Jump to content


sistem by trouble


Trouble

Recommended Posts

Na mjestu preampa  "tube buffer cathode follower",Saletov majstorski DIY,..muzikalno,dinamicno,detaljno...ne smijem ni pomisliti kako bi sviralo sa boljim DAC-om kad sa ovim svira ovako.

Uradjeni skyline difuzori i reduciran broj ostalih panela po sobi.Poslije mjesec dana pozicioniranja i slusanja najoptimalniji raspored je apsorberi iza zvucnika (5 cm kamene vune+panel),na mjestu prvih refleksija  apsorber (panel) i skyline difuzor nisko iza police sa uredjajima a izmedju zvucnika.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 240
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 1 year later...

Poslije par dana slusanja predpojacalo tj."tube cathode follower" pobjedjen,odluka je bila laka,RME kao preamp bolji u svakom slucaju.Izvanredan za upariti sa d klasom.A za lampizatora ko zna,mozda..za sad nisam cuo ni jedan a izgleda ko ga cuje lako se odluci sa cime da zavrsi igricu.

Kao sto kazu:"Sada cijelu kolekciju ponovo..."

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Vracen preamp,poslije malo dubljeg ulaza u postavke dac-a i proucavanja upustva lampa u preampu je nezamjenjiva u mom slucaju.Ne znam sta se desilo u prvom slusanju sa preampom,vjerovatno je bila ukljucena neka od funkcija daca,loudness neki il slicno..ni blizu ovoga zvuka.Dinamika,prostor oko instrumenata,detalji ...sve je tu. Ekvilajzerom u dacu dampirana frekvencija od 40hz koja je bila problem rezonancije cijele sobe..mislim da je ovo ako ne kraj onda duga pauza u "sistemu by trouble".

 

Link to comment
Share on other sites

Upravo to što je @Zexx napisao pravi najveću razliku izmedju RPi4 i prethodnih iteracija RPi-ja,pogotovo ako se koristi u audio(streaming) svrhe.Naravno , sve to prati i niz drugih unapredjenja koja svakako doprinose boljem radu . Uglavnom , što je za nas i najbitnije, ubacivanjem RPi4 u igru ,ne radi se o nekim suptilnim promenama u zvuku nego o vrlo jasnom i čujnom napretku.

Inače , sistem i prostor izgledaju izvanredno.Odlična interakcija dnevnog boravka i "muzičke" sobe.Te Galuse sam poželeo svaki put kada sam ih čuo na sajmu.Verujem da se odlično slažu sa IcePower-om  koji mislim da je svojom pojavom uneo jedan sasvim novi način razmišljanja o pojmu pojačala snage.

Link to comment
Share on other sites

On 10.11.2021. at 20:02, Trouble said:

Stirodur obojen bojom za beton,proracun sam nasao na nekom sajtu,ne sjecam se vise,moZda sam napisao prije negdje u temi.

Dao bih se kladiti, da je napravljen i bez proračuna, onako "odoka" (s istom količinom materijala, samo drukčiji raspored "kockica"), da ne bi zvučao išta lošije. Moguće ni drukčije.

Mislim da ima dosta mistifikacije oko akustike. Naravno, neka osnovna načela se znaju, ali kad se krene u detalje...

Zata smatram, ako se već neće (ne želi, ne može) uzeti nekog PROVJERENO dobrog, školovanog akustičara s "certifikatom" (što košta poprilično), da se jednostavnom "eliminacijom" stvari koje dokazano loše djeluju na akustiku (ravne gole, glatke plohe, prije svega) može puno toga napraviti. Što će se točno staviti, koliko toga i gdje točno... ja tome pristupam kao i slaganju sistema. Na uho.

Btw. nisam htio bezveze otvarati novu temu, niti da ovo bude OT u temi, ali ta tematika mi je zadnjih godina vrlo zanimljiva, pa se nadam da ako bude malo više riječi o tome ovdje, da neće biti problem. Pogotovo što vidim da se dosta "igralo" s podešavanjem 👍

Npr. difuzor iza police je dosta čudan izbor. Vjerujem da su čuje, i da je bolje da je tamo nego da nije, jer čuo bi se svagdje da se stavi, ali nisam siguran da bi ga netko stručan tamo stavio.

Link to comment
Share on other sites

U pravu si,akusticar bi to puno tačnije i bolje riješio..al mi je nedostupan tako da je ostalo štimanje "na uvo",a i to ima svojih čari npr.može da traje mjesecima..malo tamo,malo gore...Trenutni položaj difuzora i absorbera je stvar kompromisa,npr.difuzor iza police najveći uticaj ima kada je na zidu iznad sofe tj.na mjestu "buba",tada je stage najširi.Iza polica ima uticaja samo na fokus zvucne slike koji je bolji,apsorber na tome mjestu sve umrtvi,nezanimljiv i tup zvuk.Na mjestu prve refleksije,bočno,apsorber je bolji takođe i iza zvučnika...

Koristio sam ton generator i slušao frekvencije koje prave probleme,tu sam imao sreće da imam samo dvije problematične 43 hz i 125 hz,prva je naglasena a druga dampirana,njih sad u ekvilajzeru DAC smanjim tj.pojačam i i to je to.Otvoren sam za sve savjete po pitanju akustike jer se i sa ovim mojim "ad hoc" pristupom akustika sobe bitno poboljšala.

Link to comment
Share on other sites

"Ton generator"... to bi bilo isto kao neki Test CD za snimljenim određenim freq. pa tako onda čuješ koje "strše"? Ako je to, to imam kao "alat" 😀

Za sobu ima kalkulator, i obično sobe imaju 2 pika u bas području, koliko se sjećam. Davnh godina sam to računao. Nesreća je kad su jako blizu jedan drugome. Ako ne, onda i nije preveliki problem, osim ako se traži savršenstvo freq. odziva.

Nemam nikakve savjete, internet nam je svima dostupan, ima i previše toga (i svega, pa hajde, budi pametan), drago mi je samo vidjeti da se sve više audiofila bakće s tim problemom, iako ruku na srce, nekakva "klasičnije" uređena soba (solidno velik tepih, zavjese na prozirima, par slika ili sličnog na svakom zidu) već puno znači.

Btw. sudeći po avataru, ljubitelj "Sistersa"? To baš nije audiofilska muzika 😲 😎

A i sistem mi je totalna nepoznanica (osim što čuh dosta Galusa po sajmovima), ali to baš ne brojim.

Link to comment
Share on other sites

Ta rupa ( kako ti zoves dampirana) koja ti se javlja na nekih 125 hz je rezultat potiranja signala na toj frekvenciji iz zvucnika, i njegove refleksije od zida iza zvucnika, ii to na frekvenciji cija je duzina talasa 4 i 2  puta duza od rastojanja izmedju prednje strane zvucnika i zida iza njega, od koga se signal odbija. Kod tebe je to rastojanje oko 95 metara, ako si tacno izmerio problematicnu frekvenciju.   Ono sto je veci problem je sto ne moze da se resi  ekvilizacijom posto sto jaci intenzitet signala, i intenzitet refleksije ce biti jaci, pa je rezultat isiti, rupa u frrekventnom spektru. 

Ovaj problem se resava na nekoliko nacina. Prvi i najefikasniji je potpuno dampiranje zida iza zvucnika, ciime ponistavas reflektovani talas, pa nema oduzimanja. Druga opcija je da menjas frekvenciju na kojoj se to desava, pomeranjem zvucnika napred nazad u odnosu na povrsinu od koje refleksija pravi problem. Recimo, pomeris zvucnike na 2.3 metra od zida, ponistavanje od refleksije se desava na 43 Hz, i jednim udarcem si ubio dve muve :D (Malo mnogo uprosceno, ali ajd) 

Priblizavanjem zvucnika zidu pomeras tu rupu u visi frekventni opseg, u kome ce ti manje smetati. 

Za pocetak, probaj da od nekog pozajmis merni mikrofon, ili meri telefonom nekim od bvesplatnih softvera. Nekako bi mi prva ideja bila da probam da dodam nekakav apsorber na ravne povrsine iza zvucnika, na go zid, pored diifuzora koji imas. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...