Jump to content


Kaset Dekovi


ScepanBG

Recommended Posts

Kupio sam pre par nedelja Nakamichi 670ZX, čisto da me mine želja jer je to bio prvi ozbiljni Nak dek koji sam imao ali baš davno. 

Dao sam za njega pristojan novac, radio je kod vlasnika... ne baš sjajno, autokalibracija nije odrađivala, snimak mutan - neko je dirao glave, dek je zavijao itd. Ali vlasnik je ljubazno dozvolio da skinem poklopac - dek je iznutra bio kao nov, mislim da nikada nije bio servisiran.

Nakon što sam ga doneo kući, ostavio sam ga sa strane, nisam imao vremena. Probao sam ga nakon 2-3 dana.

I... crkao je za minut. Srećom mu je bio otvoren poklopac inače bi moglo biti ozbiljne štete jer se jedan otpornik pregrevao.

Ništa od slušanja muzike sa njega, prvo ide na servis, a to će mi uzeti nekih 20-30 ili više radnih časova. Za početak, našao sam da je kratkospojen jedan od čuvenih narandžastih kondenzatora dok neki drugi već probija pri reprodukciji... dakle svi napolje.

 

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
13 minuta ranije, Iron man said:

Ne li je lakše zarotirati glavu nego celu kasetu?

Najlakse i najbolje nista ne rotirati :D u kasnijim verzijama auto-reversa su bile takozvane 4-kanalne glave, i samo se obrne smer kretanja trake. Ali kad je to sve postalo dostupno, kasete su vec bile u izumiranju :)

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Iron man said:

Ne li je lakše zarotirati glavu nego celu kasetu?

Можда и јесте лакше али коришћен је стандарни Нак механизам и додато обртање касете. Обртне главе и нису баш прецизне по питању азимута при сталној промени смера!

Link to comment
Share on other sites

4-kanalne glave su bile i na onim najjeftinijim kasetofonima, vokmenima i autoradio kasetofonima ako su imali auto-reverse. Ja nešto kapirao da je rotiranje glava bolja opcija jer sam je viđao na boljim auto-reverse dekovima.

Nisam znao da su postojali napredniji ar dekovi sa nerotirajućim 4-kanalnim glavama.

Link to comment
Share on other sites

Dragon je sigurno imao kvalitetniju glavu. Bilo je sigurno jos tu modela koji su odlikovali kvalitetnim 4-kanalnim glavama. Ja sam konkretno imao prilike da slusam nekoliko duplih dekova (Sony) sa takvim auto reversom, i mogu reci da to u opste nije bilo lose, cak sta vise najvise mi se svidela opcija brzog kopiranja, gde dek u jednom cugu kopira i A i B stranu koristeci vecu brzinu tj 6khz. To je mimo boljeg autoreversa, jos jedna odlika 4-kanalnih glava :)

Link to comment
Share on other sites

Imao sam sve vrste dekova sa auto revresom osim nažalost Dragona,dekovi sa rotirajučim glavama bio obični ili sa Qick autorevreso koji je bio super jer prebacuje na B ili A stranu čim traka dođe do prozirnog dijela no svima je ista mana zvuk B strane je čujno lošiji od A strane. Naravno to je sasvim normalno jer glava je rotirajuča ali je fiksna,imao sam jedan fantastičan dek koji je imao Auto Azimuth Pleyback Correction Connectivity a to je Marantz SD-930 ali na žalost kada je to stalo nije mu bilo pomoči.U kolekciji sam zadržao sve bitne Aiwe od AD-WX-220,AD-R650 pa prema niže duple AD-WX929 I 909, neke jače Sonije i Technicse ,neku ludu Yamahu, Tascame ma tko če ih sve zapamtiti.😄

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...