Jump to content


Kaset Dekovi


ScepanBG

Recommended Posts

Ako mislis da sam Nakovac, nisam. Ja volim Revox-a :)

Eh s kim sam ja nasao da se druzim :plakanje:D

A sad zamisli kada su u skupe Nak dekove ugradjivali delove koje po karakteristikama ne mozes da nadjes u servisnom uputstvu - licno sam se uverio kod 680ZX, tu je deo, tu je shema, samo vrednost nije ista. Nije to razlika u verziji, vec je velika sansa da su svaki komad stelovali samog za sebe

Kod ZX7 je isti slucaj ( bar kod ovog jednog koji je godinama cucao na tavanu pa je patio od nandzaraste bolesti ) - deo u stvarnosti ne odgovara vrednostima iz seme. Sad da li su ovo radili da bi dosli do odredjenih specifikacija uredjaja ili je to postepena modifikacija samog uredjaja bez ispravke seme jos ne mogu sigurno da tvrdim jer oba deka koja posedujem su visokih serijskih brojeva i iz kasnijih serija( ovo je pricaju isti slucaj i sa Sansui-jem) . Jedini dek za koji Nakamichi sam tvrdi da su selektirali komponente pre ugradnje u dek je ZX9 - za ostale mi nije poznato ( ne verujem da ovo nije radjeno i na ZXE ZXL serijama - 700 i 1000).

Realno, jedino sto se zna, za sve desetine godina i desetine modela izbacenih na trziste, jeste da im otkazuju narandzasti kondenzatori (posle 20-30 godina, malo li je, a kod nekih nikada ne otkazu),

Gotovo bih smeo da se kladim da se ovo desava samo kod uredjaja koji su jako dugo stajali van pogona.

plastika postaje malo krta i postoje dva nedostatka sa Sankyo mehanizmom (sto je mana Sankyo kompanije a ne Nakamichi-ja, oni su odgovorni sto su ga uzeli takvog).

Pitanje je da li je ovo nedostatak - planirali su da se koriste par godina pa novi dek - a to sto mi nikako da odrastemo i predjemo na modernije izvore zvuka ( ipod , telefoni , MP3 plejeri ) je druga prica......... Kada sam klincu kupovao slusalice , poneo sam Sony vokmen za test - jedva sam se vratio kuci bez kosulje sa zakopcavanjem na ledjima..........

Link to comment
Share on other sites

Bice detaljan opis, bez nekih tehnikalija jer nije moj. Isto ce biti i za Hitachi, samo da stignem.

Nabavio sam i ovo - Technics RS-BX606, ali nije dugo ostao kod mene... slika je sa neta.

post-9475-0-39547400-1344857601_thumb.jp

Zanimalo me je da vidim kako se odnosi prema vrhunskim dekovima... nekada sam bas padao u sevdah gledajuci kataloge Technics-a i takvih dekova.

@Ston

Nije Scepin :)

Lep model, makar za moj ukus.Primerak koji sam ja imao u jednom momentu prestao da radi, a na displeju je ostalo po neko polje da svetli i to je to. Kada sam mu zavirio ispod poklopca video sa da se Motor(DD) sastoji iz dva dela, jedan je valjda bio magnet a drugi je imao namotaje.Izgleda da se rastelovao i deo sa namotajima je negde zagrebao na magnet i izazvao kvar... Taj dek sam vratio prodavcu i kasnije nabavio drugi, dek je lepse reprodukovao nego snimao, mada snimci na cro2 nisu bili losi ali nisu ni kao sto sam ocekivao a na normalkama je snimao prilicno muljavije u odnosu na source.Brljao je funkcije, kada resetujem timer sam je ukljucio dolby itd... Prodao sam ga za 25€ i dodao jos 500 dinara i kupio Aiwu adf850 sa sve daljinskim u fabrickom stanju. Mogu reci da sam jako srecan zbog toga sto umesto njega imam aiwu iako ni jedan ni drugi nisu Bog zna sta... :wave2
Link to comment
Share on other sites

Pitanje je da li je ovo nedostatak - planirali su da se koriste par godina pa novi dek - a to sto mi nikako da odrastemo i predjemo na modernije izvore zvuka ( ipod , telefoni , MP3 plejeri ) je druga prica......... Kada sam klincu kupovao slusalice , poneo sam Sony vokmen za test - jedva sam se vratio kuci bez kosulje sa zakopcavanjem na ledjima..........

Ko' nam je kriv kad smo se zaglavili u vremenu, ja jesam i ne žalim... bar uživam u uređajima i :listen muzike..

:wave2

Link to comment
Share on other sites

Ako mislis da sam Nakovac, nisam. Ja volim Revox-a

Veruj mi da nisu stedeli na mehanizmu skupih modela. Pravili su ga sami, od motora do glava. CR7 je druga prica - tu je Sankyo mehanizam (ima balansirane zamajce).

Sa druge strane, ja sam do sada imao tri puta priliku da vidim Aiwu XKS9000 (od 2000. godine na dalje) i svakoj je nesto falilo, ili nije htela da premotava, ili nije htela da kalibrise, ili joj je crkao displej ili joj je pukao provodnik od prekidaca koji daje signal da se zatvore vrata kada se ubaci kaseta. Da ne spominjem kako je laka i pristupacna za rad. Ali prica se da je vrhunski dek, kada radi. Ne znam, nisam mogao da je nabavim ispravnu, nabavio bih je da imam priliku.

Sad sam te naljutio, priznaj

Naravno da me nisi naljutio,mene kao "strucnjaka za mehaniku",taman posla,sto bi. :wave2

Ali ipak mislim da si Nak-ovac,jer sa toliko zara pricas o toj zaista bez pogovora vrhunskoj kompaniji,mozda i najboljoj,da se to nemoze sakriti,otud i mislim da si Nak.fan ili su neki drugi razlozi mozda u to ne ulazim.

Kazes da volis Revox dekove,pa volim ih i ja,znas i sam,ali nisam nasao za zadnjih 10 god.ni jedan jedini ispravan primerak.

Verovao ili ne to je tako,ali znam par ljudi po Srbiji koji imaju XK-S9000 koji nisu promenili 100 ruku i fantasticno rade,neki su u jos fabrickom set up-u,to,i ko ima takav dek(ocuvan),taj nece da prodaje,pogotovo ako nisu radili u pravljenju para sa kasetama svojevremeno,i to ne vazi samo za Aiwu,vec za bilo koji drugi dek.

Sto se Naka tice,mozes da pitas i Misu Lukica koji su mu sve bili na popravci,od najgoreg do najboljeg,ja sam video nekoliko i sad ima jednog Naka na popravci,a znam i da je popravljao njihova pojacala,tunere,cd-ove,ali to ne znaci da je to los dek,vec da nije imao srece sa vlasnicima,nisu servisirani redovno i da nije koriscen kako treba.

Vidis da balansirani zamajci nisu odraz kvaliteta ili ne,kao i njihove cene,vec promisljeni potez kompanije koja zna sta radi,iako to mi ponekad ne mozemo da shvatimo,a i sto bi. :listen

Nisi se valjda sad ti naljutio,priznaj :banana"

Link to comment
Share on other sites

Aiwa ad-6900 je ostala jedina Aiwa koju bih voleo da propustim kroz Å¡ake a Å¡teta Å¡to kod nje nisu implementirani dvostruki zamajci u petlji, ima sve ostalo potrebno za vrh dek.

810-ku sam imao, u poredjenju sa nekim jaÄim igraÄima, tuga unutra, mali zamajci, tanka mehanika, kutija zvoni a pride na mom primerku kvar na elektronici. Nesto oko pojacivaca u izlazu, jedan kanal je dosta tiÅ¡e reprodukovala, kada se to kompenzuje na trimeru, pobenavi snimanje. Mislim da sam je poklonio Älanu foruma Miroslavu iz NS-a. Radi poredjenja Grundig ct-905 radi kao sat, nema automatiku, ima jeftin mehanizam, verziju Sankyo verovatno ali i nikakvih problema a klase su sliÄne, mislim.

AD-F990 sam imao jedan dan, lepa, meni lepa, bolja mehanika od 810, svaÅ¡ta automatike ali se grejala u stabilizaciji napona toliko da je bila crna od dole od spaljene praÅ¡ine. Kalibracija je radila skoro skroz dobro a poÅ¡to nema dodatno ruÄno podeÅ¡avanje to ipak nije bilo dovoljno dobro a taj feler pripisujem starosti uredjaja. Radi poredjenja da napiÅ¡em da Revox 215 radi autokalibraciju 1/1, nema razlike izvor/snimak, ok, verovatno ima ali ja na mojim uredjajima to skoro da ne Äujem.Spominjem 215-icu ne kao poredjenje jer su skroz druga klasa već da i stariji uredjaji mogu da rade bez problema kada su valjani. 990-ka vraćena prodavcu.

Sada imam 770, sve isto kao 990 samo sa normalnim potom za rec volume, DX glavom i bez one džidže za auto selekciju redukcije Å¡uma. Radi, snima, kalibiriÅ¡e ali mislim da ima problem sa "visinom" glave jer je malo tiha. Nisam niÅ¡ta dirao poÅ¡to je zalivena fabriÄki Å¡to se tiÄe Å¡rafića u mehanici a sa sve folijom na kućiÅ¡tu i onim nalepnicama upozorenja. Za taj problem sa glavama sam naÅ¡ao na netu jer se neko na stranom forumu požalio za isu stvar...

Nisu te Aiwe ni loÅ¡ije ni bolje od drugih već manje-viÅ¡e taÄno takve koliko su koÅ¡tale. Sada sam sredio jedan JVC TD-V 562 i neću ga zadržavati, ne treba mi a kada ga uporedim po sećanju sa 810-850, ima DD motor, nema level kalibraciju već samo bias ali lepÅ¡e radi od 810-ke, finije. JVC je imao problem sa motorom za namotavanje na reel-ove, ponekad bi zapeo i stao. Uzeh iz AZ-6 jedan, paÅ¡e Å¡raf na Å¡raf i sada fercera pun gas. Po ceni su tu negde bili, Aiwa i Jvc, po karakteristikama verujem sliÄni a i po "kakvoći" su ko jaje jajetu. Sve to Å¡to se spominje u prethodnih par postova je već teÅ¡ka konfekcija i iz perioda kada su dekovi mahom bili viÅ¡e u ponudi da se popuni broÅ¡ura.

Za XK-S i Excelia modele ne znam kakve su, nisam ih posedovao i dok se ne pojavi neka za ispod 100 Eura oÄuvana i ispravna ni neću jer imam psiholoÅ¡ku barijeru prema njima a posle nabrojanih koje sam imao i imam.

Jako važno je uzeti u obzir da je sve ovo totalno individualno i može da se jako razlikuju mišljenja a sve zavisi od stanja uredjaja kako koji kome zapadne.

Da malo bacim balans da se neko ne naljuti.

Dragon mi je imao kvar, u jednom momentu poÄeo je da klikće, ko ga je imao/ima zna da je to konstantno neuspeÅ¡no traženje taÄnog "azimuta" a ispostavilo se da je probio jedan od dva tranzistora tzv. drajvera za taj poseban motorÄić i on je stalno vrteo a puž je preskakao. Tranzistor zamenjen i zmaj radi kao pre.

Sve se kvari...

Grundig 5500 mi se jako dopada, ima sve osim dva kapstana a na njemu mi je bukvalno istrulio zupÄanik Å¡to pogoni namotavanje i premotavanje. Nadjen donor, odradjen apgrejd (ima na netu jer je serijski problem starih Grundiga bila plastika) i sada imam i jedan zupÄanik u Å¡teku a ovaj će da radi joÅ¡ pedeset godina.

JVC TD-V1050 je imao greÅ¡ku na DD motoru, serijska stvar sa suviÅ¡e slabim elektrolitima na ploÄi kontrole a dek koji je u svemu bolji od 810 a bome i 990/770. Sve se kvari.

RS-B965 mi ima par bagovitih mikroprekidaÄa i kod njih je to poznata falinka, ne mora da bidne ali se deÅ¡ava, pritisnem taster za reprodukciju a on ukljuÄi dolbi ili premotavanje...treba da zamenim tih par prekidaÄa ali me mrzi, ne sećam se kada sam ga ukljuÄio.

Još jednom, sve se kvari ali tu smo mi koji ih volimo i nema dalje. Da nemam ove koje imam, ganjano bih one koje mogu da stignem, prosto kao pasulj.

Sve je to dobro, svi su oni dobri dokle god mogu da izmame makar mali osmeh kada krenu "pikovi" i "saund" i onaj "osećaj za potpuni filing" muzike, kazaljke u ritmu, ma sve...

Dok ima nas "bolesnih" biće i živih dekova a to je u ovom sportu bitno.

Uživajte.

Link to comment
Share on other sites

Ostadoh dužan sliku.

:facehearts Da su lepe, vala jesu.

Јел та горња Ðива беше има две казаљке по једном ВУ метру?

:wave2

Link to comment
Share on other sites

Da, prelepa 6900...

Kažu da jako lepo svira ali nisam imao sreće da naletim na jednu. U stvari, naleteo ali zakasnio pre jedno pet-šest godina kod jednog bivšeg preprodavca ovde kod mene u Petrovaradinu.

Ta AiÅ¡a ima sve potrebno za dobar snimak, potpunu kalibraciju, koliko sam video SM samo dva Äipa sve ostalo tranzistori a to neki cene i preferiraju...

Ono za 100 Eura je Å¡ala a i nije. Meni dekovi ne vrede (novÄano) koliko mnogi za njih traže ali ovde tome nije mesto, ne u ovoj temi, nikako.

@Pavlaka

Ma nisam ja struÄnjak već sam se samo poÅ¡teno raspisao da ne kažem rask***o :oops:

Link to comment
Share on other sites

Ostadoh dužan sliku.

post-9727-0-22683300-1344878957_thumb.jp

:facehearts Da su lepe, vala jesu.

Bilo bi lepo kada bi se svi clanovi sastali sa svojim mezimcima i napravili neki muzej pa makar i na jedan dan.Neka prica ko sta hoce ali mislim da bi bilo dobro poseceno i sigurno bi bilo vise uzbudjenja nego u nekom striptiz baru :crno-na-belo
Link to comment
Share on other sites

ZnaÄi ipak vodi Akai, Å¡alim se. Moj primer da sa Akai-em nisam imao problem, izneo ga iz garaže upalio i radi, dok ostali dekovi su imali problema, zviždanje motora, raspadnute gumice i gume na idler-u i tako dalje, a od dekova prodefilovalo i Sony, Technics, Pioneer, JVC, Aiwa svi dekovi su bili u gornjim klasama (bilo je joÅ¡ tu firmi da ne nabrajam...). Kod Aiwa-e sam imao loÅ¡e iskustvo jedinia Aiwa koja mi je radila besprekorno (kod mene) bila je AD-WX999, (to je dupli dek), sa njom nisam imao problema upaliÅ¡ radi. Nažalost dek sam udomio. Mora da se prizna ipak su to ureÄ‘aji koji ih godine gaze a delova sve manje.

Akai GX-65MKII, naravno da ovaj dek nije vrh u Akai-u.

post-11425-0-60929300-1344882390_thumb.j

:wave2

Link to comment
Share on other sites

Bilo bi lepo kada bi se svi clanovi sastali sa svojim mezimcima i napravili neki muzej pa makar i na jedan dan.Neka prica ko sta hoce ali mislim da bi bilo dobro poseceno i sigurno bi bilo vise uzbudjenja nego u nekom striptiz baru :crno-na-belo

To bi bila sjajna ideja, slažem se sa vašim mišljenjem.

:wave2

Link to comment
Share on other sites

To bi bila sjajna ideja, slažem se sa vašim mišljenjem.

:wave2

Izvinjavam se, ne muzej nego sajam ili sta vec jer su to sprave koje se jos uvek koriste. Kada mogu automobili, motori i sta vec ne, onda mogu i dekovi.Dobar marketing i bilo bi zvizdanja na sve strane... Ipak, zivot u danasnjem vremenu sa sobom nosi odredjene a sve cesce i neodredjene terete i obaveze tako da je neki takav dogadjaj gotovo nemoguce organizovati... A bas bi bilo vrhunski dozivljaj :type
Link to comment
Share on other sites

Када је већ реч о механикама које Ñу уграђене у каÑет декове и то да ли је шљампава или не, ево шта Ñмо пре две године пиÑали о чувеној механици:

ÐажалоÑÑ‚ још ниÑам уÑпео да ту механику употребим.

:wave2

Link to comment
Share on other sites

ZnaÄi ipak vodi Akai, Å¡alim se. Moj primer da sa Akai-em nisam imao problem, izneo ga iz garaže upalio i radi, dok ostali dekovi su imali problema, zviždanje motora, raspadnute gumice i gume na idler-u i tako dalje, a od dekova prodefilovalo i Sony, Technics, Pioneer, JVC, Aiwa svi dekovi su bili u gornjim klasama (bilo je joÅ¡ tu firmi da ne nabrajam...). Kod Aiwa-e sam imao loÅ¡e iskustvo jedinia Aiwa koja mi je radila besprekorno (kod mene) bila je AD-WX999, (to je dupli dek), sa njom nisam imao problema upaliÅ¡ radi. Nažalost dek sam udomio. Mora da se prizna ipak su to ureÄ‘aji koji ih godine gaze a delova sve manje.

Akai GX-65MKII, naravno da ovaj dek nije vrh u Akai-u.

post-11425-0-60929300-1344882390_thumb.j

:wave2

Nije,ali je bio najprodavaniji

Link to comment
Share on other sites

@Pavlaka

Ma naravno da se ne ljutim, samo mislim da je Nakamichi ulagao vise truda u pravljenje dekova od drugih. To je i logicno, slabo su sta drugo pravili, bar u najboljim godinama. Zbog toga i pisem ono vezano za zamajce, ima tu jos primera.

@Ston

Eno ga jedan ASC 3000 na eBay sa tom mehanikom, da ga odmah kupis treba da izdvojis 500 evra.

Link to comment
Share on other sites

Evo nekih otkaza na koje sam naisao, ne racunajuci zamene gumica, prakticno kod svih. Spisak je iz glave, ne belezim takve stvari...

  1. Nak 670/680/682ZX - otkaz sistema za autokalibraciju (azimut, osetljivost). Sredjuje se zamenom svih kondenzatora na ploci. Mehanika: zapekla mast na osovinama rolera. Pucanje plasticnih vodova u mehanizmu. Crkavanje sijalica. Narandzasti kondenzator u fluo pik/vu metru. Krckanje preklopnika.
  2. Nak BX300 - idler problem, ali i otkaz tranzistora za aktiviranje REC signala. Krckanje potenciometara.
  3. Nak CR5E - idler problem, ali i curenje mute tranzistora na izlazu.
  4. Nak CR7 - idler problem, ali i problem sa servo motorom mehanike.
  5. Nak 580M - probijanje tranzistora u sekciji oscilatora i aktiviranja glave za brisanje.
  6. Nak RX505 - otkaz preklopnika za izbor Dolby sistema na umereno koriscenom uredjaju.
  7. Onkyo 2070 - delimicno probijanje kondenzatora u bias oscilatoru.
  8. Alpine AL85 - probijanje polipropilenskih kondenzatora u sekciji pojacavaca glave za reprodukciju.
  9. Denon DRM700 - problem sa mute tranzistorima na izlazu.
  10. JVC TDV1050 - problem sa SMD elektrolitima na DD motoru.
  11. Tascam 122 Mk2 i Mk3 - isto. Kod Mk2 rastelovanost glave za snimanje.
  12. Denon DRM800 - otkaz displeja.
  13. Revox B215S - iskljucuje se sam od sebe, slogiran displej brojaca vremena. Problem skoro sigurno u sekciji napajanja jer nastaje samo kada je uredjaj potpuno iskljucen iz struje. Na drugom primerku (prve generacije B215) rastelovana glava tokom vremena.
  14. Technics RS-AZ6 - ispadanje zupcanika sa osovine, samo od sebe, losa mehanika.
  15. Technics RS-M85 - patinirali prekidaci transporta, jedva reaguju.
  16. Technics RS-M253X - vise primeraka - pucanje i prekid flat folije na mehanizmu, rezultat je da dek "poludi". Moze se popraviti pazljivim radom.
  17. Technics RS-B605 - otkaz glavnog servo zupcanika mehanika (ALPS mehanika), ali je dek puno radio.
  18. Akai GX75/95 - vise primeraka, svaki sa nekim od problema: otkaz glavnog potenciometra za snimanje, jedan kanal, nije prouzrokovano mehanickom silom. Otkaz trimera. Ostecenja osovine zamajaca u umereno koriscenom primerku.
  19. Akai GXC760D - otkaz jedne faze na capstan motoru.
  20. Tandberg TCD3004 - hladni lemovi.
  21. Sony TC-K970ES - otkaz HX Pro preklopnika.
  22. Marantz SD930 - hladni lemovi. Otkaz sistema za autokalibraciju. Sve to na jednom primerku. Na oba koja sam posedovao je rastelovana glava za snimanje, sama od sebe.
  23. Marantz PMD430 - nekonzistentna brzina na uredjaju koji prakticno nije ni radio. Motor ili sistem za kontrolu brzine.
  24. Pioneer CT-S920S - fabricka greska na mehanici, promena putanje trake na neobjasnjiv nacin, problem nisam resio.
  25. Aiwa ADF3800 - losa autokalibracija, ne moze se podesiti trimerima.
  26. Kenwood KX1100 - otkaz elektrolita u Dolby sekciji usled niskog vrsnog napona ugradjenih kondenzatora. Problem sa jednim od tockica u mehanici.
  27. Kenwood KX7050 - zaglavljivanje mehanike kada dek stoji duze od pola sata. Nisam otkrio problem, mehanika je tesko pristupacna, veoma tanki zupcanici a problem nije konzistentan.
  28. Braun C4 - otkaz releja za snimanje/reprodukciju.
  29. Braun C3 - isto.
  30. Pioneer CT939 - otkaz capstan motora na umereno koriscenom primerku.
  31. Aiwa AD-F990 - otkaz mreznog transformatora.
  32. Aiwa AD-F810/850 - zavijanje i podrhtavanje usled fabricki lose projektovanog/proizvedenog mehanizma, ne moze se srediti.
  33. Aiwa XK-S7000 - pucanje flat kabla unutar deka, pucanje kabla za senzor prisustva kasete u vratima.
  34. Teac V7000 - pucanje plastike dugmadi transporta.
  35. Yamaha KX1020 - otpadanje tastera kontrole transporta, odlepe se, ispadnu i izgubite ih eventualno.
  36. Teac Z6000 - dva primerka - otkaz potenciometara/prekidaca za slusalice i pitch control. Krckanje/prekid slave potenciometara za nivo snimanja.
  37. Pioneer CT9R - zabagrela rotaciona glava, moze biti problem za resiti ako se ne radi bas pazljivo.
  38. Pioneer CT90R - isto, ali i otkaz displeja brojaca, prakticno se ne moze popraviti.
  39. Bang&Olufsen Beocord 9000 - korozija i dezintegracija Philips trimera od starosti. Hladni lemovi. Delimicni otkaz displeja.
  40. Harman/Kardon CD491 - otkaz elektrolita u sekciji kola za reprodukciju i snimanje.
  41. Pioneer CTM-6R - kasetas changer, prima 6 kaseta - pucanje flat kabla na robotu za donosenje kaseta u mehanizam, dek je dosta radio.
  42. Grundig CF7500 - dezintegracija glavnog servo zupcanika, napravljen je od gumiplastike koja propada vremenom.

I ko posle moze da kaze da nismo mazohisti :)

Link to comment
Share on other sites

@Pavlaka

Ma naravno da se ne ljutim, samo mislim da je Nakamichi ulagao vise truda u pravljenje dekova od drugih. To je i logicno, slabo su sta drugo pravili, bar u najboljim godinama. Zbog toga i pisem ono vezano za zamajce, ima tu jos primera.

@Ston

Eno ga jedan ASC 3000 na eBay sa tom mehanikom, da ga odmah kupis treba da izdvojis 500 evra.

Upravo tako,Nakamichi je vrhunska firma posebno poznata po kaset dekovima i za nju nije iznenadjenje da pravi dobre dekove,nasuprot nje jedna Aiwa koja sem miksera,usisivaca i raznih kucnih potrebstina (na sta je spala bila) ima u svojoj istoriji jednu najsvetliju tacku i ujedno i najbolje sto je ikad napravila kada je hifi u pitanju,i to upravo ovaj dek Aiwa XK-S9000 od cirka 14 kg.sa ugradjenim DAC-om (mislim da je i jedina koja je implementirala tako nesto u kaset dek)koji je uzgred receno i vise nego dobar,snimio sam nekoliko kaseta preko njegovog dac-a i to zvuci sjajno.

Prosto je steta ne pomenuti takav biser iz svog vremena,bez obzira na konkurenciju i sacuvati od zaborava jedan od 5-6 najboljih dekova svih vremena,sigurno mu pripada visoko mesto izmedju ostalih velikana. :facehearts:thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...