Jump to content


Music First Pre-Amp


DejanM

Recommended Posts

  • Replies 533
  • Created
  • Last Reply

Bravo Dejane, upravosam hreo da postavim topik sa pitanjem da li je neko koristio transformator atenuator i nagovarao jednog prijatelja da namota za probu jedan.Ovo ce mu biti odkican podstrek.

Principijelno ovo mora da je perfektno.Moze da se uradi i bez pojacanja i da sluzi kao obican pot.Firma http://www.sowter.co.uk/ pravi slican trafo.Svakako kao i svaka novotarija je preskup.Ako neko ima neku informaciju, dobrodosla je.

Link to comment
Share on other sites

Bravo Dejane, upravosam hreo da postavim topik sa pitanjem da li je neko koristio transformator atenuator i nagovarao jednog prijatelja da namota za probu jedan.Ovo ce mu biti odkican podstrek.

Principijelno ovo mora da je perfektno.Moze da se uradi i bez pojacanja i da sluzi kao obican pot.Firma http://www.sowter.co.uk/ pravi slican trafo.Svakako kao i svaka novotarija je preskup.Ako neko ima neku informaciju, dobrodosla je.

Link to comment
Share on other sites

Kao sto sam vec na nekom postu rekao, davno sam prestao da budem impresioniran "brandovima" i cenom.Ovo jeste u sustini Sowter trafo spakovan u lepu kutiju i sasvim sigurno da je odlican, tu nema zbora.

Posto je samo potenciometar,gramofonski ulaz je samo aux kao i svaki drugi na preklopniku, znaci da trazi posebno phono deo koji pored ekvilizacije mora da ima i pojacavacki deo zbog preslabog signala i gubitka u filteru.

Impresija zvuka je bazirana samo na digitaliji i tu lezi deo dobrog slusnog rezultata.Naime, u jednom postu za upgrade cda dao sam predlog da se namota trafo 1:1 i stavi na izlazu sa ulazno izlaznim konektorima.Taj trafo upravo daje slusna unapredjenja koja daje ovaj pot jer gvozdje pored galvanskog odvajanja stepena, jednostavno pegla digitalnu testeru i obli je na sinosoidni nacin sto je u stvari za usi daleko lepsi analogni zvuk.Od velicine i sastava gvozdja i nacina motanja zavisi kvalitet trafoa.Da li je ovo bolje ili stepenasti atenuator u kombinaciji sa izlaznim trafoom, ne znam dok ne probam, zato sam i hteo da postavim topic.

Iskustva sa motanjem trafoa u Bgu su veoma dobra i u poredjenju sa fabrickim a Borski bakar je za audio odlican.Ide se na malo veci gabarit jezgra i nadomesti se slabiji sastav,mada je po nekima najlepse zvucno obican takozvani trafi lim.Kad se nesto zna, onda i nije neka majstorija.Stare elektronike i audio bili su puni trafoa ali su dugo van upotrbe pa je zato sadasnji uspeh tako velik, iznenadjenje,jer niko od nas do skora nije cuo za trafo (i lampu).Da nadjemo neki racun i probacemo da ga napravimo i valjda ce da bude dobro.Jos samo da "smorim" drugara, ovde malo sporo novotarije napreduju.

Ponavljam, ovo jeste dobro ali je preskupo.

Link to comment
Share on other sites

Zek

odlican link. Ovo je vrlo korisna informacija ....

Lemicu,

potpuno se slazem - ovo jeste cifra za koju izgleda, bar sto se materijala tice, nema pravog opravdanja.

Hajde, dozvolite mi da malo glasno razmisljam - koliko bi kostalo ovo da se samo napravi a da se pri tom kupuju premium komponente (znaci ide se u konkurenciju Music First Pre-ampu).

- Dobar switch, recimo AUdio Note kosta 170 funti

http://www.audionote.co.uk/index_comp.htm

sa oznakom SWITCH-002 (stereo)

- Dva trafoa, recimo sa gore pomenute sowter stranice kostaju oko 200 funti (najskuplji). Na bd-design se nude za otprilike iste novce. Hajde negde da nadjemo jos bolje - zbog toga da kazemo da par takvih trafoa kosta 300 funti.

- Konektori: Music First ima 4 RCA line-in + 2 balansirana i dodatno jos jedan RCA i jedan balansiran izlaz. Hajde da za te konektore koristimo WBT:

5 x WBT nextgen 0210 Cu = 100 eura (Dayens cena u Sapcu)

3 x Neutrik (nisam uspeo ovako na brzinu da nadjem cene za WBT) = 16,50 dolara

preuzeto sa:

http://www.partsconnexion.com/catalog/connectors.html

- Trebace bakarne zice (receno je da necemo da koristimo srebro). Uz duzno postovanje za Borski bakar, hajde da uzmemo Kimber. Ne znam koliko ce tacno da treba, ali ajde da kazemo otprilike 3 m. To kosta: 24 dolara. Preuzeto sa:

http://www.partsconnexion.com/catalog/wire.html

- Treba jos i kuciste. Recimo ovde moze solidno da se nadje za 30 dolara:

http://www.partsconnexion.com/catalog/c ... knobs.html

Na istoj stranici imaju i dugmad za switcheve. Ako uzmemo recimo Audio Note, aluminijumska (jer je i sasija od aluminijuma) 26 mm precnika, to izadje 28 dolara za par.

Tu treba dodati i nozice za kuciste i damping materijal za obloziti kuciste iznutra, switch ili dva pozadi za ukljucivanje pojacanja, i tsl recimo jos 50 eura - tu racunam i sitni materijal, lem, i preklopnik koji gore nisam uracunao ....

To je sve zajedno (ako nisam nesto zaboravio) (racunam funtu 1,5 euro i dolar 0,8 eura) ~ 1.000 eura Na to jos treba racunati troskove transporta + ljudski rad. Meni je naravno jasno da se tu moze jos dosta ustedeti, prebacujuci gotove kupovine i zamenjujuci ga jeftinim (u Srbiji ali ne i u UK) ljudskim radom: tipa motanje trafoa, pravljenje kucista u sopstvenoj varijanti, dugmad od drveta, itd. ali ovo je neka maximalna varijanta.

I to se uklapa sa onim sto je jednom prilikom Gruzanin pomenuo na ovom forumu. Troskovi proizvodnje gotovog proizvoda se mnoze sa dva (100% marza) i sa tom cenom se ide onda u prodaju ... To se otprilike uklapa i u cenu koju u kitu nudi bd-design stranica. Interesantno je da oni traze 120 eura za ljudski rad - po cenama u Austriji, to znaci da sve sklope za sat i po ....

Nadam se da nisam udavio ...

Pozdrav

Dejan

Link to comment
Share on other sites

Evo jednog dobro odradjenog testa gde su poredjene razne varijante Django TVC (pogledajte link gore: bd-design). Vrlo interesantni komentari:

http://groups.yahoo.com/group/doctorjoh ... ssage/3054

Takodje kliknite na link u tekstu gde cete naci test trafoa C&B vs. Sowter ... Kljucna stvar je naravno ovaj trafo (odnosno trafoi).

Ja ovo moram naci negde i poslusati ... Izludecu od radoznalosti ...

:listen

Link to comment
Share on other sites

Odlicno je i ovo sa Djangom.Moracu pod hitno da teram drugara da se bacimo na posao.

Ako neko naidje na neki trag za proracun neka prijavi, mada je verovatno racun kao za trafo jedino treba znati koliko krugova po voltu.

Dejane, probaj negde da cujes kako radi mada predpostavljam samo ne znam koliko dobro pomera.Svi standardni potovi su losi,ala Alps od konduktivne plastike pa do seriskih ladera i atenuatora.Svi otpornici imaju svoj ton i hum,najbolji su ugljeni i zicani ali nema izbor vrednosti da bi se ukomponovale potrebne vrednosti.Gvozdje svira totalno drukcije.

Iz testa se vidi da je prednost na bakru.Necu da otvaram pricu o Kimberu i srebru, neka bude negde uz kablove.

To cemo da napravimo ovde sa malo vecim jezgrom od obicnog hipresila umesto mu metala,bakra ima a sviceve ja koristim profi varijante od starih kompova koji su zakon za Elnu.

Ima jos jedna bolja varijanta, takozvani step up potenciometar,ali prvo da razradimo ovo.Svaka informacija je dobrodosla.Odlicno ljudi.

Link to comment
Share on other sites

U medjuvremenu sam nastavio da kopam trazeci detalje o ovom designu. Izgleda da je ovo postalo veoma interesantna stvar celoj DIY community - sudeci po postovima po forumima.

Prvo i prvo, S&B trafoi su izgleda superiorni u odnosu na ostale i svi uglavnom rade sa njima. Najnovija varijanta S&B TX102 MK3 moze da se kupi ovde:

http://www.diyhifisupply.com/diyhs_sb_transformers.htm

Switch i atenuator se uglavnom koriste od japanske firme Seiden. Njih ima da se kupi ovde:

http://www.diyhifisupply.com/diyhs_dact_switches.htm

Uglavnom cena koju sam racunao na prethodnoj strani je tu negde: kako gode okrenes ispadne negde oko $ 1000 - malo vise ili malo manje, zavicno od broja ulaza i izlaza.

Inace jos nesto sto je interesantno: Music First je firma koja pripada C&B. Pronose se glasine po forumima da C&B trafoe koje ugradjuje u Music First ne prodaje DIY community ! Navodno se radi o TX102 modelu trafoa ali nesto modifikovanom. Inace uskoro se pojavljuje C&B trafo koji ce biti motan srebrnom zicom.

Seme vezivanja imate ovde:

http://www.bentaudio.com/index2.html

Pozdrav

Dejan

Link to comment
Share on other sites

Jos par ideja i informacija.

Prvo i prvo, ova naprava je vrlo jednostavna i sastoji se uglavnom od sledecih delova: switch, attenuator, trafoi, zica, konektor. Tu dolazi eventualno jos prekidac za uzemljenje: spojeni ulaz i izlaz ili ne. I to je sve. Zbog toga sam misljenja da je kvalitet svake od ovih komponenti jako bitan. Zato treba posvetiti posebnu paznju izradi svake od ovih komponenti ili kupiti najbolje sto covek moze da nadje u skladu sa svojim mogucnostima.

Po preporuci par DIY-era (Bobane hvala na informacijama) DACT attenuatori i switchevi spadaju medju najkvalitetnije. Oni medjutim nisu jeftini. Ovde mogu da se nadju:

http://www.intertechnik.de/index.html/J ... &suchwort=

DACT preporucuje Attenuator za passvne pre-amps sa 10K otporom.

C&B trafoi se prave 80% od nikla. Koriste onda navoje od bakarne ili srebrne zice. Ne znam koje - razni DIY-eri na netu koriste razne zice i svako naravno hvali svoju. Bez obzira na to, dobra ideja je da se veze izmedju trafoa, switcha i konektora koriste od iste zice sa kojom su motani i trafoi. To je jedna od fora Music First Pre-ampa. Niko medjutim ne zna koja je to zica. Jos jedna ideja - napraviti i inteconnect kablove od iste zice (eventualno motane u kimber fazonu) da bi se dobilo na sinergiji.

Inace treba voditi racuna - gomila ljudi/firmi na netu, koja prodaje C&B trafoe, zapravo prodaje kopije. Oni koriste ista jezgra a onda ih sami motaju, onako kako rade i C&B, ali sa drugom zicom. Zbog toga oprez. Ne mora da znaci da su ti trafoi losi, ali ih sigurno ne treba platiti 450 eura za par (bakarna zica).

Na zalost C&B ne odgovaraju kada im uputite direktno mail i trazite da od njih direktno kupite trafoe.

Inace zvanicni distributer Music First za Austriju trazi za ovo predpojacalo 2.400 eura. Uz napomenu da je potraznja toliko velika, da se mora dugo cekati na isporuku. Fora ili ne, ... ne znam ... ali svi komentari ljudi koji su slusali ovo predpojacalo kazu da predstavlja posebno iskustvo - ono koje inace mora daleko vise da se plati.

Pozdrav

Dejan

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

To ipak nije za poredjenje sa trafoom,jos ako je serijski pot.Inace,ta pasiva na taj nacin meni nikada nije davala dobar rezultat,to jest uvek je bio preamp potreban.Inace,pocelo se sa idejnom varijantom za trafo i vrlo brzo ce probni eksperiment da bude uradjen u smislu da li uopste radi.

Link to comment
Share on other sites

To ipak nije za poredjenje sa trafoom,jos ako je serijski pot.Inace,ta pasiva na taj nacin meni nikada nije davala dobar rezultat,to jest uvek je bio preamp potreban.Inace,pocelo se sa idejnom varijantom za trafo i vrlo brzo ce probni eksperiment da bude uradjen u smislu da li uopste radi.
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...