Jump to content


Police


Prepodobni Hifije

Recommended Posts

@beatgoeson

Uh... mislim da je doslo do onoga "ja u kiln - ti u plocu" ...

 

Nikako nisam govorio o policama (tj. stalku za zvucnike)... nego samo za policu za mehanicke uredjaje (grampofon, cd player...)...
 

@ostali

Citam I ostale postove... ima svega tu zanimljivog... sada je kako vidim in prica o zaostalim "rezidualnim" naponima prilikom procesa zavarivanja....

 

 

Tacno je to da se ti naponi mogu relaksirati ako se dovoljno dugo vremena elementi koji su bili zavarivani drze u nekoj veoma toploj (skoro do usijanja) komori ;)

 

Dakle, tema je krenula ka usijanju ;)

Link to comment
Share on other sites

Vidim da sam te malo iznervirao. :) Volim da polemiÅ¡em, to je jaÄe od mene.

Police su zaista priliÄno nevažne. Samo hoću da kažem da, kada se kod svakog koraka taÄno zna Å¡ta se i zbog Äega radi, na kraju mora da ispadne sve dobro.

Ako u meÄ‘ukoracima praviÅ¡ kompromise, jer ti se trenutno Äini tako bolje, na kraju dobijeÅ¡ ono Å¡to se jedino može dobiti slaganjem niza kompromisnih reÅ¡enja - Äak i ako je rezultat dobar, to je manje nego Å¡to je moglo da bude.

Polica ne treba da vibrira. :lol:

Opušteno, razgovaramo...

Naravno da treba da bude Ävrsta polica i da ne vibrira. PriÄamo o mikrovibracijama od poda prema uredjajima i obrnuto. Dosadi bukvalisanje po forumu. Valjda smo dovoljno odrasli da se neke stvari podrazumijevaju.

Link to comment
Share on other sites

Opušteno, razgovaramo...

Naravno da treba da bude Ävrsta polica i da ne vibrira. PriÄamo o mikrovibracijama od poda prema uredjajima i obrnuto. Dosadi bukvalisanje po forumu. Valjda smo dovoljno odrasli da se neke stvari podrazumijevaju. 

 

Hm... prethodno si rekao:

 

Po mom miÅ¡ljenju, za police, naravno, nije dobro potpuno eliminisati vibracije. 

 

Ja sam shvatio kako piÅ¡e. A ovo za vertikalni prenos je u redu - sve u svrhu eliminisanja vibracija je dobro doÅ¡lo. SviÄ‘a mi se ova Denisova polica. Možda ubacim pod svoje Å¡iljke po parÄe kružnog sendviÄa punjenog plutom.

Link to comment
Share on other sites

Ovde se vidi možda bolje... To joj je prva postavka ;-)

 

audio-denis.jpg

 

Ova polica mi se baÅ¡ svidja,deluje Ävrsto,pouzdano,jednostavno i meni je lepa.

Svaka Äast za policu joÅ¡ ako pri pravljenju nije bila preskupa joÅ¡ bolje,može li neko kraće objaÅ¡njenje procesa pravljenja police.

Link to comment
Share on other sites

Den!s, polica je vr'!

Uhh, nevalja da priÄam al ću ipak reći. Iz istog razloga kao Å¡to si ti izbacio visoku policu, ja sam skratio naslon kompjuterske stolice. Suptilno sam vremenom nabacivao taj "estetski" problem, tako da je na kraju "sama" odluÄila da se skrati i naravno tapacira u drugi mebl.

Link to comment
Share on other sites

Ova polica mi se baÅ¡ svidja,deluje Ävrsto,pouzdano,jednostavno i meni je lepa.

Svaka Äast za policu joÅ¡ ako pri pravljenju nije bila preskupa joÅ¡ bolje,može li neko kraće objaÅ¡njenje procesa pravljenja police.

 

Ovaj orah je relativno skup i teže se nalazi, a da je potpuno suv. Ja sam imao sreću i naÅ¡ao ga iseÄenog pre 15 godina... Jedino Å¡to je i teži za obradu, pa me stolar gledao popreko, ali nije straÅ¡no ;-)

…

Uradio crtež/skicu prema potrebama. Vodio raÄuna da ne bude visoka. Bolje reÅ¡enje je da budu komponente jedna pored druge, ako ih Äovek ima viÅ¡e.

Odneo građu (bila u velikim, debelim daskama) kod lokalnog stolara koji mi je od toga napravio stubove i sastavio. Isti stolar je i ofarbao i lakirao u mat lak. Kompresorom.

Sa donje strane sam usadio matice i u njih zašrafio šiljke.

Dok je stolar to radio, kupio sam medijapan iseÄen na meru. Jedino sam posle odneo kod stolara da mi izbuÅ¡i po tri rupe zbog provlaÄenja kablova i da ih bezbojnim lakom preÅ¡prica.

 

Plutu kupio u nekoj lokalnoj gvožđari, sâm isekao i zalepio izmeÄ‘u dva medijapana. Ivice plute sam Äetkicom premazao bezbojnim lakom, u cilju spreÄavanja da poÄne da se osipa/truni.

Kupio gumice oblika kao kupa i na njih postavio ploÄe.

 

Polica je jezivo teška. Ali zato je i stabilna.

 

Nisam baÅ¡ detaljno raÄunao troÅ¡kove, ali mislim da je neÅ¡to viÅ¡e od 100 € materijal.

Link to comment
Share on other sites

Trenutno naÄ‘oh ovu fotografiju koja dokazuje koliko znaÄi dobra muzika ;-)

 

Prethodna polica je isto bila DIY, ali sa metalnim cevima i staklom od 8 mm. Staklo i metal su takođe odvajale gumene podloške.

Bila je stabilna (u 3 taÄke se oslanjala na pod - Å¡iljci takoÄ‘e), teÅ¡ka… Nisam bio nezadovoljan, najveću zamerku sam imao na visinu.

 

stara_zps261bed87.jpg

 

Iskreno, uređaji su na njoj tada bili drugi, prošlo je i neko vreme… tako da direktno poređenje ne bih mogao da dam.

Ali sam i tada pravio neko poreÄ‘enje sa staklom i medijapanom. Medijapan mi se Äinio kao materijal koji je bolje upijao vibracije. Zvuk mi je bio mirniji, pitkiji. Bez nervoze. Imao sam utisak i da su se od staklene povrÅ¡ine odbijale viÅ¡e frekvencije i da je to stvaralo blagi gubitak fokusa.

Nisam toliko ulazio u detaljnu analizu. Uvek sam se rukovodio time da se tehniÄki potrudim da zadovoljim osnovne stvari (fizika, hemija i sl), a ako i neÄujem neku razliku, ne znaÄi da je nema.

To kod mene važi i za kablove, konektore, podloške i ostale pomoćne „sitnice“ u ovom hobiju.

Link to comment
Share on other sites

Kao za inat ne mogu sada da nađem fotografiju gde je sama polica, pa sam zbog toga ubacio jednu muzikalnu ;-) Mada ovo nema veze sa enterijerom…

 

Neki konkretniji komentar stvarno nemam. ÄŒujem razliku izmeÄ‘u CD playera koji je na poluizduvanoj gumi od bicikla ili na mermeru. ÄŒujem i razliku izmeÄ‘u zvuÄnih kutija koje su na Å¡iljcima ili na gumenim podloÅ¡kama. Ovde kod vibracija na koje utiÄe polica, smatram da kada je napravljena od materijala Äije se rezonantne frekvencije sudaraju, odbijaju, poklapaju... sve ukupno rezultira zvukom koji je manje definisan.

Link to comment
Share on other sites

Mermer: zvonak, nervozan zvuk sa metalnim prizvukom

Staklo: sliÄno, ali u mnogo manjoj mjeri

Puno drvo, bukva: svidjelo mi se, ali zna da iznenadi sa nervoznim detaljima. Nema baš potpunu kontrolu

Univer i medijapan: priliÄno ravan sa nedostatkom detalja u viÅ¡em srednjem i visokom spektru.

Najveće iznenadjenje: daske za hleb od laminatnog bambusa. Najviše mi se svidio.

SliÄno i tnt flexi polica (sliÄna stevanovoj), otiÅ¡la iz estetskih razloga.

Kao podloÅ¡ke najviÅ¡e su me se dojmili ukrasni kamenÄići od nekog vjeÅ¡taÄkog materijala. Ostalo samo kao proba bez realne primjene.

Link to comment
Share on other sites

Nema instalacije osim tnt flexi.

Probano na podu od hrastovog parketa, sa podloÅ¡kama od gumenih traka i već pomenutih kamenÄića, bez podloÅ¡ki i sa drvenim klocnama.

Tnt flexi: tri navojne Å¡ipke, ploÄe od medijapana 19mm lakirane, neoprenske gumice izmedju podloÅ¡ki metalnih i medijapana.

Link to comment
Share on other sites

Pozdrav Denise,

 

Imamo slican pravac razmisljanja. Moja trenutna polica je kao tvoja prva. Pravio KEMP, pet nivoa, visoka 1.3m. Previsoka mi je, pa sledecu pravim duple sirine i da je niza... Jos razmisljam kako. No, mora i estetski da zadovolji, ne samo funkcionalno.

 

Da li si razmisljao da taj dupli medijapan sa plutom furniras orahom i mozda i lakiras kao i ostatak police? 

Link to comment
Share on other sites

…No, mora i estetski da zadovolji, ne samo funkcionalno.

 

Da li si razmisljao da taj dupli medijapan sa plutom furniras orahom i mozda i lakiras kao i ostatak police? 

 

I meni je važna ta estetska vrednost. Jesam razmišljao o furniranju, viđao sam na netu dosta polica koje su sve od istog materijala, deluju lepo.

Odustao sam od te ideje i zbog dodatnih troÅ¡kova, ali iskreno, i jer mi je sa ovakvim ploÄama davala utisak tehniÄke namene, tj. ove ploÄe u drugoj boji posredno ostavljaju utisak da su namerno takve jer imaju funkciju, jel’ te, apsorbovanja mikrovibracija ;-)

Da ne bude kao komad nameÅ¡taja modernijeg, minimalistiÄkog dizajna.

A i prostor u kome je sve to je daleko od nekog baš lepo skockanog (nasuprot svega ovoga je radni deo sobe), tako da bi to moglo u nekom sledećem vremenu…

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...