Jump to content


Kaset Dekovi


ScepanBG

Recommended Posts

Hvala Retro :thumbsup2:cheers Zelim ti takodje da nabavis jedan TA-2900.Radovacu se tome kao da sam ga ja nabavio(jer znam da ide u ruke istinskog ljubitelja dekova) :wave2 .Meni je TA-2570 bio velika zelja i presrecan sam sto sam uspeo(inace 148 kaset dek ukupno koji mi je dosao u ruke).

Link to comment
Share on other sites

@Retro-Man

Hvala na odgovoru. Zoki mi je već objasnio tu magiÄnu rupicu i dek sam naÅ¡telovao "na uvo". Pustio sam 30tak puta Sting-It"s probably me sa YouTube dok nisam podesio brzinu capstan motora (veoma je osetljiv), a onda joÅ¡ 3 puta proverio da se brzine slažu. InaÄe sam otkrio i zanimljivu stvar, da mi je i dalje ostala profesionalna deformacija, iz doba kada sam radio kao DJ i tonac, da pustim play u pravo vreme :). Proveravanje brzine sam nastavio sa joÅ¡ nekoliko pesama na razliÄitim kasetama da se uverim 100%. Napokon je "taÄan".

Hvala Zokiju i tebi za savet, internet je Äudo.

Da doprinesem sa jednom subjektivnom recenzijom:

U sistemu, pored Teac V-5000 imam i Pioneer CT-777 i nakon ovog podeÅ¡avanja sam iskoristio priliku i ponovo ih uporedio. Za test sam koristio svoj kućni sistem: Primare l21 amp, Vienna Acoustic Mocart Grand sa Kimber kablovima. Za dekove sam koristio identiÄne Mogami kablove.

Na prvi pogled Pioneer mehaniÄki izgleda dosta bolje uraÄ‘en. U poreÄ‘enju bih iskoristio jedan romski izraz, Pioneer deluje Å¡rafen a Teac lepen :). Oba deka testiram nakon decenije i preko rada. Prvi sam vlasnik Pioneer-a a Teac deluje kao solidno oÄuvan i oÄigledno servisiran dek. Na Pioneer-u je zamenjen capstan motor koji je uginuo pre mesec dana posle desetak godina konstantnog i par godina retkog rada (uglavnom sa play retko sa rec funkcijom), na Teac-u sam upravo "doÅ¡telovao" capstan motor.

Kasete sam uglavnom snimao u radiju sa ploÄa i cd-ova na dobrim maÅ¡inama. (Studer A721, Akai GX-95, Teac V-7000)

Za test se uvek trudim da koristim istu muziku kojoj poznajem svaku notu i frekvenciju. Za ovo poređenje sam koristio:

Sting & Clapton - It"s probably me

Portishead - It could be sweet

Oscar Peterson - You look good to me

Lalo Schifrin - Mission Impossible (sa albuma Jazz Goes To Holywood)

Ove pesme sam slušao godinama na studijskim "suvim" sistemima, na high-end sistemima i na piknik kasetofonima. Mojoj percepciji je referentni (najprijatniji) zvuk i dalje ostao Studer A807 sa Sony MD-R10 slušalicama. Moje poimanje lepih detalja se najbolje može razumeti sa ovim sistemom.

Pioneer ima potpuno automatsko podeÅ¡avanje kalibracije dok je na Teac-u manuelno. Oba deka su propisno oÄišćena. Pioneer-u je azimut podeÅ¡en sa test kasetom pre nekih 5-6 godina i sluÅ¡ajući trake snimljene sa Akai GX-95 Äini mi se da je i Teac-u propisno podeÅ¡en azimut. PodeÅ¡avanje azimuta je oduhvat koji se ne bih usudio sam da radim jer nemam opremu.

Na Pioneer-u se blagim pritiskom na dve žabice odvajaju spoljna vrata od unutrašnjih na kojima su 4 otvora za štelovanje glave (tilt, azimuth, Height i ref). Pritiskom na dugme "close" spoljnja i unutrašnja vrata se ponovo spajaju bez ikakvog škljocanja (ovo me oduvek oduševljavalo).

Teac-u ne znam da skinem vrata niti želim da pokuÅ¡avam (deluju krhko kao prozor od Yuga, ako ih skinem plaÅ¡im se da će mi trebati Å¡rafciger da potkoÄim posle)

Prvi detalj koji sam primetio pustivÅ¡i Stinga na oba deka je da Teac ima primetno jaÄi impuls od Pioneer-a. Kada kažem impuls ne mislim samo na volumen već i na punoću celog opsega. Reverb na klikovima upaljaÄa sa poÄetka pesme doÄarava veći prostor na Teac-u, neki srednji opseg je tu kod Pioneer-a blago uguÅ¡en. Violine u pozadini su blago otvorenije na Teac-u a na kraju pesme te iste violine se na Pioneeru skoro stapaju sa violonÄelom u jedan zvuk dok se na Teac-u daleko jasnije Äuju razliÄiti instrumenti.

PustivÅ¡i pesmu od portishead koja ima duboki mekani bas, primetio sam sliÄnu razliku. Pioneer kao da ima neki kompresor koji umesto num num basa viÅ¡e naginje ka dum dum. Ova pesma ima num num bas bez velikog udarca i ni jedan od ovih dekova nije uspeo da ga proizvede ideniÄno kao PS Audio DAC sa FLAC-a ili vinil sa ProJect:Sumiko:Lehmann sistema. Bliži je opet bio Teac.

Trube iz orkestra Lalo Schifrin-a su težak zadatak za oba deka ali opet Teac kao da uspeva malo bolje da ih razdvoji i separatiÅ¡e nego Pioneer. PokuÅ¡avao sam da zanemarim blago jaÄi volumen sa Teac-a dok sam ovu pesmu sluÅ¡ao jer ova pesma sa pogreÅ¡nim (Äitaj prejakim) volumenom zna da napuni uÅ¡i trubama da poželite Å¡oferski nokat na malom prstu. Sa FLAC-a se ovo pojaÄalo i zvuÄnici odliÄno snalaze sa ovim frekvencijama i na jakom volumenu, dok se i Teac i Pioneer predaju pred zadatkom i taj kritiÄni srednji opseg truba spajaju da vas uÅ¡i zasvrbe na jaÄem volumenu.

Najveću razliku izmeÄ‘u ova dva deka sam primetio na pesmi Oscar Peterson-a You look good to me. Tu sam primetio da Pioneer definitivno ima neku daviteljsku komponentu u svojoj elektronici. Ovo priÄam kao tehniÄki laik i profesionalni sluÅ¡aoc :) . Da li je u pitanju HX Pro ili ovaj Äip a onaj kondenzator, to ne znam, ali znam da se na Teac-u Äuje kako žica rezonuje u violonÄelu i dosta od njegove akustike..skoro identiÄno kao FLAC, ni blizu vinilu (neke pesme kao da su pravljene da se sluÅ¡aju samo sa iglom). Pioneer je ovaj instrument približio dobro semplovanom digitalnom zvuku ovog divnog instrumenta. Kao Å¡to je kod Stinga sakrio prostor reverba i iz hodnika zgrade ga preselio u praznu spavaću sobu tako je i violonÄelu sakrio telo i ostavio žice.

Å ako Polumenta zvuÄi isto na oba deka.

Za kraj sam naterao oba deka da se izbore sa malo elektronike iz Detroida, Pustio sam Kevin Sandersonov X-Mix Transition to deep space radio i ukapirao da je ovo možda jedini žanr koji će svoje ljubitelje ubosti Amorovom strelom na kojoj piše Pioneer. Sva ona kompresija kod Pioneer-a ovde dobija funkciju i ponaša se kao Koss Porta Pro slušalice sa starim vokmenima. Ofarba ih da mislite da slušate bas sa trakaša a ne sa walkman-a. U drugom pisaniju ću opisati slikarsko umeće Koss Porta Pro slušalica ( pravi Salvadore Dali).

Generalno mislim da je Teac za klasu bolji dek od Pioneer-a pored svih svojih kozmetiÄkih nedostataka. Pioneer me podseća na mene kada sam ovako muziÄki nepismen (ne znam ni solfeÄ‘o) poÄeo pre 15 god. praviti elektronsku muziku u air max 2 patikama dok je moj stariji prijatelj muziÄki opismenjen sa 2 Å¡kole, cepao gitaru kao Paco i klavir kao Rahmanjinov i to sve u simod patikama.

Na kraju da kažem da je Pioneer po kvalitetu izrade i zvuku sasvim solidan dek koji bih rado preporuÄio svim ljubiteljima elektronske muzike, ali obzirom da su isti postali potpuni ovisnici i od elektronskih formata...hmmm

Nadam se da vas nisam udavio ovolikim pisanjem...oduži se :)

Link to comment
Share on other sites

Jel se neko sreo sa nekim od ovih "klonova"

http://www.vintageca...aristona/sr3780

http://www.vintageca...m/philips/n5781

http://www.vintageca...m/alpage/al-300

http://www.vintageca....com/erres/3780

http://www.vintageca...om/eumig/fl-900

http://www.vintageca...m/loewe/sr_3780

Vidim da su razlike najÄešće u tipu pik metara a bitnije da neki, kao Aristona i Erres imaju oscilator za bias na 14k dok drugi imaju na 10k.

Vredi li imati u kolekciji ili ih makar isprobati?

post-9727-0-44193800-1335960139_thumb.jppost-9727-0-22872200-1335960094_thumb.jppost-9727-0-72240800-1335959973_thumb.jppost-9727-0-29040800-1335959972_thumb.jppost-9727-0-61103900-1335959969_thumb.jppost-9727-0-96306300-1335959967_thumb.jppost-9727-0-90843600-1335959966_thumb.jppost-9727-0-87325400-1335959965_thumb.jp

Imao sam 97-me jedan PHILIPS bio je poput ovog(ova tri),ne sjecam se oznake.Prodao sam ga sa nekim kvarom.

Link to comment
Share on other sites

Sport Billy drago mi je da ste uspjeli naÅ¡telovati brzinu na vaÅ¡em Teac-u, slažem se sa Zokijem i joÅ¡ jednom se zahvaljujem Å¡to ste svoja sluÅ¡na iskustva nesebiÄno podijelili sa nama, bilo mi je Äisto uživanje Äitati vaÅ¡ tekst. Nadam se da Äe te nas i u buduÄnosti razveseliti joÅ¡ kojim testom jer bilo bi Å¡teta ne iskoristiti tako vrijedan i bogom dan talent sluÅ¡anja i razumjevanja onoga Å¡to se sluÅ¡a. :thumbsup2:wave2

Link to comment
Share on other sites

Kad se samo setim Teac-a V-5000,kupio sam ga bio glanc novog(neotpakovanog) davne 1990 godine.Odlicno je snimao.Bio je vrlo popularan zbog kataloske cene od 850 dm.Mada su ga ovde prodavali po ceni od cak 1300 dm(toliko sam ga ja bio platio).

Link to comment
Share on other sites

... Na kraju da kažem da je Pioneer po kvalitetu izrade i zvuku sasvim solidan dek koji bih rado preporuÄio svim ljubiteljima elektronske muzike, ali obzirom da su isti postali potpuni ovisnici i od elektronskih formata...hmmm

Nadam se da vas nisam udavio ovolikim pisanjem...oduži se :)

U jednom momentu sam imao kod sebe Pioneer ct-737(moj) i ct757(pozajmljen) koji mozda nemaju puno slicnosti sa ct777(koji nisam slusao) i moram Vam priznati da sam bio prilicno razocaran zvukom.Oba su zvucala hladno, bezdusno i suvo.Moj (737) sam prodao sto pre a pozajmljeni (757) vratio i mislim da ih se vise necu dohvatati.Takodje sam u tom trenutku imao kod sebe i Technics m222 i Sony tcw-735s.Technics je zvucao malo bolje od oba Pioneer-a a Sony zvucno bolje od svih(imao je auto call i sta vec) (sve snimano na tdk-sa90)mada je isti Sony sa mehanicke strane gledano najlosiji.Sve sam uporedio na uvce snimajuci iskljucivo elektronsku muziku (Mauro Picotto, Ferry Corsten...)a sve sam slusao na Tapco/Mackie s8 aktivnim monitorima koji su mozda Å¡klj ali kada im se nakaci i prosecan dek mnogo lepse zvuce nego u drustvu sa gomilom prosecne digitalije.Meni se pioneer-i nisu svideli uopste, zanima me da li ih je neko poredio sve na gomili(737,757 i 777) pa ako jeste, neka istrese komentar.Mozda je ct777 ipak dosta zvucno bolji od ova dva.

Link to comment
Share on other sites

Užitak je podeliti užitak sa uživaocima.

ÄŒestitke za novog Onkyo ljubimca :thumbsup2 .

Već primećujem da mi se vinil po kući odmara, a DAC se navikava na filmove. Kasete su ponovo dobile svoj stari status. Nikada nisam bio veliki ljubitelj cd-a kao medija. Kvaliet zvuka sa istog nije diskutabilan (naroÄito sa SACD) ali je medij pun skrivenih trikova koji će sluÅ¡aoca odaljiti od muzike. Na retko kom modelu cd playera se vidi obrtanje diska a to obrtanje ima neku svoju magiju. Ja muziku doživljavam i vizuelno, tj. spadam u grupu ljudi kojima muzika zvuÄi drugaÄije dok gledaju volan od Yuga i Volan od Novog Mercedesa. To nema neke suÅ¡tinske veze sa kvalitetom zvuka već sa trenutnim subjektivnim doživljajem pesme koju sluÅ¡am. Taj isti doživljaj se menja ako uz muziku uz koju Ä‘uskam po kući ujedno gledam VU metre (analogne ili digitalne) koji me prate ili gledam digitalni sat. Uvek sam se pitao zaÅ¡to retko koji cd player ima VU metre? Možda su od poÄetka znali za loudness war ?

Možda najveća boljka cd-a i digitalnih medija (osim DAT) je mogućnost brzog premotavanja i brzog prebacivanja pesama. Ovu hroniÄnu bolest sam preživeo a da nisam ni svestan bio koliko me je unazadila. Prekopiram od ortaka mizerni 1GB mp3 muzike i ne razmiÅ¡ljam da će mi trebati 16 sati da istu sasluÅ¡am...i Å¡ta uradim...ja je presluÅ¡am...tj. ne sluÅ¡am, nego protraćim tako dragoceno vreme u skrubovanju po timeline-u ili klitanju na next. Gigabajt pre-ne-sluÅ¡an za pola sata.

PokuÅ¡ajte 10 kaseta da pre-ne-sluÅ¡ate za pola sata...ili 15-tak ploÄa...da ne priÄam o reel-ovima za trakaÅ¡e. Moraćete da podelite trud sa prijateljem u Äiji muziÄki ukus verujete pa ćete zajedno izdvojiti dobre bendove. Na kaseti sam uvek dobijao dobro odabranu i preporuÄenu muziku kao Å¡to sam i sam davao. Dobro sam pazio Å¡ta ću nekome snimiti na mix tape jer kaseta zahteva trud. CD se snimi na jedan klik i par DragDrop-ova, a o stiku da ne priÄam..tu je parola evo ti sve pa biraj sam...kao da imam vremena da ponovo skrubujem i klikćem next umesto da sluÅ¡am i uživam.

Skoro sam izbrisao 300GB mp3 muzike sa hard diska.

Instant kafa, cd player je isti izum kao mlin za kafu. Nekada je za kafu trebalo vreme...ubaci se zrno u ruÄni mlin, potroÅ¡i se malo kalorija na ruÄni rad, skuva se kafa koja nema primese suvog graÅ¡ka i boranije i popije se sa užitkom. Mlin vam uÅ¡tedi svo to vreme (i kalorije), malo doprži kafu trenjem super brzih noževa i dozvoli prodavcu da vam po ceni kafe proda i neke jeftinije biljke. Jednostavno je oduzeo kafi ritual i prvobitni ukus. Kladim se da bi se svako oduÅ¡evio da mu spremim ruÄno mlevenu kafu, pa da odigramo partiju Å¡aha uz instrumental mix tape. Za vikend ću sa ženom da sameljem po kafu, da joj poklonim mix tape za Yamb i da je pustim da pobedi u pranje sudova :) .

Možda je i privolim da kupimo uskoro neki Revox :) ... onaj H11 mi je neostvareni san

Link to comment
Share on other sites

... Na kraju da kažem da je Pioneer po kvalitetu izrade i zvuku sasvim solidan dek koji bih rado preporuÄio svim ljubiteljima elektronske muzike, ali obzirom da su isti postali potpuni ovisnici i od elektronskih formata...hmmm

Nadam se da vas nisam udavio ovolikim pisanjem...oduži se :)

U jednom momentu sam imao kod sebe Pioneer ct-737(moj) i ct757(pozajmljen) koji mozda nemaju puno slicnosti sa ct777(koji nisam slusao) i moram Vam priznati da sam bio prilicno razocaran zvukom.Oba su zvucala hladno, bezdusno i suvo.Moj (737) sam prodao sto pre a pozajmljeni (757) vratio i mislim da ih se vise necu dohvatati.Takodje sam u tom trenutku imao kod sebe i Technics m222 i Sony tcw-735s.Technics je zvucao malo bolje od oba Pioneer-a a Sony zvucno bolje od svih(imao je auto call i sta vec) (sve snimano na tdk-sa90)mada je isti Sony sa mehanicke strane gledano najlosiji.Sve sam uporedio na uvce snimajuci iskljucivo elektronsku muziku (Mauro Picotto, Ferry Corsten...)a sve sam slusao na Tapco/Mackie s8 aktivnim monitorima koji su mozda Å¡klj ali kada im se nakaci i prosecan dek mnogo lepse zvuce nego u drustvu sa gomilom prosecne digitalije.Meni se pioneer-i nisu svideli uopste, zanima me da li ih je neko poredio sve na gomili(737,757 i 777) pa ako jeste, neka istrese komentar.Mozda je ct777 ipak dosta zvucno bolji od ova dva.

Izvini druže kakvo je sad to pljuvanje po Pioneer dekovima.Da teac lepÅ¡e zvuÄi je liÄni stav,ali da sad i dupli dekovi bolje sviraju,to nije tako.Evo ja sam imao Pioneer Cts-910,959,757 i obrisali su patos konkurenciji u svojim kategorijama
Link to comment
Share on other sites

@Vlado

CT-777 ima dual capstan mehanizam dok 757 i 737 imaju single capstan mehanizam. Dual capstan bi trebalo da smanji flutter efekat i "ulepÅ¡a zvuk". Veliki flutter zna da ubije reverbe i promeni percepciju trajanja nekog zvuka. Ako ne sluÅ¡aÅ¡ muziku u "gluvoj" sobi, veliki flutter zna da bude jako primetan u rezonantnim prostorijama. Ako snimiÅ¡ jednu klavirsku notu sa stisnutom reverb papuÄom na deku koji ima mali flutter (dobar dek) i na deku koji ima veliki flutter (loÅ¡), i onda istu pustiÅ¡, u gluvoj sobi nećeÅ¡ Äuti veliku razliku koliku ćeÅ¡ Äuti kada isto pustiÅ¡ u praznoj sobi gde se zvuk odbija od svih zidova. Veliki flutter će uÄiniti da se reverb u nejednakim intervalima odbija od zidova tako menjajući amplitudu zvuka i poniÅ¡tavajući neke frekvencije...zvuk će delovati "polomljeno" . Å to manji flutter to manje "loma" u zvuku. Ja sam to tako nekako shvatio kada mi je jedan stari inžinjer fanatik sa radija ovo pokazivao na delu.

Link to comment
Share on other sites

Ja imam 757,nisam ga uporeÄ‘ivao sa 777,meÄ‘utim kod ovog zadnjeg su inženjeri u Pioneer-u napravili greÅ¡ku zvanu AUTO BLE. Imao sam ga na deku CT-S 910 ali si mogao joÅ¡ manuelno da podesiÅ¡ BIAS.Ipak se svi slažu sa tim da je najbolje ono Å¡to se ruÄno podesi.Tako da verujem da sa mojim dekom mogu bolje snimke napraviti.

Link to comment
Share on other sites

Izvini druže kakvo je sad to pljuvanje po Pioneer dekovima.Da teac lepÅ¡e zvuÄi je liÄni stav,ali da sad i dupli dekovi bolje sviraju,to nije tako.Evo ja sam imao Pioneer Cts-910,959,757 i obrisali su patos konkurenciji u svojim kategorijama

Nije pljuvanje nego utisak koji sam stekao dok sam ih slusao.Sto se tice Cts-910,959 ne znam nista ali 757 sam slusao i ne svi dja mi se. Ako se tebi svidjaju, onda uzivaj u njima kao sto svako uziva u uredjajima koji mu se svidjaju... Siguran sam da ih(737 757) je zvucno pojeo dupli autorevers Sony tc-w735s kojeg sam prodao jedino jer mu se mehanizam stalno kvario... Slika je sa limunda, pozajmio sam je.

post-26397-0-39210200-1339097615_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

Moj dobar drug je imao CT-737 mk2,novog ga je kupio u Nemackoj davne 1990 godine.Taj dek je snimao sjajno,imam njegove snimke koji odlicno zvuce i danas.CT-757 je Inzenjer Akiro Kona nosio kao uzorak da ga predstavi u Evropi i pohvali se sa njim(za tu cenovnu klasu(800 dm),imam tu sliku u jednom nasem casopisu(Yu zvuk),gde na deku pozadi pise Sample(naci cu casopis i postaviti sliku).Da li su Pioneer-i koje si testirao bili u losem stanju ili sta drugo neznam,ali da Sony dupli dek ih zvucno pojede nema sanse ako su Pioneer-i u stanju kakvom treba da budu.Da me ne shvatis pogresno verujem ja da si tako cuo,zato i mislim(tvrdim) da sa Pioneer-ima nesto nije bilo u redu(i meni se cesto desi da mi dodje neki troglavi dek u losem zvucnom stanju,s'obzirom da sam imao dosta novih dekova tacno znam onda da li su u redu ili nisu).Znam u kakvom su katastrofalnom zvucnom stanju bili Sony TCK-970 es i Akai GX-65 kad sam ih kupio,odneo sam ih na podesavanje kod druga koji je radio na Radio Beogradu.Posle podesavanja ti dekovi su snimali fenomenalno(potpuno druga prica,da ih covek ne prepozna i da mu bude zao ikad da ih proda).Secam se da me isti drug pitao da mu prodam 970 es posle podesavanja.Clan foruma Andreoti70 je imao TCK-990 es i isti slucaj kao ova dva deka sto sam naveo.Imao sam jos takvih slucajeva.

Aco imao sam prilike da testiram CT-959 na kratko i taj dek me odusevio svojim snimkom na hrom i metal kasetama,dok mi je na normalkama bio slabiji u odnosu na moj Onkyo TA-6711.

Link to comment
Share on other sites

Moj dobar drug je imao CT-737 mk2,novog ga je kupio u Nemackoj davne 1990 godine.Taj dek je snimao sjajno,imam njegove snimke koji odlicno zvuce i danas.CT-757 je Inzenjer Akiro Kona nosio kao uzorak da ga predstavi u Evropi i pohvali se sa njim(za tu cenovnu klasu(800 dm),imam tu sliku u jednom nasem casopisu(Yu zvuk),gde na deku pozadi pise Sample(naci cu casopis i postaviti sliku).Da li su Pioneer-i koje si testirao bili u losem stanju ili sta drugo neznam,ali da Sony dupli dek ih zvucno pojede nema sanse ako su Pioneer-i u stanju kakvom treba da budu.Da me ne shvatis pogresno verujem ja da si tako cuo,zato i mislim(tvrdim) da sa Pioneer-ima nesto nije bilo u redu(i meni se cesto desi da mi dodje neki troglavi dek u losem zvucnom stanju,s'obzirom da sam imao dosta novih dekova tacno znam onda da li su u redu ili nisu).Znam u kakvom su katastrofalnom zvucnom stanju bili Sony TCK-970 es i Akai GX-65 kad sam ih kupio,odneo sam ih na podesavanje kod druga koji je radio na Radio Beogradu.Posle podesavanja ti dekovi su snimali fenomenalno(potpuno druga prica,da ih covek ne prepozna).Secam se da me isti drug pitao da mu prodam 970 es posle podesavanja.Clan foruma Andreoti70 je imao TCK-990 es i isti slucaj kao ova dva deka sto sam naveo. Aco imao sam prilike da testiram CT-959 na kratko i taj dek me odusevio svojim snimkom na hrom i metal kasetama,dok mi je na normalkama bio slabiji u odnosu na moj Onkyo TA-6711.

Moguce je da ih je neko cackao i to oba(sto je opet manja verovatnoca ali godinama iz ruke u ruku...), stvarno su se culi ostro i hladno.Moguce je i da prosto nisu isli uz aktivne zvucnike kojima je sony vise odgovarao.Kako god... ako mi se ponudi prilika za povoljan pazar ovog puta bi se dobro naslusao pa tek onda razmislio... 737 mi je extra povoljno dopao saka ali mi se primerak nije svideo pa sam ga se resio kao sto sam ga i kupio.Anyway u mojoj blizoj okolini nemam pouzdanog majstora a ni vremena za servisiranje pa se nisam ni trudio da ispitam situaciju.Takodje se secam da me je dek osvojio na prvi pogled ali zvucno razocarao.Verovatno su oba bili cackani sto je doprinelo vecem razocarenju posle uzbudjenja...

Vi momci znate sta je sta i kako sta treba da radi, svasta Vam je proslo kroz ruke i usi pa Vam verujem i postujem vase misljenje :klanjanje

Link to comment
Share on other sites

Sećam se jedne stvari,prva pesma na kaseti je bila Last train to Transcentral.ne znam da li znaÅ¡ tu pesmu.Kaseta je bila snimljena na Nakamichi BX 125 deku.PuÅ¡teni su na raznim dekovima srednje i viÅ¡e klase i svuda isto,visokih nema,basovi slabi,kao na kasetofonu.I odnesem kod drugara da probamo na Pioneer 959.kad ono iznenaÄ‘enje,kad je to prosviralo.JoÅ¡ me drug pita kojim dekom si snimio,a ja onako skromno,pa dvoglavim Nakamichijem.Tako lepih basova dotad nisam Äuo na dekovima.Dobro i Nak. je bio zaslužan za to.Uskoro sam i ja nabavio jedan 959. Posle sam imao Ct-s910 koji je možda,ali samo možda za nijansu bio bolji

Link to comment
Share on other sites

Moguce je da ih je neko cackao i to oba(sto je opet manja verovatnoca ali godinama iz ruke u ruku...), stvarno su se culi ostro i hladno.Moguce je i da prosto nisu isli uz aktivne zvucnike kojima je sony vise odgovarao.Kako god... ako mi se ponudi prilika za povoljan pazar ovog puta bi se dobro naslusao pa tek onda razmislio... 737 mi je extra povoljno dopao saka ali mi se primerak nije svideo pa sam ga se resio kao sto sam ga i kupio.Anyway u mojoj blizoj okolini nemam pouzdanog majstora a ni vremena za servisiranje pa se nisam ni trudio da ispitam situaciju.Takodje se secam da me je dek osvojio na prvi pogled ali zvucno razocarao.Verovatno su oba bili cackani sto je doprinelo vecem razocarenju posle uzbudjenja...

Vi momci znate sta je sta i kako sta treba da radi, svasta Vam je proslo kroz ruke i usi pa Vam verujem i postujem vase misljenje :klanjanje

Svaka cast za zadnju recenicu,tako govore veliki ljudi :thumbsup2 .Ziv bio :cheers:wave2 .

Link to comment
Share on other sites

Svaka cast za zadnju recenicu,tako govore veliki ljudi :thumbsup2 .Ziv bio :cheers:wave2 .

Tako je kako je, ne mogu ja Vama da pricam sta je i kako i kako treba da bude.Na kraju krajeva nikada nisam imao neku bolju masinu a ni sistem u kompletu sto je ipak neophodno za nekakvu ocenu i kvalitetan komentar, a ovde svracam da citam ono sto ste godinama-decenijama sticali kroz praksu. :cheers:wave2 Zalosno je sto je u danasnje vreme tesko naci dek koji nije neki laik propustio kroz prste i unistio ga, osim naravno ako nije neki skuplji modelj koji je teze kupiti... Last train to transcentral-milsis na The KLF?! znam, slusao sam ih kao klinac od 10-12 godina, imao sam originalan cd koji sam nekome dao da poslusa i nikada vise.
Link to comment
Share on other sites

Užitak je podeliti užitak sa uživaocima.

ÄŒestitke za novog Onkyo ljubimca :thumbsup2 .

Već primećujem da mi se vinil po kući odmara, a DAC se navikava na filmove. Kasete su ponovo dobile svoj stari status. Nikada nisam bio veliki ljubitelj cd-a kao medija. Kvaliet zvuka sa istog nije diskutabilan (naroÄito sa SACD) ali je medij pun skrivenih trikova koji će sluÅ¡aoca odaljiti od muzike. Na retko kom modelu cd playera se vidi obrtanje diska a to obrtanje ima neku svoju magiju. Ja muziku doživljavam i vizuelno, tj. spadam u grupu ljudi kojima muzika zvuÄi drugaÄije dok gledaju volan od Yuga i Volan od Novog Mercedesa. To nema neke suÅ¡tinske veze sa kvalitetom zvuka već sa trenutnim subjektivnim doživljajem pesme koju sluÅ¡am. Taj isti doživljaj se menja ako uz muziku uz koju Ä‘uskam po kući ujedno gledam VU metre (analogne ili digitalne) koji me prate ili gledam digitalni sat. Uvek sam se pitao zaÅ¡to retko koji cd player ima VU metre? Možda su od poÄetka znali za loudness war ?

Možda najveća boljka cd-a i digitalnih medija (osim DAT) je mogućnost brzog premotavanja i brzog prebacivanja pesama. Ovu hroniÄnu bolest sam preživeo a da nisam ni svestan bio koliko me je unazadila. Prekopiram od ortaka mizerni 1GB mp3 muzike i ne razmiÅ¡ljam da će mi trebati 16 sati da istu sasluÅ¡am...i Å¡ta uradim...ja je presluÅ¡am...tj. ne sluÅ¡am, nego protraćim tako dragoceno vreme u skrubovanju po timeline-u ili klitanju na next. Gigabajt pre-ne-sluÅ¡an za pola sata.

PokuÅ¡ajte 10 kaseta da pre-ne-sluÅ¡ate za pola sata...ili 15-tak ploÄa...da ne priÄam o reel-ovima za trakaÅ¡e. Moraćete da podelite trud sa prijateljem u Äiji muziÄki ukus verujete pa ćete zajedno izdvojiti dobre bendove. Na kaseti sam uvek dobijao dobro odabranu i preporuÄenu muziku kao Å¡to sam i sam davao. Dobro sam pazio Å¡ta ću nekome snimiti na mix tape jer kaseta zahteva trud. CD se snimi na jedan klik i par DragDrop-ova, a o stiku da ne priÄam..tu je parola evo ti sve pa biraj sam...kao da imam vremena da ponovo skrubujem i klikćem next umesto da sluÅ¡am i uživam.

Skoro sam izbrisao 300GB mp3 muzike sa hard diska.

Instant kafa, cd player je isti izum kao mlin za kafu. Nekada je za kafu trebalo vreme...ubaci se zrno u ruÄni mlin, potroÅ¡i se malo kalorija na ruÄni rad, skuva se kafa koja nema primese suvog graÅ¡ka i boranije i popije se sa užitkom. Mlin vam uÅ¡tedi svo to vreme (i kalorije), malo doprži kafu trenjem super brzih noževa i dozvoli prodavcu da vam po ceni kafe proda i neke jeftinije biljke. Jednostavno je oduzeo kafi ritual i prvobitni ukus. Kladim se da bi se svako oduÅ¡evio da mu spremim ruÄno mlevenu kafu, pa da odigramo partiju Å¡aha uz instrumental mix tape. Za vikend ću sa ženom da sameljem po kafu, da joj poklonim mix tape za Yamb i da je pustim da pobedi u pranje sudova :) .

Možda je i privolim da kupimo uskoro neki Revox :) ... onaj H11 mi je neostvareni san

Gde je Bujodrag da procita ovo.... :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...