Jump to content


Motörhead


Lakedemon

Recommended Posts

Nabavio sam nedavno par Motorhead vinyla koje nisam imao, pa sam se bacio na slusanje posle duzeg vremena.

Na veliku zalost clean-living folks iz komsiluka! :klanjanje

Motorhead je vrlo neobicna, originalna, kontroverzna i zanimljiva pojava - pa ocekujem zanimljivu diskusiju. :lol:

Jedan citat:

Motörhead wasn't punk rock - they formed before the Sex Pistols and they loved the hell-for-leather imagery of bikers too much to conform with the safety-pinned, ripped T-shirts of punk - but they were the first metal band to harness that energy and, in the process, they created speed metal and thrash metal.

I jos jedan:

One of the most single-minded and intense rock bands to strike fear and loathing into the hearts of clean-living folks the world over.

So, audiophile clean-living folks, march or die! :lol:

Link to comment
Share on other sites

Jedina dva vinila koja sam imao u životu (to je bilo pre 17 godina, kada sam imao Schneider stub :klanjanje sa sve gramofonom na vrhu) su bili Jimi Hendrix - Electric Ladyland i Motörhead - Ace of Spades. Hendrix je bio dupli LP, tako da sam, ustvari, imao 3 vinila :lol: .

Jimi-ja sam poklonio drugaru a Motörhead mi je neko maznuo na nekoj žurci. Ostale Motörhead albume sam imao na kasetama i to se slušalo svaki dan.

Sve vreme pokuÅ¡avam da se setim kad sam poslednji put sluÅ¡ao ali mora da je bilo davno jer se ne sećam. Iz tog perioda se, uopÅ¡te, malo toga sećam... Ono Å¡to pamtim je da me najviÅ¡e nerviralo kad su Motörhead svrstavali u heavy metal, neÅ¡to sliÄno kao i AC/DC...

Link to comment
Share on other sites

Pokri se ušima!

Ovde Lemi, a sutra ideÅ¡ da gledaÅ¡ one Å¡vapske 3.14Äkice.

Idem i to jedva Äekam iako u životu nemam potrebu da sluÅ¡am Rammstein kod kuće. Jbg, to je show - koljaža rifovima i jednostavnim drum patternima, nadrkan zvuk i rasveta, pirotehnika, horsko dranje, sve sami sieg heil momenti. I sve to sa 6000 piva u stomaku, pa di ćeÅ¡ bolje. MožeÅ¡ da me pljujeÅ¡, prihvatam sve ali će mi i dalje biti mlogo dobro. :klanjanje

Link to comment
Share on other sites

Idem i to jedva Äekam iako u životu nemam potrebu da sluÅ¡am Rammstein kod kuće. Jbg, to je show - koljaža rifovima i jednostavnim drum patternima, nadrkan zvuk i rasveta, pirotehnika, horsko dranje, sve sami sieg heil momenti. I sve to sa 6000 piva u stomaku, pa di ćeÅ¡ bolje. MožeÅ¡ da me pljujeÅ¡, prihvatam sve ali će mi i dalje biti mlogo dobro. :klanjanje

Je l' se ti to meni pravdaš!?

Uživaj, bre!

Heirate mich je dobra pesma.

Izvinjenje ostalima, neću više oftopik.

Na srednjoškolskim žurkama se znalo - kad krene Ace of Spades, tu prestaje oficijalni deo i kreće raspad.

Link to comment
Share on other sites

Ajme majko mila di me nadje! :klanjanje Inace Motorhead je moj najdrazi band zadnjih 17 godina otprilike. O njima mogu pricati puno detalja i o zanru i o diskografiji, 5 dana ako treba! Meni najzanimljivije je bilo upoznavanje sa Phil Campbell-om hehe..!

Prvo da se odmah razumjemo sto i oni samo ponavljaju vec 35 godina (ove godine je 35 godina) a to je da oni nisu niti ce ikada biti metal! To mora biti jasno. Naravno nema vise sterilno cistog zanra ali koliko imaju u sebi "metala" imaju i bluesa a bome i punka pogotovo na pocetku karijere. Motorheadi se nisu trebali predstavljati publici puno jer su svi imali po 10ak godina staza na britanskoj sceni po ostalim bandovima. Da bi se po meni njih dobro shvatilo treba krenuti iz korijena i poslusati bandove prije motorheada gdje je i sam njihov stil nastajao. Pjesma Motorhead koju je za grupu Hawkwind napravio Lemmy dok je bio u njima je drugi naziv za "speedfreak" i po toj pjesmi je band nazvan. Inace njihov prvi album "on parole", pola tog albuma ima pjesme od Hawkwind i Pink Fairies banda pa to sve govori. Motorhead je direktno po stilu nastao iz grupa Hawkwind i Pink Fairies pa ih je jedino logicno sa takvim bandovima i usporedjivati a nikako sa nekakvim metalcima sto je potpuno neshvatljivo i njima samima. Inace netko je tu rekao isto tako istinu a to je da i ACDC nije metal. Motorhead se treba po meni poceti slusati ovako: prvo Rockin Vickers "its alright" jedini disk, pa Sam Gopal "escalator" jedini album, pa Hawkwind prvih 6 "hawkwind", "in search of space", "doremi fasol latido", "space ritual", "hall of the mountain grill" i "warrior on the edge of time". To su bandovi u kojima je bio Lemmy. Pink Fairies svih 5 albuma: "never never land", "what a bunch of sweeties", "kings of oblivion", "live at the roundhouse" i "kill em and eat em" u kojima je bio njihov prvi gitarist Larry Wallis. Dat cu vam ovdje Motorheadovu diskografiju koja je potpuna a koje nema u potpunosti niti na njihovom sluzbenom sajtu (jer motorheadi ne vode svoj sajt nego jedan lik Ace Trump) pa mozete ju naci po internetu, Lemmy-evoj autobiografiji itd... Ovdje cu vam dati samo prave albume znaci studijske i Live albume bez kompilacija, best of izdanja itd itd. Godine pored albuma ce biti kada su albumi snimljeni (sto je nama najbitnije) a ne kada su se pojavili na policama trgovina. Pa evo:

1. On parole (1975/76)

2. Motorhead (1977)

3. Blitzkreig on Birmingham - live (1977)

4. Iron fist and the hordes from hell - live (1978)

5. Lock up your daughters - live (1978)

6. Overkill (1979)

7. Bomber (1979)

8. Stone dead forever (1980)

9. Dirty love (1980)

10. Ace of spades (1980)

11. No sleep til hammersmith - live (1981)

12. Iron fist (1982)

13. Jailbait - live (1982)

14. Another perfect day (1983)

15. Live at Manchester - live (1983)

16. King biscuit flower hour - live in New York (1983)

17. No remorse (1984)

18. Birthday party - live (1985)

19. Orgasmatron (1986)

20. Rock n roll (1987)

21. Live at Brixton - live (1987)

22. No sleep at all - live (1988)

23. Switzerland 88 - live (1988)

24. 1916 (1991)

25. March or die (1992)

26. Bastards (1993)

27. All the aces / muggers tapes (1993)

28. Sacrifice (1995)

29. Overnight sensation (1996)

30. Snike bite love (1998)

31. Everything louder than everyone else - live (1998)

32. We are Motorhead (2000)

33. Live at Brixton academy - live (2000)

34. Hammered (2002)

35. Inferno (2004)

36. Better Motorhead than dead - live (2005)

37. Kiss of death (2006)

38. Motorizer (2008)

Eto. Ovdje nisam stavljao EP's i b strane singlova, dvd's itd itd...

Naravno sve ovo imam original izdanja kao i grupe koje su bile prije Motorhead-a.

Cheers! Hehehe...!

Link to comment
Share on other sites

To ti priÄam.

Hehehe!! Inace zadnji albumi studijski i live od recimo 1993 godine od albuma Bastards na ovamo su izuzetno dobri!!! Meni posto znam apsolutno od svih 38 albuma napamet raspored pjesama na svakom albumu, godinu albuma, postave na svakom albumu itd tvrdim odgovorno da su zadnji albumi daleko kvalitetniji nego ovi stari. Znam da je mnogo ljudi odraslo na ovim starima ili da su se Motorheadi probili planetarno na ovim starim albumima tada u to vrijeme, ali kad bi to na sekundu ostavili po strani Ja vam tvrdim da ti stariji albumi zvuce kao "djecja" igra i poprilicno naivno prema ovim novima koji su izuzetno dobri.

Link to comment
Share on other sites

Motorhead je direktno po stilu nastao iz grupa Hawkwind i Pink Fairies pa ih je jedino logicno sa takvim bandovima i usporedjivati a nikako sa nekakvim metalcima sto je potpuno neshvatljivo i njima samima.

Pa ovo baÅ¡ i nije istina, milion puta sam Äuo Lemija kako o M. govori kao o metal bendu, svojoj publici kao metal publici, svojim pesmama kao metal himnama... Naravno da u njihovom zvuku ima i drugih elemenata i tog prljavog RnR ali... to je ipak metal, nisu metal samo Poison! :banana

Link to comment
Share on other sites

Može Lemi da priÄa Å¡ta hoće (nisam inaÄe nigde proÄitao da se smatra metalcem), ja njegov bend nikad nisam i neću doživljavati kao HM. Å ta viÅ¡e, mislim da su Motorhead veoma bitna taÄka u koordinatnom sistemu žanrova, a po meni ta taÄka se nalazi taÄno na granici IZA koje poÄinje heavy metal. Ja bih to najradije nazvao power-rock.

Link to comment
Share on other sites

Evo stigao sam na posao pa mogu natenane... :wave2

Dakle ta priÄa o tome kako Motorhead nije metal datira iz osamdesetih i istina pokrenuo je Lemmy kako bi se distancirao od ljigavog hair metala koji je tada bio popularan. Izjava suÅ¡tinski i nije bila znaÄajna poÅ¡to ekipa koja je sluÅ¡ala taj garbage ionako nije marila za Motorhead. S' druge strane dobrih 95% publike Motorheada su vazda bili metal fanovi. Preostalih 5% po svaku cenu već 3 decenije fura priÄu kako Motorhead nisu metal. :banana Istina je meÄ‘utim da upravo metal publika kupuje Motorhead albume, ide na Motorhead koncerte, nosi Motorhead majce i drži taj bend i njegov kult u životu već 30 godina. Motorhead je doÅ¡ao u naletu NWOBHM (New Wave of British Heavy Metal) i sliÄno saborcima poput Maidena, Judasa, Diamond Heada, Angel Witch i mnogih drugih, u metal inkorporirao elemente RnR, punka itd. PosluÅ¡ati rane Maidene, nisu niÅ¡ta manje punk od Motorheada, naprotiv! Dakle to Å¡to se Motorheadu pripusuje neka specifiÄna meÅ¡avina sa punkom, rnr, bluesom ili Å¡taveć je viÅ¡e mit nego Å¡to oslikava stvarnost. Ceo život se krećem meÄ‘u ljudima koji vole i sluÅ¡aju muziku. Ne znam ni jednog jedinog Äoveka koji sluÅ¡a metal a ne voli Motorhead ali ne znam ni jednog punkera koji redovno kupuje albume Motorheada, da ne priÄam o blueserima itd. Ne kažem da ne postoje ali potvrÄ‘uje Äinjenicu da je publika Motorheada u suÅ¡tini upravo metal publika. Posle NWOBHM metal muzika je poÅ¡la u 2 osnovna i veoma razliÄita pravca - jedan je već pomenuti hair metal od koga se Lemmy (opravdano) distancirao, a drugi je thrash metal koji je gro insiracije vukao upravo iz NWOBHM i na prvom mestu verovatno baÅ¡ Motorheada. Za Metallicu, koja je praktiÄno bila lokomotiva za celu priÄu se i tada znalo - Motorhead i Diamond Head na prvom mestu. Ne treba objaÅ¡njavati da su ovi bendovi direktno uticali na formiranje death metala, kao drugog velikog underground metal pravca. Treća ekipa na koju je upravo Motorhead izvrÅ¡io najveći uticaj je prvi talas black metala, pre svega Venom. Venom je izvrÅ¡io glavni uticaj na Celtic Frost a ovi na Bathory a ovi na praktiÄno ceo drugi talas black metala. Dakle imamo 2 ili 3 ogromna i izuzetno znaÄajna metal pravca nastala upravo - iz Motorheada. Svi ti bendovi su tokom 80 i 90, u vreme najveće ekspanzije metala ponosno nosili Motorhead majce, obraÄ‘ivali ih na koncertima i ploÄama, zahvaljivali u liner notes, pozdravljali u intervjuima. Motorhead je uredno svirao na metal festivalima, na turneje sa sobom vukao metal predgrupe, u svoje redove dovodio proslavljene metal muziÄare, rado gostovao na albumima drugih metal muziÄara i podjednako rado koristio njihove talente i imena na sopstvenim ploÄama. Motorhead je nezaobilazan deo svakog dokumentarca koji se bavi metal istorijom, gotovo obavezan gost anketa i emisija u kojima se biraju najbolji metal bendovi, pesme, albumi... Ono Å¡to je najvažnije - Motorhead i muziÄki, i tematski, i estetski i u svakom drugom smislu upućuje na jedno te isto - METAL!

Dakle, vi možete da verujete da Motorhead sviraju i reggae ali to (na svu sreću) ne odgovara istini. :banana

Link to comment
Share on other sites

Ozzy :banana

Mada,skoro sam siguran da sam Äitao neki stari intervju gde Lemi explicite pljuje (žestoko) Metal'ku a sad obradiÅ¡e onog sirotog Sendmena :banana .Svejedno,Äak da Lemi tvrdi da sviraju folkjazz,oni pripadaju metalu,hteo on to ili ne,naravno,dok god su nam podele i klasifikacije potrebne.

Link to comment
Share on other sites

Mada,skoro sam siguran da sam Äitao neki stari intervju gde Lemi explicite pljuje (žestoko) Metal'ku a sad obradiÅ¡e onog sirotog Sendmena

Ne sećam se te priÄe ali znam da su obradili ne samo Sandmana nego i Metalikinu old school himnu Whiplash, za to Äak dobili i Grammy kao metal act. :banana

TakoÄ‘e znam da je Lemmy proslavio 50 roÄ‘endan gledajući bend Lemmys koji je svirao Motorhead obrade. Lemmys su naravno - Älanovi Metallice.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...