Jump to content


Siljci


pera451

Recommended Posts

Mislio sam i ja suprotno ali ne lezi vraze :banana. Davno je to bilo, koliko se secam, sve se procisti, scena postane mirnija. nije bio problem cuti razliku. Zaboravio sam da kazem da sam istovremeno zasiljio i M5 imbuse na kojima stoje zvucnici. Tako da i to nosi deo razlike.

Posle kada je u meni proradio masinac lepo sam izracunao da je dodirna povrsina bila 85 mm2 a kada zasiljis ne moze da bude ni 1 mm2. Drasticna razlika, tako da nije ni cudo sto se cuje.

Probao sam (pre)vise puta i nikada mi zvuk nije bio bolji sa gumicama nego sa siljcima. Guma je uvek davala zamucen zvuk, na prvi pogled dublji ali neprecizniji bas, neprecizniju scenu... Ono sto se prvo cuje kada umesto siljaka stvite gumice je "dubok" bas koji pomera sobu. E sad sto nema ni pocetak ni kraj je druga prica. Ko voli tako njemu gumice vise leze.

Probao sam danas da vidim (cujem) sta se desava. Ima istine :oops: . Doduse, preslusao sam samo par meni zanimljivih albuma za test, i na osnovu toga potvrdjujem da se bas utegao, tacniji je, moze dosta da se pojaca zvuk a da ne dodje do boom boom basa. Pre ovoga sam imao gumice ispod zvucnika.

Uradio sam jednostavno: dao sam momcima koji kod mene u firmi rade aluminijumsku stolariju da M4 torban shaf iseku na potrebnu duzinu i zasilje na vrhu, to su uradili brusilicom sa shafom u shafilici. Sve gotovo za 10 minuta za 8 komada. Nije nista fensi i mikronski precizno, ali radi posao a i kada sam postavio na stalke ne vide se dok ih trazis i ne ispitujes izbliza.

Da napomenem da sam ovo postavio na zvucnike, ne na donju plocu stalaka. Tannoy 605 ima u bazi zvucnika vec ugradjeno mesto gde po pravilu treba da se usrafe na originalni Tannoy stalak za ovaj model (Tannoy sixes serija, sestougaona osnova kabineta). Ja sam moje stalke koje sam vec imao nadogradio tako sto sam uradio od celika (ofarbano u crno na kraju) gornju plocu da prati potpuno oblik osnove zvucnika, znaci isto tako sestougaono, samo za po centimetar kraca svaka ivica (ne ide u ravni sa ivicama zvucnika, uvucena za cm). Siljci idu direktno na plocu, bez nekakvih podloski.

Razmisljao sam da isto uradim i za donju plocu, mozda i uradim. Uglavnom, cuje se razlika, a kod mene je takva da mi se svidja sta sam dobio, pa cu ostaviti ovako.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 106
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Vidim da se muÄite oko vijaka i ostalog .....mislim da bi trebalo da ima vijci bez glave / imbus / i koji već imaju neki "Å¡pic" pa ih ne treba dodatno brusiti ....a ima ih Äak i crni .

Sad bi trebalo neka sliÄica , ali me baÅ¡ mrzi da slikam ,pa komp , pa program za umanjenje itd :)

Link to comment
Share on other sites

Hvala :ruganje.

Ja sam dosta rezervisan u vezi kupovnih resenja.

Ono sto se prodaje u Elementi je verovatno OK za uvrtanje u zvucnike, ali za montazu u stalak napravljen od profila nije dobro resenje, pre svega zato sto je daleko prekratko.

"Atacama Carpet Spikes" su OK, mada nisu jeftini, rade se samo kao M6 i M8 i nemaju "kapu", tako da opet ostaje problem trazenja zatvorene matice.

Neke sam narucio iz USA, od njih su podloske - oni su jako visoki, a imaju kratak navoj, sto bas i nije dobro za materijal od koga se prave zvucnici.

Tako da...

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Takvi stalci bi i meni trebali.<br>Bilo bi lepo ako bi pored slike i dao objasnjenj kako i od cega si pravio stalke.Na sta stoji kutija.<br>

Ршто би Ñе млатио око прављења?

Ево : http://www.elementa.rs/proizvodi_3.php?nivo1=1&nivo2=16&nivo3=164&nivo4=1644

Дођеш ми :beer

:wave2

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Već duže vreme su mi potrebni spajkovi za kutije.TaÄnije,spajkovi izmeÄ‘u kutija i nosaÄa.Svojevremeno sam koristio obeležavaÄe iverice,koriste se za obeležavanje prilikom spajanja drvenih tiplovima.Ti stari neznam gde su trenutno,ali naÅ¡ao sam ih u wobby hous-u,set od osam komada koÅ¡ta Äitavih 175 dinara.Montiranje je krajnje jednostavno,izbuÅ¡i se odgovarajuća rupa(6,8 ili 10mm preÄnika) i samo se ugura obeležavaÄ i posao je gotov.

Edit Paja: topic spojen sa ovom temom

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Nemam nažalost, napravio sam taÄno koliko mi treba. Najpre sam hteo samo za gramofon ali posle odluÄih za sve ureÄ‘aje. Sve skupa nije izaÅ¡lo baÅ¡ malo ali opet dosta jeftinije nego neki fabriÄki tipa Soundcare i sl.

Ukoliko si mislio na probu, možemo da se dogovorimo.

:wave2

@DYNABLASTER

Hvala.

Link to comment
Share on other sites

Kako da na ovim kutijama ugradim siljke ili nesto drugo da bi bile stabilne.Zbog parketa su dosta nestabilne.

Nikako! Ili skini tu stopu od plastike ako je moguće i napravi novu od nekog drugog materijala(medijapan, Å¡per, metal, beton itd) da bude u duhu originala, pa onda montiraj Å¡iljke, ili prema postojećoj stopi napravi platformu od navedenih materijala sa Å¡iljcima pa je fiksiraj na stopu zvuÄnika.Stopa je koliko vidim plastiÄna tako da bi njeno buÅ¡enje i montaža Å¡iljaka bila riziÄna, doÅ¡lo bi do slabljenja i pucanja a u svakom sluÄaju bi i dalje bilo nestabilno. Po meni je bolje reÅ¡enje pravljenje kompletno nove stope

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...