Jump to content


HI-End Solaja


jorgoss

Recommended Posts

  • 3 weeks later...

Evo i nekih mojih utisaka...naime juÄe sam bio kod gospodina Šolaje i poslušao dva pojaÄavaÄa, o kojima je bilo reÄi u ovoj temi.

Slušanje se odvijalo u klasiÄnom settingu kod Šolaje, dakle custom made zvuÄnici sa RAAL ribonima i veoma modifikovanim niškim bas drajverom, marantz cd player o kome ništa nisam pitao, kao ni o kablovima.

Prvo slušanje : 2A3 SET

Veoma, veoma impresivno. Dva i po - tri vata iz ovog pojaÄala fenomenalno je teralo relativno neefikasne Šolajine zvuÄnike, bez traga zamora, posustajanja, upadanja u kliping. Ustajao sam da pogledam odakle izlazi TOLIKI bas.

Trodimenzionalnost i veliÄina pozornice je fantastiÄna, pozicioniranje, transparentnost, vazduh izmeÄ‘u. Sve je tu. Posebno mi se dopalo kako je zvuÄao klavir. Detalja je bilo puno, Äulo se trljanje i zapinjanje prstiju preko žica gitare,... ma, opšti utisak je: "ko je upalio svetlo" u odnosu na proseÄnu reprodukciju.

Obratio sam pažnju da Äujem distorziju, jer znam da pojaÄavaÄ nema povratnu spregu, ali mi to nije pošlo za rukom. Možda sam u jednom trenutku nešto i Äuo, ali mislim da je došlo od relacije pojaÄalo-neefikasni zvuÄnik - zahtevna muziÄka deonica.

Onda je Dragan želeo da mi demonstrira pojaÄalo SEDRA - malecki SET sa EL84 i 1.5W po kanalu. Pomislim ja kako će Šolajini zvuÄnici ipak da budu preveliki teret za tog mališu. I bili su - nismo mogli pot do kraja, zbog klipinga, ali...kada se to zagrejalo...posle jedno 15 minuta....stvari su postale ozbiljne :)

Opet prepoznatljive karakteristike Šolajinih ureÄ‘aja: velika zvuÄna slika, soba puna muzike, trodimenzionalnost i naturalnost. Ženski vokali...puni emocije, neposrednosti. Meni se baš dopalo.

Dobra vest je da g. Šolaja namerava da ovo pojaÄalo ponudi po najboljem odnosu kvalitet/cena od svega što se do sada pojavilo na našem tržištu.

Neću da otkrivam, ali mislim da će audiofilska publika biti vrlo prijatno iznenađena.

Hteo bih još da kažem da sam ja veliki fan Šolajinog TVC (Transformer Volume Control) ureÄ‘aja o kome mislim sve najbolje, a poštujem i njegov Sa-2 preamp.

Dragan Šolaja je veliki poznavaoc zvuka, kao i naÄina da nam ga svojim ureÄ‘ajima nepromenjenog prenese. Želim mu svaki uspeh.

Kako bih doprineo i praktiÄno dobrim željama o uspehu, ponudio bih dve sugestije: dizajn kućišta razvijati u saradnji sa iskusnim profesionalcem, (Dragane, nisu prazne reÄi, imam konkretu osobu na umu), i logotip...stari mi je bolji od novog, ali može to još da se dotera.

Link to comment
Share on other sites

Obratio sam pažnju da Äujem distorziju, jer znam da pojaÄavaÄ nema povratnu spregu, ali mi to nije pošlo za rukom. Možda sam u jednom trenutku nešto i Äuo, ali mislim da je došlo od relacije pojaÄalo-neefikasni zvuÄnik - zahtevna muziÄka deonica.

Zašto bi zahtevna deonica trebala biti opravdanje za mogući kiks kvalitetnog sistema... ?

Link to comment
Share on other sites

Možda sam u jednom trenutku nešto i Äuo, ...

"Možda", valjda, znaÄi - možda... :lol:

StruÄnjak sam da ne zapamtim ureÄ‘aje koje slušam, znam samo da je u varijanti sa TVC-om glasnoća bila nešto limitirana. Ali, distorzije ni u nagoveštajima, uopšte nije bila tema za razmišljanje, ni kod zahtevnih deonica, ma šta to znaÄilo. Preslušao sam nekoliko postavki, jer sam bio kod Dragana već dvared. Ne krijem da mi je taj zvuk referenca za doterivanje onog što imam. Pre svega u pogledu definisanosti i Äistoće, jer moj plejer ima nešto "masniji" zvuk, tako mi više odgovara.

Kao neko ko je previše preferirao ulogu zvuÄnika u odnosu na elektroniku, ipak sam se odluÄio da odvojim novaca za pretpojaÄalo SA-1, što toplo preporuÄujem i drugim audiofilima. Verujem da bi skuplji model takoÄ‘e opravdao cenu, ali, moji zahtevi su trenutno potpuno zadovoljeni (i više od toga).

Link to comment
Share on other sites

Sreda je uveÄe. Dogovoreno je da oko 20 svratim kod gospodina Šolaje da bih preuzeo SEDRA Three za slušanje. Primopredaja je protekla u ugodnom razgovoru sa Draganom i još jednim Älanom DIY zajednice. UreÄ‘aj pažljivo upakovan, kao bajadera, otporan na nespretnost preuzimaÄa... Neće odmah biti ukljuÄen. PreuzimaÄ ide na jednu slavu sa svojom suprugom koja je, strpljivo, Äekala da se primopredaja završi. Posle prijatnih sati provedenih na slavi i avetinjski puste „Gazele“ preuzimaÄ stiže u svoju sobicu. UreÄ‘aj je otpakovan, pažljivo, pregledan i uklopljen u system. Na pakovanju bi pozavideli mnogi veliki proizvoÄ‘aÄi... Prvi zvuci pokazuju da od ovog slušanja valja oÄekivati prijatna iskustva...

UreÄ‘aj je zamišljen i uraÄ‘en kao veoma kvalitetan preamp. UraÄ‘en je veoma ozbiljno, na prvi (i na svaki sledeći) pogled. Nema nikakvih mesta oko kojih bi se mogla staviti, ikakva, zamerka. Sve je kao da je već godinama raÄ‘en ovaj model i da su sve deÄije bolesti preležane. No, u mom system-u on bi trebalo da se proveri u ulozi buffer-a. Recimo, izmeÄ‘u SA-TVC1 i SVAJA-e (ili F3). Dakle, sledi nekoliko promena mesta i nekoliko proba sa raznim meÄ‘u-koracima...

Jedina primedba koja onemogućava njegov o(p)stanak u mom system-u je što je jediniÄnog gain-a. Meni, zaista, treba nešto više. No, radi se na tome. Cevi su nabavljene, donor je tu, valja samo uraditi transplantation... Hirurg je spreman i result se oÄekuje, uskoro. Ista cev kao u SEDRA-i.

Za TVC sam napisao da je „dosadan“. Kao pohvalu. To mišljenje sam zadržao. Zadržao sam i TVC, uprkos mnogim probama... SEDRA TVC-u dodaje životnosti. Dakle, nije neutral-na. Ali nije ni napadna u svojem naumu da sve uÄini „lepšim“. Naprotiv. Sve to ona Äini sa merom i tako da ne prestaje da Vas uvlaÄi u ono što slušate. Ne slušate nju, slušate ono što ste joj ponudili...

Srednji opseg je „cevno“ detaljan i prirodan.

Gornji je nenametljivo dobio na kristalnosti.

Donji je dobio na zapremini ali (skoro) bez zaokrugljivanja, bez preterivanja. Smeran retouch onoga što je TVC ponudio.

Živost, koju TVC ume, pomalo, da potisne, je vraćena.

Eto, toliko za poÄetak, detaljnije, ako ne budem dosadan, kasnije...

What a difference a tube makes... ;)

Link to comment
Share on other sites

koliko procentualno treba da budu izoblicenja da bi se cula kao distorzija..... 5% koliko moze da bude kod lampasa kad ulaze u kliping, tesko.

20-30%?

Poštovani,

biću slobodan da se na ovom mestu pozovem na struÄnu literaturu, i istraživanja koja su sprovoÄ‘ena u laboratorijskim uslovima u proteklim decenijama. Kao primer navodim citat iz rada "Vrednovanje izobliÄenja u elektroakustiÄkim sustavima s pomoću pseudosluÄajnog signala" autora Ivana Äureka, kojem je ovo bila doktorska disertacija na Fakultetu elektronike i raÄunarstva SveuÄilišta u Zagrebu 2003. godine.

Predlažem vam da proÄitate celo treće poglavlje pod nazivom "ÄŒujnost izobliÄenja" a koje poÄinje na strani 39.

Za potrebe vaše dileme o tome kolika izobliÄenja su Äujna, navodim samo kratak citat inaÄe obimnog i zanimljivog rada. Da bi ste stekli pun uvid u ovu zanimljivu oblast, morali bi ste da proÄitate više. U ovom radu detaljno se obraÄ‘uju sve varijabile koje utiÄu na to kako percepiramo izobliÄenja, što je manje poznata Äinjenica. Neke od ovih varijabila u direktnoj su sprezi sa fiziologijom našeg Äula sluha. No da ne dužim, evo citata:

..."Na kraju se postavlja pitanje, kolika je Äujna razina harmoniÄkih izobliÄenja? Podaci dobiveni ispitivanjima Bryana i Parbrooka daju pouzdane podatke. Kod jednostavnih signala razina Äujnosti izobliÄenja kod harmonika višeg reda je 0,05%. Ta se razina kod harmonika nižeg reda penje na 0,25%. Mjerenja sa složenijim signalima, odnosno glazbenim signalima, dala su granicu Äujnosti izobliÄenja od 0,5% do 1%.

Što se tiÄe linearnih izobliÄenja, mjerenja Riesza (1928), te Olsona i Dimmicka (1941) pokazala su osjetljivost uha na promjenu glasnoće od 1 dB do 3 dB. Drugi radovi su doveli do osjetljivosti na promjenu glasnoće od 0,5 dB pri razini od 80 dB, s time da se osjetljivost spušta na 1,5 dB pri razini od 5 dB.

ÄŒujnost tranzijentnih izobliÄenja znatno ovisi o vrsti glazbe koja se sluöa. Iskustvo slušatelja, takoÄ‘er dosta odreÄ‘uje Äujnost ove vrste izobliÄenja. Istraživanja [19] su pokazala veću osjetljivost na izobliÄenja kod slušanja poznatih izvora glazbe, kao öto su klavir ili pijanino, a manju osjetljivost kod pop i rock glazbe. Općenito gledajući, ako se izobliÄenje usrednje u periodu od 250 ms, Äujna razina tranzijentnih izobliÄenja je oko 0,003%. "

Ukoliko želite da proÄitate ceo pomenuti rad, možete ga preuzeti na sledećem linku:

http://bib.irb.hr/datoteka/166422.Ivan_Djurek_-_disertacija.pdf

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ovaj oblik pojacavaca ce se razvijati u 3 nezavisna pravca.Jedan pravac je samo pojacavac za slusalice sa 1 ulazom,drugi pravac je integralni pojacavac sa jednim ili vise ulaza, i treci pravac je predpojacavac sa cevnim ispravljanjem(EZ80)i jednom lampom u linijskom delu(6N6P).Sva 3 proizvoda ce biti upakovana u istovetnu kutiju.Pojacavc za slusalice i integralni pojacavac ce imati izlazne transformatore.Predpojacavac ce imati varijantu kao buffer ili sa pojacanjem.

SEDRA ONE,SEDRA TWO,SEDRA THREE jedna pored druge.

post-8780-0-32570200-1322383116_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 2 weeks later...

Ja sam imao priliku Sedra 3 preamp da cujem u svom sistemu dok je bio u prototip fazi. Igrali smo se i menjajuci duplu triodu, kako bi jasno mogli cuti promenu u karakteru zvuka prostom zamenom lampe. Inace radi se o jednostepenom pojacavackom sistenu sa triodom i kondenzatorom kao spreznim izlaznim elementom.

Ja volim ovaj design iz vise razloga. Prvo zato sto je veoma jednostavan. Drugo, zato sto triode, kada im je radna tacka dobro namestena, imaju veoma transparentan zvuk. Trece, jer upotrebom kvalitetnih delova, moze da se dobije vrhunski sound.

Solajina implementacija, iako tada jos u prototip fazi (u finalnoj verziji je Solaja zamenio napajanje i verovatno jos par sitnica), je radilo jako dobro: otvoren, "svez" sound, sa puno detalja i zavidnom transparentnoscu. Vidim sa gornje slike da je stavio jako solidne delove. Ako se pogleda cena ovog preampa, onda mogu bez ikakvog ostatka ili dileme da kazem, da je to jedna od najboljih kupovina koju uopste mozete da napravite. To je zvuk za koji kod drugih proizvodjaca morate da platite daleko vise.

Ovo je toliko privlacna ponuda da ja razmisljam da kupim nesto od ovih Solajinih spravica iako mi zapravo ne trebaju ...

Link to comment
Share on other sites

Ako se pogleda cena ovog preampa, onda mogu bez ikakvog ostatka ili dileme da kazem, da je to jedna od najboljih kupovina koju uopste mozete da napravite. To je zvuk za koji kod drugih proizvodjaca morate da platite daleko vise.

Ovo je toliko privlacna ponuda da ja razmisljam da kupim nesto od ovih Solajinih spravica iako mi zapravo ne trebaju ...

Gde da se pogleda cena ?

Koja je cena?

Koliki je gain ?

Link to comment
Share on other sites

Hvala.

Jos kada bi Herr Zika nastavio svoju pricu. :wave2

O Äemu?

Uređaj (više) nije kod mene...

Naravno, kao što sam i (ranije) napisao: topla preporuka (svakom) da SEDRA-u posluša u (svom) system-u.

Kod mene je (i bukvalno, na žalost...) puno vode proteklo, u meÄ‘uvremenu... Tek danas sam (posle nedelja prekida, zbog vode) vratio ureÄ‘aje u radnu postavku i Äuo prve zvuke music-e...

6n6p je dugo bila u system-u (zaslugom mog Druga Na Drumu koji je preradio (moj, stari ECC82) preamp veoma dobro)... Zaliha cevi (30+ 6n6p iz dobre berbe) je napravljena...

U međuvremenu je vraćen u system Šolajin prozvod ali ne Sedra već TVC... ;)

Za mog cenjenog kolegu pogled u SEDRA THREE preamp.

Eto i meni prilike da vidim šta je bilo u unutrašnjosti mog guest-a... ;)
Link to comment
Share on other sites

Gde da se pogleda cena ?

Koja je cena?

Koliki je gain ?

SEDRA THREE

Vacuum tube line preamplifier. It consists of a double triode for both channels,anode follower,vacuum tube rectification,C-L-C-R-C anode filtration,Alps blue pot,3 inputs,2 outputs.

Tubes

Input-6N6P

Rectifier-EZ81

Specification:

Frequency Response: 9Hz-86KHz/-3dB

Noise Level,dBA: -90

Dynamic Range,dBA: 90

THD,%: 0.5

Stereo Croostalk,dB: -88.5dB

Gain,dB: 14 (5X)

Input Impedance,Kohms: 100

Output Impedance,Kohms: <1

Input Voltage,V: 115/230 (on requeste)

Dimensiones,mm: 160 (w) x 250 (d) x 165 (h)

Weight,Kg: 4

Input: RCA

Output: RCA

AC: Standard IEC Jack with fuse protection and power switch

Price,Euro: 300,00

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

kako sam obeco sledi mali zvucni test preampa SEDRE THREE u mom sistemu

cim sam upalio sistem sa sedrom, ostavio sam sistem da malo radi sa tjunerom da postigne radnu temperaturu

kvalitet izrade, sam estetika preampa je vrxunska ,ja sam velika i picajzla i zakeralo sto se tice izgleda uredjaja.......ali ovom malom preampu nisam naso manu sto se tice izgleda i kvaliteta izrade

dok su se mono blokovi i preamp zagrevali,muzika sa radia sve je zvucala bolje i bolje

posle 2 sata zagrevanja,utopljavanja,razmrdavanja........

pustam.. 1. cd plocu Armik romantic dreams...odma se osetila razlika u zvucnoj slici,zvuk gitare bio je puno izrazeniji,kastanjete,trube njihov zvuk je bio prirodniji,direktniji ....dok sam drzo zatvorene oci imo sam osecaj da su mi muzicari u sobi i da sviraju.

2.cd..pustam IL DIVO , 8sma pesma the man you love ,zvucala je tako zivo,osecajno,da nisam mogo da verujem kako su moji maganaplanari zvucali drugcije ko da mi je neko promenio manaplanare za neki drugi skuplji model

3.cd. pustam ANDREA BOCELLI best of.... 9eta pesma ...time to say goodbye ,ova je pesma je duet sa sarah brightman otsluso sam je desetak puta koliko je zvucala vrhunski.. . glasovi,dinamika, totalno visi nivo.........

4.cd.. pustam FERENC VIZI voyage......ovo je cd gde samo ima jedan muzicki instrument a to je klavir, neznam kako da vam opisem recima zvuk koji je dolazio iz mojih magnaplanara

toliko za sad od mene, sutra pocinje nova runda SEDRE THREE .....danasnju borbu je dobila tehnickim nokautom :boxing

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...