Jump to content


Kaset Dekovi


ScepanBG

Recommended Posts

Ja nisam rekao da sam imao problema sa RX 505, to bi bilo glupo i besmisleno da takav ureÄ‘aj pa joÅ¡ nov ne radi kako treba.To je bila moja procena kada sam morao da odluÄim posle godinu dana koji da prodam.Uostalom ja napisah da su kada je Nakamichi u pitanju to stvar nijansi.Sa Bx300 nisam imao nikakvih problema viÅ¡e od 20 godina.Ja sam ga kupio novog i jedini sam vlasnik, tako da je to imalo uticaja, a Å¡to se zvuka tiÄe ostajem pri tvrdnji da je BX300 bolji, opet za nijansu, koja u krajnjem sluÄaju može da bude stvar ukusa i uklapanja sa ostalim komponentama

 

Za mene je Vasa informacija u vezi odnosa zvuka BX300 i RX505 dragocena, tim pre jer ih nikada nisam imao u isto vreme. Bitno je da ste ih posedovali nove i to je veoma vredno iskustvo. Ako mi se ikada desi da udesim da se sretnu BX300 i RX505 moracu da dobro obratim paznju na to sta cu da cujem.

Hvala najlepse :cheers

Link to comment
Share on other sites

Neka pitanja  ne zasluzuju odgovor zato

sto onom ko razume nije potreban a ko ne razume odgovor nece pomoci,

a slike su tu da mozete da ih gledate, ja mogu moje kasetofone (najbolje 

koji postoje osim Naka 1000 zxl) i da gledam i da slusam kad god pozelim.

Bice jos malo slicica

Pozdrav

Nijesam mislio nista lose , kneze.Cuvena replika iz uzicke republike i nasa glad za hi-fi komponentama.

Link to comment
Share on other sites

juÄer stigao sa servisa , hvala mom Äetvoroslovnome prijatelju , koji je pored ogromnih poslovnih obaveza naÅ¡ao malo vremena da sredi ovu srebrno - plavu igraÄku , koja nije baÅ¡ na najboljem glasu , ali Å¡to je meni bitno , predivno izgleda u mraku , i besprijekorno reproducira kazete , koje su snimljene na ostalim palubama ( kako gugl laže ) , Å¡to je meni jako jako bitno  ....................

post-29567-0-53496600-1373983254_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

attachicon.gif20130714_231524.jpgOvo je jos jedan deo moje kolekcije

Vizuelno, meni lepo

Zvucno nista posebno

attachicon.gif20130714_231524.jpg

Kneže vi ste Car :thumbsup2 , ja sam na žalost za sve ove godine uspio doÄi do samo do jednog dijela te dvodjelne i monumentalne Technicsove kombinacije transporta i Rec Amplifera, joÅ¡ uvijek se nadam da Äe se jednom pojaviti i transport koji mi nedostaje, do tada se tjeÅ¡im sa prvim ispod, RS-678.

post-15891-0-26197500-1374007231_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

BX300: hoce, verovatno ce da poskupi - ima puno, puno ljudi koji prate ovu temu, ali ne ucestvuju u raspravi. Doduse, BX300 se retko nalazi u poslednje vreme.

 

Vezano za Technics starije modele, imao sam ovaj - RS673:

post-9475-0-02658800-1374046462_thumb.jp

 

Veoma je simpaticno resen sa ogledalom iznad kasete. Zvucno nije bio nista posebno, niti me je impresionirao na bilo koji nacin. Ali zato sledeci jeste...

 

No, prvo mali uvod:

 

Primetio sam da i ovde i na stranim forumima ima veoma malo price o "polozenim" dekovima, covek bi pomislio da nikada nisu postojali.

Kvalitetniji modeli pripadaju pocetku i sredini sedamdesetih godina proslog veka, neki su se odrzali i do kraja te decenije. Iako tada nije bio zenit u razvoju ovih uredjaja, postojale su odlicne masine. Mislim da je prelazak na dekove sa "front loading" sistemom bio cisto prakticne prirode, radi lakseg smestaja u policu.

Danas je kvalitetne primerke polozenih dekova prilicno tesko naci.

 

Evo par primera:

 

post-9475-0-22914600-1374048677_thumb.jp

Technics RS276US: prvi Technics dek sa DD pogonom, iz 1972. godine. Elektricne komande, dva motora ali tokom reprodukcije radi samo glavni motor i prenosi pogon pomocu velikog idlera (slicno kao na RIZ/Unitra "fijokasima", samo tamo nema DD motora). DD motor bi trebalo da je preuzet od Technics magnetofona. Merio sam mu precnik - 100 mm, zamislite kolika je to mrcina, skroz oklopljen. Ma, milina. Zvucno, ova masina je odlicna, posebno na normal trakama. Treba imati u vidu da su stari japanski dekovi imali drugacija podesavanja ekvilizacije snimanja u odnosu na danasnje trake i da sa modernim hrom trakama nemaju sirok dinamicki raspon - prebacivanje na hrom poziciju (metal trake jos nisu postojale...) bi promenilo vrlo malo toga. Takodje, Japanci su pravili veoma nedostupne masine - popravka elektronike na ovom deku je nocna mora jer nema konektora, sve je lemljeno zicama dugim tacno koliko treba da se fabricki uklopi vec gotov modul. Ali, 276 je sjajna masina bez obzira na navedeno. Kada ga koristite imate utisak da je ispred vas neki studijski, nesalomivi magnetofon. Postojao je i stariji brat: 279US sa trecom glavom - verovatno prvi troglavi Technis dek, neka me neko ispravi ako gresim. Stampane plocice su iste na oba deka, samo kod 276US nisu populisane komponentama koje podrzavaju trecu glavu.

 

 

post-9475-0-60999600-1374048711_thumb.jp

Technics RS-263US: moj dragi komsija je imao ovaj dek pa sam ga servisirao posle nekih 20 godina. Glave su mu bile neverovatnog kvaliteta, bez tragova trosenja. Elektronika i mehanika su bile jednostavnije u odnosu na 276US. Secam se da nisam mogao da verujem kako je lepo radio.

 

 

post-9475-0-70089200-1374048634_thumb.jp

Akai GXC75R: mnogi dekofili nikada nisu culi za ovaj uredjaj, a neki su znali da ga pobrkaju sa novim GX75. Kristalne glave, autorevers. Interesantno je kako je resen: glave se pomeraju gore/dole pri promeni smera kretanja trake. Da bi sve radilo kako treba jedan mali preklopnik rotira kanale sa glave. Mana sistema je sto uklopljenost levog/levog i desnog/desnog kanala glave (i obrnuto) mora biti savrsena jer se jedan kanal glave seta sa prvog na drugi kanal pojacala i nazad. Mehanicki, ovo je monstum u klasi RS276US, a i godina je tu negde (1974.). Dva zamajca, AC motor, uplasi se covek kada ga otvori. Zvuk deka je pravi, topli, lep Akai, sa malo zamuljanim basom. I danas negde imam jednu hromku snimljenu njim (doduse, samo do 0 dB po danasnjim IEC standardima) koja odlicno zvuci. Samo da napomenem: ovaj dek nije za vecernju dremku uz muziku - kada odradi autorevers pomislite da je u najmanju ruku pao ekspres lonac sa sporeta :).

 

 

post-9475-0-48327100-1374048655_thumb.jp

Dual C939: za razliku od Japanaca koji su ugradjivali maltene tramvajske sine u sasije svojih uredjaja, Nemci to nisu cinili. Japancima je fokus bio na masivnoj pojavi, hromiranim dugmadima, kvalitetu i robusnosti mehanike i slicnom. Evropljani su forsirali zvuk, gledali da ustede gde mogu (sto se nije pokazalo kao bas najbolje na duge staze) i nisu preterano poklanjali paznju dizajnu. Dual C939 je pravi primer ovoga sto sam rekao: nema tu celika, celika i celika. Plasticno/aluminijumski poklopac i drveno kuciste sa plasticnim poklopcem odozdo (i "gramofonskim" poklopcem odozgo) cine C939, ali unutra se skriva solidna celicna sasija. Mehanizam jeste masivan i dobar, ali ne u klasi onoga na GXC75R. Medjutim, jos tada je koristio zupcanike, a najveci broj remenova bio je izuzetnog kvaliteta i... kruznog poprecnog preseka. Elektronika je zatvorena u metalnom sarkofagu i bazirana na karticama i maticnoj ploci - eonima ispred onoga sto su tada radili Japanci. Iako neugledan i specifikacija koje nece zaustaviti dah, C939 zvuci u klasi najboljih dekova tog vremena i pravi je predstavnik onoga sto je Evropa nekada imala, a zatim verovatno trajno izgubila koristeci japanske firme za OEM proizvodjace. U odnosu na prethodna tri "Japanca", nemacki Dual je kategorija iznad, bar po kvalitetu snimka i reprodukcije. Doduse, bio je i nesto skuplji od njih, ali mu je odnos kvalitet/cena svakako bio izuzetan. Medjutim, kada pogledate slike postaje vam jasno zasto nije doziveo neki veci trzisni uspeh - Akai i Technics (da ne spominjem druge) sa slika deluju nekoliko puta bolje i ulivaju sigurnost.

 

Na kraju, da kazem da sam dekove RS276US, GXC75R i C939 posedovao duze vreme, pa sam o njima i resio da pisem. Slike su sa neta, nisam slikao uredjaje u to vreme... treba reci i da Technics RS276US i Akai GXC75R izgledaju daleko lepse u prirodi nego na slikama.

Link to comment
Share on other sites

Kakav dekić :D

 

 

Oduvek sam govorio da Kenwood nije niÅ¡ta drugo do obiÄna proseÄna marka , ALI, znaju sa vremena na vreme da naprave tako BRILIJANTAN ureÄ‘aj koji potpuno baci senku na sve ostale promaÅ¡aje i opet me oraspoloži.

 

KasetofonÄić je ko BALERINA.

Link to comment
Share on other sites

Kad smo vec kod Kenwood unita ja imam ovaj za danasnje pojmove old-scool 8 godina. Kad sam ga kupio mislio sam da nece izdrzati ni dvije godine zbog dvije motorizirane ploce, ali ja panj slucajno potegnuo u krivom smjeru i strgam "zupcasti" remen koji otvara i zatvara panele :-( sad po eBayu bauljam da ga nadjem.

Znaci 8 godina besprijekorno, niti folija ni nista, radi savrseno nakon hrpe Sonyjevih losih lasera ili Alpininih folija, pokazalo se da je Kenwood bar ovaj model odlican.

Kupio ga zbog analizera preko cijelog panela sa Nak like peak holdom :-)

Link to comment
Share on other sites

Oduvek sam govorio da Kenwood nije niÅ¡ta drugo do obiÄna proseÄna marka , ALI, znaju sa vremena na vreme da naprave tako BRILIJANTAN ureÄ‘aj koji potpuno baci senku na sve ostale promaÅ¡aje i opet me oraspoloži.

 

KasetofonÄić je ko BALERINA.

Bio Kenwood prosjeÄna marka ili ne....taj ureÄ‘aj definitivno nije maÄji kaÅ¡alj...

Link to comment
Share on other sites

Ajd' sad ozbiljno, BX-300 svira milion puta bolje nego Å¡to izgleda, nije on ružan, meni pomalo liÄi na "profi" sa velikim osnovnim komandama (play, stop...) i PITCH kontrolom.

"Otvara" tudji snimak odliÄno i svira super sve a mislim da je fora u fenomenalnim glavama, stabilnom DD pogonu i dorasloj ali niÅ¡ta epohalno složenoj elektronici. Stoji mi na Dragonu u polici i deluje kao unuk poletarac brkatom ponosnom dedi u krilu. Poletarac ume da zada udarac!

E da, nije na prodaju  :facehearts

Link to comment
Share on other sites

Danas je u moj posed doÅ¡ao ureÄ‘aj koji nama ljubiteljima dekova i analogije reÅ¡ava veÄiti problem broja ulaza.
U pitanju je Pioneer Program Selector U-24, ureÄ‘aj koji omogućava da se u isto vreme prikljuÄi 4 deka ili magnetofona, tri gramofona i dva Aux ulaza.
NeÅ¡to viÅ¡e na http://www.thevintageknob.org/pioneer-U-24.html

A evo i na brzinu loših slika :roll:

 

post-10494-0-18888400-1374260753_thumb.j

 

post-10494-0-29225000-1374260788_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

Danas je u moj posed doÅ¡ao ureÄ‘aj koji nama ljubiteljima dekova i analogije reÅ¡ava veÄiti problem broja ulaza.

U pitanju je Pioneer Program Selector U-24, ureÄ‘aj koji omogućava da se u isto vreme prikljuÄi 4 deka ili magnetofona, tri gramofona i dva Aux ulaza.

NeÅ¡to viÅ¡e na http://www.thevintageknob.org/pioneer-U-24.html

 

Изгледа баш профеÑионално.   :thumbsup2

 

Ðјде га отвори и Ñликај да бар видимо о чему Ñе ради.

 

:wave2

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...