HMAP Posted June 12, 2025 Report Posted June 12, 2025 veoma mala sila je potrebna da bi se crni deo pokrenuo u klizanje u odnosu na beli deo. nemam ideju kako bi to izmerio,tj nemam čime,ali kad ubacim ceo deo unutar kasete i počnem ručno da premotavam kasetu od 90 minuta već na pola premotanu - hoće da omakne. u celom mehanizmu ne okreće samo kasetu već i desni točak što unosi još više otpora premotavanju i otežava situaciju. Quote
sweeT_Tooth Posted June 12, 2025 Report Posted June 12, 2025 Провери исправност/дотрајалост ове гумице! Quote
HMAP Posted June 12, 2025 Report Posted June 12, 2025 nova je,i nju sam menjao. plavo i crveno sam ofarbao ja markerom što se pokazalo ispravno kad su mi izletali ti delići dok nisam našao sistem. "na suvo" se teško postavlja ta gumica i jedva sam je nekako namestio. svakako - između nje i belih delova trenja ne nedostaje. da dodam - hvala na intereovanju,nadam se da ćemo doći do nekog rešenja. Quote
sweeT_Tooth Posted June 12, 2025 Report Posted June 12, 2025 Једино да се на неки начин повећа трење/фрикција између пластике и филца. Quote
HMAP Posted June 13, 2025 Report Posted June 13, 2025 to mi i jeste bila ideja,putem istezanja crne opruge - ali ne znam kako da rastavim ceo taj sistem... Quote
sweeT_Tooth Posted June 13, 2025 Report Posted June 13, 2025 Вероватно се расклапа скидањем горњег дела са перима што улази у касету! Quote
HMAP Posted June 13, 2025 Report Posted June 13, 2025 hvala na sugestiji, pogledaću pod lupom taj deo ne bi li šta korisno uočio. do sad nisam video ništa što bi sugerisalo da se to na neki način rastavlja,sve deluje kao da je iz jednog dela. a nekako je ipak sastavljeno... Quote
HMAP Posted June 14, 2025 Report Posted June 14, 2025 izvadio oprugu preko zupčanika,istegao je i vratio nazad. osetno bolje "vuče". Quote
HMrules Posted June 24, 2025 Report Posted June 24, 2025 Da li je neko imao iskustva sa dekom Pioneer CT-F850 i kakav je zvučno? Znam da je troglavi i rekao bih da je dual capstan. Quote
ZoranBG Posted June 27, 2025 Report Posted June 27, 2025 Tražio sam od dva AI alata da generišu sliku kaset deka sa (relativno) modernim funkcionalnostima. Jednom sam naveo šta tačno od opcija treba da ima: rezultat je bio uređaj sa 3 VU metra meni nepoznate funkcije, bez mesta za kasetu i bez komandi za transport. Dugmad, oznake... sve potpuno nepoznato. Drugi (ChatGPT) je generisao ovakvu sliku: Moram priznati da ovako loš rezultat ipak nisam očekivao. Quote
Father Posted June 27, 2025 Report Posted June 27, 2025 13 minuta ranije, ZoranBG said: Moram priznati da ovako loš rezultat ipak nisam očekivao. Kao iskusan dekofil, čijem dizajnu naginje AI od popularnih brandova?? Ono dugmići, nobovi ... šta misliš? Quote
sondek Posted July 1, 2025 Report Posted July 1, 2025 On 24. 6. 2025. at 13:19, HMrules said: Da li je neko imao iskustva sa dekom Pioneer CT-F850 i kakav je zvučno? Znam da je troglavi i rekao bih da je dual capstan. Odličan, imao sam ga pre 35-36g. Zvučno je odličan. Na neki lep način je farbao bass i lako se uz malo biasa u visokim dobijao "bolji" zvuk od originala. Vizuelno predivan, svaki dugmiće odiše kvalitetom izrade i noću boji sobu u predivnu plavu boju. Quote
HMrules Posted July 1, 2025 Report Posted July 1, 2025 6 sati ranije, sondek said: Odličan, imao sam ga pre 35-36g. Zvučno je odličan. Na neki lep način je farbao bass i lako se uz malo biasa u visokim dobijao "bolji" zvuk od originala. Vizuelno predivan, svaki dugmiće odiše kvalitetom izrade i noću boji sobu u predivnu plavu boju. Meni stvarno predivno izgleda, trenutno imam Pioneer CT 656, iako je noviji model nekako mi to nije to, vrši posao ali nekako nisam preterano zadovljan a verujem da bi F850 izvukao maksimum iz trake u audiofilskom smislu. Quote
Gorfili Posted September 24, 2025 Report Posted September 24, 2025 Da li neko zna spec. gumica za Sony TC-K71/75/81 i da li ima da se poruči negdje blizu? Thx! Quote
euromatik Posted September 24, 2025 Report Posted September 24, 2025 https://webspareparts.com https://www.thakker.eu/en/ Quote
Gorfili Posted September 24, 2025 Report Posted September 24, 2025 Hvala puno! Ja se nadam da ću ih naći negdje kod nas... Umeđuvremenu našao sam specifikacije: Mali za namotavanje, Veći za brojač, Flet 1, Flet 2. Vrlo koristan sajt, jedini koji sam našao da daje specifikacije gumica koje prodaje... Quote
ZoranBG Posted September 25, 2025 Report Posted September 25, 2025 Ako smem da primetim, obratite pažnju na ispravnost capstan motora. Možda sam imao maler, ali na dva deka iz te serije koje sam ranije posedovao pomenuti nije radio dobro, elektronika je bila neispravna i nisu hteli da drže brzinu. Pored toga, pri rastavljanju, sklapanju i radu treba paziti da rotor nikako ne krene da češe namotaje statora jer onda vrlo brzo dođe kraj. Inače se radi o odličnom hibridnom rešenju - motor bez četkica i kolektora, plus remenski pogon. Sony ih je zvao BSL, ugrađivao je motore zasnovane na istom principu i u gramofone. Quote
Gorfili Posted September 25, 2025 Report Posted September 25, 2025 Hvala puno! Pročitao sam na sajtu proces restauracije: SONY TC-K81: Srebrni duh | Zoki Audio - Hi-Fi Equipement Reviews Koliko sam shvatio u pitanju su isti dekovi, osim što model 81 ima mogućnost dodatne kalibracije biasa. Ovaj moj dek je dosta radio. Nema tragova popravke elektronike, ali na transportu su barem 2 puta mijenjane gumice i to je neko ko je radio i obilježavao, mada ne bih bio naročito ponosan na ovaj posao, da sam ja to radio. Roleri su kao novi - takođe mijenjani. Koliko sam mogao da provjerim bez male gumice za namotavanje trake, dek radi normalno. Snimanje nijesam provjeravao. Motor kapstana se okreće slobodno, ne kači nigdje i tih je. Dobro je znati da alternativa može biti motor sa modela 61, koji je često dostupan jeftino.. Očistio sam dek generalno, ali potpuno rastavljanje, detaljno čišćenje i podmazivanje transporta tek predstoji... Hvala unaprijed za eventualne dodatne savjete i uputstva. Iznenadilo me je da vidim da su ugrađeni improvizovani hladnjaci na tranzistorima za kontrolu rada kapstan motora. Vjerovatno neki upgrade, ili baš vezano za rješavanje nestabilne brzine.. Premotava naprijed i nazad normalno, ali su plastični izdanci koji nose ovaj motor polomljeni, pa je neko postavio duže šarafe i na jednoj strani improvizovao plastični distancer da zamijeni dio izdanka koji nedostaje. Predpostavljem da se ovo desilo zbog nepažljivog povlačenja ili držanja ovog motora prilikom rastavljanja i vađenja transporta. Nadam se da se trajno rješenje može izvesti ugradnjom mašinskih šarafa i metalnih distancera odgovarajuće dužine, koji će nositi motor za premotavanje.. Alternativno rješenje? Quote
Parton Posted September 25, 2025 Report Posted September 25, 2025 3 hours ago, Gorfili said: Hvala puno! Pročitao sam na sajtu proces restauracije: SONY TC-K81: Srebrni duh | Zoki Audio - Hi-Fi Equipement Reviews Koliko sam shvatio u pitanju su isti dekovi, osim što model 81 ima mogućnost dodatne kalibracije biasa. Ovaj moj dek je dosta radio. Nema tragova popravke elektronike, ali na transportu su barem 2 puta mijenjane gumice i to je neko ko je radio i obilježavao, mada ne bih bio naročito ponosan na ovaj posao, da sam ja to radio. Roleri su kao novi - takođe mijenjani. Koliko sam mogao da provjerim bez male gumice za namotavanje trake, dek radi normalno. Snimanje nijesam provjeravao. Motor kapstana se okreće slobodno, ne kači nigdje i tih je. Dobro je znati da alternativa može biti motor sa modela 61, koji je često dostupan jeftino.. Očistio sam dek generalno, ali potpuno rastavljanje, detaljno čišćenje i podmazivanje transporta tek predstoji... Hvala unaprijed za eventualne dodatne savjete i uputstva. Iznenadilo me je da vidim da su ugrađeni improvizovani hladnjaci na tranzistorima za kontrolu rada kapstan motora. Vjerovatno neki upgrade, ili baš vezano za rješavanje nestabilne brzine.. Premotava napred i nazad normalno, ali su plastični izdanci koji nose ovaj motor polomljeni, pa je neko postavio duže šarafe i na jednoj strani improvizovao plastični distancer da zamijeni dio izdanka koji nedostaje. Predpostavljem da se ovo desilo zbog nepažljivog povlačenja ili držanja ovog motora prilikom rastavljanja i vađenja transporta. Nadam se da se trajno rješenje može izvesti ugradnjom mašinskih šarafa i metalnih distancera odgovarajuće dužine, koji će nositi motor za premotavanje.. Alternativno rješenje? bogami, sad ćemo tebe da zovemo za popravku dekova...ne zezam se... Quote
ZoranBG Posted September 26, 2025 Report Posted September 26, 2025 Nisam gledao shemu K81 i K71, ali ima nekih mehaničkih razlika iako izgledaju gotovo identično - Japanci su to, pazili su na svaku sitnicu i uštedu. Prednja maska je različita - kod K71 je plastična sa presovanim aluminijuskim tankim elementom kao finišom, dok je kod K81 ona aluminijumska livena. BSL motor još jevtinije možete naći ako izaberete neki adekvatni Wega dek za donora. Oni su generalno ružniji od Sony dekova, nisu poznati, pa se teško i prodaju i nemaju nikakvu cenu, ali to su 100% Sony dekovi. Ja sam tako kupio Wega dek, faktički K61, za 1000 dinara na buvljaku. Ima ružne pikove sa okruglim LED-ovkama, ali radio je i posle 40 godina, gumice su malo popustile ali je radio. Usput je u veoma očuvanom stanju. Kupio sam ga jer mi je K81 koji čeka servis sumnjiv, pa za svaki slučaj. Imam i K71 i K75, FX6 i K777. Na kraju mi je nekako greh da ga raskupusam, pa mi stoji sa strane ako baš bude morala da padne neka transplantacija. Quote
Gorfili Posted September 26, 2025 Report Posted September 26, 2025 Pročitao sam to za masku još negdje, moguće je da postoje dvije verzije modela 71, jer je na mom deku prednja maska od livenog alu, kao i kod modela 81. Središnji dio sa pikovima i komandama je izuzetno kvalitetna plastika, sa alu presvučenim dijelom gdje su komande, ali to je slučaj i sa modelom 81, zar ne? Koliko sam mogao da vidim na netu, osnova mehanike je ista - univerzalna kod modela 61, 71, 75 i 81, kao i kod wege i trebalo bi da može da posluži za sve ove dekove. Takođe, transport bi trebalo da je identičan kod modela 71, 75 i 81? p.s. Volio bih da se ne persiramo na ovom forumu. Nekako mi to samo komplikuje komunikaciju i pisanje, a s'obzirom da smo svi ovdje zbog sličnih interesovanja čini mi se da je nepotrebno @Parton Samo za dekove?? Thanks for acknowledgment! Quote
Recommended Posts