Jump to content


Šta se sluša ?


den!s

Recommended Posts

Alice je italijanska pop pevacica, koja je svojevremeno (2000) nastupala i na pesmi Evrovizije za Italiju - sto i nije bas neka preporuka. Ovaj njen album iz 1989. pod nazivom: Il Sole Nella Pioggia je medjutim zanimljiv bar iz dva razloga. Prvi je da je svirka mesavina italijanskog popa i engleske progresivne svirke tog vremena, sto rezultuje jednom slusljivom a opet "pomerenom" (u smislu neobicnih harmonijskih resenja i nadasve za pop muziku krajnje nekarakteristicnih zvukova) svirkom. 

Drugi razlog jeste ekipa koja je zajedno sa Alice snimila ovaj album: Paolo Fresu, Jon Hassell, Steve Jansen, Richard Barbieri, Peter Hamill, ... Po ovim imenima da se naslutiti kojim mirisima i bojama odise ovaj album.

Alice - Il Sole Nella Pioggia.jpg

Link to comment
Share on other sites

Fernando Sor je smatran za zivota za najveceg virtuoza gitare ali je bio i veoma cenjen kao kompozitor. Ziveo je krajem osamnaestog i pocetkom devetnaestog veka i pripadao je ranom romantizmu. Na ovom albumu mogu da se cuju njegove sonate u izvodjenju Ricarda Gallena. Svirka je naravno potpuno drugacija od onoga sto se danas slusa. Medjutim nije interesantna samo po tome sto odaje jedan sasvim drugaciji duh vremena od ovog danasnjeg, nego sto objedinjuje virtuoznost sa harmonijom, melodicnost kroz briljantnu tehniku.

Ricardo Gallen - Fernando Sor - Grande Sonate.jpg

Link to comment
Share on other sites

Odlican novi Trilog Gurtu: One Thougth Away. Ovaj album je tako reci povratak korenima ... ancient ritmovi, na momente hipnoticke udaraljke, .... Dosta se se razlikuje od njegovog prethodnog albuma, God is a Drummer, koji je bio prepun ne bas preterano inventivnog Fusion-a.

Trilok Gurtu - One Thought Away.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...