Jump to content


gospodar prstenova


vladastevic

Recommended Posts

  • Replies 82
  • Created
  • Last Reply

Na mene je film ostavio nekako... ravnodusan utisak.Svestan sam da ima dosta poklonika ali jednostavno nisam jedan od njih,sorry :D

P.S. Nisam rekao da je film djubre ili nesto slicnog tona da neko ne shvati ovo kao poziv na :wave2

Link to comment
Share on other sites

Da se ne ponavljam, ovo sam napisao pre skoro dve godine na drugom forumu:

Filmska trilogija "Lord of the Rings" predstavlja prekretnicu u radu Petera Jacksona. Odmah posle "Heavenly creatures", koje ga je postavilo na put kultnog reditelja, ovaj film ga prebacuje u tipicne autore holivudskih blockbustera. Tehnicki savrseno snimljen, izuzetne muzike, scenografije, kostima, kamere i produkcije ovaj totalni drek od filma lisen je poslednje trunke duse, scenarija iskasapljenog da nalikuje jos jednoj bljutavoj holivudskoj sapunuci, likova unakazenih sa ciljem da film priblize sto sirim, prostijim i glupljim narodnim masama film predstavlja pravi trijumf sunda i istinski spomenik pop-corn kulture. Zaobici u sirokom luku, zali boze para i vremena koje sam bacio na tih 4-5 sati u bioskopu.

I dalje stojim iza toga. Tehnicki sjajan, glup k'o noc. Od onakve knjige napraviti takav film je zbilja uspeh. Ja da sam se trudio ne bi uspeo da napravim nesto toliko glupo.

Link to comment
Share on other sites

Da se ne ponavljam, ovo sam napisao pre skoro dve godine na drugom forumu:

I dalje stojim iza toga. Tehnicki sjajan, glup k'o noc. Od onakve knjige napraviti takav film je zbilja uspeh. Ja da sam se trudio ne bi uspeo da napravim nesto toliko glupo.

Link to comment
Share on other sites

Ako baÅ¡ moram da objaÅ¡njavam liÄno se ne slažem ni sa NK ni sa vama. Gledao sam naravno sve filmove i da li su ispunili moja oÄekivanja? Nisu! Jacksona sam izvalio davno pre Rings pompe i važio je za kult u mom druÅ¡tvu. Iako smo puno oÄekivali filmovima smo svi odreda bili razoÄarani, kao i svi za koje znam da su voleli Tolkina i zagrebali ispod povrÅ¡ine njegovog sveta. TakoÄ‘e mi je jasno da je snimanje ovih filmova bio veliki zalogaj i ogroman rizik za koji su bila potrebna muda od Äelika. Poluanonimni NZ režiser snima neÅ¡to za Å¡ta mnogo veća imena nisu imala hrabrosti, valjda je svakom jasno da je krvavo odgovarao za svaki dolar uložen u ove filmove i da ga nije mogao snimiti po svom ćefu. Mogao je da udovolji relativno malom broju pravih Tolkinovih fanova i entuzijasta i uniÅ¡ti svaki potencijal za ozbiljnu karijeru ili napravi mega holivudski blokbaster koji će se dopasti Å¡irem gledaliÅ¡tu, zaraditi hrpe novca i pokupiti nagrade. Mislim da je postupio realno. Å to se mene tiÄe filmovi su gledljivi, priliÄno sam siguran da su mogli biti i mnooogo gori u rukama manje kompetentnog režisera ali mi je takoÄ‘e apsolutno jasno da nisu u pitanju nikakva kreativna remek dela nad kojima vredi balaviti. Vama se film dopada i to niko ne može da promeni i ospori ali ako se o filmu priÄa argumentovano NK je bliži stvarnosti iako mislim da je njegov komentar tj. formulacija previÅ¡e ostrašćena i ipak neobjektivna. ÄŒovek se istovario po filmovima verovatno zato Å¡to voli Tolkina, ima neku svoju predstavu o tome kako film treba da predstavi taj svet i pretpostavljam da ne može da objektivizira svoje emocije na tu temu. U svakom sluÄaju mi je lakÅ¡e da razumem njegovo stanoviÅ¡te od konstatacije da ne postoji bolji film.

PoÅ¡to se radi o forumu Äija je osnovna tema bliža muzici nego filmu, možda bi neko mogao da mi objasni zaÅ¡to je u filmu korišćena potpuno fejk muzika pored mora i mora bendova koji svu svoju inspiraciju i nadahnuće vuku upravo iz Tolkina?

Link to comment
Share on other sites

Narode, narode... polako... !!!

Pa Äemu sad tolika žestina i bes...

ÄŒinjenica je da izjava, koju je Nikola tako olako plasirao, pri tome ne birajući reÄi, priliÄno out... plus Å¡to mu to kao moderatoru, ne priliÄi... plus Å¡to se apsolutno ne slažem, ali...

Ajmo ovako...

Moja malenkost, iako sam patološki fan SF-filmova a vala i SF književnosti... misli i smatra da je STAR TREK žešći proser do oo(a i šire), a da su STAR WARS, u najmanju ruku... :D:D:D:wave2:wave2:D:D

Treba li zbog toga da prođem ovako...

Dead%20Squirrel%202.jpg

Link to comment
Share on other sites

Prvo, ja imam puno pravo da ne volim taj film. Nisam rekao da je film tehnicki los, stavise rekao sam da je jako dobar - tehnicki. Ne svidja mi se prica je su uzeli fantastican literarni uzor, delo proglaseno za knjigu veka i knjigu koju je, iskreno se nadam, ipak procitala velika vecina publike filma i onda je iskasapili, pretvorili u nesto drugo, izbacili neke od kljucnih likova, neke druge zamenili, a neke trece ubacili iako su samo u napomenama, cisto da bi od epske price koju vecina vec zna napravili nesto u skladu sa uvazenim sablonima.

Da, ja mislim da je film uproscen i uglupljen. Ne, ne mislim da je neko glup zato sto mu se ovo svidja, niti sam to rekao. Nisam nikoga vredjao, sem Jacksona. Da li je moje glediste malo fanaticno? Mozda, ako vam knjige nisu nista znacile, ali sa druge strane vecina ljudi je te knjige ipak citala ako ne i gutala. OK, ja imam trenutno nekih 27 svezaka Tolkina, malo vise ga citam nego vecina, ali cak i da sam procitao SAMO hobita, gospodara i silmarilion mislim da bi mislio isto.

Sa jedne strane su izbacivane bitne scene, a sa druge su ubacivane ljubavne scene i humor. Ako je to dobar scenario.... Meni je ovo glupost.

P.S.

@ accuphase:

Star Trek nije SF vec space opera. Kao soap opera, samo sa sf tematikom. Moze da se gleda, mene opusta, ali da je glupo - zna da bude prilicno glupo. Osim Seven of Mine :D

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...