Jump to content


Kaset Dekovi


ScepanBG

Recommended Posts

Safete, pozdrav..  

Tehniks  M-45 kojeg  od tebe  kupih  pre nekih 5-6  godina   siba  kao  nov.. Odolevam  iskusenju  da mu  prestelujem  azimuth po  TC K 81, sto  sam  radio  na prethodnom M 45... Onda je  svirka  svemir !

 

Za  firmu  Benyton  sam  prvi  put  cuo i  video  krajem  70-ih, kada se  pojavljivao  stidljivo, kao  i  Samsung ..

U  Evropi  retka  zver, i Benyton  se  nudio    kao  jeftinija  varijanta i  po  supermarketima, dok  je  ta  robna  marka  u  USA  bila  daleko cenjenija.  Mislim  da  su  uzimali  sasije od   neke  jace  firme  iz  njihovog  starog  programa..

Meni  su  njihovi dekovi  uvek  mirisali (po dizajnu)  na  konglomerat  Sanyo-Fisher.

Tadasnji  drugar  je  kupio  celi  stub  za 400 DM:P i  mislim  da ga ima  jos.. Nisam  cuo  da se to  kvarilo !!!

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, safet said:

može li mi neko reći o ovom deku pošto sam ga imao a zvuk mu je bio kao iz bajke? mekan topao sa puno basova i izraženim visokim tonovima. 

Штета што више није у твом власништву, да немаш слике отвореног мени по комасндама личи на неки Техникс.

Link to comment
Share on other sites

Za one koji imaju Pioneer kaset dekove,evo preporuka kaseta koje su dali casopisi HiFi Vision i What Hifi.

Pioneer CT-S 910 - Maxell XL-II i TDK MA 

Pioneer CT-900S - BASF Chrome Maxima i Fuji

Pioneer CT-979 - BASF Chrome Maxima i TDK MA

Pioneer CT-93 - Denon HD-7,TDK MA i Fuji

Pioneer CT-676 - Denon HD-7

Pioneer CT-447 -TDK SA-X

Link to comment
Share on other sites

Jedine trake koje su mi se vremenom pokazale kao problematicne za presnimavanje, cak i kad su bile nove, jesu BASF CSII i u manjoj meri CMII iz perioda oko 2001. pre nego sto je BASF preuzeo EMTEC.  Evo u cemu je stvar : CMII su izgleda prave hrom trake i signal pri prvom snimanju ne treba gurati previse jako, moze do 3dB ali bolje nesto manje,  dok je kod CSII problem u tome da posle drugog snimanja vec nece ili vrlo tesko prelaze 0 dB ili cak tesko dobacuju do 0 dB.   Ovo sam probao u vreme kad su bile nove, na vise dekova a i sada kad su to vec stare trake,  te CSII su kod mene problematicne za razliku od svih ostalih.

Link to comment
Share on other sites

Od Basf kaseta, jedino Maxima II, ostale mi se nikad nisu sviđale. Kao i normalke :).

U stvari, najbolje su mi se pokazale:

Hrom

Sony, UX, UX-S/ES, UX-PRO

Raks SD-SX

TDK SA, SA-X

Maxell Xl, XLII, XLII-S

BASF Maxima II

Metal

Sony Melal S, XR

Maxell MX,

TDK MA, MA-X,

Normal

TDK AD

Sony HF

Raks ED-SX

Skoro sve normalke sam poklonio dvojici klinaca iz ulice, pre nekih 20g :)

 

Link to comment
Share on other sites

Oko 2001. sam bio umesan u snimanje vecih kolicina traka.  Radili smo na TDK D 90 Normal trakama a kad ih je nestalo, presli na Maxell UR, licno mislim nesto losije od TDK D, pa kad je njih nestalo na BASF koje su mi bile najgore normal trake.   Sony je mislim nekada imao dobre normalke ( HF ).

BASF Metal trake su bile odlicne, i danas su, Maxima II ( CMII ) su davale odlican prvi snimak.

Sony Metal XR u crnoj skoro ne providnoj plasticnoj kutiji ima jako losu mehaniku, ovo kazem jer ih imam dosta, bile su '91 pa dalje znacajno jeftinije od TDK & Maxell Metal traka, kostale su 6,5 DEM a TDK & Maxell mislim da su bili 10 DEM ili vise, kad se kupovalo na box od 10 kom.

Od starih traka koje su persnimavane ali mogu bar jos jednom TDK mi rade najbolje, razne hromke ( nekad sam bio Maxellash ).

TDK SA i SAX i Maxell XLII i XLIIS, to sam najvise koristio, XLII iz perioda 2001. su smatram i dalje jako dobre trake iako manje cenjene od prethodnih generacija.

Edited by Krca44
Link to comment
Share on other sites

Meni se od hromki najbolje pokazala Maxell XL II -S,odlicna mi je i Denon HD-7(,odlicno mi se pokazala na Denon DRM-800 i Harman/Kardon TD-4800)  i Maxell XL II,kao i Maxell UD II.TDK SA i SA-X su mi bile tada(devedesetih kad sam najvise snimao) malo slabije od Maxell XL II-S i XL II.Od metalki Maxell MX-S ( secam se kad sam napravio prvi snimak na toj kaseti odusevio sam se,vec drugi snimak kad sam presnimio nije bio isti) i MX odlicne kao i Maxell Metal CD (jako korektna),a od TDK MA-X i MA-XG.Sony Super Metal Master.Ali zadnje dve su i kostale 20,odnosno 30 Dm svojevremeno.Od RAKS kaseta(hrom) samo model Cabrio (na njoj pise for Car Stereo,bile su da se kupe u Robnoj Kuci),ove druge RAKS mi se nisu dobro pokazale,nisu mogle da mi se uporede sa Maxell,TDK,Sony hromkama.Od BASF TP IV i TP II su mi bile dobre,kao i Chrome Maxima.Od normalki TDK D solidna i Sony HF,Maxell UR mi je isto bila ok.Skoro sam snimio jednu novu Maxell UR (sto jos uvek imaju da se kupe kod nas) na Pioneer CT-S 740 S na Dolby S i odlican snimak sam dobio.

Link to comment
Share on other sites

Na primer u What Hifi-ju za celu Harman/Kardon seriju TD-4200,4404500,4600 i 4800 preporucuju THATS kasete.Za Sony dekove Sony kasete preporucuju :) Za Nakamichi sto mnogi znaju TDK kasete.Za Bang and Olufsen i Uher preporuka su im BASF kasete.Za Akai i Kenwood preporucuju TDK kasete.Za Yamaha dekove TDK i Maxell.

Za Denon DRS-810 u HiFi Vision-u preporucuju Denon HD-6 i TDK MA,a za Denon DRM-800 preporucuju Basf Chrome Maxima i Denon HD-M.Za Teac V-5000 Maxell XL II I Fuji FR.

Link to comment
Share on other sites

THAT'S CD/MH 60 meni se izuzetno kvalitetno pokazala na Nakmichi BX2 deku.

Maxell XLII i XLIIS na Aiwa 850 sljakerki izuzetno dobri snimci, na Maxell MX izvuce se jos malo basa na sljakerki.

TDK SAX izuzetno dobro na Teac V5000,  mada su i Maxell XLIIS bile odlicne i Sony Metal XR, narocito za snimke sa ploce,  moj V5000 je pravio malo bolji snimak sa ploca nego sa diskova '91 godine.

Link to comment
Share on other sites

On 24.4.2018. at 18:01, alI_Zée said:

Штета што више није у твом власништву, да немаш слике отвореног мени по комасндама личи на неки Техникс.

dek je tu još jer je sve sporije uključivao rad motora.stisnem taster i on posle 20sec uključi mehaniku a tastere sam ispitao i dobri su. meni om iznutra liči na Technics m-45 ali ću ga svakako uslikati.dok je radio redovno zvuk mu je bio baš ko iz bajke :D.

Link to comment
Share on other sites

1 minut ranije, safet said:

meni om iznutra liči na Technics m-45 ali ću ga svakako uslikati.dok je radio redovno zvuk mu je bio baš ko iz bajke :D.

Када сам га угледао асоцијација је била на М45, значи нисам погрешио.

Чекамо слике.  :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Znatiželjan sam, pa...

10 sati ranije, uzvarb said:

Posebno čudo je preciznost procene deka koliko ima trake do kraja. To dosad jos nisam video.

po čemu si to zaključio?...odnosno kako dek zna koliko trake ostaje?...ili bolje pitanje: Kako znaš koliko metara trake ima na jednoj kaseti? Duljina trake, navedene kao npr. C60, variira u proizvođača, pa može da bude u stvari npr. C63 (znači 63 minuta, umjesto navedenih 60) - kako bi dek to mogao znati automatski?

Ne verujem da ima deka koji tačno "broji" sve kasete, čak ni one kojih metraža je ista. Revox B215 / Studer A721 je vrlo precizan ali mu za različiti tip/proizvođača kasete treba kalibracija real time counter-a za svaku (nije nužno, da baš za svaku!, ali generalno jeste) kasetu/tip/proizvođača/šaržu posebice.

 

Pozdrav

Borut

 

PS: Pošto vas na forumu ima više kasetofondžijskih "ludaka", možda bi jedan od vas mogao da otvori novu temu o preciznosti brojača/brzine i podeli misli/iskustva/saznanja - ako mislite, da je zanimljiva, naravno.

PPS: Nema ih mnogo kao na fotki.

128202218_RevoxB215realtimecounter.GIF.b850bb35eee6100eace062986316d183.GIF

 

Link to comment
Share on other sites

Imaao sam ja i ranije dekove koji su procenjivali remaining time, na primer onkyo. Ali je greska u proceni bila oko 40tak sec najvise. Ovaj dek izracuna tacno, bez obzira na tip kasete, duzinu, u sekund, i to do kraja snimajuceg dela...dosad je najvise omanuo za 3 sekunde. Posebno je fascinantno jer to radi na osnovu grube postavke preklopnika na 46, 60 ili 90 min. Ostatak zakljucuje na osnovu razlike broja obrtaja levog i desnog rella. Dakle kad se okrecu tacno istom brzinom to je polovina kasete, jasno sve..ali preciznost u tih zadnjih 6 minuta je fantasticna. Do 6 min pred kraj vreme je bazirano na minutnom intervalu, dok zadnjih 6 min ukljucuje i sekunde...rezultat  je da kaunter pokazuje 0 kad stvarno traka dodje do kraja. Probano i sa potpuno nestandardnim kasetama, na primer kaseta ucenje nekog jezika...je fabricka, duzine, ispostavilo se 110 min , i to preracuna bez greske.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...