Jump to content


ciscenje starog pojacala


kizza

Recommended Posts

Pozdrav svima.

Nov sam na forumu i nemam bas nekog iskustva vezano za audio tehniku. Naime potrebna mi je Vasa pomoc oko ciscenja starog pojacala Pioneer SA510 koje je od pre neki dan moje vlasnistvo. Pojacalo je ispravno potenciometri i prekidaci ne krckaju niti suskaju ali u unutrasnjosti pojacala stampane ploce na kojima su kondenzatori, otpornici, tranzistori.. su prekrivene debelim naslagama lepljive prasine koja ne moze da se izduva nego mora da se mehanicki odstrani. Na koji nacin se to radi i sa kojim sredstvima i da li je posle ciscenja potrebno uraditi jos nesto u smislu nekakve zastite stampanih ploca? Na forumu nisam uspeo da naidjem na slicnu temu iako sam trazio. Unapred se izvinjavam ako sam lupio neku glupost pokusavajuci da Vam objasnim moj problem. Unapred Hvala na svakom savetu i pomoci.

Link to comment
Share on other sites

Naslage prašine i nečistoće sa štampanih ploča se najbolje uklanjaju alkoholom. Prvo treba ukloniti prašinu mehanički, pomoću debele četkice za vodene boje iz knjižare a zatim alkoholom. Na kraju bi trebalo sve isprati destilovanom vodom i ostaviti da se dobro osuši. Tečnosti koristi u malim količinama, beza natapanja i tuširanja.

Link to comment
Share on other sites

Kizzo, budi nezan sa tim ampom - obzirom da je 30-ak godina star (service manual je datiran na 1980.g.) materijal je vec zamoren, vodovi i stampane plocice su jako krti i lako ce popucati ako ne budes vrlo pazljiv. Najbistrije bi bilo da kompresorom izduvas prljavstinu i ne primenjujes nikakve ekstenzivne mehanicke niti hemijske metode ciscenja, nikakve cetke, metle, smirgle, alkoholi, kupanja, prskanja i slicno - inace ces tesko naci nekoga ko ce biti spreman da ulozi vreme u servisiranje tako starog a jeftinog uredjaja...

Evo i linka za s.m.:

http://www.kallhovde.com/pioneer/tricom ... -528-0.pdf

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ako je tako prljavo kao Å¡to kažeÅ¡......samo u kadu, to jedino rjeÅ¡enje za temeljito Äišćenje! :listen

Poklopac, skinutu prednju ploÄu opereÅ¡ posebno a komplet Å¡asiju fino položiÅ¡ u uspravan položaj u kadi (tako da se voda Å¡to manje zadržava i zavlaÄi!), uzmeÅ¡ neki fini debeli kist (ili Äetku), deterdžent za suÄ‘e......skoro vrućom vodom ispereÅ¡ tu praÅ¡inu i prljaÅ¡tvinu, onda slijede kist ili mekana Äetka i zamisli da na "starinski" naÄin pripremaÅ¡ pojaÄalo za "brijanje" :o !

ZnaÄi dobro istrljaÅ¡ Äetkom svugdje, obrati pažnju na teže dostupna mjesta i nakon toga, "brzinsko" ispiranje Å¡to je moguće toplijom vodom, skoro vrućom ali ne pretjeruj i to bi bilo to!

Na neki stari peÅ¡kir staviÅ¡ pojaÄalo da se dobro iscijedi i u isto vrijeme papirnim ubrusima kupiÅ¡ kapljice vode Å¡to su ostale izmeÄ‘u elemenata i na Å¡tampi i kad vidiÅ¡ da otprilike "nema" vode......prelaziÅ¡ na fen i suÅ¡enje istim! :)

Nakon 5-10min suÅ¡enja fenom, naÄ‘eÅ¡ fino sunÄano i prozraÄno mjesto, ostaviÅ¡ tako pojaÄalo dan-dva i kraj priÄe!

Napomena:

Sve ovo radiš na vlastitu odgovornost!

Na ovaj naÄin sam "oprao" veliki broj raznih hi-fi ureÄ‘aja i nikad nisam imao problema!

Samo budi strpljiv i ne žuri sa prvim paljenjem nakon "kupanja"! :)

Sretno!

Link to comment
Share on other sites

A Å¡ta je sa trafoima ako nisu dobro oklopljeni ili zaliveni, sa raznim priguÅ¡nicama i ostalim elementima gde voda može da se zavuÄe i neće baÅ¡ da ispari za 2-3 dana?

Kad ih ukljuÄiÅ¡ samo se pojavi onaj Äuveni beli dim! :listen

P.S. Tako sam ja "skuvao" toroidni trafo u mom cevnom predpojaÄalu (negde je uÅ¡la voda iako ga nisam kupao u kadi). :o

Link to comment
Share on other sites

Treba biti pažljiv u svakom sluÄaju!

Dobro "suÅ¡enje" je kljuÄ uspjeÅ¡nog rezultata!

Znam par ljudi koji su bili nestrpljivi da priÄekaju par dana, pa im se, kao Å¡to kažeÅ¡, pojavio "bijeli dim"!

Pazi...kod nekih toroidnih transformatora (nezalivenih, obmotanih samo providnom folijom!) zna se desiti i

nakon par dana, da ostane jako malo "orošeno" ispod folije ali i pored toga nikad nije bilo problema......

i ta "rosa" nestane ubrzo......ili možeš to ubrzati, intenzivnijim sušenjem fenom....samo ne prevrućim zrakom !!! :listen

Link to comment
Share on other sites

Сада је веома топло и Ñунчано, Ñлободно опери и оÑтави на Ñунчани део тераÑе!

Ðко имаш?!

Link to comment
Share on other sites

Nemam potrebe da se hvalim, te "djeÄije bolesti" sam prebolovao davnih dana a ovaj gore (okupani) ONIX OA601 je već proÅ¡lost, isto kao i ovaj "deÄko" ispod (SONY CDP-X555ES), koji je proÅ¡ao kompletan "tretman", iako je CD Player! :facehearts

Å to da ne pomognem ako mogu?......nekim savjetom ili sliÄno jer koliko sam dobrih i nesebiÄnih savjeta "pokupio" po

net-u, red bi bio i da uzvratim! :cheers

27565346.jpg

18982064.jpg

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...