Jump to content


Šta se sluša ?


den!s

Recommended Posts

od Bujodrag » Pon Jul 12, 2010 6:34 pm

Malo paganske magije.Nisu uspeli da je sakriju.

Pentangle je dosta znaÄajna grupa, prava folk-rock progresiva svog vremena i sigurno će ostati upamćeni ali ne po paganskoj magiji već po uspeÅ¡nom spajanju folk-rocka sa jazz i blues elementima. Moj predlog su prva tri albuma:

- The Pentangle -1968

- Sweet Child (dupli album - pola studio, pola live) -1968. Upravo se :listen

- Basket of Light (1969)

Od njih, je ovo dovoljno. Zatim preÄ‘ite na prva Äetiri albuma Fairport Convention... :blah

Link to comment
Share on other sites

Od njih, je ovo dovoljno. Zatim preÄ‘ite na prva Äetiri albuma Fairport Convention... :listen

Zato imam sve ,i viÅ¡e, od Pentangle i niÅ¡ta, Äini mi se, od Fairport-a.

smileygarden_de_banana101.gif

Dobar broj tema ranih engleskih pesama je vezan za englesku prethrišćansku mitologiju i religiju.To važi i za legendu o kralju Arturu, i kasnije romanse o lutanjima vitezova.Gde god junaÄina obavlja neko junaÄko delo za neku cicu, ubija neko ÄudoviÅ¡te, na primer, i dobija, zauzvrat neÅ¡to od nje, na delu je, verovatno, neki stari mit, koji se, opet odnosi na ritual koji je inicijant trebalo da obavi da bi dobio posvećenje.Paganski sveÅ¡tenik bi, recimo, scenu u kojoj Adam i Eva jedu sa drveta poznanja dobra i zla protumaÄio kao scenu u kojoj Boginja daje junaku jabuku, kao propusnicu u raj, a zmija je, takodje, vid Boginje, jer je simbol obnavljanja, i plodnosti.U svim indoevropskim religijama, Äini mi se, raj je voćnjak.Arturov Avalon je "jabuÄnjak", od abol= jabuka.

Naravno, paganizam u muzici Pentangle-a je viÅ¡e moja slobodna asocijacija, nego neki zakljuÄak.

Link to comment
Share on other sites

Da ova tema ne bude samo sebiÄni "show off" tipa "Vidi Å¡ta ja sluÅ¡am, bre", po aeroplan-ovom savetu, evo malo edukacije.

Oni koje zanima britanski :listen folk-prog-rock valjalo bi da poslušaju i Steeleye span.Imali su par vrlo interesantnih momenata dok ih komercijalni uspeh albuma i pesme All Around My Hat nije dotukao.

Ovo je plejlista koju upravo slušam i koja je dobra (kao i svaka druga :blah ) za upoznavanje sa ovim bendom.Ostalo su do-zla-boga dosadni "jig"-ovi i koješta, pa, ko voli...

1970 - Hark! The Village Wait

- A Calling On Song

- The Blacksmith

-

- Copshawholme Fair

-

- My Johnny Was A Shoemaker

- Twa Corbies

- One Night As I Lay On My Bed

1971 - Please to See the King

- The_Blacksmith

-

- Female_Drummer

- Lovely_on_the_Water

1971 - Ten Man Mop

- Gower Wassail

- When I Was on Horseback

- Captain Coulston

- Skewball

1972 - Below The Salt

-

*

- Royal Forester

-

*

- Gaudette

- Saucy Sailor

Moj današnji favorit, plus ovi sa *

http://www.youtube.com/watch?v=qamIeLucEF4

linkovi rade, samo su nešto spori :blah

Eto, toliko.

Link to comment
Share on other sites

po aeroplan-ovom savetu

Ma samo predlažem, daleko sam ja od ,,savetnika’’. Jednostavno, zaÄudilo me da je tebe, kao mnogo većeg ljubitelja i poznavaoca jazza u odnosu na mene, Pentangle asocirao na magiju a nisi pomenuo tu njihovu neobiÄnu sklonost ka jazzu, bluesu, gospelu Äak, Å¡to je neuobiÄajeno za grupu folk-rock profila.

Naziv grupe i korišćeni simboli upućuje na okultno, ali mislim da je u pitanju flert, i da treba insistirati na njihovoj muzici. Zbog ovakvih predrasuda, Äuo sam ih znatno kasnije nego njihove savremenike: Fairport Convention, Steeleye Span , Trees...

Kad smo kod Steeleye Span, za mene je najbolji ,,Now We Are Six’’ ( 1974), ne samo zato Å¡to je mnogo viÅ¡e rock (i zbog toga :order ),nego Å¡to mislim da sadrži nekoliko zaista odliÄnih pesama. ÄŒak se i David Bowie pojavljuje (mada nije morao da se trudi :order ) - kao perspektivni saksofonista!

Ako stvarno nisi sluÅ¡ao Fairporte, zaista trebaÅ¡. Uzgred, glavni podsticaj osnivanju Steeleye Span dao je Ashley Hutchings, bivÅ¡i basista iz prve postave Fairporta. Vrlo sam subjektivan kad predlažem njihova prva Äetiri albuma, odnosno sve dok violina nije poÄela da dominira, i to na ortodoksan folk naÄin. Ja jednostavno ne volim takav folk-rock. :lol:

Al’ da se vratimo na magijski element. Evo grupe ,,po meri’’ iz tog perioda: Å¡kotski ezoteriÄari - Incredible String Band. Mada, za mene, oni su samo hipie-folk naiva sa pregrÅ¡t maÅ¡tovitih pesama koje je greota ne posedovati. Predlažem drugi i treći album:

- ,,The 5000 Spirits or the Layers of the Onion’’ (1967)

- ,,The Hangman's Beautiful Daughter’’ (1968). E, ovo je stvarno Äudesan album… :order

Na žalost, sa njima je problem Å¡to, za razliku od ostalih pomenutih grupa, zvuÄe dobro jedino na vinilu.CD ne pomaže, bez obzira o kom reizdanju se radi. Ali I.C.B. su muziÄki alhemiÄari i zaslužuju nabavku gramofona. Ne mora da bude od 1000evra (i ja nemam takav).

Na kraju, za Bujodraga: nekako ispada da stalno kontriram, tražim dlaku u jajetu, al’ taman posla. Naprotiv, pokuÅ¡avam samo da dopunim, pa i da ispravim tamo gde mislim da mogu da doprinesem potpunijem sagledavanju grupa Äiju muziku volim. Eh, da je na forumu viÅ¡e Älanova kao Bujodrag... :order

Link to comment
Share on other sites

@aeroplan

Nisam pomenuo jazz/blues elemente u zvuku Pentangle-a jer su po tome poznati, to se podrazumeva.Paganske uticaje vide samo posvećenici Velike Boginje. :order ,što bi rek'o Grejvz.

Fairport C. sam sluÅ¡ao, naravno, ali su mi isuviÅ¡e folk.Ni ISC me nisu mnogo dojmili (oni jesu hipi/folk naiva, manje/viÅ¡e, ali, iz hipi naive su svi krenuli).Pentangle volim baÅ¡ zato Å¡to imaju najmanje folk elemenata.U tu priÄu sam uÅ¡ao kad sam otkrio John-a Renbourn-a i Bert-a Jansch-a (posluÅ¡aj, ako nisi) i prvo su me privukli zvuci rane muzike, koju mnogo volim.One tipiÄne folk primese sam vremenom nauÄio da prihvatam.

Evo, da se pohvalim: poslušao sam Mad River.Dobra svirka, sigurno ću ih slušati opet.

:order

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...