Jump to content


Šta se sluša ?


den!s

Recommended Posts

Terry RileyMusic for the Gift (rane šestdesete) 

cover.jpg.b45ecfa6107a29df4692850182047a4a.jpg

Rani radovi (ukupno 4 "tape" numere) Terry Riley-a sakupljeni na ovoj kompilaciji su više od pukog dokumentarca. 

Posebno se ovo odnosi na naslovno delo, "Music for the gift", u kojem Terry, uživo u radio-prenosu, "čereči" Chet Baker-ov snimak, a na način koji će (nam) Reich otkriti tek neku godinu kasnije, te na "Mescalin Mix", njegovo prvo "magnetofonsko" delo, za koje je valjda jasno kako je smišljeno. 

Link to comment
Share on other sites

Jako dobar album Arianne Savall i njenog banda Hirundo Maris: The Wind Rose. Srednjovekovna evropska muzika sa andjeoskim glasom Arainne Savall. Taj njen sopran je lekovit: bilo sta da peva vi bivate jednostavno opcinjeni. Ko ne veruje da postoje andjeli, neka poslusa gdju Savall.

Savall.jpg

Link to comment
Share on other sites

Na ovom albumu, Du Temps et de l'instant, mogu da se cuju svi clanovi porodice Savall, kako sviraju i pevaju zajedno. Mama je operska pevacica Montserat Figueras, koja je pre par godina na zalost preminula. Tata, Jordi Savall, je veoma poznati muzikolog, predavac na nekoliko svetskih univerziteta, predaje uglavnom staru, srednjovekovnu, muziku i spada u red najboljih svetskih gambista. Snimio je beskrajno mnogo ploca stare etnicke muzike (izmedju ostalih i muziku sa Balkana pa i staru Srpsku - izgleda da mu se kao izvodjac najvise dopao Pera Dugic).

Tu je cerka Arianna Savall, zavrsila 3 muzicka konzervatorija, sopran, harfu i kompoziciju, andjeoskog glasa i izuzetna harfistkinja. I najmladji clan je sin Ferran. Tu je jos i stari prijatelj porodice, Pedro Estevan, skolovani perkusionista koji danas radi i kao predavac na Escola Superior de Música de Catalunya. Ovo je verovatno jedan od najreprezentativnijih ansambla za sviranje renesasne i barokne muzike u Evropi. U svakom slucaju ih vredi poslusati ...

Savalls.jpg

Link to comment
Share on other sites

Underworld su celu prošlu godinu proveli u nekakvom Drift projektu izbacujući u skoro pravilnim vremenskim razmacima nove trake, uglavnom u saradnji s drugim muzičarima. Krajem godine su objavili i Drift 1 zbirku ovih radova, skoro 6 sati muzike. 

folder.thumb.jpg.661d38e3e7a2f90b27236bd43a59c33d.jpg

Oko 75 minuta je otišlo na trake proistekle iz saradnje s The Necks, što je (IMO) najbolji deo zbirke. Tri numere predstavljaju nešto poput morfinga dve muzike, posebno "Appleshine Continuum", koja je završila na zbirci drugačija (kraća, ali ne i lošija) od prethodno objavljene kao "singl". 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...