Jump to content


Kaset Dekovi


ScepanBG

Recommended Posts

Made in Japan

About TDK:

TDK was founded in Tokyo, Japan, on 7 December 1935 to manufacture the iron-based magnetic material ferrite, which had been recently invented by Yogoro Kato and Takeshi Takei.[3] In 1952 and 1957 they began production of magnetic tapes, with compact cassette tapes following in 1966; it is for these that the company is most widely noted. TDK used to manufacture an extensive portfolio of magnetic and optical media, including several formats of videotape and blank CD-R and recordable DVD discs until the recording business was sold to Imation in 2007.

Operations in the USA began in 1965 with a New York City office,[4] and European operations began in 1970 with an office in FrankfurtWest Germany.[5]

Since 1997 TDK has gradually withdrawn from the production of compact cassettes. First with the MA-X and AR ("Acoustic Response"), then the AD ("Acoustic Dynamic") and SA-X line in 2001 and 2002 respectively, then the MA ("Metal Alloy") line in 2004. The SA ("Super Avilyn") and D ("Dynamic") lines were withdrawn in 2012 under Imation ownership. Industry trends see the company moving into new forms of media; in 2004 TDK was the first media manufacturer to join the companies developing BD post-DVD technology.[4] TDK operated a semiconductor division in California for about a decade, but divested it in 2005.

In late 2007, Imation acquired TDK's recording business, including flash media, optical media, magnetic tape, and accessories, for $300 million.[6][7] This also included a license to use the "TDK Life on Record" brand on data storage and audio products[8] for 25 years.[6] In September 2015, Imation announced that it had agreed to relinquish this license[9] and would cease selling TDK-branded products by the end of the year.[10]

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jel moze neko da mi preporuci solidan dek za digitalizovanje starih kaseta i slusanje, elektronska muzika iz 90-ih je u pitanju. Neke od opcija su Yamaha KX-650, Denon DRM-800A, Onkyo TA 2750 ili nesto skroz trece. Koji bi bio najrobusniji u smislu da prezivi neke kasete u ne bas najboljem stanju, hvala :)

Link to comment
Share on other sites

5 sati ranije, _hypnotic_ said:

Denon DRM-800A

Nemoj Denon. Ili bar proveri kakav šraf za podešavanje azimuta glave ima. Ja sam imao neki troglavi sa dbx-om zaboravih koji je model, možda baš taj i imao je maticu za to podešavanje. Izuzetno je bilo ne praktično (verovatno sa namerom) kada dođe neka kaseta sa snimkom na drugačijem azimutu glave.

Ako već želiš da prebacuješ sa različitih kaseta onda može doći do potrebe da podešavaš trag glave prema snimku na kaseti, što može baš da bude nesrećno u ovoj situaciji.

Najbolja opcija je zvezdasti šrafčić na tom mestu.

 

main-qimg-4b285414af54768f2481f3ddb66241

main-qimg-c2b7552937fb24517a131a67d6fcc0

Link to comment
Share on other sites

Dovoljan ti je neki dvoglavi kvalitetan dek. Ne moraš da ideš na troglave. Neka me isprave kolege koji se više razumeju u tematiku, ako ima nekog boljitka u reprodukciji kod troglavih dekova osim duplog kapstana koji bolje zateže traku ... Msm, sigurno je bolji, teoretski/praktično.

Čak nisam siguran ni za HX-Pro, da li je portrebno da je snimano sa njim i da li nešto poboljšava pri reprodukciji snimljenih traka. Tu su i B i C dolby oko kojih je večna fama da li ili ne snimati i reprodukovati sa njima ...

Link to comment
Share on other sites

27 minuta ranije, _hypnotic_ said:

jel ima neki pristupacan dek sa rucno podesivim azimutom

Svaki dek je dovoljno pristupačan za ovo podešavanje i nije nešto što je preporučljivo čačkati. Ipak kada se naiđe na više različito snimljenih traka onda je jedino tako moguće obezbediti adekvatnu reprodukciju.

MIslim da su skro svi sa zvezdastim šrafčićem. Samo sam želeo da napomenem problem sa pomenutim Denon-om jer sam imao ličnog iskustva.

Link to comment
Share on other sites

Ja nemam iskustava sa autobias dekovima. Mislim da neki vrlo cenjeni dekovi to poseduju, ali iskren da budem mislim da radi samo sa kasetama na kojima su sami snimali. Opet nisam 100% siguran.

Možda nisam bio od velike pomoći da ti razjasnim neke stvari ili suzim izbor, ali je bolje imati i uvid u sve začkoljice u tom segmentu pre bilo kakve odluke.

U audiu nema ništa jednostavno i podrazumevajuće.

:lol:

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, _hypnotic_ said:

Ok, samo kako da znam koji modeli imaju zvezdasti srafcic :) i jel ima neki pristupacan dek sa rucno podesivim azimutom, ili bilo koji predlog za neki dek za ovo sto mi treba, jedino mi snimanje vise nije bitno.

Kupi Nakamichi BX 125 ili slično i uživaj !

 

Link to comment
Share on other sites

5 sati ranije, _hypnotic_ said:

Ok, samo kako da znam koji modeli imaju zvezdasti srafcic :) i jel ima neki pristupacan dek sa rucno podesivim azimutom, ili bilo koji predlog za neki dek za ovo sto mi treba, jedino mi snimanje vise nije bitno.

Osim Nakamichi CR7 modela, ne mogu da se setim drugog deka koji ima rucno podesavanje azimuta glave ali on nije ni malo pristupacan sa cenom.

Link to comment
Share on other sites

On 24.8.2021. at 14:18, Father said:

Dovoljan ti je neki dvoglavi kvalitetan dek. Ne moraš da ideš na troglave. Neka me isprave kolege koji se više razumeju u tematiku, ako ima nekog boljitka u reprodukciji kod troglavih dekova osim duplog kapstana koji bolje zateže traku ... Msm, sigurno je bolji, teoretski/praktično.

Da dupli kapstan tj zatvorena petlja svakako igra znacajnu ulogu prilikom digitalizacije, i moze da doprinese kvalitetu reprodukcije pogotovu kod losih traka, takodje ucestvuje u smanjivanju zavijanja tj Flutter-u koji zna da bude izrazen kod dekova bez zatvorene petlje.

Ja bi preporucio navedeni Yamaha KX-650, posto imam KX-670 i oni su da kazaem defakto isti deck samo iz razlicitih fabrika.

Ali generalno ako je digitalizacija primarna, onda svakao treba gledati da deck po mogucstvu bude sa Quartz-om konotrolom brzine, takodje  koliko sam video nekih imaju i manuelnu kontrolu brzije ali to je sad vec nemoguca misija.

U svakom slucaju sta god uzeo svakako ti software igra najbitniju ulogu i tu jedino mogu da preporucim iZotopeRX Audio Editor i to zadnju verziju 8, koja bas ima novi Wow&Flutter modul koji moze da ubije zavijanje skoro perfektno, takodje Azimuth korekciju ukoliko nije izvodljivo rucno podesiti na deck-u ili srafcigerom, ali je to pozeljno

 

Link to comment
Share on other sites

Kako se zvanicno reklamira ta funkcija na dekovima, servo quartz ili tako nesto, ako se uopste naglasava? Za sad su mi ovi u uzem izboru - Onkyo 6711 i 2570, Yamaha KX-650, Technics BX606, Akai GX-65MK2, i eventualno Pioneer CT-900S, Sony TC-K670, JVC TD-V562, pa ako neko zna sta bi bilo najbolje od ovoga

 

 

Link to comment
Share on other sites

Dodao bih samo par sitnica: flutter je, u stvari, podrhtavanje a ne zavijanje. Veoma je bitan kod srednjih i visokih tonova, npr. reprodukcije klavira. Visi stepen podrhtavanja odrazice se na ukupnu zvucnu sliku koja ce biti nehomogena - ne mutna ali nejasna, da ne ulazim u razradu.

Sistemi sa dvostrukim zamajcem u zatvorenoj petlji su najbolje resenje koje je pronadjeno u formi kompakt kasete. Ovde se ne radi samo o W&F faktoru (zavijanje i podrhtavanje) vec prvenstveno o stabilnosti putanje trake preko glava za snimanje i reprodukciju. Kada je sistem kvalitetan i ispravan (!!!) faktor W&F je najcesce drasticno nizi u odnosu na klasicna resenja sa jednim zamajcem. No, ono sto je bitno jeste prelaska trake preko glava kod CLDC (Closed Loop Dual Capstan) sistema ovo je daleko bolje. To "setanje" trake nastaje usled nestabilnog nivoa zatezanja trake u sistemu transport kasete -> transport deka, te traka ne naleze savrseno, sto cesto izaziva intermodulaciona izoblicenja i pad nivoa snimka visokih tonova koji su jako osetljivi na pomenuto, verovatno i nestabilnost azimuta a posebno na glavama koje nisu dizajnirane da smanje ovu pojavu. Iznenadili biste se koliko dekova ne moze stabilno da reprodukuje snimi i reprodukuje 10 kHz ton, a "na uho" sve zvuci OK. O 15 kHz da ne pricam.

Dodatno, sistem snimanja i reprodukcije kod deka cine elektronika, mehanika i kaseta koja je jednako vazna kao i mehanika i to se cesto zaboravlja - mislim na sam transport trake unutar kasete, ne samo na kvalitet trake. Nemam vremena da pisem o neophodnosti mehanicki kvalitetne kasete za dobijanje optimalnih rezultata, ali BASF je davno to lepo analizirao (a i drugi proizvodjaci).

Imajuci u vidu da Vam treba reproduktor starih traka, na kvalitet kaseta u ovom slucaju ne mozete uticati.

Medjutim, ovde prici nije kraj, nazalost :(.

Da bi sistem dvostrukog zamajca u zatvorenoj petlji radio kako treba, stanje komponenti: rolera, osovina zamajaca i, vrlo bitno, remena mora da bude odlicno. U suprotnom sistem nece raditi kako treba ili ce prividno raditi. Odrzavanje ovih dekova nije mnogo tesko, ali morate imati majstora od poverenja i mogucnost da se nabave potrebni delovi.

Pored CLDC sistema, postoje i druga resenja, kao kod Tascam-a sa elektromagnetnom kocnicom, nekih Pioneer dekova sa kontrasilom na levom DD reel motoru, Sansui je, po meni, imao najbolje resenje bez dva rolera a sa dva zamajca - o tome mozete procitati i na mom sajtu (www.zokiaudio.com), ali ne morate se zamarati ako ne zelite da ulazite dublje u temu.

I jos... :(:(:(

Svi modeli koje ste naveli, sem JVC TD-V562 koriste tzv. remenski pogon, dakle jedan mali jednosmerni motor na 12V koji ima internu kontrolu brzine. Ovi motori, iz mog iskustva, postaju nestabilni tokom vremena u velikom broju slucajeva, radili ili ne. Zbog toga je potrebno da znate da li dek zaista moze da odrzava brzinu kakva je potrebna.

Od svih nabrojanih, po meni najbolji po zvuku (racunajuci reprodukciju i snimanje) je Onkyo 2570, pracen Pioneer-om CT900S (ovo je u stvari serija 7 Pioneera sa dodatim Dolby S sistemom, mislim da imam taj dek negde u garazi...).

Sa druge strane, postoji mnogo dekova koji imaju tzv. direct drive motor gde nema remena na glavnom zamajcu niti se koristi mali jevtin motor. Postoje i razna hibridna resenja, ali najcesce je to motor bez cetkica i kolektora, stabilisan servo petljom ili kvarcnom kontrolom. To za kvarcnu kontrolu neka Vas ne zaludi, nikada nisam uspeo da cujem prednost kvarcne kontrole, sem na merenju gde se pokaze veoma mali pomak u performansama.

Kao opciju, da mi treba za sebe, razmislio bih o Kenwood dekovima i to modelima KX880 ili Basic X1 - to je jedan te isti dek sa vrlo slicnom mehanikom i nekim razlikama u elektronici, da ne ulazim u detalje, koliko se secam KX880 se pravio u cak 9 verzija tokom godina (jedna je Basic X1). Svaka ce Vam raditi posao ako ne snimate kasete. Baziran je na Sankyo mehanizmu sa jednim zamajcem, skromnijoj verziji u odnosu na Onkyo 2570 ali realno istim principijelnim mehanizmom, no uz dodatak DD motora koji jako pomaze. Kvalitet reprodukcije je generalno vrlo dobar, a snimanja solidan ali tvrdji za moj ukus (da se nastelovati da bude bolje...).

Video sam da na oglasima ima par ovakvih dekova i cene im nisu strasne. Dakle, razmislite o 2570 ili KX880.

Nadam se da sam bar malo pomogao.

 

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, ZoranBG said:

Dodao bih samo par sitnica: flutter je, u stvari, podrhtavanje a ne zavijanje. Veoma je bitan kod srednjih i visokih tonova, npr. reprodukcije klavira. Visi stepen podrhtavanja odrazice se na ukupnu zvucnu sliku koja ce biti nehomogena - ne mutna ali nejasna, da ne ulazim u razradu.

Sistemi sa dvostrukim zamajcem u zatvorenoj petlji su najbolje resenje koje je pronadjeno u formi kompakt kasete. Ovde se ne radi samo o W&F faktoru (zavijanje i podrhtavanje) vec prvenstveno o stabilnosti putanje trake preko glava za snimanje i reprodukciju. Kada je sistem kvalitetan i ispravan (!!!) faktor W&F je najcesce drasticno nizi u odnosu na klasicna resenja sa jednim zamajcem. No, ono sto je bitno jeste prelaska trake preko glava kod CLDC (Closed Loop Dual Capstan) sistema ovo je daleko bolje. To "setanje" trake nastaje usled nestabilnog nivoa zatezanja trake u sistemu transport kasete -> transport deka, te traka ne naleze savrseno, sto cesto izaziva intermodulaciona izoblicenja i pad nivoa snimka visokih tonova koji su jako osetljivi na pomenuto, verovatno i nestabilnost azimuta a posebno na glavama koje nisu dizajnirane da smanje ovu pojavu. Iznenadili biste se koliko dekova ne moze stabilno da reprodukuje snimi i reprodukuje 10 kHz ton, a "na uho" sve zvuci OK. O 15 kHz da ne pricam.

Dodatno, sistem snimanja i reprodukcije kod deka cine elektronika, mehanika i kaseta koja je jednako vazna kao i mehanika i to se cesto zaboravlja - mislim na sam transport trake unutar kasete, ne samo na kvalitet trake. Nemam vremena da pisem o neophodnosti mehanicki kvalitetne kasete za dobijanje optimalnih rezultata, ali BASF je davno to lepo analizirao (a i drugi proizvodjaci).

Imajuci u vidu da Vam treba reproduktor starih traka, na kvalitet kaseta u ovom slucaju ne mozete uticati.

Medjutim, ovde prici nije kraj, nazalost :(.

Da bi sistem dvostrukog zamajca u zatvorenoj petlji radio kako treba, stanje komponenti: rolera, osovina zamajaca i, vrlo bitno, remena mora da bude odlicno. U suprotnom sistem nece raditi kako treba ili ce prividno raditi. Odrzavanje ovih dekova nije mnogo tesko, ali morate imati majstora od poverenja i mogucnost da se nabave potrebni delovi.

Pored CLDC sistema, postoje i druga resenja, kao kod Tascam-a sa elektromagnetnom kocnicom, nekih Pioneer dekova sa kontrasilom na levom DD reel motoru, Sansui je, po meni, imao najbolje resenje bez dva rolera a sa dva zamajca - o tome mozete procitati i na mom sajtu (www.zokiaudio.com), ali ne morate se zamarati ako ne zelite da ulazite dublje u temu.

I jos... :(:(:(

Svi modeli koje ste naveli, sem JVC TD-V562 koriste tzv. remenski pogon, dakle jedan mali jednosmerni motor na 12V koji ima internu kontrolu brzine. Ovi motori, iz mog iskustva, postaju nestabilni tokom vremena u velikom broju slucajeva, radili ili ne. Zbog toga je potrebno da znate da li dek zaista moze da odrzava brzinu kakva je potrebna.

Od svih nabrojanih, po meni najbolji po zvuku (racunajuci reprodukciju i snimanje) je Onkyo 2570, pracen Pioneer-om CT900S (ovo je u stvari serija 7 Pioneera sa dodatim Dolby S sistemom, mislim da imam taj dek negde u garazi...).

Sa druge strane, postoji mnogo dekova koji imaju tzv. direct drive motor gde nema remena na glavnom zamajcu niti se koristi mali jevtin motor. Postoje i razna hibridna resenja, ali najcesce je to motor bez cetkica i kolektora, stabilisan servo petljom ili kvarcnom kontrolom. To za kvarcnu kontrolu neka Vas ne zaludi, nikada nisam uspeo da cujem prednost kvarcne kontrole, sem na merenju gde se pokaze veoma mali pomak u performansama.

Kao opciju, da mi treba za sebe, razmislio bih o Kenwood dekovima i to modelima KX880 ili Basic X1 - to je jedan te isti dek sa vrlo slicnom mehanikom i nekim razlikama u elektronici, da ne ulazim u detalje, koliko se secam KX880 se pravio u cak 9 verzija tokom godina (jedna je Basic X1). Svaka ce Vam raditi posao ako ne snimate kasete. Baziran je na Sankyo mehanizmu sa jednim zamajcem, skromnijoj verziji u odnosu na Onkyo 2570 ali realno istim principijelnim mehanizmom, no uz dodatak DD motora koji jako pomaze. Kvalitet reprodukcije je generalno vrlo dobar, a snimanja solidan ali tvrdji za moj ukus (da se nastelovati da bude bolje...).

Video sam da na oglasima ima par ovakvih dekova i cene im nisu strasne. Dakle, razmislite o 2570 ili KX880.

Nadam se da sam bar malo pomogao.

 

I vise si nego pomogao, postacu zaludjenik isto kao i ostali, kad krenem ovako sve da razumevam :))

Imam tendenciju da od svakog hobija napravim opsesiju, ovde je sreca sto jedva imam mesta za jedan dek, a kamoli kolekciju, tako da je to dobro.

S obzirom da se nisam nikad mirisao sa Kenwood-om, bice onda 2570, budzet je oko 100-120e, pa ako je to najbolje od svega za te pare, ne moram da gledam dalje, mada da budem iskren bio sam blizi BX606, KX650 i novijem Onkyo 6711 jer su malo tisi u radu od njega, mislim najvise na premotavanje.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, ZoranBG said:

Dodao bih samo par sitnica: flutter je, u stvari, podrhtavanje a ne zavijanje. Veoma je bitan kod srednjih i visokih tonova, npr. reprodukcije klavira. Visi stepen podrhtavanja odrazice se na ukupnu zvucnu sliku koja ce biti nehomogena - ne mutna ali nejasna, da ne ulazim u razradu.

Sistemi sa dvostrukim zamajcem u zatvorenoj petlji su najbolje resenje koje je pronadjeno u formi kompakt kasete. Ovde se ne radi samo o W&F faktoru (zavijanje i podrhtavanje) vec prvenstveno o stabilnosti putanje trake preko glava za snimanje i reprodukciju. Kada je sistem kvalitetan i ispravan (!!!) faktor W&F je najcesce drasticno nizi u odnosu na klasicna resenja sa jednim zamajcem. No, ono sto je bitno jeste prelaska trake preko glava kod CLDC (Closed Loop Dual Capstan) sistema ovo je daleko bolje. To "setanje" trake nastaje usled nestabilnog nivoa zatezanja trake u sistemu transport kasete -> transport deka, te traka ne naleze savrseno, sto cesto izaziva intermodulaciona izoblicenja i pad nivoa snimka visokih tonova koji su jako osetljivi na pomenuto, verovatno i nestabilnost azimuta a posebno na glavama koje nisu dizajnirane da smanje ovu pojavu. Iznenadili biste se koliko dekova ne moze stabilno da reprodukuje snimi i reprodukuje 10 kHz ton, a "na uho" sve kaseta koja je jednako vazna kao i mehanika i to se cesto zaboravlja - mislim na sam transport trake unutar kasete, ne samo na kvalitet trake. Nemam vremena da pisem o neophodnosti mehanicki kvalitetne kasete za dobijanje optimalnih rezultata, ali BASF je davno to lepo analizirao (a i drugi proizvodjaci).

Imajuci u vidu da Vam treba reproduktor starih traka, na kvalitet kaseta u ovom slucaju ne mozete uticati.

Medjutim, ovde prici nije kraj, nazalost :(.

Da bi sistem dvostrukog zamajca u zatvorenoj petlji radio kako treba, stanje komponenti: rolera, osovina zamajaca i, vrlo bitno, remena mora da bude odlicno. U suprotnom sistem nece raditi kako treba ili ce prividno raditi. Odrzavanje ovih dekova nije mnogo tesko, ali morate imati majstora od poverenja i mogucnost da se nabave potrebni delovi.

Pored CLDC sistema, postoje i druga resenja, kao kod Tascam-a sa elektromagnetnom kocnicom, nekih Pioneer dekova sa kontrasilom na levom DD reel motoru, Sansui je, po meni, imao najbolje resenje bez dva rolera a sa dva zamajca - o tome mozete procitati i na mom sajtu (www.zokiaudio.com), ali ne morate se zamarati ako ne zelite da ulazite dublje u temu.

I jos... :(:(:(

Svi modeli koje ste naveli, sem JVC TD-V562 koriste tzv. remenski pogon, dakle jedan mali jednosmerni motor na 12V koji ima internu kontrolu brzine. Ovi motori, iz mog iskustva, postaju nestabilni tokom vremena u velikom broju slucajeva, radili ili ne. Zbog toga je potrebno da znate da li dek zaista moze da odrzava brzinu kakva je potrebna.

Od svih nabrojanih, po meni najbolji po zvuku (racunajuci reprodukciju i snimanje) je Onkyo 2570, pracen Pioneer-om CT900S (ovo je u stvari serija 7 Pioneera sa dodatim Dolby S sistemom, mislim da imam taj dek negde u garazi...).

Sa druge strane, postoji mnogo dekova koji imaju tzv. direct drive motor gde nema remena na glavnom zamajcu niti se koristi mali jevtin motor. Postoje i razna hibridna resenja, ali najcesce je to motor bez cetkica i kolektora, stabilisan servo petljom ili kvarcnom kontrolom. To za kvarcnu kontrolu neka Vas ne zaludi, nikada nisam uspeo da cujem prednost kvarcne kontrole, sem na merenju gde se pokaze veoma mali pomak u performansama.

Kao opciju, da mi treba za sebe, razmislio bih o Kenwood dekovima i to modelima KX880 ili Basic X1 - to je jedan te isti dek sa vrlo slicnom mehanikom i nekim razlikama u elektronici, da ne ulazim u detalje, koliko se secam KX880 se pravio u cak 9 verzija tokom godina (jedna je Basic X1). Svaka ce Vam raditi posao ako ne snimate kasete. Baziran je na Sankyo mehanizmu sa jednim zamajcem, skromnijoj verziji u odnosu na Onkyo 2570 ali realno istim principijelnim mehanizmom, no uz dodatak DD motora koji jako pomaze. Kvalitet reprodukcije je generalno vrlo dobar, a snimanja solidan ali tvrdji za moj ukus (da se nastelovati da bude bolje...).

Video sam da na oglasima ima par ovakvih dekova i cene im nisu strasne. Dakle, razmislite o 2570 ili KX880.

Nadam se da sam bar malo pomogao.

 

Dupli post..greska

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, ZoranBG said:

Dodao bih samo par sitnica: flutter je, u stvari, podrhtavanje a ne zavijanje. Veoma je bitan kod srednjih i visokih tonova, npr. reprodukcije klavira. Visi stepen podrhtavanja odrazice se na ukupnu zvucnu sliku koja ce biti nehomogena - ne mutna ali nejasna, da ne ulazim u razradu.

Sistemi sa dvostrukim zamajcem u zatvorenoj petlji su najbolje resenje koje je pronadjeno u formi kompakt kasete. Ovde se ne radi samo o W&F faktoru (zavijanje i podrhtavanje) vec prvenstveno o stabilnosti putanje trake preko glava za snimanje i reprodukciju. Kada je sistem kvalitetan i ispravan (!!!) faktor W&F je najcesce drasticno nizi u odnosu na klasicna resenja sa jednim zamajcem. No, ono sto je bitno jeste prelaska trake preko glava kod CLDC (Closed Loop Dual Capstan) sistema ovo je daleko bolje. To "setanje" trake nastaje usled nestabilnog nivoa zatezanja trake u sistemu transport kasete -> transport deka, te traka ne naleze savrseno, sto cesto izaziva intermodulaciona izoblicenja i pad nivoa snimka visokih tonova koji su jako osetljivi na pomenuto, verovatno i nestabilnost azimuta a posebno na glavama koje nisu dizajnirane da smanje ovu pojavu. Iznenadili biste se koliko dekova ne moze stabilno da reprodukuje snimi i reprodukuje 10 kHz ton, a "na uho" sve zvuci OK. O 15 kHz da ne pricam.

Dodatno, sistem snimanja i reprodukcije kod deka cine elektronika, mehanika i kaseta koja je jednako vazna kao i mehanika i to se cesto zaboravlja - mislim na sam transport trake unutar kasete, ne samo na kvalitet trake. Nemam vremena da pisem o neophodnosti mehanicki kvalitetne kasete za dobijanje optimalnih rezultata, ali BASF je davno to lepo analizirao (a i drugi proizvodjaci).

Imajuci u vidu da Vam treba reproduktor starih traka, na kvalitet kaseta u ovom slucaju ne mozete uticati.

Medjutim, ovde prici nije kraj, nazalost :(.

Da bi sistem dvostrukog zamajca u zatvorenoj petlji radio kako treba, stanje komponenti: rolera, osovina zamajaca i, vrlo bitno, remena mora da bude odlicno. U suprotnom sistem nece raditi kako treba ili ce prividno raditi. Odrzavanje ovih dekova nije mnogo tesko, ali morate imati majstora od poverenja i mogucnost da se nabave potrebni delovi.

Pored CLDC sistema, postoje i druga resenja, kao kod Tascam-a sa elektromagnetnom kocnicom, nekih Pioneer dekova sa kontrasilom na levom DD reel motoru, Sansui je, po meni, imao najbolje resenje bez dva rolera a sa dva zamajca - o tome mozete procitati i na mom sajtu (www.zokiaudio.com), ali ne morate se zamarati ako ne zelite da ulazite dublje u temu.

I jos... :(:(:(

Svi modeli koje ste naveli, sem JVC TD-V562 koriste tzv. remenski pogon, dakle jedan mali jednosmerni motor na 12V koji ima internu kontrolu brzine. Ovi motori, iz mog iskustva, postaju nestabilni tokom vremena u velikom broju slucajeva, radili ili ne. Zbog toga je potrebno da znate da li dek zaista moze da odrzava brzinu kakva je potrebna.

Od svih nabrojanih, po meni najbolji po zvuku (racunajuci reprodukciju i snimanje) je Onkyo 2570, pracen Pioneer-om CT900S (ovo je u stvari serija 7 Pioneera sa dodatim Dolby S sistemom, mislim da imam taj dek negde u garazi...).

Sa druge strane, postoji mnogo dekova koji imaju tzv. direct drive motor gde nema remena na glavnom zamajcu niti se koristi mali jevtin motor. Postoje i razna hibridna resenja, ali najcesce je to motor bez cetkica i kolektora, stabilisan servo petljom ili kvarcnom kontrolom. To za kvarcnu kontrolu neka Vas ne zaludi, nikada nisam uspeo da cujem prednost kvarcne kontrole, sem na merenju gde se pokaze veoma mali pomak u performansama.

Kao opciju, da mi treba za sebe, razmislio bih o Kenwood dekovima i to modelima KX880 ili Basic X1 - to je jedan te isti dek sa vrlo slicnom mehanikom i nekim razlikama u elektronici, da ne ulazim u detalje, koliko se secam KX880 se pravio u cak 9 verzija tokom godina (jedna je Basic X1). Svaka ce Vam raditi posao ako ne snimate kasete. Baziran je na Sankyo mehanizmu sa jednim zamajcem, skromnijoj verziji u odnosu na Onkyo 2570 ali realno istim principijelnim mehanizmom, no uz dodatak DD motora koji jako pomaze. Kvalitet reprodukcije je generalno vrlo dobar, a snimanja solidan ali tvrdji za moj ukus (da se nastelovati da bude bolje...).

Video sam da na oglasima ima par ovakvih dekova i cene im nisu strasne. Dakle, razmislite o 2570 ili KX880.

Nadam se da sam bar malo pomogao.

 

jos jedan..

Link to comment
Share on other sites

Uvek sam bio fan analognog zvuka i kaseta, odrastao sam na njima, i najvise sam vezan za to vreme zbog celog duha oko svega, pa jeste malo opasnost sad kad izvadim stare kasete i krenem sve da prebacujem, kad krene sve da se vraca :) Ali kazem, imam "srecu" da nemam mesta, pa mi je to sigurnosna kocnica, inace vec sad znam prvih 5 koje bi kupio 😂

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...