Jump to content


Šta se sluša ?


den!s

Recommended Posts

Veoma interesantan komentar nekog deda Cvetka na B92, povodom teksta o džezu:

 

"Dzez, kao i ceo svet, i sva muzika, nalazi se u procesu previranja i postepenog odumiranja, i lagano ga zamenjuju drugi, moderniji muzicki izrazi, sto je verovatno bilo neumitno. Ne treba biti dogmatik i zaklinjati se u "vecnost" Dzeza (kao sto su nekada neki govorili da Rok nikada nece umreti, pa je na kraju ipak dig'o sve cetiri i neslavno krepao). Proces odumiranja Dzeza donekle je sporiji jer je u srcu Dzeza apstraktni muzicki idiom koji je istovremeno i bezvremenski i svevremenski i ne zastareva tako lako, ali moje iskustvo u prodaju muzike govori mi da nove, mlade generacije, jednostavno vise ne mogu sa Dzezom da uspostave neku trajnu emocionalnu vezu. Vise se ide na trans, hip-hop, tehno, trip-hop ili slicno. Dzez odumire, a oni koji se zaklinju u njegovu vecnost i besmrtnost najcesce su bankari i novo-obogaceni snobovi - dakle, kasta koja je i sama u procesu odumiranja. Ideja da je Dzez vecan verovatno je isto tako smesna i pateticna kao i pomisao da je neoliberalna filozofija koja ga je nehotimice okotila, i koja se decenijama oslanjala na njega kao svoj muzicki izraz, i sama vecna. 

 
Moja pretpostavka je da ce, paradoksalno, od Dzeza preziveti ISKLJUCIVO onaj njegov deo koji je poslednjih cetrdeset godina bio najvise podvrgnut ruglu: tradicionalni Dzez i Sving (verovatno i Bosa Nova), a da ce apstraktno-ekspresivni idiomi kao sto su Free Jazz, "New" Jazz, Hard Bop, Modal ili, Boze me sacuvaj i sakloni, Jazz Lite, otici kao sto su otisli dinosaurusi.
 
(DEDA CVETKO, 30. april 2014 10:23)"
Link to comment
Share on other sites

Zaista ne vidim vezu između džeza i bankara i novo-obogacenih snobova. Izgleda da Cvetko ne voli džez, a usput je i boljševik.

 

Å to se besmrtnosti tiÄe, izumiranje je sudbina svih muziÄkih stilova. SuÅ¡tina džeza je u odnosu izvoÄ‘aÄa prema, takozvanom, ritmiÄkom pulsu. Na takav naÄin odsvirana muzika uvek će biti jazz bez obzira na stil ili koliko god bila mlaka, njanjava i uvlakaÄka.

Link to comment
Share on other sites

Ona na terasi pije kafu i reÅ¡ava sudoku dok ja sedim ispred kompa za stolom u sobi i neÅ¡to Äitam. SluÅ¡amo Hardkendijev "Last to leave" i slažemo se se da je stvar "Advice" fenomenalna (otpevao ju je legendarni Teri Kalijer). 

 

56923.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Stvarno dobra stvar Henk.  :thumbsup2

 

Kod mene gleda / slusa se Steve Jordan - The Groove Is Here (DVD). Brat ne sljaka bubanj ko Dave Weckl da impresionira neupucene nego vozi brze, cvrsce i jace nego Roland TR-808 drum machine ali pravi tajming i ritmistika. Vise volim tacne bubnjare koje dobro drze gruv nego "maestro pljas pljus".

 

https://www.youtube.com/watch?v=EgfiYz4jo8I

 

steve-jordan.jpg

 

 

Ako vam je SJ dobar pogledajte sta odvale  Ahmir "Questlove" ThompsonTony Royster Jr.

Link to comment
Share on other sites

^

PokuÅ¡aj nekako da nabaviÅ¡ Creation Rebel - "Rebel vibrations" iz 1979. Od kada sam ga prvi put Äuo godinu dana od objavljivanja, do danaÅ¡njih dana se povremeno naÄ‘e u nekom obliku na mojim spravama za puÅ¡tanje muzike. Mada, izdanje na vinilu je popriliÄno retko, a samim tim i skupo.

 

R-265176-1104167039.jpg

Link to comment
Share on other sites

^

PokuÅ¡aj nekako da nabaviÅ¡ Creation Rebel - "Rebel vibrations" iz 1979. Od kada sam ga prvi put Äuo godinu dana od objavljivanja, do danaÅ¡njih dana se povremeno naÄ‘e u nekom obliku na mojim spravama za puÅ¡tanje muzike. Mada, izdanje na vinilu je popriliÄno retko, a samim tim i skupo.

 

R-265176-1104167039.jpg

Pokusavao sam da nabavim i taj album,kako ti rece u bilo kom obliku :) ,ali bez uspeha,a posebno ne racunam da Creation Rebel nadjem na vinylu.Sem njih Pero voleo bih na vinylu da nadjem i omiljene albume od African Head Charge,Linton Kwesi Johnson-tings an' times (mada sam nasao "Bass Culture" :wub: )...etc,i slicnih izvodjaca/grupa,no tesko to ide na ploci.

 
Link to comment
Share on other sites

Znaš znanje! :D

InaÄe, sve pomenute vinile sam imao u periodu dok je gramofon bio u mom sistemu, a od tada je proÅ¡lo vremena taman da jedno dete zavrÅ¡i fakultet. Ne moje dete, neko imaginarno. :blush:  NajviÅ¡e mi je žao Å¡to sam prestao sa gramofonisanjem samo zbog izuzetne kolekcije reggae albuma koje sam imao.Sećam se jedne zgode iz Amsterdama i najprljavije ulice u njemu, naravno u veoma prijateljskom delu grada, gde su me dvojica pripadnika afroholanÄ‘anina jurili i pretili noževima, dok sam u rukama imao dvadesetak naslova upravo kupljenih u najopskurnijoj prodavnici "ploÄa", specijalizovanoj iskljuÄivo za reggae naslove. Naravno, prodavac je bio adekvatan, kao i vazduh u pomenutoj radnji.rasta.gif

Offtopic: Ako hocesh u flacu, onda ti kažeš ja bih da, ako neko ima, blablabla, a onda ti se u toku dana nađe link u inboxu. ;-)

 

P.S. Iz pomenute situcije su me izvukli pripadnici pivske populacije, koji su videvÅ¡i Å¡ta se deÅ¡ava, munjevito istrÄali iz obližnjeg puba.

Link to comment
Share on other sites

Album "Good" benda Morphine. Sjajna svirka, idealan album za ovo (kiÅ¡ovito) veÄe. SluÅ¡amo ga i kuckamo neÅ¡to. Nju malo zeza komp (puca joj Gmail i kreÅ¡uje joj Word), ali sredićemo to :facehearts  

 

51kiMfKFTIL.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...