Jump to content


Kaset Dekovi


ScepanBG

Recommended Posts

1 sat ranije, ZoranBG said:

Evo jos dva testa dekova, nadam se da ce biti zanimljivo. Uskoro ce biti i uporedni test Kenwood-a KX1100HX i Yamaha-e KX-800.

http://zokiaudio.com/kenwood-kx-1100hx-expectations-too-high/?lang=sr

http://zokiaudio.com/yamaha-kx-800-full-hearted-sound/?lang=sr

 

I tekako je zanimljivo kao i predhodni testovi velikih da ne kazem najboljih dekova sveta, a ove yamahe za nas koji imamo Yamaha dekove itekako znace :) Hvala. Ja nikako da kompletiram moj KX-670, posle zamene motora, krece sam transport da pravi odredjene probleme, zatim zamenim komplet transport (posto ga imam u rezervi zahvaljuci vama) i tu nastaje horor, je sve treba da se ponovo kalibrise jer su glave ocigledno drugacije i zahtevaju da se sve podesi od pocetka, itd. i sad cekam malo vremena da uhvatim da pozovem prijatelja sa osciloskopom u pomoc da isproveravamo sve parametre.

Link to comment
Share on other sites

Razumem Vas potpuno. Mene je KX800 namucila samo tako - u stvari DC motor mehanike je imao nestabilnu brzinu, a i zatezanje trake nije bilo dobro. Motor sam dva puta sredjivao (rasklapanje, ciscenje kolektora i cetkica, zamena elektrolita na plocici), podmazivanje i... nista, lud, menja brzinu sam od sebe, mozda je elektronika zviznula, motor nije radio mnogo. Na kraju sam ga bacio i stavio Nakamichi koji imam od nekog njihovog deka. Taj radi dobro. Ali nista od toga ne moze da se poredi sa DD motorima ili BSL koje je koristio Sony.

Evo i uporednog testa Kenwood-a i Yamaha-e:

http://zokiaudio.com/clash-of-titans-3-kx-1100hx-vs-kx-800/?lang=sr

Link to comment
Share on other sites

@Laky, hvala Vam najlepse. 

Nazalost, nemam nijedan Luxman dek u svojoj kolekciji, veoma su retki. Iskreno, jedina dva deka koja sam otudjio i posle mi je bilo zao bili su Dragon i Luxman 5K50. Dragona sam ponovo nabavio i nemam nameru da ga prodam, sem ukoliko budem odustajao u potpunosti, a za 5K50... jedna od najboljih masina, samo maaaalooo nezgodan za napredno koriscenje - zbog polozaja kalibracionih trimera. I roleri ne mogu da se nadju, bar ja nisam uspeo. Ali, ionako, nemaju ni za Nak sa transportom II generacije, niti za Pioneer Ref Master transport....

 

Link to comment
Share on other sites

22 sati ranije, safet said:

još uvek nema simptoma kvara deka??

Eto ga u  čošku  i traži se  šema  ukoliko se nađe ali koliko vidim nema  nitko   ići će u smeće

Da tražim bez veze nemam  živaca  nakon šezdesete  se na taj način  zah..... 

 

 

Link to comment
Share on other sites

21 sati ranije, safet said:

stvarno ne razumem ljude koji traže pomoč oko bilo ćega a neče ili neznaju da objasne simptome kvara!! neče da se upali , ne podiže glave , zuji ovo krcka ono i tako to...svi želimo da pomognemo ali eto :crno-na-belo

Da sad ja razlažem  nešto što je mrtvo mrtvo   nema smisla  ,samo tražim  šemu ako ima i ništa više  jel to ok  

meni nije potrebno  objašnjavanje to je davna prošlost 

 

Link to comment
Share on other sites

On 5.1.2020. at 18:33, slobica said:

Pozdrav drugari jedno pitanje za iskusne dekofile,sta mislite o duplim kaset dekovima,dali mogu parirati klasicnim top modelima i kako je misljenje o njima,veliki pozz

Nisam sad neki ekspert ni za obicne deckove, ali zna se otprilike sta valja a sta ne. E sad po mom mislejnju verovatno nema ni jednog duplog decka koji bi mogao parirati klasicnim top po specifikacijama, ali to ne znaci da ne mogu da pariraju po zvuku reprodukcije i snimanja. Ja sam imao ekstra iskustvo sa Tehnics RS TR 474, koji je auto revers ali zamajci su normalni nisu plastikaneri i tome slicno. Odlicno je drzao brzinu. Kalibracija za snimanje je jedna od boljih koju sam video/cuo (u mom skromnom iskustvu od svega 10-tak deckova) itd. Stvarno je radio odlicno. Vidim da ima i TR 575 i 979 za koje kazu da su jos mocniji (snimanje na obe strane itd). Takodje mislim da sam ovde citao da su Sony-jevi dupli deckovi najbolji, a takodje videh i neku Yamah-u koja ima defakto dva zasebna deck-a troglava ako se ne varam, i oba snimaju i moze da se radi zasebni monitoring tj ima dva izlaza za sluske.

Link to comment
Share on other sites

Shon3i ja posedujem Technics RS TR 474,i ekstra mi je,super snima,radi odlicno za sada,bas me iznenadio kvalitet snimanja.Prosle nedelje na pijaci covek prodavao Technicsove sprave ,reciver SA_EX140,dek RS TR 474 i CD plejer SL_PG390.Trazio 40 evra za sve,nisam hteo i on mi spusti za 3000,necko sam se ,i uzmem,donesem kuci,i sve savrseno radi,zato me odusevio taj dupli dek ,imao sam RSTR373 davno,a sad jos posedujem Technics az6 i RSB655

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Lično nisam neki ljubitelj položenih kaset dekova, što zbog godišta (dekova, ne mene :)), što zbog održavanja, što zbog skromnih karakteristika.

Ali ovom nisam uspeo da odolim: Dual C919. Slika je sa neta, moj primerak još čeka da bude preuzet.

dual-c-919.thumb.jpg.5d708e34fb31432d909395d196723c4d.jpg

Imao sam pre dvadeset i pet ili trideset godina mlađeg brata - C939. Ta sprava je opako dobro svirala. C919 nije autoreversni, već standardni monodirekcioni model i, sudeći po slikama, primerak kojeg sam kupio je u jako dobrom stanju... nadam se da je tako.

Spolja izgleda kao da ne može ni da priđe Akai i Technics modelima - nema krupnih hromiranih dugmadi, snažnih prekidača, lampica i drugih đavola. Iznutra - inženjerski je Dual odrađen tako da se može održavati vrlo jednostavno, nešto o čemu Japanci u to vreme uopšte nisu razmišljali.

Nažalost, (tadašnje) nemačko poštenje po sistemu "kvalitet ide unutra" je ustuknulo pred solidnom elektronikom i preciznom japanskom izradom kućišta i, naravno, dizajnom koji daje lažnu sliku da se radi o duplo boljim uređajima od Dual-a. Ne kažem da su Technics, Akai, Sony itd. bili generalno loši, ba[ suprotno, ali je Dual C939 bio pravi biser. Videću da li je ostalo nešto od toga i kod C919 nakon 44 godine :). Poželite mi sreću, jer delova za mehaniku već odavno nema.

Link to comment
Share on other sites

Imao sam davno jedan ili dva KX1100 i isto su svirali. Uvek postoji mogucnost da je do primerka, posebno posle puno godina, ali isti utisak sam imao i ranije. Nije on toliko los, koliko je ostatak ekipe dobar. I Tascam 122 Mk3 vrlo lepo svira, ali u odnosu na Dragona i Tandberga... slabo.

 

Link to comment
Share on other sites

Juce sam stigao da raspakujem kutiju sa Dual-om C919. Iako sam imao slike, ostao sam zatecen uredjajem koji je stigao, posebno jer se radi o modelu iz 1976. godine. Sve u svemu, imam utisak da nije odsvirao vise od desetak kaseta - bez prasine, tragova koriscenja, ma kao iz radnje. Poklopac kao nov, skoro bez ikakvih ogrebotina.

Dek radi... nekako. Prekida na jednom ili dva kanala, od korodiranih kontakata ili hladnih lemova, moraju se prestelovati bias i osetljivost, isto je bilo i kod C939 jer je podesen za neke stare kasete (verovatno BASF), brzina mu nije stabilna (asinhroni motor ali istegnute gumice).... tako da ce biti posla, ali mislim da cu uzivati u nekom deku posle duzeg vremena :), samo da vidim da li cu menjati sve elektrolite...

Uglavnom, pravi ukras za ljubitelje dekova.

Link to comment
Share on other sites

Imao sam ranije TCD910. Nisam nasao nikakvu razliku u izradi u odnosu na 3014A (3014A je nesto mladji model i trebalo bi da ima neke komponente u elektronici unapredjene, ali nisam isao u sitna creva, pa ih nisam ni video). Zvuk 910 mi se nista nije svideo, bio je izuzetno detaljan, svetao i zamarajuci za mene, no mislim da je bilo do primerka...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Dobro vece,

Zanima me da li neko ima iskustva sa torque meracima, tj da li postoji neki nacin da se nasteluje odredjena g/cm bez test torque kasete, koja koliko vidim ne moze da se nabavi ispod 100$, ali koriscenjem nekog drugog alata.

Na mom Yamaha KX-670 deku posle odredjenih popravki i prepravki sve napokon funkcionise, sem toga da prilikom pustanja kaseta tipa C90 negde na sredini kao da ne zateze traku kao sto bi trebalo i kaseta ne zvuci kako bi trebalo, kao da je odsecen gornji spekar, tj kao da  nije u azimut-u,. takodje se desava da iz cista mira kao da pobegne azimut, na nekim kasetama. Uglavnom cim stopiram i pustim ponovo play on se povrati. Na transportu pozadi za svaki zamajac ima sraf, nesto sam pokusavao ali sve je to bez kasete "nagadjanje" takodje ako ga previse stegnem, dolazi do ponovnog stelovanja brzine, sto i nije problem. Racunam da samo treba kod pomocnog zamajca da se malo poveca, ali se plasim da ne preteram na pamet pa da onda gumica i motor sam imaju mnogo vece opterecenje.

Hvala

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

@uzvarb Hvala na odgovoru, i ja sam predpostavio da su roleri, ali mi deluju relativno ok, i dalje su gumeni i nisu toliko "izakani". U svakom slucaju sam u medjuvremenu izvalio da te kasete na kojima se to desava nisu bas najbolje (nesto su bas u losem stanju, rekao bi da su i trake nesto razvucene) Slicno se desava i u drugom deku. Ali on ima samo pogonski zamajac pa se drugacije to manifestuje.  U svakom slucaju mislim da imam i problem sa zatezanjem trake jer kad pritisnem play na svakoj kaseti, ne pocne odmah da svira ceo spektar (tj prvo se cuju niski tonovi i onda se samo otvori zvuk u potpunosti), vec tacno se zategne traka i onda lepo svira. E sad ja nisam uspeo da lepo nastelujem zato sam i pitao za Torque merac kasetu, predpostavljam da je to jedini nacin da se lepo nasteluju opterecenja zamajca. Kod ovih dekova sa jednim rolerom predpostavljam da nema tih muka

Hvala

Link to comment
Share on other sites

pozdrav,upućen sam ovde kao najbolji način za dolaženje do informacija,izvinjavam se unapred ako kršim neko pravilo...elem,gde se mogu naći gumice za dekove u bgu?trebaju mi standardne trakaste 8 inch i kvadratne 2.9 inch,silken nema na sajtu,ne vidim ih na mg electronics i sl sajtovima,kopao sam i na kp i sve je generalno veće...inostranstvo bih izbegao ako je moguće.

hvala unapred na svoj pomoći!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...