Jump to content


preporuka do 3500-4000€ (amplifikacija, zvucnici, cd, kablovi)


art_of_noise

Recommended Posts

Iz licnog iskustva mogu da preporucim kombinaciju Exposure 3010s2 pojacalo i plejer sa Spendor A5 zvucnicima. Ja sam kasnije presao na Spendor A6 ali za budzet od 4000e po mom misljenju bolje nemoze lako da se nadje. Obisao sam salone preslusao more sistema i izabrao ono sto meni najvise odgovara. Muzicki ukus nam je izgleda vrlo slican tako da mislim da treba da poslusas ovu kombinaciju. U secanju mi je ostalo i Exposure Neat sistem koji sam slusao i secam se da je Spendor pobedio za dlaku. Definitivno stvar ukusa. Ako poslusas savete da najvecu kolicinu para treba dati na zvucnike onda mozda ici na A6 sa 3010 integralcem i 2010 plejerom? Obrati paznu i na Exposure 3010 predpojacalo i snagas, nije preskupo a svira izvrsno!

Citam da se mnogi pozitivno izrazavaju o Hegel i Neat kombinaciji. Ja je nisam cuo kako treba. Prakticno samo na sajmu i to na kratko. Izgleda ima to neku svoju pricu.

Ako imas strpljenja procitaj ove teme

tu ima dosta toga interesantnog za saznati.

Link to comment
Share on other sites

Koliko vidim preferiraš B&W ("... recimo moju omiljenu marku zvucnika B&W...").

Poslušaj ih onda u kombinaciji sa nekim (skupljim) Rotelom, sinergija je opštepoznata, možda ti "legne na uvo".

A i uklopiće se u budžet.

E sad, može li i nešto bolje za te pare - o tome se može diskutovati...

Link to comment
Share on other sites

Pricam napamet, tj. nisam slusao, samo citao po netu - ali cini mi se da uz B&W mogu lepo da legnu i Naim i SimAudio. Najlakse je leci Rotel, jer je ista kuca u pitanju, uvek je isti dealer, pa je to uvek OK match. Ali mislim da moze i bolje. Ja bi probao ova dva... Ali obavezno uzeti izvor i pojacalo iste serije (Moon i-1, tj. Naim 5i).

Ako covek zna da ce uzeti B&W to je jos i najbolje - uzme par, pa sa njima lepo organizuje da cuje i jednu i drugu elektroniku. Usput cuje i Rotel, pa zakljuci. Ja bi probao i Marantz, mozda KI-Lite ako pasuje u budzet. Znam da B&W+Marantz kod nas vazi za ne tako dobar match, ali taj kombo je "big in Japan", tj. na istoku se cesto prodaje zajedno.

Link to comment
Share on other sites

pozdrav,

ako ti nije mrsko da korisitis studijsku opremu umesto hife, koja je po meni najcesce prevara u smislu sta i koliko placas, onda ti predlazem:

izvor: komp ili bilo koji krs cd/dvd kao transport + RME Babyface / RME Fireface 400 / RME UC / TC Electronic Impact TWIN /MOTU Ultralite MKIII (firewire/USB)

pojacalo + kutije : aktivne PMC (DB1i ili TB2) ili ADAM (7x, pa na gore) kutije.

kablove uzmes bilo koje balansirane kablove, mogu da budu dugacki koliko hoces.

Sve sto sam nabrojao od ovih kartica/konvertora gore ima odlicne konvertore, sigurno bolje od ovih sto stavljaju u hifi konvertore klase oko 1000 eura a mozda i vise, jedino sto kad je hifi konvertor u pitanju, placas fensi kutiju punu vazduha i ime proizvodjaca (ponos).

kod pro uredjaja za te pare dobijes dodatnu funkcionalnost i pouzdanost u radu.

sto se tice aktivnih kutija, mislim da je to odlicno resenje, jer vecina boljih aktivnih kutija ima aktivnu skretnicu (mozes da podesis zvuk prema prostoru i razmestaju kutija), pojacala odgovaraju drajverima, itd., tj za ulozen novac mozes vise da se priblizis idealnom zvuku u datom prostoru.

pretpostavljam da znas da je to kod sistema pojacalo+kablovi+pasivna skretnica+kutije mnogo teze, odnosno mnogo vise kosta.

i jos jedna bitna stvar mozes da koristis sve pogodnosti balansirane veze, gde sa kablom koji nekosta boga oca, uz jedno sveto pravilo, a to je obavezna upotreba neutrik konektora, mozes da dobijes zvuk za kojim jadni hajfisti tragaju celog veka.

a pored toga taj kabl moze biti i 15m dug, tako da kutije mozes da razmestis kako god hoces, a da ti karica/comp/transport budu tamo gde ti najvise odgovara, mislim pri ruci.

dalje takav sistem mozes da siris kako hoces, jos digitalnih/analognih izvora, server, itd.

cd kao format je mrtav, ako nemas kolekciju od bar 1000 originalnih diskova potpuno je besmisleno davati za cdp vise od 50 eura

pozdrav

Link to comment
Share on other sites

@silverrocket

Ideja koja se pominje u postu je prilicno zanimljiva, istini za volju, nikada nisam razmisljao u tom pravcu. U medjuvremenu sam malo video karakeristike aktivnih zvucnika i pojacala koja ih pokrecu, tako da nisam bas preterano (na papiru odusevljen). U svakom slucaju, ostaje mi i to za razmisljanje, ali automatski prosirujem i razmisljanje (umesto da ga suzavam) i na acoustic energy monitore (takodje aktivne).

Inace, ne slazem se sa tobom da bi trebalo imati bar 1000 cd originala (to je u protivvrednosti najmanje oko 20000 EUR - ako pricamo o zaista dobrim cd-ovima) da bi se imalo CD player vredniji od 50 EUR... jer, CD player od 50 eur, ne znam da li bi mogao da izdrzi da procita tih 1000 CD a da mu se nesto ne pokvari.

Nisam pristalica MP3 fajlova u HI FI, stavise, to je po mom shvatanju samo "preview" onoga sto nameravas da nabavis na originalnom CD.

Slazem se komentarom tipa "garbage in = garbage out", tako da ne treba ocekivati cudo od necega sto to nije. Samo ostaje pitanje balansa koliko smeca dobijas na izlazu i koje boje (jer, svaki uredjaj ga farba na svoj nacin u putu signala do uva), a i boju koju ja vidim, nece na isti nacin videti niko drugi...

U svakom slucaju, dobio sam znacajan broj predloga i onoga sto mi nije ni padalo napamet da bi bilo zanimljivo.

Cak i otvaram (za sebe) temu za kupovinu neceg polovnog (moguce samo pojacalo), kako bih dobio sto vise za ulozeno.

Hvala vam svima, i naravno... i dalje je lepo cuti bilo koje komentare, sugestije...

b.t.w. niko se nije oglasio ni sa DA ni sa NE za audiolab? za advance acoustic sam cuo neke komentare, ali obzirom da je ovo takodje engleski zvuk (doduse napravljen sada u Kini) trebalo bi da bude bar malo zanimljivo. Secam se dosta godina unazad da je to bilo veoma popularno pojacalo na ostrvu. Meni na oko deluje sasvim lepo kombinacija od 4 kutije audiolab 8000 (CD, predpojacalo i dva mono pojacala snage), a cak sam citao da taj CD player ima i solidne zvucne karakteristike.

I jos jedno podpitanje, neko je pomenuo da se van zemlje (mozda bas na ostrvu) moze kupiti koriscena oprema sa garancijom. Da li moze na PM neki link ili slicno.

Link to comment
Share on other sites

aktivni acoustic energy monitori! odlican izbor, na njih sam zaboravio, neznam dali su nabavaljivi ovde.

pomenuo sam PMC i ADAM jer se mogu kupiti kod nas i meni licno njihov zvuk najvise lezi, nije onaj klasican nearfield monitorski zvuk (naporan), a nije ni previse hifi ofarban.

slazem se sa tobom, ni ja nevolim MP3, ali sto se tice cd plejera, veruj mi na rec,

ako hoces cd koji ce svirati kao comp+osrednji dac treba ti minimum 1200-1500 eur, a nemas pojma ni dali ce citati rezance, ni kad ce poceti da stuca, a transporti koji se ugradjuju u te cd plejere su isti oni koji se ugradjuju u kompjuterski cd-drive, a rade kao audio transport!, znaci tesko *****, sistem za korekciju greske radi overtime, jitter na sve strane, pa onda sistemi za smanjenje jittera, itd, pa onda krece rasprava o opampovima u izlazu, ili da stavimo lampe pa da sve to malo ofarbamo, tako da malo manje cujemo sva ta sranja, itd.

svako ima pravo da potrosi svoj novac kako hoce, ali smatram da je cisto bacanje novca potrositi za novi cdp bilo koju sumu vecu od kako sam naveo 50 eur. kuipis neki stariji philips/marantz/sony, dok radi radi, kad pocne da stuca, bacis ga i opet kupis neki slican, sve dok sebi ne resis comp+dobar dacm, a posle toga vise nikad cd plejer.

ja imam kolekciju od preko 1300 cd originala (nije sto je to kostalo preko 20000 eura, nego pomisli na vreme potroseno da bi se to pronaslo-kupilo), rezance i ne brojim, i od kada sam se resio cd plejera odahnuo sam, sad svaki cd kad ga slusam "prvi put" prebacim odmah u wav/flac, a cd odlozim u kutiju na spavanje dok mi slucajno necrknu svi back-upovi u isto vreme.

pozdrav

Link to comment
Share on other sites

za advance acoustic sam cuo neke komentare, ali obzirom da je ovo takodje engleski zvuk (doduse napravljen sada u Kini) trebalo bi da bude bar malo zanimljivo. Secam se dosta godina unazad da je to bilo veoma popularno pojacalo na ostrvu.

...odi do 4audia i cuj advance acoustic black line sistem (amp, cd i tuner) koji oni daju na akciji za 750evra i jos dobijes mission m33i zvucnike na poklon....ako ti se vec sada cini zanimljivo kao varijanta, mozda ti se dopadne i jos usparas brdo love.....wave2.gif

Link to comment
Share on other sites

PosluÅ¡aj glas razuma (MRMOTA) :thumbsup2 . To je dobra ideja...a i da malo usporiÅ¡. Nemoj dozvoliti da te uhvati hi-fi potroÅ¡aÄka groznica i nestrpljivost, i da zbog brzopletosti potroÅ¡iÅ¡ viÅ¡e novca nego Å¡to je potrebno. Znam Å¡ta priÄam jer sam i ja proÅ¡ao kroz ovaj ,,proces’’( uostalom, kao i mnogi od forumaÅ¡a ovde). Nije loÅ¡e da u meÄ‘uvremenu malo (malo viÅ¡e :-D ) surfujeÅ¡ po podforumu ,,Muzika’’ gde ćeÅ¡ u temama ,,Å ta se sluÅ¡a’’ i drugim upoznati muziÄki ukus Älanova koji ti daju predloge, pa ćeÅ¡ ih bolje i razumeti. :wave2

Link to comment
Share on other sites

Ovo je moje prvo javljanje, zato svima pozdrav :)

Dakle, zelim da kupim po mogucstvu nov sistem od oko 3500E koji bi se sastojao od podno stojecih zvucnika, pojacala (dolaze u obzir sve varijante - integralci, preamp + amp...), i CD player. Naravno, tu bi i bili potrebni neki kablovi za ceo sistem.

Moja neka razmisljanja su da sistem oformim oko

Zvucnika: B&W 684 (to su valjda najveci iz serijce 6)

Pojacalo: integirsano Yamaha A-S1000

CD: Yamaha CD-S700 (ne znam tacnu oznaku)

za interkonekte i zvucnicke kablove nemam ni ideju sta bih mogao da uzmem...

Takodje, razmisljao sam malo o amplifikaciji, cini mi se da u ovaj cenovni rang (oko 1100 - 1500 e) moze da upadne i sledeca kombinacija:

NAD C165BEE+C275BEE

ili

Advance Acoustic: MAP800 (integralac) ili MAP800II (samo ne znam koja je razlika u odnosu na osnovni model, osim u ceni)

ili

Advance Acoustic: MPP206 (preamp) + 2 x MAA705 (monoblok)

ili

audiolab: 8000Q (preamp) + 2x8000M (monoblok)

ili

DENSEN Beat 100 (mislim da im je to najjefiniji integralac, ako gresim, onda se racuna taj... koji je oko 1500 e kod nas u prodaji)

ili

ELECTROCOMPANIET PI-1 integralac

ili neki recimo CYRUS 6 ili 8....

Takodje, sigurn sam da ima i mnogo boljih kombinacija za ovaj novac, ali svakako da bih voleo da sve bude novo, jer nekako, svaka cast svakome, ali ipak prvi vlasnik bi trebalo da ima najveci uzitak u slusanju muzike na nekom takvom uredjaju.

Inace, imao sam ranije (a i sada) podnostojece zvucnike B&W DM580, razne budzetne CD playere (od legendarnog SONY CDP102, preko gomile drugih), kao i pojacala; Yamaha AX700, Musical Fidelity A1, i sada neko rucno pravljeno predpojacalo cevno i "snagas" od 2 x 35W sa napajanjem u drugoj zasebnoj kutiji.

Pretezno slusam klasicnu, jazz, instrumentalnu muziku, ne tako cesto tvrdji rock zvuk, mada i to umem da ponekada slusam.

Preferiram za zvucnici imaju veoma dubok bas (dakle, pozeljno je velika kutija i da mogu da sviraju bez gubitka dB i tonove sa frekvencijom od recimo 30Hz... - orguljski pedal) i brz bas, ali naravno i veoma koloritan visi deo (ono sto cujemo do 20 khz)...

Oko CD-ova nemam gotovo nikakvo posebno iskustvo..

Unapred hvala svima za moguce sugestije...

Fes te usrao loto! :grin:

Link to comment
Share on other sites

aktivni dynaudio ne treba iskljuciti.

sluaso sam oba modela i Focus 110A i BM15A, za mene sviraju odlicno, sa malom ogradom da malo vise farbaju.

mislim takodje da deo cene odlazi i na samo ime dynaudio, no to je razumljivo, velika firma.

kod pmc-a ili adam-a se dobije ipak malo vise za ulozeni novac.

i nikako ne zuriti, kako je neko rekao ovde!

pozdrav

Link to comment
Share on other sites

…ja imam kolekciju od preko 1300 cd originala (nije sto je to kostalo preko 20000 eura, nego pomisli na vreme potroseno da bi se to pronaslo-kupilo), rezance i ne brojim, i od kada sam se resio cd plejera odahnuo sam, sad svaki cd kad ga slusam "prvi put" prebacim odmah u wav/flac, a cd odlozim u kutiju na spavanje dok mi slucajno necrknu svi back-upovi u isto vreme…

Pozdrav!

Samo me zanima sta si dobio time sto si se resio CD playera? Da li si imao neki CD player koji je loseg kvaliteta, tako da sada sve to zvuci mnogo bolje?

Ne bih da nacinjem tu vec vise puta prezvakanu temu, ali me cisto zanima gde se izgubi onaj osecaj kada kupis disk, doneses kuci i preslusavas uz citanje i „studiranje“ propratne knjizice? Taj osecaj je zamenilo prebacivanje u wav, flac, ape, cdr, eps, wmv, dwg, dxf, avi, mov, mpeg, xls, doc, tif, jpg… ili nesto u tom fazonu…

Mada mozda ja na to gledam drugacije, ali sama pomisao na racunar mi je sve samo ne muzika i uzivanje. To je za mene posao, buljenje u ekran (citaj zamaranje ociju), slusanje ventilatora i slicnih „lepih milokliznih“ zvukova. :plakanje

Klasican off, al’ ajde.

Link to comment
Share on other sites

Slazem se sa denisom od A-S.

@silverrocket

moj cd plejer cita i rezane i originale munjevitom brzinom. Izvrti dnevno bar 20cd ploca i tako vec oko godinu dana . Trancport u njemu nije dvd rom vec klasican. Od plastike je, to je tacno ali je vrlo tih i pouzdan. Za one od aluminijuma koje trose Accuphase, Espteric i Luxman treba izdvojiti od 4000e pa navise. To je druga prica. Nebih odustao od CDa kao medija ni u snu. Denis je to vec objasnio.

@mrmot

Advance Acustic, Nad, Yamaha, Audiolab su potpuno druga liga i sviraju inferiorno u odnosu na Exposure, Naim, Moon, Spendor, B&W... istina manje i kosta, usteda je neosporna ali pitanje je bilo kako doci do sto boljeg zvuka za 3500-4000e a ne kako proci sto jeftinije pri kupovini. Izvinjavam se ako sam bio indiskretan u zapazanju.

Ideja o aktivnim kutijama je sustinski vrlo interesantna. Sa jedne strane ne treba misliti o sinergiji na relaciji zvucnik pojacalo ali sa druge strane otvara pitanje uklapanja predpojacala u sistem sto moze biti pravi pain in the ass.

Link to comment
Share on other sites

Mislis skretnica? :lol:

Cemu takav stav? Nije korektno sprdati se sa necim sto nisi ni video,niti cuo...Ono sto sam napisao je poznato vecini audiofila,a kad kupim nesto od uvoznika-prodavca,to ne znaci da svaki put kad ga sretnem moram da mu hvalim robu i da glumim odusevljenje istom...Kao sto sam jos pre rekao-kutije su me kupile na prvo slusanje,i to me je drzalo godinu dana,posle je postalo ocigledno da sviraju mutnije od konkurencije u toj klasi i to je sada odradjeno.Za Tvoju informaciju-skretnica je kostala gotovo 20% cene kutija (ugradjeni AmpOhm poliester kondenzatori-u ravni je sa Mundorfom silver gold po testovima i audiofilima,Mills otpornici,"Erse"-USA kalemovi od bakarne licnaste folije motane na vazduhu...Te stvari sem tih kondova idu i u Nautiluse,cak i u Magico kutije,pa ako je to za smejanje-da se svi smejemo.Sta sam drugo trebao uraditi?Da dam kutije u pola cene,ijos 3K evra za novi A9 koji ima isti visokotonac kao i A6 i iste kondove od 3$ u skretnici?I to svira puno bolje?Sumnjam.Verovatno ima samo jaci bas.Za 4K evra i vise...

Stari A6 u odnosu na ovo sada,jednostavno delovao je smesno-a to sam pokazao prijateljima uradivsi jednu kutiju komplet,a drugu ne.Bilo je zalosno to i porediti,uzevsi u obzir cenu tih kutija...Da ne tupim dalje,ostavljam sve one koji veruju da je u ovoj klasi najbolje samo sve fabricko,da i dalje zive u toj svojoj iluziji...

Link to comment
Share on other sites

Pozdrav!

Samo me zanima sta si dobio time sto si se resio CD playera? Da li si imao neki CD player koji je loseg kvaliteta, tako da sada sve to zvuci mnogo bolje?

Ne bih da nacinjem tu vec vise puta prezvakanu temu, ali me cisto zanima gde se izgubi onaj osecaj kada kupis disk, doneses kuci i preslusavas uz citanje i „studiranje“ propratne knjizice? Taj osecaj je zamenilo prebacivanje u wav, flac, ape, cdr, eps, wmv, dwg, dxf, avi, mov, mpeg, xls, doc, tif, jpg… ili nesto u tom fazonu…

Mada mozda ja na to gledam drugacije, ali sama pomisao na racunar mi je sve samo ne muzika i uzivanje. To je za mene posao, buljenje u ekran (citaj zamaranje ociju), slusanje ventilatora i slicnih „lepih milokliznih“ zvukova. :plakanje

Klasican off, al’ ajde.

jeste off, al mozda bude od koristi

kupovinom rme fireface 400 kartice (850 eura) dobio sam zvuk, za koji bi mi verovatno trebalo oko 2000eura, ako bi hteo da ga dobijem u slicnom kvalitetu sa cd plejera. imao sam raznih plejera, verovatno najbolji po zvuku koji sam imao je bio meridian 506.

na srecu ili nesrecu, posedujem vise kompjutera od ranije i manje vise oni su non-stop u upotrebi, tako da ih ne racunam u trosak kao izvora zvuka, a ja naprezem oci uglavnom uz photoshop, corel, wavelab, cubase, dreamweaver, css, javascript, joomlu, itd.

novac koji je preostao iz ove operacije (prelazak sa cdp na comp+kartica) uglavnom trosim na kupovinu vinila.

dalje, taj osecaj o kome pricas, kupovina cd-a, donosenje kuci, slusanje, citanje knjizice itd, nemoze da se uporedi sa istim takvim osecajem kod vinila, koji je neuporedivo jaci, a kod mene to traje vec vise od 30 godina, tj vinil je bio i ostao moja najveca ljubav. diskovi su dosli i hvala bogu prosli kao nuzno zlo vremena u kojem zivimo, odnosno smo ziveli.

pored komjutera koji je glavni izvor za digitalnu muziku, koristim jos i DAT (imam kolekciju od oko 100-nak DAT traka) koji je takodje spojen na RME.

zatim gramofon (kolekcija od oko 400 vimila) je spojen preko riaa preampa takodje na rme, a to se odnosi i na dek.

jos jedna prednost resio sam se gomile "audiofilskih" kablova, sve sto je digitalno vezuje se digitalno na rme, ostlao sto je analogno takodje ide u rme koji ovde radi kao preamp, i meni se cini kao odlican preamp (neko je pomenuo problem preampa). dalje mogu da izvrsim bilo kakvu intervenciju po pitanju prilagodjavanja zvuka (digitalnom ekvilizacijom) akustici prostorije. a po potrebi to se odnosi i na bilo kakvu manipulaciju analgno/digitalno u smislu razlicitih muzickih formata/fajlova.

jos dalje, sistem je potpuno otvoren i mogu da prihvatim bilo koji analogni/digitalni audio format u buducnosti dok god me zadovoljava kvalitet preampa u rme-u, kao i max 24bita/192kHz.

ukratko:

- objedinio sam sve audio izvore i poneki video(audio deo) kroz jedan kvalitetan preamp koji se vezuje na komp i ima jos gomilu mogucnosti, i nije "samo" preamp

- smanjio sam broj kablova, materijalno vrlo dobro, a psiholoski fenomenalno, vise ne razmisljam o kablovima

- smanjio sam vreme dostupa digitalnoj muzici (ranije mi je uvek trebalo vreme da pronadjem zeljeni disk)

- bolje sam organizovao svoju kolekciju - i fizicki i psiholoski (u svojoj glavi)

- oduvek sam mrzeo plasticne kutije u kojima su diskovi, sad ih fala bogu retko uzimam u ruke

i za kraj,

cini mi se da sam nekako uspeo da ukrotim svoju zelju za posedovanjem velike muzicke kolekcije, jer sad vise ne trosim na digitalnu muziku (citaj diskove), uvek moze da se pozajmi zeljeni disk, a omiljene ploce kupjem na vinilu.

pozdrav

Link to comment
Share on other sites

jeste off, al mozda bude od koristi

kupovinom rme fireface 400 kartice (850 eura) dobio sam zvuk, za koji bi mi verovatno trebalo oko 2000eura, ako bi hteo da ga dobijem u slicnom kvalitetu sa cd plejera. imao sam raznih plejera, verovatno najbolji po zvuku koji sam imao je bio meridian 506.

na srecu ili nesrecu, posedujem vise kompjutera od ranije i manje vise oni su non-stop u upotrebi, tako da ih ne racunam u trosak kao izvora zvuka, a ja naprezem oci uglavnom uz photoshop, corel, wavelab, cubase, dreamweaver, css, javascript, joomlu, itd.

novac koji je preostao iz ove operacije (prelazak sa cdp na comp+kartica) uglavnom trosim na kupovinu vinila.

dalje, taj osecaj o kome pricas, kupovina cd-a, donosenje kuci, slusanje, citanje knjizice itd, nemoze da se uporedi sa istim takvim osecajem kod vinila, koji je neuporedivo jaci, a kod mene to traje vec vise od 30 godina, tj vinil je bio i ostao moja najveca ljubav. diskovi su dosli i hvala bogu prosli kao nuzno zlo vremena u kojem zivimo, odnosno smo ziveli.

pored komjutera koji je glavni izvor za digitalnu muziku, koristim jos i DAT (imam kolekciju od oko 100-nak DAT traka) koji je takodje spojen na RME.

zatim gramofon (kolekcija od oko 400 vimila) je spojen preko riaa preampa takodje na rme, a to se odnosi i na dek.

jos jedna prednost resio sam se gomile "audiofilskih" kablova, sve sto je digitalno vezuje se digitalno na rme, ostlao sto je analogno takodje ide u rme koji ovde radi kao preamp, i meni se cini kao odlican preamp (neko je pomenuo problem preampa). dalje mogu da izvrsim bilo kakvu intervenciju po pitanju prilagodjavanja zvuka (digitalnom ekvilizacijom) akustici prostorije. a po potrebi to se odnosi i na bilo kakvu manipulaciju analgno/digitalno u smislu razlicitih muzickih formata/fajlova.

jos dalje, sistem je potpuno otvoren i mogu da prihvatim bilo koji analogni/digitalni audio format u buducnosti dok god me zadovoljava kvalitet preampa u rme-u, kao i max 24bita/192kHz.

ukratko:

- objedinio sam sve audio izvore i poneki video(audio deo) kroz jedan kvalitetan preamp koji se vezuje na komp i ima jos gomilu mogucnosti, i nije "samo" preamp

- smanjio sam broj kablova, materijalno vrlo dobro, a psiholoski fenomenalno, vise ne razmisljam o kablovima

- smanjio sam vreme dostupa digitalnoj muzici (ranije mi je uvek trebalo vreme da pronadjem zeljeni disk)

- bolje sam organizovao svoju kolekciju - i fizicki i psiholoski (u svojoj glavi)

- oduvek sam mrzeo plasticne kutije u kojima su diskovi, sad ih fala bogu retko uzimam u ruke

i za kraj,

cini mi se da sam nekako uspeo da ukrotim svoju zelju za posedovanjem velike muzicke kolekcije, jer sad vise ne trosim na digitalnu muziku (citaj diskove), uvek moze da se pozajmi zeljeni disk, a omiljene ploce kupjem na vinilu.

pozdrav

Lepo, lepo... ali, sem Å¡to ste se odrekli "draži taktilnog osećaja u baratanju muzikom", na koji naÄin i dalje gradite svoju kolekciju... ???

- kupovinom originala u "fiziÄkom obliku"

- sa neta direktno u "elektronskom obliku", poput https://www.hdtracks.com/

Mislim da sa cenama za download skoro istim, kao i za "prave naslove", od prelaska na kupovinu muzike "preko žice/optike/talasa/etc..." neće biti ništa !!!

Link to comment
Share on other sites

Lepo, lepo... ali, sem Å¡to ste se odrekli "draži taktilnog osećaja u baratanju muzikom", na koji naÄin i dalje gradite svoju kolekciju... ???

- kupovinom originala u "fiziÄkom obliku"

- sa neta direktno u "elektronskom obliku", poput https://www.hdtracks.com/

Mislim da sa cenama za download skoro istim, kao i za "prave naslove", od prelaska na kupovinu muzike "preko žice/optike/talasa/etc..." neće biti ništa !!!

pa lepo napisah, zao mi ja ako to nije bilo dovoljno jasno

- digitalnu kolekciju gradim pozajmljivanjem diskova/fajlova od prijatelja i prebacivanjem istih na neki od svojih hd-a.

- originale u fizickom obliku kupujem na vinilu

nadam se da je sad jasno.

prepostavljam da ovaj odgovor nije po volji domacim distributerima koji u svojim programima imaju vise nego "preskupe" cd plejere (naim, exposure, accuphase, ....), a ljudi sa slicnim kolekcijama cd-a kao mojom bi trebalo da im budu kupci, ali sta da radim kad me je denis vukao za jezik.

iako svi ti skupi cd plejeri sjajno sviraju, ipak su to "samo" cd plejeri zarobljeni red book standardom (16/44.1) koji je mrtav, i usto su mnogo skupi.

a sto se tice prelaska na kupovinu muzike preko zice, cena itd., za to me bas mnogo zabole, pravi ljubitelji muzike su uvek i prave ljudine, i uvek su otovreni za razmenu muzike, narocito u digitalnom obliku, a postojanje web-a i sve vecih brzina, tu razmenu je jos vise olaksalo.

muzicka/filmska industrija vec neko vreme prolazi kroz period ozbiljnih promena po pitanju produkcije/konzumacije, a sad sto to neki nece da prihvate ili su neobavseteni, to je njihov problem.

ali sad je ovo bas off... stajem ovde, pozdrav i laku noc

Link to comment
Share on other sites

Cemu takav stav? Nije korektno sprdati se sa necim sto nisi ni video,niti cuo...Ono sto sam napisao je poznato vecini audiofila,a kad kupim nesto od uvoznika-prodavca,to ne znaci da svaki put kad ga sretnem moram da mu hvalim robu i da glumim odusevljenje istom...Kao sto sam jos pre rekao-kutije su me kupile na prvo slusanje,i to me je drzalo godinu dana,posle je postalo ocigledno da sviraju mutnije od konkurencije u toj klasi i to je sada odradjeno.Za Tvoju informaciju-skretnica je kostala gotovo 20% cene kutija (ugradjeni AmpOhm poliester kondenzatori-u ravni je sa Mundorfom silver gold po testovima i audiofilima,Mills otpornici,"Erse"-USA kalemovi od bakarne licnaste folije motane na vazduhu...Te stvari sem tih kondova idu i u Nautiluse,cak i u Magico kutije,pa ako je to za smejanje-da se svi smejemo.Sta sam drugo trebao uraditi?Da dam kutije u pola cene,ijos 3K evra za novi A9 koji ima isti visokotonac kao i A6 i iste kondove od 3$ u skretnici?I to svira puno bolje?Sumnjam.Verovatno ima samo jaci bas.Za 4K evra i vise...

Stari A6 u odnosu na ovo sada,jednostavno delovao je smesno-a to sam pokazao prijateljima uradivsi jednu kutiju komplet,a drugu ne.Bilo je zalosno to i porediti,uzevsi u obzir cenu tih kutija...Da ne tupim dalje,ostavljam sve one koji veruju da je u ovoj klasi najbolje samo sve fabricko,da i dalje zive u toj svojoj iluziji...

potpuno se slazem sa ovim gore, i imam jedno pitanje za tebe:

kako do sad nisi ukapirao da je kod Sonica sve na silu, znas valjda sta znaci hammer, a valjda si naucio (ukoliko si pratio forum do sada) da sa distributerima nema rasprave i da je njima sve dozvoljeno, a narocito onima koji ovde placaju banere ili imaju neki drugi poslovni odnos sa vlasnicima foruma.

zato te molim da vise ne talasas, da nam se Sonic ne naljuti, a zajedno sa njim i ostali distributeri, pa nam onda dignu cene, pa nam jos uvedu i placanje svakog posta na forumu i sta cemo onda?

pozz

Link to comment
Share on other sites

Pricam napamet, tj. nisam slusao, samo citao po netu - ali cini mi se da uz B&W mogu lepo da legnu i Naim i SimAudio. Najlakse je leci Rotel, jer je ista kuca u pitanju, uvek je isti dealer, pa je to uvek OK match. Ali mislim da moze i bolje. Ja bi probao ova dva... Ali obavezno uzeti izvor i pojacalo iste serije (Moon i-1, tj. Naim 5i).

Ako covek zna da ce uzeti B&W to je jos i najbolje - uzme par, pa sa njima lepo organizuje da cuje i jednu i drugu elektroniku. Usput cuje i Rotel, pa zakljuci. Ja bi probao i Marantz, mozda KI-Lite ako pasuje u budzet. Znam da B&W+Marantz kod nas vazi za ne tako dobar match, ali taj kombo je "big in Japan", tj. na istoku se cesto prodaje zajedno.

Nekada su preporuka bili za B&W zvucnike,Luxman pojacala.Nazalost nisam imao prilike da cujem njihove nove serije uparene.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...