Jump to content


sistem by trouble


Trouble

Recommended Posts

  • Replies 240
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

4 sati ranije, Филип said:

Tacno, ali dobro pozicioniranje zvucnika se valjda podrazumeva. 

Ono sto se pak ne podrazumeva, a cesto je tesko postici, je pozicioniranje zvucnika tako da bas reprodukcija ne zamaskira i nanese stetu srednjem i gornjem spektru koji su kljucni za dobar zvuk. 

Bilo bi jako lepo da se podrazumeva. Rekao bih pre da se podrazumeva bežanje od toga, na razne načine i pod raznim izgovorima.

Izolovani tretman basa ne rešava generalni problem. Prljanje i maskiranje je posledica lošeg menadžmenta refleksija celom širinom spektra. Pristup treba da je celinski, s eventualnim naknadnim ciljanim pipkankem u uslovima jasne svesti o ukupnoj šteti ili koristi. Ograničio sam se na slučaj kada do zvučnika stiže prihvatljivo korumpiran signal, što se takođe ne podrazumeva ni kad su uređaji odlični i ispravni.

 

Ako treba, evo i ja se izvinjavam.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Na bocni zid na mjestu prvih refleksija stavljeni Sonitus apsorberi,malo mi je poremecen "feng shui" sobe al jednostavno moraju ostati.Cjelokupna zvucna slika je dobila dodatnu cistocu  u snimcima se cuju detalji koji su do sada bili zamaskirani i jedva cujni.Stereo slika je postojana i stabilna.

Zvucnici su postavljeni tacno na 1/7 duzine sobe,na drugoj strani se soba nastavlja na kuhinju i refleksije sa te strane ne uticu na zvuk u velikoj mjeri.

Do sada najbolji zvuk koji sam cuo u svojoj sobi.

0_IMG_20191016_103835_compress16.jpg

Link to comment
Share on other sites

Izgledaju kao difuzori ali su apsorberi.Akusticna spuzva,koju svi izbjegavaju,debljine 8 cm.Naprijed iza zvucnika DIY panel,6 cm kamena vuna i nekoliko cm praznog prostora iza panela do zida.Na plafon ako budem ikad radio vjerovatno par cm kamene vune iza akusticne gips ploce,one sa rupicama.

Difuzor bih volio probati na poziciji izmedju zvucnika ali ne znam koji tip bi bio odgovarajuci.Apsorberi na mjestu prvih refleksija su "siguran potez" a za difuzore ne znam koji bi bio pravi,univerzalni.Sa basom na srecu nemam problema,zvucnici ne idu previse nisko,soba je oko 30 m2 i uz malo truda oko pozicije zvucnika i mjesta slusanja moguce je dobiti dobar zvuk.

http://www.sonitusacoustics.eu/13/product/quadsorber

Link to comment
Share on other sites

Posto vidim da si radio prve absorbere, mozda da bacis pogled na izradu skyline ili jednostavnije, ovo. 

http://arqen.com/sound-diffusers/

Skyline je dobar sto pokriva veliki spektar (zavisi od dizajna, kojeg sam mozes da izracunas u odnosu na freq), mada ti i ovaj gore po dizajnu tim perija radi posao buduci da nemas problema sa niskim frekvencijama. A i izgleda lepo i niskog je profila tako da ti nece narusavati feng sui :D. Konkretno sam mislio raditi prvo skyline kod mene, ali pala je odluka na ove niskog profila iz vise razloga, a takodje volim i posedujem kompresione kutije. 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Hvala,danima sam trazio optimalan raspored i broj panela a da ne narusim estetiku klasicne dnevne sobe.Mjesta je prilicno lakoodrediti,problem je odrediti broj panela tj.povrsinu koju prekrivaju,jedan na pogresnom mjestu i zvuk izgubi energiju i živost."Podebljavanje" panela od kamene vune iz zvucnika  dozvolilo je da se na bocnom zidu tretira samo mjesto prvih refleksija što mi je i bio cilj,što manje panela u prostoru sobe.

Polica tj.stolić je Sonorous u kombinaciji stakla i metala samo sam ja na vrh stavio drvenu ploču.Inače je vrlo kvalitetno urađena (drzala je passa od 45 kg) i jedina je prosla kroz sve reinkarnacije sistema.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Direktno sa njemacke "baustele" metodom "ako te ne uhvate donesi i meni" stiglo je nekoliko metara kabla Lapp Oelflex od kojih sam danas napokon napravio dva napojna kabla sa najobicnijim konektorima iz samoposluge.

Poslije cijelog dana slusanja Had Maestral koji sam koristio kao lampaski preamp pored CXN-a izgubio je bitku.Iako je i on profitirao sa izmjenom kabla benifit na kembridzu i icepower-u je bio ono sto mi je trebalo,izgubila se ostrina a rezolucija je ostala ista,mozda i jasnija.Tisina tj."crnilo" iza instrumenata kao da je do sada bilo "sivilo",detalji su primjetni i instrumenti se lakse prate...a sve od kabla od par eura,extra.

 https://audio-hifi-shop.de/LAPP-Oelflex-Classic-110-CY-3x25qmm-

Jedan od narednih dana sam u BG gdje u centru da pazarim neke napojne konektore  u rangu cijene kabla,prvenstveno one na strani uredjaja?

Link to comment
Share on other sites

m kabal ima odlicne cene za iego konektore a ima i rasciscavanje zaliha hi fi tuninga po jos boljim cenama.

 

probaj i varijantu sa lappom da ne koristis zemlju iz njega, vec spolja dodas jednu silikonsku zicu 2.5-4mm2 u blagu spiralu...detaljnost i transparentnost jos primetno bolja.

Link to comment
Share on other sites

13 sati ranije, Trouble said:

... detalji su primjetni i instrumenti se lakse prate...a sve od kabla od par eura,extra.

 https://audio-hifi-shop.de/LAPP-Oelflex-Classic-110-CY-3x25qmm-

Jedan od narednih dana sam u BG gdje u centru da pazarim neke napojne konektore  u rangu cijene kabla,prvenstveno one na strani uredjaja?

 

Čestitam na dobijenim rezultatima.

Konektor koji bih preporučio nije u rangu cene kabla. Na tvom linku koji si dao se u donjem delu može videti BALS šuko konektor koji je hvalio pre nekog vremena @jagermaister nakon probi u svom sistemu.

https://audio-hifi-shop.de/epages/f9df1d61-6ed6-4e58-b3b2-388f702d18ec.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/f9df1d61-6ed6-4e58-b3b2-388f702d18ec/Products/Art.Nr.00256/SubProducts/Art.Nr.00255-0004[1]

 

Čak taj Lapp kabl i oni terminišu u svojoj ponudi sa BALS šuko utičnicom.

https://audio-hifi-shop.de/epages/f9df1d61-6ed6-4e58-b3b2-388f702d18ec.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/f9df1d61-6ed6-4e58-b3b2-388f702d18ec/Products/Art.Nr.00085

 

 

Wattgate koji oni koriste kao IEC konektor košta 25e u Beogradu u Aduiphile Shop-u

https://audiophile.rs/index.php?route=product/product&path=71&product_id=188

 

Ovaj IEC na istom sajtu je je noname, ali je u rangu cene kabla? Ne znam kako radi i moguće da nije ništa bolji od trenutnog koji koristiš.

https://audio-hifi-shop.de/epages/f9df1d61-6ed6-4e58-b3b2-388f702d18ec.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/f9df1d61-6ed6-4e58-b3b2-388f702d18ec/Products/Art.Nr.00084

 

Prokrstari malo i ovde  https://www.audiophonics.fr/en/power-plugs-sockets-c-263.html

 

Srećno!

:thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, Trouble said:

Znaci wattgate i bals ,da li na adresi sa sajta,Lomina 34,imaju i prodaju ili samo kancelarije?To je ispod Zelenog vijenca gdje se parkiram pa mi je blizu.Hvala za svima za info i preporuke.

Pozovi ih i proveri, nekada umeju da nemaju na stanju. Inače radnja je prostrana i ulazi se sa ulice i može odmah da se kupi, ako imaju na stanju.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Apsorberi iza zvucnika,iznad TV i na bocnom zidu difuzori.Veci sweet spot,nije toliko bitna udaljenost mjesta slusanja od zvucnika sto mi je primarno i bio cilj.Isplati se malo eksperimentisati sa akustikom,rezultati su i vise nego primjetni,nekada na bolje a nekada bas i ne.

IMG-a4f342af3b86991e9e72a5b20dd45e70-V.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...