Jump to content


Kaset Dekovi


ScepanBG

Recommended Posts

Pitanje je da koliko su, i da li su uopšte danas potrebni dekovi na tržištu?!?

Postoji određeni broj ljubitelja retro uređaja i tehnike, to stoji. Ali ko bi od njih kupio nov dek od par stotina € (a bliže >1000€ ako je iole valjan). To k'o kada bi neko pokušao da proizvodi CRT televizore ili VHS rekordere?!? Nema to nikakvog ekonomskog smisla.

Taj dupli Tascam je mislim jedni novi dek što se sada može nabaviti, i on je očigledno namenjen na prvom mestu studijima (obzirom na dizajn), eto tek toliko da se može poslušati nešto zalutalo iz arhive.

Link to comment
Share on other sites

On 21.1.2022. at 18:12, steve_pan said:

 

Odavde je krenula prica, tj nada :D  ... digitalija i ploce su jednostavniji nosaci zvuka, manje komplikovani, jeftiniji, sta god, necu reci i da su zvucno bolji a verovatno jesu, ali to neka bude druga tema ... i kako onda mladom coveku objasniti da treba da kupi dek, kasete, i da je to sad ludilo, kada oni svi slusaju mp3 i imaju zilion pesama u fonu, dele muziku u sekundi, skidaju sta hoce u sekundi, povezuju svoj fon sa raznim hi fi uredjajima, mogu da budu i DJ - evi na zurkama sa fonom u ruci, itd ... ali mozda Tascam napravi neki bolji studijski dek od onog duplog, pa oni ameri uspeju da naprave kasetu da valja, i mozda se ta prica i bude kotrljala ako zazivi tj ako bude ekonomski isplativa.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Dobro vece svima.

Elem imam muku sa Kenwood KX-620 dekom. Dobio ga na poklon, uz KA 6100 pojacalo i KT 6500 tjuner, i kod mene su otprilike jedno 3 godine, sa pocetka lep vintage sistem, medjutim zbog nedostatka vremena nikad nisam stigao da mu se posvetim maksimalno, Pojacalo i tjuner sam koristio sa vremena na vreme, ali dek od starta nije radio, i kad sam ga otvorio videh da su se gumice zalepile i razvukle, I sad pre jedno mesec dana, napokon dosao taj dan. Odluka pala da se deck osvezi. I polako mic po mic, doveo sam deck u radno stanje, zamena gumica, rolera i osnovno podmazivanje, i sve ok sem jedne cinjenice a to je da Wow&Flutter nikako mi ne polazi od ruke da bude u granicama normale ( < 0.09 koliko je u servisnoj knjizici).

Roller je promenjen jer je originalni pukao na vise mesta, ali sam i sa njim probao i takodje sa njime zavijanje se nista nije ni povecalo ni smanjilo. Prema mojim merenjima trenutno ide od 0.3-0.5 sto je mnogo. Kad se masina malo zagreje to bude vise 0.3, brzina je doduse konstantna dosta dobro drzi 3000hz. pa bi rekao da je motor koji je inace tih, ali sam i na njega stavio kap-dva sintetickog ulja. Takodje glavni belt prokusao sa vise varijanti, posto je original iscezao, probao sam i sa dosta manjim i sa dosta sirim beltovima, i dosao do zakljucka da belt koji nije skoz stegnut ima mnogo bolje rezultate od nekih koji su nategnuti.

Pratio sam na kraju servisno upustvo sto se tice podmazivanja, i cak sam plocicu koja prelazi preko zamajca i dosta vise olabavio nego sto je bilo zateceno, medjutim nikakvo poboljsanje.

Ako moze neka ideja ?

image.png.b215ffa0de818d58e7b47025ab011a78.png

Hvala

Link to comment
Share on other sites

9 minuta ranije, Willi Studer said:

Da li je problem zavijanje ili podrhtavanje? Za ovo prvo treba utvrditi u kom ritmu zavija: rolera, levog ili desnog kotura. Za podrhtavanje su najčešće krive gumice i remeni.

Veoma bitno pitanje je koja se kaseta koristi za merenje.

Zavijanje na prvom mestu, evo i primera.

https://filen.io/d/ca980785-3249-4be3-a0eb-fa21f6622268#!i9KYiTiCBl0mRKQ5KTCl763aa2wY49F5

Posto je u pitanju single capstain deck, a roller promenjen, takodje i vracen i stari koji je propao imao nekoliko pukotina, i nista se nije promenilo na bolje a rekao bi ni na losije. Kasetu koristim 3Khz, imam dobru traku, koja je snimljena na quartz decku, na drugim decokovima, ona pokazuje realne vrednosti merenja, tako da nemam tu dilemu.

Link to comment
Share on other sites

Ako na drugim dekovima pokazuje manji W&F, onda problem jeste do deka, mada ne očekuj da ćeš sa trakom snimljenom u kućnim uslovima dobiti vrednost iz specifikacije. Tačna priroda zavijanja bi se bolje čula sa monotonim signalom nego sa muzikom. Uostalom, to možeš i sam da utvrdiš tako što ćeš posmatrati kretanje rotacionih delova i videti u kom ritmu dek zavija. Da li je osovina kapstana očišćena i podmazana? Gde je nabavljen roler? Lako može da se desi da ni on nije dobar, iako je nov.

Link to comment
Share on other sites

Slazem se da kazeta nije "bazdarena", medjutim dosta dobro pokazuje, sa dekovima koje imam i W&F Gui aplikacijom, uglavnom pokazuje vrednosti i specifikacije i bolje (kod direct drive deckova).

Elem, osovina jeste podmazana i cista je, i dobro se okrece, sa druge strane zamjac drzi plocica sa tri srafa, koju nisam pretegao, ima aksijalnog lufta, i tu na lezaju sam stavio grafitne masti (jedino sam nju imao)

Roller iskren da budem nabaljen ranije na KP sajtu, i to sam kupio greskom, trebao mi za neki drugi deck, ali greskom sam velicinu izabrao i ostao tako, i sublerom premerio ovaj originalni, ispostavilo se da je to bas taj. Verovatno je neki kinez, jer za razliku od originalnog ima plasticno telo. Sto se gume tice i dalje je mekana i fina, mada sam svestan da kvalitet svakako varira, i znam da je problem naci danas dobar roller i gumice.

4 minuta ranije, giZ_Mo said:

И шта је ту проблем?

Kao sto je predlozio @Willi Studer evo jos jednog "monotonog" signala, u pitanju je 3khz test ton sa kasete.

https://filen.io/d/6ce3f76b-12c6-44be-a825-127684460eaf#!XpGaN7tUxXI3lu0bLw5E5obDrze9ltC4

 

19 minuta ranije, Willi Studer said:

o možeš i sam da utvrdiš tako što ćeš posmatrati kretanje rotacionih delova i videti u kom ritmu dek zavija

Nista, sutra opet rasklapam, pa gledam ako mogu to da uocim. Da li je mozda pametnije da imam mirror tape za to ?

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Willi Studer said:

Kaseta sa ogledalom služi za posmatranje i podešavanje putanje trake i ovde ti nije potrebna. Štos je da se uhvati ritam u kome kaseta zavija a sigurno je istovetan sa okretanjem nekog od obrtnih delova.

Jasno, nista kasnije posmatram, jedino sto mi je isto cudno jeste kad je reprodukcija i kad rukom spustim roler, umesto da reprodukcija stane, ona nastavi samo ubrzano.

Link to comment
Share on other sites

Размишљам, тај дек ако се не варам је из тамо неке '75, е сад' како си успео да повучеш пинч ролер када је он хоризантолног механизма? Осим ако га ниси раскупусао..

Link to comment
Share on other sites

21 minuta ranije, NShappy said:

Ovakva zavijanja se ponekad događaju ako je neka od gumica previše zategnuta, tj. kraća od originalne.
Takođe, dešava se da motor pobrljavi i jednostavno, nije sposoban da drži stabilnu brzinu, dal' iz mehaničkih ili električnih problema.

Iz tog razloga, sam na kraju stavio gumicu koja nije prezategnuta, i zapravo sa njom sam dobio dosta bolji rezultat. Gumica je naravno sa ebay-a obicna kvadratna. Na takeup reelu isto ima gumica koja vrti auto-stop mehanizam, cak sam probao i bez toga reko mozda ga to nesto koci, medjutim i dalje isto.

21 minuta ranije, giZ_Mo said:

Размишљам, тај дек ако се не варам је из тамо неке '75, е сад' како си успео да повучеш пинч ролер када је он хоризантолног механизма? Осим ако га ниси раскупусао..

da '77. ovako slicno izgleda pinc roller

https://www.ebay.com/itm/123375693073?_trkparms=amclksrc%3DITM%26aid%3D111001%26algo%3DREC.SEED%26ao%3D1%26asc%3D20160908105057%26meid%3D9761c2e420674cc0a3950091bca2c890%26pid%3D100675%26rk%3D4%26rkt%3D15%26sd%3D144448084022%26itm%3D123375693073%26pmt%3D0%26noa%3D1%26pg%3D2380057%26brand%3DUnbranded&_trksid=p2380057.c100675.m4236&_trkparms=pageci%3Aff056aea-af42-11ec-b7b3-327437e72145|parentrq%3Ad503faf317f0a1b5c7ef037efff909cd|iid%3A1

sa jedne strane je skoz zanitovan dok sa druge strane sam uspeo da ga otvorim dovoljno da bi mogao da ga zamenim. Da ne bude zabune, pre zamene se ponasao isto, i jednostavno u ocaju, sam to uradio i na kraju opet isto. Racunam da sam malo sad sjebao put trake, mada po azimutu rekao bi da je sve ok.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...