Jump to content


Kaset Dekovi


ScepanBG

Recommended Posts

Hvala najlepse svima.

Malo sam preuredio postavku i dodao jos par uredjaja, kao sto je Sony WM-1. Ovo nije prvi vokmen koji je izbacen na trziste, vec (koliko mi je poznato) treci (nakon TPS-L2 (WM3) i WM2 modela. Vidi se a trecoj slici, na dnu, sivi vokmen koji stoji vertikalno.

Dodat je i famozni Marantz CP430 portabilni rekorder.

Cekam da nabavim jos par vokmena i onda ce postavka biti gotova, a ako ih bude vise nego sto moze realno da stane u policu, menjacu postavku s vremena na vreme.

 

1-1.jpg

1-2.jpg

Link to comment
Share on other sites

On 15.6.2021. at 14:33, anubisgrau said:

Zoki, da li bi pogledao jedan WM-D6C u kvaru?

Izvini, sada sam tek primetio poruku. Nazalost, zbog poslovnih obaveza ne mogu da stignem, trenutno me ceka 5 dekova da ih zavrsim a zaista ne znam kada cu i njih stici...

Link to comment
Share on other sites

23 sati ranije, ZoranBG said:

Izvini, sada sam tek primetio poruku. Nazalost, zbog poslovnih obaveza ne mogu da stignem, trenutno me ceka 5 dekova da ih zavrsim a zaista ne znam kada cu i njih stici...

Hvala Zorane

 

Ima li neko preporuku za pouzdanog (u smislu da uređaj neće dobiti "noge") servisera za pomenuti Sony WM-D6C walkmen?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Nadjem juce kasete iz mladosti, puna kesa, uh al sam bio hepi :D  a danas odnesem kuci dek Tehniks dupli, rstr 265, poklonio mi prijatelj jer je iznajmljivao stan pa nije znao sta ce sa komponentama, nadam se samo da je ispravan, trebalo bi jer je on prvi vlasnik, pazio mazio, nego stajalo 20 godina na polici, nije koristio. Prasine oko kapstana, rolera, za izvoz, ali to cu vec da ocistim, usisam ... treba mi savet oko ciscenja rolera, kapstana i glave, cisto da ne upropastim nesto. Nekada sam koristio alkohol, stapice za usi, i to je to. Gledao malopre na YT i vidim da koriste i demagnetizer, pa reko da vidim jel to neophodno ili nije, i dajte koji savet oko ciscenja ili nema sta, alkohol i stapici za usi.

Link to comment
Share on other sites

Alkohol (70-90%) i stapici za usi za glave, ocistite lepo i onaj deo gde su vodjice na glavama, tu se cesto zavuce prljavstina - naravno koliko moze da se pridje, bez primene sile. Glave ocistite vise puta cak i ako izgledaju ciste, posebno tamo gde se nalazi procep na njima, lose kasete hoce da ostave magnetni materijal u procepu pa je ciscenje teze. Mozete i blago pritisnuti stapic, nece pomeriti glavu.

Isto i za rolere. Ja najcesce aktiviram mehanizam (najcesce postoji prekidac u mehanizmu pa se moze aktivirati play funkcija i bez kasete) i onda cistim roler u hodu.

Za kapstane mozete alkohol, ali ako ne moze da skine naslage moze i aceton ili medicinski benzin, ja koristim aceton. Nemojte puno ovlaziti stapice da rastvarac i rasvorena supstanca ne krenu da ulaze u lezaj.

Demagnetizator je koristan, bilo bi ga dobro imati zbog zastite vec snimljenih traka, mada se one, iz mog iskustva, mnogo cesce ostete losim rolerima nego namagnetisanim glavama.

 

Link to comment
Share on other sites

Da se pohvalim predivnim komadom istorije. Nasleđen od Teče, ali sa problemom, čekao je godinu dana da dođe na red i otkloni se hendikep. Naime, došao je na red da se i njim pozabavim i problem je rešio naš divni drugar @Gox co. udahnuvši novi život u ovaj izuzetan dek otklanjajući par na svu sreću banalnih perifernih kvarova na čemu sam mu maksimalno zahvalan.

1628625708852_copy_2941x1927.thumb.jpg.e811f5c5e4f8225d4505b516e1547410.jpg

Dobro sam ga istestirao u reprodukciji i snimnaju i sa radošću javljam da radi kao zmaj. Trebalo mi je malo vremena da pohvatam podešavanja za snimnaje, ali kada sam pohvatao konce prosto sam u čudu kako matori radi.

Zamolio bih za asistenciju nekog kolege iz BGD na temu demagnetizacije glava i kasete za tu namenu što verujem da je dovoljno uraditi sada pa ko zna kada. Rakijica, pifce, kafa, čaj il soook se podrazumevaju.

Zahvaljujem!

🍻

Link to comment
Share on other sites

Hvala neson!

Ima jednu plemenitu misiju u prvoj fazi novoživota, pa sam želeo da ga u potpunosti pripremim za to...

Meni je neverovatno kako ovako stara sprava uopšte može da mehanički bude potpuno ispravna posle toliko godina postojanja.

Link to comment
Share on other sites

Dek nije namenjen za mene, ali od kako se igram sa njim da proverim da li je sve ispravno me je stvarno oduševio snimkom i kasnijom reprodukcijom istog. Nemam CrO2 trake da ga probam, ali na normalkama TDK D i That's TX zvuči izvanradno. Imam 12 tečinih normalki ali snimci na njima nisu neki, pa nisam mnogo ni očekivao dok sam njih vrteo tokom proba. Ali kada sam napravio konačne snimke nakon podešavanja dugmića za snimanje, tačno sam se začudio koliko je dobar.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...