Jump to content


Kaset Dekovi


ScepanBG

Recommended Posts

5 hours ago, ZoranBG said:

Svi modeli koje ste naveli, sem JVC TD-V562 koriste tzv. remenski pogon, dakle jedan mali jednosmerni motor na 12V koji ima internu kontrolu brzine. Ovi motori, iz mog iskustva, postaju nestabilni tokom vremena u velikom broju slucajeva, radili ili ne. Zbog toga je potrebno da znate da li dek zaista moze da odrzava brzinu kakva je potrebna.

Sa druge strane, postoji mnogo dekova koji imaju tzv. direct drive motor gde nema remena na glavnom zamajcu niti se koristi mali jevtin motor. Postoje i razna hibridna resenja, ali najcesce je to motor bez cetkica i kolektora, stabilisan servo petljom ili kvarcnom kontrolom.

Mislio sam da je i Technics BX606 takav, posto pise napred na poklopcu Digital Servo Quartz Direct Drive.

 

Link to comment
Share on other sites

7 sati ranije, ZoranBG said:

Dodao bih samo par sitnica: flutter je, u stvari, podrhtavanje a ne zavijanje. Veoma je bitan kod srednjih i visokih tonova, npr. reprodukcije klavira. Visi stepen podrhtavanja odrazice se na ukupnu zvucnu sliku koja ce biti nehomogena - ne mutna ali nejasna, da ne ulazim u razradu.

Hvala Zorane, u momentu mi stane mozak i nikako ne mogu da se setim flutter - podrhtavanje, a na to mislim. Inace lakse je svakako reci Wow&Flutter.

Inace slazem se sa vama da Quartz stabilizacija brzine nije presudna, i da pri slusanju se tesko primecuje, kod dekova koji je nemaju i imaju ispravan transport W&F merenja su niska svakako, ali opet za digitalizaciju ako se ona radi da bude sto kvalitetnija, ipak nije na odmet imati sto manji W&F i ako je on mozda samo vidljiv na merenjima, svakako danasnji alati u post produkciji mogu korigovati zavijanje i podrhtavanje i to bas u vecoj meri ako je izrazeno, ne samo one sitne.

 

Ja bi samo dodao da Yamaha dekovi imaju nesto sto ostali nemaju takozvanu PlayTrim opciju, koja je nista drugo do ekvilazera koji bustuje 10db high shelf od 10khz.

to moze pomoci u sledecim slucajevima:

1. Ako je kaseta izgubila dosta i zvuci kao da nema visokih frekvencija, moze da pomogne, pod uslovom prvo naravno proveriti azimuth, pa onda dodati visoke tonove po zelji.

2. Ako je kaseta snimlena sa Dolby B/C, takodje moze pomoci, jer ovo kolo je pred dolby kola, tako da se dolby tracking moze obaviti bolje, jer su najgore trake koje su snimljene dolby redukcijom suma a izgubile visoke frekvencije, takve kasete je pametnije digitalizovati bez dolby-a, ali nekad i ovaj trik pomogne.

Inace pored iZotope RX 8 Audio Editora, za digitalizaciju kaseta i postoji jos jedan program koji ima sve alate software-ske

http://www.anaxwaves.com/DDiCodec/

U pitanju je DDiCodec koji stvarno moze pomoci oko digitalizacije pored softwerskog Dolby B/C encodera/decodera takodje ima i softwerski PlayTrim i Gaploss, Azimuth korekciju koja je losija od iZotopove koja radi automatski. Ali u svakom slucaju moze da olaksa posao. Ovo programce kosta svega 2000 din a vredi svaki dinar :) Jedino sto radi samo na Mac i Windows 10 okruzenju

Takodje postoji i nekoliko VST pluginova koji su tu ali o tome nekom druom prilikom

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, _hypnotic_ said:

Mislio sam da je i Technics BX606 takav, posto pise napred na poklopcu Digital Servo Quartz Direct Drive.

 

U pravu ste, moja greska, izvinite. I on ima DD motor, samo je zamajac prilicno male mase i specifikacije W&F na njemu nisu bogzna sta (0.05 u odnosu na 0.027 kod Kenwood-a KX880).

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, _hypnotic_ said:

Samo nigde ne mogu da nadjem da Kenwood KX-800 ima direct drive, svuda stoji belt.

Edit: nasao sam sad, ova X1 verzija ima DD.

Mozda me niste razumeli - Kenwood KX880, ne KX800. Svaki ima DD motor, tromotorni transport i solidnu Sankyo mehaniku. 

Link to comment
Share on other sites

11 sati ranije, _hypnotic_ said:

 postacu zaludjenik isto kao i ostali

Мој савет ти је да се баталиш тога. Давно и "Ја сам" био на неки начин залуђеник ал' сам на време схватио да је лепше потрошити време са "женским" особама него као дете играти се са тим електронским играчкама!  :thumbsup2:cheers

Link to comment
Share on other sites

Znas sta, vec sam dovoljno zaludjenik za vise stvari nego sto treba, tako da mislim da sam bezbedan sa ovim, mada ima mnogo lepih dekova 😅

ali probacu ipak samo sa jednim, jer ne mogu vise da gledam u ove kasete, moram da ih preslusam i presnimim ponesto, a i uvek sam i hteo da imam ok dek koji radi, otkako su sve mini-linije pocrkale.

 

Link to comment
Share on other sites

Da dodam nešto što jako može koristiti u ovom slučaju:

Kako je Shon3i rekao, play trim je odlična stvar (ugrađivao ga je i NAD u dosta svojih modela).

Jedno od alternativnih rešenja, za lošiji snimak i malo omašeni azimut, jeste FLEX. To je Pioneer-ov patent, kolo koje analizira muziku (koristi se samo za muziku, ne govor i tonove) analizirajući raspodelu po spektru te podešava visoke tonove. Počinje sa nekim malim pomerajima već na 1 kHz dok na 12 kHz može dodati čak i +10 dB.

Samo kolo se može isključiti prema potrebi. Kao i sva dodatna kola, unosi malo koloracije u zvuk, ali su dobiti na lošijim snimcima daleko veće.

Pioneer je, koliko sam do sada sreo, to implementirao u dekove ili preko malog kola na izlazu deka - o njemu nisam našao nikakve podatke, ili preko DSP procesora koji radi digitalizaciju snimka, obradu u smislu FLEX-a i Digital NR-a i zatim D/A konverziju. Ovakvi dekovi su, realno, mogli imati digitalni izlaz što bi jako olakšalo digitalizaciju mada je kvalitet A/D konverzije sigurno bolji eksterno. Neki od ovih dekova neki imaju čak i optički digitalni ulaz, ali digitalni izlaz Pioneer nije ugrađivao.

Drugi dodatak je Digital NR, takođe Pioneer-ov izum. Ovaj sistem na radi kao kompanderski (Dolby sistemi, dBX...) već samo pri reprodukciji i koristi isto Asahi Kasei DSP kolo kao i FLEX (na dekovima koji imaju Digital NR i FLEX). Nikakve detalje o načinu rada tokom DSP obrade nisam uspeo da nađem. 

Dobitak uz Digital NR u odnosu signal šum je izuzetan i deklarisan je na 82 dB. Još zanimljivije, DigNR se može koristiti zajedno sa Dolby B ili C sistemom, interesantno je da bez obzira koje kolo se koristi, odnos signal/šum ide na 90 dB. U praksi, tih 90 dB je praktično kao da šuma i nema na jednom deku.

Dekovi u koje je Pioneer ugrađivao FLEX su noviji, ne znam napamet sve modele, ali ima troglavih među njima.

Dekovi koji koriste i Digital NR i FLEX su CT-W606DR, 616DR, 706DR, 806DR, radi se o dvostrukim ("dupim") i mislim da se kod njih DigNR ne može isključiti. Jedini singl dek koji ima i DigNR i FLEX, a da se DigNR može isključiti (čime celi signal postaje analogni, tj. menja se putanja, da naglasim) je CT-S670D. Pre par dana sam završio slušne testove i tekst o njemu, ostalo je da ga slikam, prevedem tekst na engleski i objavim, ali ne znam kada ću stići.

Ono što sam primetio jeste da korišćenje FLEX-a i Digital NR sistema zajedno meni nije dalo dobre rezultate - visoki su bili tvrđi, sa manje finih detalja i prenaglašeni. Pojedinačna upotreba DigNR/FLEX sistema je rezulirala odlično, na kasetama koje su dobro snimljene DigNR radi sjajan posao. 

Radio sam čak i eksperimente gde sam deku podmetao snimak sa neoptimalno pojačanim biasom (manjak visokih) i malo omašenim azimutom - taj snimak je prema mojim standardima bio nešto što ne bih mogao da slušam. FLEX nije ispeglao sve, niti je mogao da vrati balans snimka u sredinu, ali je podigao visoke tako da je sve moglo da se sluša, ne savršeno ali pristojno.

Da napomenem da CT-S670D ima ALPS bednu mehaniku kakva se ugrađivala na mnoge dekove, sa lošim trakama imaće viši faktor W&F, troglavi je, ima sve moguće autokalibracije koje je Pioneer izmislio (nebitno za reprodukciju) i platio sam komad u izuzetnom stanju 50 EUR na KP.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Pozdrav drugari,posedujem Pioneer ct777,u pocetku mi je ocitavao autokalibraciju iz prve ,medjutim nakon nekog vremena sve teze i teze mi ocitava,naravno ocistim glavu rolere,i opet nista:Odnesem kod majstora on mi zameni neki deo,neznam koji i kad sam ga doneo kuci .Ponovo je radio na moju srecu ,ali opet vremenom je poceo jako retko da ucitava kalibraciju.Morao sam da premotavam tamo vamo do besvesti da bi ocitao,pre toga mi uvek pokazuje ERR,Pa dali znate u cemu je problem,svaka pomoc bi mi pomogla,Hvalaa

Link to comment
Share on other sites

Азимут Р/П главе итекако утиче на рад ауто калибрације. На пример код Хитачи серије декова са ATRS-ом, довољно је да азимут није у реду и калибрација је немогућа, мада Хитачи има и и остала механичка подешавања главе. 

777.png

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Evo posle dužeg vremena, stigoh da završim jedan od nekoliko skoro gotovih tekstova. Radi se o veoma specifičnom deku, kakav nikada nisam sreo (ranije sam ga pozajmio od drugara, ali sada sam imao vremena da se mesecima igram sa njim i detaljnije ga proučim):

http://zokiaudio.com/serbian-_pioneer-ct-s670d-analogni-digitalac/?lang=sr

 

Link to comment
Share on other sites

@ZoranBG Hvala, uvek sa velikim uzivanjem citam i volim dosta da procitam o nekim tako da kazem eksperimetalnim dekovima, skoro se uzivim kao da sam bio tu sa vama dok ste testirali uredjaj :) I isto mi krivo sto nije nikad da kazemo dostignut vrhunac, da neko napravi neki deck koji bi imao sva ta stelovanja azimuth, brzinu, neke tako redukcije suma i efekte generalno za pospesenje snimka, ali razumem donekle verovatno je bilo ne leciti probleme, nekog medija, vec pravi nesto novo sto ce u startu nece imati takve probleme.

Moram samo da demantujem vasu konstataciju da njegova dupla braca ne mogu da iskljuce Digital NR, prema ovom snimku, to je moguce. Inace moram da pohvalim i rad ovog youtube kanala takodje ima zanimljivih deckova i raznih testova uredjaja iz proslosti, i raznih uredjaja koji su neslavno ugledali svetlost dana ali ocigledno se nisu zadrzali na trzistu iz nekog razloga..

 

Link to comment
Share on other sites

Pioneer CT S 670 D je testiran 8/1998 godine u Stereoplay-u,koštao je 700 Dm.Bio je uz Technics RS AZ 7 u Stereoplay-u najbolje ocenjen kaset dek do 700 Dm. Čak je isto bio ocenjen u Stereoplay-u kao Pioneer CT S 740 S koji je koštao 900 Dm. Uz Pioneer T-D 7, CT S 670 D je poslednji njihov Troglavi kaset dek koji su napravili. Dodao bih još da Pioneer CT S 670 D nije sklon kvarovima (usled dugog nekorišćenja...),bar je tako sa mojim primerkom (imam ga jako dugo i dalje radi besprekorno).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...