Jump to content


Šta se sluša ?


den!s

Recommended Posts

Poseban kvalitet ovih snimaka iz 1954. jeste autenticnost muzike, onako kako su je nekada svirali stanovnici gornjeg Amazona. Ova muzika iznenadjuje po svojoj melodicnosti i po interesantnim kombinacijama drvenih duvackih i udarackih instrumenata. Deluje iznenadjujuce umirujuce - bar na mene.

Kada su Spanci i Portugalci poceli da osvajaju Juznu Ameriku, verovalo se da u dzunglama Amazona zivi veoma malo ljudi, pre svega jer je zemlja bila neplodna pa se predpostavljalo da nema dovoljno hrane za veci broj plemena i stanovnika. To se ispostavilo kao pogresna predpostavka. Nekih 5 do 10 vekova pre Hrista stanovnici Amazona su pronasli nacin da od neplodne naprave plodnu zemlju, koja i danas daje 3 setve godisnje !!! Kako su pravili tu crnicu - to je ostala enigma do danas. Naucnici vec godinama pokusavaju da desifruju nacin kako su oni to uradili, ali bez uspeha. Nacin pravljenja Terra preta, kako su je nazvali Portugalci, ne znaju ni danasnji stanovnici Amazona. U medjuvremenu su kolonizatori desetkovali stanovnike Amazona, sto ubijajuci ih direktno a sto donoseci im bolesti na koje oni nisu bili imuni (grip, boginje,...). Danas se ta teritorija beskrupulozno pljacka, sume se seku i ono malobrojnih preostalih plemena se povlaci ili dublje u prasume ili se "civilizuju". Moderan covek ne zna ono sto su znali pra-stanovnici Amazona: da zivi u skladu sa prirodom. Unistavajuci prasume Amazona, moderan covek unistava planetu na kojoj zivi !

Ova kolekcija narodnih pesama iz gornjeg Amazona dokumentuje kulturu jedne interesantne civilizacije, koja je puno toga znala sto mi danas ne znamo.

Indian Music of the Upper Amazon.jpg

Link to comment
Share on other sites

Samo jos jedna opaska i necu vas vise gnjaviti ....

Na ovom albumu muzike iz Amazona, postoji pesma koju su pevali Indijanci kada su kretali u rat. Ona je prepuna muskih i zenskih glasova, sa pomalo disonantnim bubnjanjem u pozadini. Ta pesma kao da poziva na okupljanje svih clanova zajednice u pohod ili u odbranu. Ono sto je interesantno jeste to "zajednistvo", odnosno potreba da se uspostavi zajednistvo svih clanova zajednice.

Ako slusate medjutim Taiko bubnjanje, koje se u srednjem veku koristilo, izmedju ostalog, i za motivaciju japanskih ratnika, cucete jedan sasvim drugaciji pristup: to je autoritativno, odlucno bubnjanje, bez vokala, koje jasno ukazuje na hijerahijsku organizaciju drustva jer ima naredbodavni ton.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...