zflazar Posted August 26, 2024 Report Posted August 26, 2024 27 minuta ranije, sivuk said: Odakle odjednom tolika tolerancija za krš zvuk na hifi forumu? Zvuk sa tjunera u 21. veku nije isto što i zvuk sa tjunera pre digitalne ere. Većina radio stanica muziku emituje sa digitalnih medija gde je ta muzika pohranjena u nekom sprčenom formatu. Neka me isprave znalci problematike ali tu od ljutog hajfaja nema ni h. Ako to smeće sa izvora zazvuči kao master studijska traka s tim bolje. Kao što rekoše neki članovi sa Foruma, OK je tjuner kao žal za mlados', zamena za iskrice vatre iz kamina u zimskoj noći i tu se priča otprilike završava. FM radio mi je veoma drag saputnik u autu ali ga ne brkam sa Abbey Road studio. Da parafraziram @Iron man, dobar za muziku, nedobar za zvukove. Quote
ivanp Posted August 26, 2024 Report Posted August 26, 2024 Ovo na Yutubetu je loš snimak!!! I ovo je loša slika ali je na slici moj, negde 90. te. Sledeće godine počelo je crno razdoblje. Prodao sam tjuner .......... Quote
sondek Posted August 26, 2024 Report Posted August 26, 2024 1 sat ranije, sivuk said: Da li postoji još neko ko nije čuo za radio garden, paradise, groove jazz, mp3 stream radio beograda, itd. Last fm sam slušao kada je bio revolucija pre ne znam 20 i kusur godina... Ljudi to nije radio Fm stick na pc-u nije radio. Play liste nisu radio. Pored toga zamislite kvalitet mp3 stream + ovo ***** od 3$ za pc? Odakle odjednom tolika tolerancija za krš zvuk na hifi forumu? Flac stream za domaće stanice pa tek možda da polemišemo da li je to uopšte taj "šmek". Do tada evo i 100e je dovoljno i jedan pritisak na dugme. Toliko košta loše linearno napajanje za streamer. Draža lepo objasnio al nekima jednostavno ne vredi. Ja slusam većinu svog vremena jazz24 koji je ziv program koji u USA ide i uzivo sa FM. Zvuk sa linn streamera je izvanredan. Vrlo uporediv sa tjunerom, po meni čak značajno bolji. Imam ujedno i linn Kudos tjuner koji uopšte nije bio naivna i jeftina sprava, oko 1800usd nekad kostao kako sam sad nabrzinu pogledao. Kad uporediš zvuka sa nasih stanica sa tjunera i streamera, recimo Karolina radio sto je neki nas prosek na FM to je vrlo zanemarljivo. Problem je kad se porede babe i zabe, uporedi se neki krš streamer od 50-100eur sa svojim dac-om kakav već moze da bude ili streaming sa PC i mp3 stanicom sa tjunerom i onda je rezultat takav kakav je. Stavi solidan streamer na dobar dac koji je iovako tu kao izvor zvuka pa onda znas na čemu si. Nije mi neka namera nadmudrivanja, al samo par po meni bitnih stavki da bi čak i audiofilsko poređenje bilo adekvatno. Stvari se menjaju, streaming napreduje, a FM nazalost nazaduje i to svakako ima uticaja na moje misljenje. Odatle i relativizacija svega na hifi forumu, i sa radija se slusa mnogo gori mp3 od streaming stanica. Kad stavi tjuner u pogon sa radio novim Sad ili bgd to je druga priča, ali cak su i to ad konverzije... P. S. Kad si već pomenuo mali osvrt na paradise radio... To je po meni primer kako se budži zvuk na način kako ja lično ne volim. Quote
Iron man Posted August 26, 2024 Report Posted August 26, 2024 Slučajno obiđoh nekoliko radiostanica kod nas. Sve emituju MP3. Na Studer magnetofonu sa stalkom se jede burek, a (pazi sad) na Winampu vrte plejliste. Kad se smene DJevi ( dođe moj drugar audiofil) onda prebaci na Foobar2000. Da učini plezir audiofilima. Inače da parafraziram moju komšiku koja onomad reče "Ne mogu ja više sebi da priuštim luksuz da me boli glava" pa tako i ja ne mogu sebi više da priuštim luksuz da mandžišem da li je muzika MP3 ili lossless. Važno da se sluša. Quote
sweeT_Tooth Posted August 26, 2024 Report Posted August 26, 2024 Поздрав за другара Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока Quote
ivanp Posted August 26, 2024 Report Posted August 26, 2024 E ođe je lepša slika, ali se ne vidi plava skala. I neću više da gušim. Quote
Borko Posted August 26, 2024 Report Posted August 26, 2024 2 sati ranije, zflazar said: Većina radio stanica muziku emituje sa digitalnih medija gde je ta muzika pohranjena u nekom sprčenom formatu. Neka me isprave znalci problematike ali tu od ljutog hajfaja nema ni h. Najbolji snimak jazz koncerta koji sam ja čuo uopšte, je snimak Sonny Rollins quinteta sa Beogradskog Jazz festivala 1974. https://jugosvirke.wordpress.com/category/sonny-rollins/ Snimak Radio Beograda, nekoliko puta emitovan na drugom programu. Tad nije bilo digitalnih formata niti kompresije, a snimak je pravi masterpiece, ravan TBM izdanjima na vinilu. Nema tu nikakve digitalije ni AD konverzije. To je referentni zvuk FM radija. Šteta što nemaju prava, a možda ni sluha, da to izdaju na ploči, sada u eri renesanse vinila. Quote
yaki Posted August 26, 2024 Report Posted August 26, 2024 Lepa dekoracija uspomene i nostalgije ali kao što rekoh "tehnološki prohujalo sa vihorom" kao i naša mladost i zdravlje. ?? Quote
Arn Posted August 26, 2024 Report Posted August 26, 2024 3 sati ranije, ivanp said: Lepo svetli u mraku kada je zima i pada sneg. Znači nikad Quote
sweeT_Tooth Posted August 26, 2024 Report Posted August 26, 2024 2 sati ranije, yaki said: Lepa dekoracija uspomene i nostalgije ali kao što rekoh "tehnološki prohujalo sa vihorom" Као и "Умри мушки" ? Quote
ivanp Posted February 22, 2025 Report Posted February 22, 2025 On 26.8.2024. at 17:24, Arn said: Znači nikad Eto setih se pre neki dan. Quote
zizakk69 Posted February 25, 2025 Report Posted February 25, 2025 Jel to beše ovaj, odličan ali mi se nije uklapao u trenutni sistem. Pozdrav Poslato sa MI 8 Lite pomoću Tapatoka Quote
ivanp Posted February 25, 2025 Report Posted February 25, 2025 Baš taj. Meni bi se uklapao u svaki sistem. Pozdrav i hvala još jednom. Quote
Recommended Posts