Jump to content


Isti na papiru, a zvuk...


stex

Recommended Posts

Jedno vreme su se kod mene zatekla 3 pojaÄala, Marantz PM40, Sansui AUX201i i Luxman A-007, sva tri su otprilike 50w po kanalu i sa veoma sliÄnim karakteristikama. PoÅ¡to me nije mrzelo, uporeÄ‘ivao sam ih sa ortakom kako se Äuju. CD je Yamaha 880, a kutije su DIY sa AR i JBL komponentama. Marantz nema bas koliko bi trtebalo, ostalo je odliÄno, sa njim kao da je 8" AR bas bar duplo manji. Visoki su malo priguÅ¡eniji ali i dalje veoma lepi. Sansui ima mnogo dublji bas ali nekako spor, i visoki su malko praÅ¡tavi. Iako na papiru ima istu snagu kao Marantz svira puno glasnije i kasnije nastupa kliping. Lux je malo Äudo, težak kao ostala dva zajedno, sa na papiru istom snagom Äuje se puno bolje od prethodna dva. Bas je brz i dubok, srednji odliÄni, kod njega Å ade najbolje peva :lol:, a visoki su Äisti i za nijansu jaÄi od Marantza. Slabiji je od Sansuija. Po nekom mom redosledu, Lux, Sansui pa onda Marantz. Marantz je na zadnjem mestu jer nema bas, Sansui je sporiji od Luxa i malo kreÅ¡taviji. SluÅ¡ao sam Å ade, Dire Straits, MC Solar, LTJ Buckem, U2 i malo Jazz-a raznih izvoÄ‘aÄa. Luxman ima u sebi i D/A konvertor, pa sam uporeÄ‘ivao D-008 Luxmanov transport sa Yamahom CDX-880 preko analognog i optiÄkog ulaza. Yamaha i analogni ulaz su apsolutni pobednici, pa Yamaha preko optiÄkog, i na kraju Lux CD. Drugaru se najviÅ¡e svideo Sansui, a kao CD Yamaha preko analognog ulaza.

Link to comment
Share on other sites

Pretpostavljam da si kod sva tri pojacala ukljucio source direct...? Salim se.

Ima jedna cudna stvar kod testiranja, a to je da se (neopravdano?) snazi zvuka pridaje najveci znacaj. Po meni, pojacalo koje slusam treba da ima i vise snage nego sto mi treba; ali zato kad slusam s pola snage (ili manje) onda sam siguran da cujem upravo ono najbolje sto moze da se dobije.

Dakle, mislim da si mozda trebao da prilikom testova nastelujes jacinu na priblizno isti nivo (decibeli), pa da onda procenjujes. Iz iskustva znam da, recimo, glasnije slusalice odnose prevagu nad nekim 'tisim' a boljim slusalicama. Tako da, ukoliko nije moguce izjednaciti decibelsku jacinu, onda nema ni govora o ravnopravnom testiranju.

Izvini ako 'solim pamet'; verovatno si u ovim stvarima mnogo iskusniji od mene, ali eto cisto da nabacim par hint-ova...

I da, ne mogu da verujem da je toliko hvaljeni Marantz tako podbacio; imam prijatelja koji se kune u tu marku...da ga malo ohladim.

Pozdrav

Rajko

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...