogao da verujem Å¡ta sluÅ¡am, svaki ton, svaka žica, timpani, violonÄela, violine, trube-sve se Äuje kristalno jasno. A onda smo iste diskove pustili na blu rej plejeru. Tek tad nastaje nova dimenzija zvuka i moje zaprepašćenje-da li je ovo moguće. Za vreme testa menjali smo modove sterea sa direct na stereo pa na virtualni saraund, kako smo se osvrtali odakle timpani iza nas, kako se levo Äuju violine a desno violonÄela, klavir ispred a orkestar iza. Nemam reÄi da vam to opiÅ¡em. Kako su ovo napravili i podesili, sam Bog zna. Isto se deÅ¡avalo i sa zvukom sa raÄunara. Susano je Äitao sve formate a najveće iznenaÄ‘enje je bilo kada je proÄitao FLAC format. Njegov konverter je toliko dobro radio posao da nijednog trenutka niste imali utisak da muzika koju sluÅ¡ate nije sa CD.

AUDIO TEST ANALOGNI IZVORI

Posle prethodnog doživljaja bilo je iluzorno oÄekivati da će preostala dva Äisto analogna izvora (dek i gramofon) ostaviti neki jaÄi utisak. Kako smo se prevarili. Dek Pioneer CT-939 mark2 je tek preko Susana pokazao svoje lice, tj. Susano ga je hitnuo u orbitu. IzvlaÄio je iz njega maksimum. Skoro sa svih kaseta je zvuk dolazio kao da ga prvi put Äujem. Izvanredno. Gramofon je bio posebna priÄa iako je sa MM zvuÄnicom. TakoÄ‘e je iz njega preko Susana izvuÄen maksimum, tako da je sa nekih originalnih ploÄa zvuk bio, bez skromnosti, jako blizu blu rej zvuku sa blu rej audio CD.

Link to comment
Share on other sites

@DM

Sve pohvale za sistem i recenziju. :thumbsup2

@TV

AVR od $11000 svakako može biti dobar i za stereo reprodukciju jer se tu očito nije štedelo prilikom izrade, ali sitna boranija koju u nas poseduje većina korisnika ove tehnologije zbog cenovnih kompromisa može samo da pljune pod prozor stereo pojačalima...

Link to comment
Share on other sites

@TV

AVR od $11000 svakako može biti dobar i za stereo reprodukciju jer se tu oÄito nije Å¡tedelo prilikom izrade, ali sitna boranija koju u nas poseduje većina korisnika ove tehnologije zbog cenovnih kompromisa može samo da pljune pod prozor stereo pojaÄalima...

Link to comment
Share on other sites

Zasto meni cak 2 minusa za prethodni post? Zato sto sam rekao da AVR moze biti odlican i za stereo? Opet kompleksasi se nerviraju zbog istine. AVR od 11k $ bolji od stereo pojacala od koliko? 5-6-8k $? AVR od 2k $ bice bolji od pojacala od koliko 800-1000$ i sl.... Objasnite mi zasto sam dobio minuse za prethodni post a da nije cisto zbog kompleksa nize vrednosti nekih stereofila!

Link to comment
Share on other sites

Od preostalih funkcija koje Susano poseduje imamo satelitski radio, internet radio i ovaj naÅ¡ zemaljski. Na žalost nisam u mogućnosti da probam satelitski. ali internet i zemaljski rade odliÄno. Prijem zemaljskog je fantastiÄan, sve stanice hvata bez problema, zujanja, krÄanja itd. Odvojene su memorije i pozicije za sva tri radija. Postoji joÅ¡ i komunikaciona blu tut kutijica preko koje Susano dobija signal sa nekog drugog blu tut ureÄ‘aja, npr. mobilni telefon. Postoji prikljuÄak za iPod koji se može ukljuÄiti i sa prednje strane. Preko USB ulaza možete takoÄ‘e sluÅ¡ati muziku ili pustiti film snimljen na USB stiku. I to bi bilo to Å¡to se tiÄe samog Susana. JoÅ¡ je ostalo da napomenem da svaka funkcija ima automatsko podeÅ¡avanje ali isto tako i manuelno, Å¡to dozvoljava da se funkcija ili podeÅ¡avanje prilagodi ukusu vlasnika. Daljinski može da se programira tako da svi daljinski koje koristite mogu da se programiraju u njega.

TEHNIÄŒKE KARAKTERISTIKE

PIONEER SC-LX 90 SUSANO HD AMPLIFIER

Direct energy HD amplifier ICE Power clase D

Total power output 1400W over 10 channels

output power per channel 200Wx7 (8ohm) 140Wx10 (8ohm)

Signal/noise ratio 92/65dB DIN

Frequency response 5Hz-100000Hz +0,-3dB

Power consumption 550W

AIR studio tuning insulated dual chassis

3-D space frame construction

TAOC insulators

3rd generation SHARC processor x2 + freescale DSP

BDP-LX 91 BLUE RAY player

LX 91 je treća generacija blu rej plejera koju karakteriše nov procesor za obradu slike koji ispunjava zahteve za 7,1 kanalnom dolby true HD i DTC HD master audio zvuk.

48bit deep colour 1,8 puta veću paletu boja (KV colour). CD plejer sekcija koristi PQLS (anti jitter) sistem,koji radi samo kada je povezan preko HDMI sa risiverom. ÄŒita sve formate audio zapisa pa Äak i PC podatke ako su u ISO 9660 standardu. TakoÄ‘e može da prikazuje filmove sa interneta poÅ¡to ima LAN ulaz. Može se prikljuÄiti na bilo koji TV LCD plasma LED preko HDMI kabla i u svom interfejsu ima prepoznavanje modela televizora. Poseduje isti ulaz kao i Susano za direktno povezivanje sa raÄunarom RC-232C pa preko njega dobijate sliku i na monitoru raÄunara. Na njega se mogu prikljuÄiti zvuÄnici za kućni bioskop, ako ga koristite kao poseban ureÄ‘aj.

Video signal obraÄ‘uju dva D/A konvertera i to 297MHz/14bit HD i 216MHz/14bit SD. Audio signal obraÄ‘uje 8 komada 192kHz/24bit Wolfson WM 8740 konvertera, a napajanje je preko toroidalnog transformatora. Plejer je testiran kao samostalan ureÄ‘aj zvuk samo preko TV, slika koju daje je fantastiÄna ali moram iskreno da kažem da se u dvd formatu nije pokazao baÅ¡ maestralno mada mnogo bolje od klasiÄnog dvd plejera.

U nekim scenama umeo je da napravi pozadinu blago razmazanu, ali zato sa blu rej filmovima blista u svakom pogledu. Slika je jako oÅ¡tra i jasna, lepih boja, svaki detalj je uoÄljiv.

U audio reprodukciji takoÄ‘e blista jako dobro, detaljan zvuk, dubina i prostornost koja je naroÄito izražena u klasiÄnoj muzici, mada ne zaostaje ni u drugim muziÄkim žanrovima.

Ostaje da zakljuÄim da, bilo da ga koristite kao sam ureÄ‘aj, ili u kombinaciji sa nekim risiverom, nema Äega da se stidi. Å ta god smo u njega ubacili, sve je proÄitao, u kombinaciji sa Susanom-pravi dragulj.

JoÅ¡ nam ostaje da napiÅ¡em test zvuÄnika i joÅ¡ po koju reÄ o celom sistemu.

Link to comment
Share on other sites

Extra izgleda, ali ako smem da primetim nesto mi tu nije jasno, slike koje si postavio prikazuju floorstander zvucnike i centralni zvucnik u dve razlicite boje (finish) i to na prvoj i trecoj slici se jasno vidi da nisu u pitanju isti zvucnici. Cak se razlikuje i boja zida iza sistema, al ajde tu si mogao u medjuvremenu da izlepis tapet, a kada se pazljivo pogledaju police razlikuje se i boja srednje daske, te TV koga nisi do sada spominjao itd. Jesu li ovo stvarno slke tvog uredjaja ili su opet sa neta. :sad: Izvini ako sam malo nepoverljiv, ali vise nisam 100% ubedjen da se radi o tvom sistemu. PhotoShop je cudo. :???:

Link to comment
Share on other sites

PoÅ¡to vidim da su se pojavile odredjene sumnje u verodostojnost mojeg sistema i slika sada cu joÅ¡ jednom napisati da svi možete da vidite i proÄitate.Prva serija slika je slikana u drugoj sobi i hodniku.NasumiÄno i bez reda ja sam ih postavio da bi vam dao neku predstavu kako to izgleda bez namere da nekog prevarim i dovedem u zabludu.Podni i centralni zvucnik su bokova boje peska a druga dva su boje taman orah i stalci su tamni.Tamo gde sada stoje doći će police sa knjigama koje su svetlije boje.Namerno sam uzeo tamne jer mislim da ce se uklopiti sa policama.

Drugi svetliji zvuÄnici mi se bolje uklapaju tu gde stoje uvece to mnogo dobro izgleda kad su svetla priguÅ¡ena.PoÅ¡to se kupuju odvojeno ja sam tako hteo.Glavna soba u kojoj se sad nalaze uredjaji bila je do skoro deÄija i zbog njene geometrije je izvrÅ¡ena rokada.OkreÄena je i postavljen je laminat ali nije polica bila gotova pa smo iz nestrpljenja povezali sistem u staroj sobi da bi se malo igrali i probali dok polica ne stigne.Pa kad je stigla shvatili smo da je plejer nisko pa smo dodali joÅ¡ jednu popreÄnu dasku. Naravno da sam ženu i decu iselio privremeno kod taÅ¡te a mi smo ponovo bili momci.Eto to je sve.

Moja je namera bila da sa vama podelim jedno novo iskustvo i zadovoljstvo.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...