Jump to content


PC - DAC - HiFi


Aibo

Recommended Posts

Zvukoljub je pominjao da je zadovoljan Pro-Jectovim DAC Box FL-om, a Äini mi se da je Delija svojevremeno imao neki model E-MU eksterne kartice, pa bi eventualno mogli da napiÅ¡u svoje utiske ako primete temu. I jedno i drugo ti se uklapa u budžet...

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 157
  • Created
  • Last Reply

Imao sam internu EMU 1212M, a neko vreme sam imao i 0404 USB na probi i 1212M je definitivno bolja karta.

EMU 1212M sam zamenio STX-om dok sam imao Jamo D830, posto je EMU imao otvoreniji zvuk. Objasnio sam razlike na par mesta.

Sto se tice CA DAC Magic-a i tu sam izneo misljenje posle A/B testa, a to je da su razlike minorne, a ne mogu reci u ciju korist.

Link to comment
Share on other sites

Naravno da je prakticnije samo ubosti kabl i poneti dac ako zatreba ali STX pored dobrog zvuka nudi i odlicno pojacalo za slusalice i mic.

Nije poenta samo u prenosivosti sa jednog mesta na drugo, već i u primeni na različitim računarima/komponentama. Interna zvučna karta je osuđena na jedan desktop računar, dok se malo bolji DAC može koristiti i na laptopu, drugom desktopu sa mnogo manje muke nego interna, na njega se može zakačiti transport, itd, itd... A i ponuda u klasi cene koju je naveo Aibo nije beznačajna, pa svakako treba izvršiti direktno upoređivanje par najboljih solucija pre donošenja odluke o kupovini.

Naravno, kod internih kartica imamo i onaj nezaobilazni faktor prikupljanja svih mogućih i nemogućih smetnji unutar kućišta računara, koji je zapravo i njihov najveći nedostatak.

Link to comment
Share on other sites

@Chowek

Te smetnje koje proizvodi PC koje se toliko pominju su vrlo merljiva i egzaktna kategorija i kad se premeri odnos signal/shum ispadne da su smetnje na mnogo manjem nivou nego na mnogim Hi-End CD plejerima ;)

"Da li bi neko mogao da mi objasni Å¡ta je to Hi-End?" ;)

U svakom slučaju, očigledno imamo dva pristupa - interni i eksterni. Na pokretaču teme je da odluči koji mu više odgovara sa cenovne, kvalitativne i praktične tačke gledišta...

Link to comment
Share on other sites

Iskreno, ne baš - ja sam jedan od onih kojima Hi-End koncept nije baš najjasniji, ali pretpostavljam da misliš na skuplje CD plejere (od par hiljada evra). Malo mi je neverovatno da STX može da se meri sa npr. Accuphase DP-400, Bryston BCD-1, Electrocompaniet ECC-1, itd., ali opet nisam imao priliku da ih direktno poredim pa ne mogu ni da tvrdim da nije tako. Možda je topologija u pitanju...

Link to comment
Share on other sites

Hvala puno svima. Iz postova sam zakljuÄio da mogu da se dobiju sasvim pristojni rezultati ako se ne Å¡tedi previÅ¡e na DAC-u (ili zvuÄnoj). Bio sam naklonjeniji DAC-u nego zvuÄnoj iz prostog razloga Å¡to se lakÅ¡e naÄ‘u kvalitetni opisi zvuka konkretnih modela DAC-ova nego zvuÄnih. ZvuÄne karte obiÄno opisuju IT-evci, a kako to rade bolje da i ne rade. Moram reći da me je opis STX-a u Stereophile-u krajnje zainteresovao.

Pošto ne volim da donosim ishitrene odluke, istražić što detaljnije ovu temu i ratzmisliti šta dalje.

Još jednom, hvala puno.

Link to comment
Share on other sites

...mogu da se dobiju sasvim pristojni rezultati ako se ne štedi previše na DAC-u (ili zvučnoj).

Ovo je prilično relativna kategorija. Primer: kod nas, CA DM košta 400 €, a Pro-Ject FL je 200 €, dok u UK koštaju 230, odnosno 195 funti (izvor WHF). Takav odnos cena ih praktično svrstava u istu cenovnu kategoriju, a razlika od 35 funti se može opravdati daleko većom funkcionalnošću DacMagic-a. Dakle, nemoj da dozvoliš da ti cena bude glavni orijentir i odrednica pri odlučivanju da li neki DAC/Soundcard treba ili ne treba uvrstiti u izbor za kupovinu.

Link to comment
Share on other sites

Iskreno, ne baš - ja sam jedan od onih kojima Hi-End koncept nije baš najjasniji,  ali pretpostavljam da misliš na skuplje CD plejere (od par hiljada evra).  Malo mi je neverovatno da STX može da se meri sa npr. Accuphase  DP-400, Bryston BCD-1, Electrocompaniet ECC-1, itd., ali opet nisam imao  priliku da ih direktno poredim pa ne mogu ni da tvrdim da nije tako. Možda je topologija u pitanju...

Link to comment
Share on other sites

Može li neki predlog za podvučeno, pošto bi mi odgovaralo neko jeftino rešenje za lap... :type

Bilo koji M-Audio ili E-MU koji ti se uklapa u budžet (osim ukoliko imaš Mac ili MSI GT660 :grin:). Bilo je pisanija o njima ranije, a ako ti trebaju detalji probaj da pojuriš starije teme pretraživačem.

Meni je Pro-Jectov USB Box sasvim završio posao sa lapom. /index.php?/topic/18074-pro-ject-usb-box/">Ovde smo se malo raspisali o tome.

Link to comment
Share on other sites

Jel si negde procitao da sam na bilo koji nacin pomenuo poredjenje kvaliteta zvuka sa HiEnd spravama (BTW, dobro si desifrovao na sta sam mislio :))?

Pomenuo sam iskljucivo poredjenje odnosa signal / shum, posto se previse cesto pominju smetnje koje proizvodi PC ;)

U pravu si. Nisam se preterano bavio merenjima, uglavnom sam slušao krajnji rezultat...

Za ~200 evra nema nista externo, a da nije osetno slabije od interne varijante za tu cenu.

Taj Pro-Ject je igrackica. Nazalost.

Nisam ga slusao, a kod nas nije 200 evra, nego i ako moze da se nadje kostace 300 evra, ako ne i vise, sto je duplo skuplje i od Asus-a Xonar STX, i od EMU 1212M :(

Uporno pišeš o internim varijantama, a MajorMajor je lepo pitao za jeftino rešenje za lap. Šta bi mu ti preporučio za 50€, a da nije DIY?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...