Jump to content


Koji HD satelitski receiver ??


night rider

Recommended Posts

Cenjeni forumasi,evo mene ponovo u potrazi za savetom.

Naime u stanu imamo tri TV-a ( full HD) i za sada gledamo neku "tuznu" kablovsku televiziju,koja mi je definitivno dozlogrdila ! Inace sam pre vise od godinu dana podneo zahtev za IP TV,ali sam tehnicke uslove za ADSL dobio tek pre dva meseca,pa se nadam da ce i IP TV brzo.

Na ovaj nacin "resicu" jedan TV,ali se postavlja pitanje sta sa druga dva?? Total TV bih da izbegnem iz vise razloga,pa kako nemam nikakvo iskustvo sa opremom za satelitsku TV,molio bih za pomoc vezano za opremu,kao i adrese radnji gde se doticna oprema moze kupiti kod nas.

Vec sam rekao da sam potpuni laik za ovu temu,pa sam samo po nekoj logici ( HD televizori - HD kanali ) pitao za nabavku HD receivera.Dozvoljavam, da mozda jos uvek nije vreme za takvu kupovinu ?!

U svakom slucaju,iscekujuci sugestije i savete,pozdravljam sve forumase. :bounce

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 51
  • Created
  • Last Reply

Necu ti savetovati nijedan od HD risivera namenjenih za CS, jer je to piraterija (citaj: cista kradja), plus sto je kvalitet slike na njima nezadovoljavajuci kada se sve sabere.

Stoga, u zavisnosti od onog sto te najvise interesuje, i koji jezik najbolje govoris, predlazem ti da nabavis originalni risiver za neki od sledecih provajdera: SKY UK, SKY Italia, SKY Germany, ili za spanski paket za koji sam zaboravio kako se zove.

Trosak u startu nece biti mali, plus ces morati da placas pretplatu svakog meseca, ali izbor programa i njihov kvalitet su odlicni.

Ja imam SKY UK HD, koji se kod nas najlakse nabalja, trosak za risiver sa aktivirano karticom je 400-500 evra + 65 svakog meseca za ful paket, a na raspolaganju ti je 40 HD kanala i nekoliko stotina SD kanala.

Zbog bolje fudbalske ponude pokusavam da nadjem negde italijanski SKY risiver, ali mi ne uspeva, tako da ne znam detalje oko njega, dok nemacki (koji je po meni najgori od tri pomenuta) moze da se nabavi za oko 1500 do 2000 evra, gde je u cenu uracunat i risiver i jednogodisnja kompletna pretplata.

Link to comment
Share on other sites

Necu ti savetovati nijedan od HD risivera namenjenih za CS, jer je to piraterija (citaj: cista kradja), plus sto je kvalitet slike na njima nezadovoljavajuci kada se sve sabere.

Stoga, u zavisnosti od onog sto te najvise interesuje, i koji jezik najbolje govoris, predlazem ti da nabavis originalni risiver za neki od sledecih provajdera: SKY UK, SKY Italia, SKY Germany...

Link to comment
Share on other sites

Mozda jos i gore, to je citav niz prevara, pocev do toga da je pretplata prijavljena na nekog fake korisnika u UK, pa risiver iznesen iz UK, to je korak od zavora na 10 godina, kod 'neoficijelnih' risivera izvuces LAN kabl i sve cool :bounce

Salim se, sorry :bounce , mada to je jednako nelegalno kao i deljenje kartica. Jedino o kvalitetu slike moze da se diskutuje kao o prednosti.

Nego, mozda pokretaca teme za pocetak zainteresuju i free HD kanali, ima i toga, npr predstojece fudbalsko prvenstvo mocice da se gleda potpuno besplatno.

Evo spisak kanala:

http://en.kingofsat.net/hdtv.php

Ovi koji pod Encryption(s) imaju celar su besplatni.

Link to comment
Share on other sites

Au koliko vi pojma nemate...

Stvarno treba imati izopacen smisao za pravednost da bi se reklo da je posedovanje originalne kartice i placanje svih troskova onoga sto gledate, "jednako nelegalno kao CS".

Ko kupi originalnu karticu i regularno placa pretplatu u Engleskoj, Italiji, Nemackoj, nije nikakav pirat ni lopov, s obzirom da sve placa, a za to usput koristi sopstvenu kreditnu karticu... Ja sam SKY UK pretplatnik od 2004. godine sa srpskom kred. karticom i srpskom adresom... naravno da me nikada niko nece optuziti da sam pirat, u mom slucaju pirat moze da bude jedino provajder koji mi to dopusta. A dopustice svaki, jer se na taj nacin dodatno zaradjuje. Jednostavno i logicno.

Provajder doduse moze da blokira originalnu karticu, ali to se nikada nije dogodilo obicnom korisniku, vec samo lopovima koji originalne kartice koriste za CS pa budu provaljeni. Doduse, to isto ceka i svakog u zemlji matici ako se bavi CS lopovlukom.

Prica o kaznjivosti koriscenja originalnih kartica van maticne zemlje je dakle obicna glupost.

Link to comment
Share on other sites

Stvar je prosta i jednostavna. Na primer prava za Ligu Å ampiona za teritoriju Srbije ima RTS i to samo za jednu utakmicu i Arena Sport za sve ostale (u prevodu do 7 - zavisi od faze takmiÄenja). Svako ko u navedenom terminu emituje program na teritoriji Srbije bilo koje druge televizije koja emituje LÅ  krÅ¡i zakon - prosto i jednostavno. Ako kablovski operater ne blokira signal npr HTV-a u to vreme krÅ¡i zakon. Ovo se naravno ne primenjuje jer mi nismo pravna država, ali u nekoj normalnoj državi bi Arena tužila kablovskog operatera i dobila debelu odÅ¡tetu. Ovo je i glavni razlog zaÅ¡to HTV nije dobio prava za el klasiko za koji je prava za ceo prostor ex-yu imala Arena. Dakle ORIGINALNE kartice SKY ne bitno de it ili uk u Srbiji NISU LEGALNE i predstavljaju pirateriju isto kao i CS ili kad na kablovskoj puste F1 na RTL-u ili HTV-u.

Link to comment
Share on other sites

Ako neko voli sport i treba da bira da li ce gledati 4:3 SD analogni RTS ili 16:9 HD digitalni strani kanal, koliko god bilo legalno ili ne jednostavno zdravi razum ne moze prevagnuti na stranu RTS. Kad kao i svaka nacionalna televizija izbace reklame ili ukinu pretplatu mogu se pozivati na zakone.

Link to comment
Share on other sites

Ono Å¡to mogu da vidim je da Arena emituje program u 16:9. Ja gledam na 16e preko Total TV-a i mogu da kažem da je slika dobra do odliÄna (ipak je joÅ¡ uvek SD). Ne znam kako je preko kablovske (ima li HD verzija) vidim da je pretplata za HD verziju nekih 350 din skuplja u odnosu na SD. Postoje najave da će za sledeću sezonu i preko total TV-a (ako se osposobi satelit na 16e) ići HD. TakoÄ‘e postoji najava da će biti 7 HD kanala već od sledeće sezone Lige Å ampiona. RTS ne gledam i ne interesuje me.

Link to comment
Share on other sites

Ako neko voli sport i treba da bira da li ce gledati 4:3 SD analogni RTS ili 16:9 HD digitalni strani kanal, koliko god bilo legalno ili ne jednostavno zdravi razum ne moze prevagnuti na stranu RTS. Kad kao i svaka nacionalna televizija izbace reklame ili ukinu pretplatu mogu se pozivati na zakone.
Link to comment
Share on other sites

Ljudi,hvala svima na odzivu,ali ja malo toga razumem od ovoga sto pricate ?? :listen Rekao sam da nemam nikakvog iskustva sa satelitskom televizijom,pa bih zamolio savete za konkretne stvari:

- Zivim u Vranju,koji precnik tanjira mi treba ( ako je bitno,tanjir kog proizvidjaca ? ),

- Stavio bih konvertor sa mogucnoscu povezivanja 3 risivera ( iako bi u startu bilo dva risivera ),koji proizvodjac i gde kupiti ??

- Sta od HD risivera kupiti,da ne bude "mangupiranje",a da ne bude ni "kremenko" i naravno gde kupiti ??

Pretpostavljam da zvuci glupo sto temu spustam na "prizeman" nivo,ali dzabe je meni ako vi razmenjujete iskustva i misljenja koristeci terminologiju koja je za mene "Spansko selo" ?!

Nadam se da me razumete,meni je potreban komplet za pracenje satelitskog programa za prosecnu porodicu,gde ce biti crtanih filmova,po mogucstvu prevodjenih kanala (posto vecina ukucana ne barata svetskim jezicima),cak i RTS,pa B92, HRT i sl !

Bez namere da zvucim nezahvalno,molio bih misljenja i savete u gore navedenom pravcu.

Pozdrav. :screwy

Link to comment
Share on other sites

Sve to postoji i može da se nabavi (da radi i u Vranju) ali da istovremeno bude i HD e to do 2012 neće da bude. Može da bude legalno a može da bude i ne legalno. Uglavnom Total TV najavljuje da prelazi "uskoro" na HD ali videcemo Å¡ta će od toga biti. Ukoliko te CS (nelegalno) ne zanima i hoces sve legalno (total ili sl.) možda je bolje da saÄekaÅ¡ da uvedu taj HD. Ako ideÅ¡ na Total TV ne moraÅ¡ da kupujeÅ¡ niÅ¡ta sve ti oni instaliraju. A za ovo "zabranjeno voće" (CS) koje ti omogućava da gledaÅ¡ bukvalno sve kanale u evropi ti treba ipak malo veća antena i neki risiver tipa azbox-a ili neki od dreambox-ova, taj novi 500HD ili 800HD i naravno treba ti stabilan ADSL.

Link to comment
Share on other sites

Razgovarao sam sa "Total TV" i njihova kombinacija za tri TV-a mi ne odgovara iz vise razloga.Nisam od onih kojima prija nelegalno,ali nisam u situaciji da kupim 2 risivera po jedno, 1000 - 2000 EUR + pretplate 65 EUR,za pominjani SKY UK ?!

Zato cu jedan TV da resim sa IP TV,a druga dva sa piratskom varijantom,ali bi da to budu HD risiveri da ne bi kroz tri ili pet meseci ponovo kupovao uredjaje ?! ( mozda ova logika uopste nije ispravna ) ??

Naravno ostavio bih mogucnost da konvertor ima mogucnost prikljucivanja tri risivera,u slucaju da se "posvadjam" sa IP TV.

Zato molim konkretno:

- na Vranjskom podrucju,koja dijagonala tanjira ima smisla ?

- pokretan tanjir ili ne ?

- gde se mogu kupiti pomenuti risiveri ( i po kojoj ceni ) ?? :listen:screwy

Link to comment
Share on other sites

To Å¡to je neÅ¡to nelegalno (CS) ne znaÄi da je jeftinije od total tv-a, naprotiv. Sve Å¡to je digitalno a kodirano bilo da je satelitska ili kablovska je samo za 1 tv. Ne može viÅ¡e tv-a sa jednom karticom. Za džabe mogu da se gledaju samo zemaljski kanali i pojedini slobodni satelitski (F1 na RTL-u, pojedine i retke fudbalske utakmice na nemaÄkim kanalima tipa ZDF ARD-Daserste, Sat 1 i sl).

Link to comment
Share on other sites

Cini mi se da night rider-u bas nije najjasnije to oko HD-a.

Nije sve sto se emituje digitalno u HD rezoluciji. Cak daleko od toga, veoma mali broj TV kanala (u poredjenju sa brojem kanala na satelitima) je HD.

To sto ti stize IPTV nema veze sa HD rezolucijom, povezuje se analogno na TV i svi kanali su 720x576.

TotalTV i ako nekada pokrene neke HD kanale u svojoj platformi, to ce biti samo nekoliko i neces tu jos duugoo imati ove opste domace kanale koje si rekao da te interesuju u HD rezoluciji.

Sa bilo kojom opremom neces imati RTS, HTV, B92, Pink ( :listen ) itd u HD rezoluciji zato sto jednostavno ne postoje, ne emituju niti spremaju pogram tako itd. Pa nisu cak ni 16:9 :screwy . Imas sa Avale eksperimentalni RTS u DVB-T (uskoro T2) ali to za sada po nekada ima nesto.

Mislim da , iz ove price sto si rekao sta te zanima, da bi sta god da uzmes bacio pare.

Link to comment
Share on other sites

Tako to ide kod mene.Da bi naucio nesto,prvo moram kupiti neki pogresan uredjaj,zatim,kad ukapiram u praksi sta je sta,krece prodaja i kupovina onog sto mi stvarno treba.

Nadao sam se da ce sa satelitskom opremom biti drugacije,ali tesko ?!

Naucio sam kroz neke pogresne kupovine sta je HD kvalitet slike,imam full HD televizor i blu ray player i po neki blu ray disk tako da znam sta je digitalni signal a sta HD.Takodje znam da na IP TV,za sada nema HD signala ( logicno je da ce se to kroz vreme menjati ). Takodje sam imao prilike da vidim da svaki digitalni signal nije istog kvaliteta i jasno mi je da ni jedan od nasih kanala nije u HD tehnologiji.Sve ovo mi je manje-vise poznato.

Cujem da ima nesto slobodnih HD kanala,ali ne znam jesu li cemu ? Takodje ne znam nista oko piraterije vezano za sat. TV ? Nemam ni znanja,ni vremena,ni snage da "muvam" po internetu trazeci neke "kljuceve" :screwy ?? Samo znam da pored jednog TV-a za koji sam planirao IP TV,moram snabdeti nezavisnim signalima jos dva TV-a.

Racunam da kupim odma dva HD risivera ( nadam se da oni mogu pustiti "obican" digitalni program ),a od HD kanala,za sada, sta bude,bude. Ako negde ima da se kupi neka kartica koja omogucava gledanje nekog zasticenog sadrzaja,na neko vreme,dobro,ako ne, nista.

Dozvoljavam da u ovakvom rezonovanju gresim,ali bi da izbegnem da sada kupujem "obicne" digitalne" risivere,pa kroz par meseci,ili pola godine da ih bacim da bi kupovao nesto drugo ??

A misljenje da cu baciti pare bilo sta da kupim,ne mogu razumeti,jer moram omoguciti ukucanima da gledaju nesto na TV-u ! Kako-tako, navikli su da imaju neki izbor od tridesetak kanala (doduse pod "snegom" i "mrezama"),ali svi znaju da postoji HRT1 i 2,Nova,OBN,BN,Sport Klub,Euro Sport i td i td...

Jasno je meni da ljudima koji su zanesenjaci za sat.TV ovo sto pricam izgleda glupo i da ne priznaju nista osim SKY i sl.Ali i ostali "svet" bi da vidi nesto.

Eto,probao sam da se "odbranim",da ne ispadnem dibidus glup u drustvu.Pa ako me neko razume,neka mi kaze sta ( po "imenu" i "prezimenu" da kupim i gde ) ???

Pozdrav svima . :listen

Link to comment
Share on other sites

E tako vec moze :screwy

Sorry sto sam pogresno procenio, zakljucivao sam na osnovu toga sto si predhodno izneo.

HD slobodnih kanala ima malo, mozes videti na linku sto sam stavio u nekom od predhodnih postova. Od 'korisnih' ima ovi nemacki kanali na kojima ce biti npr svetsko prvenstvo u fudbalu u HD (nisam siguran, mozda ce biti samo upscaleovano sa SD feed-a, ima tu neki problem oko tv prava na prenose i slicno).

Od kodiranih kanala, bez obzira sta neki pricali, nista ne mozes uzeti legalno iz Srbije, odes do prodajnog mesta 'dobar dan, dobar dan, hocu jedan SkyUK, izvolite'. To je namenjeno za druga trzista i ima posrednika koji se ugradjuju u cenu, moze od prijatelja u inostranstvu da se donese i takve varijante, ali poenta, to nije namenjeno da to legalno uzmes iz Srbije.

Ima ova varijanta sto rekose CS, sto je skraceno od deljenja kartica. To je ovako: ili imas neku originalnu pretpaltu kod sebe i umrezujes se (kroz net) sa drugima koji imaju nesto drugo i oni gledaju tvoje ti njihovo. Ili druga varijanta, nemas zivce ni vremena za to pa platis nekome ko ima sve kartice kod sebe, ili bar kaze da ima, pa onda placas mesecni pristup. Ta druga varijanta je obicno 'koliko para toliko muzike' da bi lepo radilo 'provajder' treba da je kvalitetan, bar koliko toliko.

To je takodje nelegalno. Pogotovo deo da nekome placas, ali ne tice se tebe nego onoga ko naplacuje. A takodje to je i zabranjena tema za raspravu na forumima, nudjenje, cene i sve to, pa onda moras malo underground da se snalazis.

A to radi tako da jos uvek vecina sistema kodiranja ima 'fail' da moze da se 'podeli' na vise korisnika, pa umesto da placas neki xxx eura da gledas sve to, placas samo deo.

Sledeca varijanta je to sa kljucevima sto si rekao, to je najmanje izvesno i jeste naporno, mada sada i nema nista da se dekodira na taj nacin. Trebalo bi da mogu holandjani HD na 23.5 istok.

Konkretno, preporuka se svodi (moje misljenje) na ova dva risivera: AZ Box HD Elite, kosta oko 230 - 270 eura, moze da prima HD kanale, naravno i SD digitalne kanale, moze da dekodira kanale sa 'kljucevima', ima mesto za modul pa mogu i neke od originalnih pretplata, a moze i tu varijantu sa CS.

Drugi je Dreambox dm500HD, sve isto kao sto je receno za pedhodni, samo sto je renomiranija firma, stabilniji je, bolja softverska podrska, nesto je brzi i cena je od 330 do 400 eura kod nas.

Ako imas HTPC opcija je i SkyStarHD2 satelitska kartica, kosta oko 95 eura.

A za one 'legalne', a zapravo opet nelegalne pretplate za strane pakete, receno ti je, to je u startu dosta para i skidanje sa kreditne kartice redovno.

A na primer i ovo sto si rekao, HTV i sportklub, pa cak i eurosport, to nigde nema bespatno.

Skup sport u svakom slucaju.

Ja bih na tvom mestu uzeo jedan azbox i igrao se malo, ako vidis da nije za tebe sve to prodas ga sa malom gubitkom :listen

Link to comment
Share on other sites

Zamolio bih Chiefteca da mi na PP kaze gde se konkretno,kod nas, moze kupiti AZ Box HD Elite i Dreambox DM 500 HD ,da zovem,pa da vidim!? Ali po svemu sudeci naj..... sa ovim vise nego sa kupovinom blu ray playera,AVR-a,CD-a,hi-fi pojacala i zvucnika zajedno !! :listen:screwy

Link to comment
Share on other sites

Mozda mogu i ovde, ako je problem neka neko sankcionise :screwy

AzBox sa garancijom i sve regularno ima jedino u Deltacomu na Banovom Brdu, oni su ga uvezli od proizvodjaca.

Koliko znam dm500HD jos nema nigde u prodavnici, ima po oglasima. Ako negde bude bice opet u Deltacomu, a mozda i vec ima. Satelitska oprema nije nesto komercijalna niti se tu vrte neke velike pare pa nema toga po tehnomarketima, tehnomanijama i slicno, samo po neka specijalizovana prodavnica.

Ima i prodavnica, instalera i pojedinaca koji prodaju i nabavljaju nekim drugim kanalima, mozda i po nizoj ceni, ali je garancija uglavnom 'majke m' :listen , ali ako znas od koga kupujes nije ni to problem, ispostuje se i takva garancija.

Ali pre svega toga, pogledaj malo po forumima posvecenim tim stvarim, glupo je veorovatno ovde sada ulaziti u detalje, tema je preopsirna i sve je to vec tamo razradjeno do detalja, evo na primer vidi ovde: http://www.novisf.com/wbb3/index.php , to je na exyu jezicima, imas deo o AzBox, o DreamBox, o kanalima, paketima, HD-u, velicinama antena i sve to :screwy

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...