Jump to content


Šta se gleda?


accuphase

Recommended Posts

Гледам Ñкоро иÑкључиво Ñтаре и праÑтаре филмове. Тако Ñам планирао да видим Passport to Pimlico али Ñам одуÑтао због непремоÑтивих техничких проблема (за Ñад). Rififi је дошао као замјена.

p1000788mod.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

220px-Dark_knight_rises_poster.jpg

Vrlo dobar, odličan :thumbsup2. U dostojnom nasledniku prethodna dva dela Nolan i dalje veoma vešto da prepliće stripske junake i potencijalnu realnost, nastavljajući da se distancira od kolega koji su se trudili da stripsku atmosferu prenesu i na veliko platno. Sam film je više drama/triler sa primesama akcije nego obrnuto, ali režiser je u ovom slučaju pronašao savršen balans za razliku od prvog dela koji je po mom skromnom sudu previše "udavljen". Topla preporuka.

Ocena: 8/10

Link to comment
Share on other sites

220px-Dark_knight_rises_poster.jpg

Vrlo dobar, odliÄan :thumbsup2. U dostojnom nasledniku prethodna dva dela Nolan i dalje veoma veÅ¡to da prepliće stripske junake i potencijalnu realnost, nastavljajući da se distancira od kolega koji su se trudili da stripsku atmosferu prenesu i na veliko platno. Sam film je viÅ¡e drama/triler sa primesama akcije nego obrnuto, ali režiser je u ovom sluÄaju pronaÅ¡ao savrÅ¡en balans za razliku od prvog dela koji je po mom skromnom sudu previÅ¡e "udavljen". Topla preporuka.

Ocena: 8/10

Moje je miÅ¡ljenje da Noland nakon veoma dobrog drugog dela (a usuÄ‘ujem se reći i jednog od najboljih filmova o super-junacima ikada) treba da se uhvati pod ruku sa Äika Ridlijem Skotom i da se polako upute na partiju Å¡aha na Kalemegdan sa ovdaÅ¡njim penzionerima jer oni viÅ¡e nisu sposobni da "vide" kakvi sve propusti i gluposti u svojim filmovima mogu da im (ne)opaženo proÄ‘u.

I na kraju će, kada se sav hype i praÅ¡ina slegnu, od ogromnog potencijala ostati samo jedan malo-iznad proseÄni sf/akcioni film sa elementima drame.

Ocena: 6.5/10

Link to comment
Share on other sites

Moje je mišljenje da Noland nakon veoma dobrog drugog dela (a usuđujem se reći i jednog od najboljih filmova o super-junacima ikada) treba da se uhvati pod ruku sa ika Ridlijem Skotom i da se polako upute na partiju šaha na Kalemegdan sa ovdašnjim penzionerima jer oni više nisu sposobni da "vide" kakvi sve propusti i gluposti u svojim filmovima mogu da im (ne)opaženo prođu.

I na kraju će, kada se sav hype i prašina slegnu, od ogromnog potencijala ostati samo jedan malo-iznad prosečni sf/akcioni film sa elementima drame.

Ocena: 6.5/10

Nije mi baš najjasnije šta si očekivao od filmske ekranizacije stripa kao što je "Batman", ali svejedno ne primetih krupnije promašaje kojima je "Prometheus" obilovao. Na koje si propuste i gluposti konkretno mislio?

Link to comment
Share on other sites

Nije mi baÅ¡ najjasnije Å¡ta si oÄekivao od filmske ekranizacije stripa kao Å¡to je "Batman", ali svejedno ne primetih krupnije promaÅ¡aje kojima je "Prometheus" obilovao. Na koje si propuste i gluposti konkretno mislio?

Kao što već napisah na forumu SK evo samo nekih:

Za to je u velikoj meri zaslužan novi negativac koji deluje priliÄno nezanimljivo i neharizmatiÄno i Å¡to je najvažnije njegova destrukcija nije podrputa nikakvim jakim motivom (bar ga ja nisam video). Ako je motiv haos radi haosa to smo već imali perfektno ustoliÄeno u liku Džokera u prethodnom delu. Ne znam Å¡ta Bejn ima toliko liÄno protiv Betmena Å¡to iziskuje onakav plot?

Koliko god se Noland trudio da radnju približi Å¡to viÅ¡e realnosti (i pravilima i zakonima koji vladaju u stvarnom svetu) ipak u oÄi upadaju krajnje nerezonske da ne kažem glupe odluke kako negativaca (koji su svoj master plan, ispostaviće se, planirali godinama) tako i pozitivaca.

Samo neki od propusta u scenariju:

- Negativci kidnapuju ruskog fiziÄara ne bi li napravio a-bombu. OK. MeÄ‘utim da bi zamaskirali kidnapovanje, u leÅ¡ nekog jadnika koji liÄi na već pomenutog fiziÄara ubacuju malo njegove krvi!? Zatim taj isti fiziÄar fuzioni generator za cirka 15 sekundi pretvara u A-bombu verovatno metodom prespojim dve žice (a to nije mogao nijedan drugi nauÄnik da uradi već samo on!?). Da i taj generator naprasno dobija tajmer na sebi koji odbrojava. Verovatno je normalno da ako pravite fuzioni reaktor na nega morate ugraditi i tajmer (jer nikad se ne zna kada ćete poželeti da ga pretvorite u bombu!?). Na kraju filma kad ta bomba napokon i eksplodira iznad mora (nekih 5-6 km od grada) nema radijacije, nema bljeska - samo peÄurka!?

- Policajci nakon 3 meseca provedenih u kanalizaciji izlaze na površinu i naoružani pištoljima idu u koloni (ko na paradi) na kriminalce naoružane sa kalašnjikovima, uzijima i tenkovima. Da su i jedni i drugi naoružani samo hladnim oružjem pa i da razumem -ovako samo jeftina patetika.

- kroz celu pricu se provlalÄi da je glavni negativac roÄ‘en i odrastao u zatvoru (koji podseca na jamu zbog svog oblika), gde je veÄinu vremena bio u mraku (tu osobinu da dobro vidi u mraku veÅ¡to iskopišćava i u borbi sa samim betmenom). Ali, ni u jednoj sceni u filmu mi ne vidimo tminu tog zatvora. Naprotiv u pitanju je jedan prilicno osvetljen zatvor, doduÅ¡e sunÄevom svetloÅ¡cu. Na kraju se ispostavi da nije ni roÄ‘en u zatvoru ili možda i jeste!? Negovi motivi zaÅ¡to on hoce da ponizi betmena i pobije milione ljudi u Gotamu (ukljuÄujuci i sebe) su neveÅ¡to probani da budu opravdani njegovim Älanstvom u ligi senki - tajnoj organizaciji iz prvog dela filma, kao i veoma neslikovito doÄaranom odanošću prema Nirandi aka Taliji al Gul. Izvor njegove neverovatne snage (pomoću koje odvaljuje komade betona sa stubova) je misterija. Jer uzima neke steroide ili je možda upao u magiÄni napitak kao Obeliks kad je bio mali? To Å¡to ne oseća bol zbog gasa koji udiÅ¡e ne znaÄi da je imun na povrede.

-Nakon bekstva iz zatvora, Betmen se naprosto pojavljuje u gradu (iako su svi mostovi poruÅ¡eni, a jedini koji je Äitav Äuva policija). Da to je joÅ¡ jedan propust jedini most Äuva policija, a ne vojska!?

-Robin je u stvari detektiv a ne cirkuzant sa trapeza (ili bar gimnastiÄar) kao Å¡to je to u stripu!? I to kakav detektiv! ÄŒovek koji je provalio da je Brus vejn ustvari Betmen iz njegovog pogleda!?

-...

Link to comment
Share on other sites

Nisam gledao film, ali sve Å¡to si naveo su propusti scenarija, a ne režije. InaÄe, ameriÄki filmovi su prepuni takvih gluposti oduvek.

Nije Å¡ija nego vrat. Pa valjda scenarista i reditelj saraÄ‘uju meÄ‘usobno tokom snimanja i unose neophodne izmene i improvizacije ne bi li radnja filma bila logiÄnija.

Kakav si ti sitniÄar postao :D. Holivud je to, ÄoveÄe, opusti se. ;)

Problem je izgleda u prevelikim oÄekivanjima jer reditelji kalibra Ridlija Skota ili Kristofera Nolana itekako znaju da naprave dobar film, pa onda je valjda i razoÄaranje veće kad izbace ovakve polu-proizvode.

Link to comment
Share on other sites

Pogledah sinoc, dobar

http://www.imdb.com/title/tt1440345/

Sean Penn i Frances McDormand kao supruznici, prica odlicna, dijalozi fantasticni. Vredi pogledati. Dovoljno pitko za gledanje, dosta humora a ima i dubine i to ozbiljne.

Ko voli Talking Heads mora da vidi scenu sa koncerta negde na polovini filma. U filmu igra i David Byrne koji glumi David Byrne-a a potpisuje i muziku za film.

Odlićno Ti ovo Alberte. Šteta da ostane neprimećeno.

This Must Be the place

This%2BMust%2BBe%2BThe%2BPlace%2Bposter.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nije Å¡ija nego vrat. Pa valjda scenarista i reditelj saraÄ‘uju meÄ‘usobno tokom snimanja i unose neophodne izmene i improvizacije ne bi li radnja filma bila logiÄnija.

To mož' biti, ali i ne mora. Produkcija prvo bira scenario, a zatim bira "pogodnog" reditelja, a kasnije i svu ostalu postavu. Reditelj može raditi na scenariju (kao Å¡to je sluÄaj sa Betmenom) ali i ne mora uopÅ¡te. Njegov je posao da Å¡to bolje izrežira (osmisli kako "oživeti") dati mu scenario i to je sve. Kada su ovakvi nastavci u pitanju stvari su donekle drugaÄije, ali opet sve zavisi od produkcije. Reditelj može da odbije da radi na nastavcima (kao npr. Alien) ili pak produkcija može da odluÄi da neće istog reditelja u nastavku, itd. Dakle, sve zavisi od onog ko drži pare, i koji će reditelj biti, i da li će mu biti dozvoljeno da se upliće u prilagoÄ‘avanje scenarija i koliko, Äak i do koje mere će imati uticaja u kasnijem koraku montaže. DeÅ¡avalo se da su pojedini filmovi upropašćavani kasnije u procesu montiranja zbog prevelikog uplitanja producenata, ili pak "zvezda" filma koji su bili mnogo veće zvezde nego reditelja, itd. Iznenadio sam se kada mi je svojevremeno brat od tetke koji je studirao montažu na fdu rekao da je reditelj sa poslednjom klapom zavrÅ¡io svoj posao i da posle sa montažom nema niÅ¡ta. To je bar kod nas tako, ne verujem da je i u holivudu bar ne u toj meri, ali generalno to je procedura. Proizvodnja filma je nalik manufakturi gde svako ima svoj deo posla.

Link to comment
Share on other sites

Film iz 1976-te. Uzbudljiva priÄa o poÄecima komercijalizacije televizije i korporacijskoj beskrupuloznosti. OdliÄan scenario, dobri dijalozi, nenametljiva režija i odliÄna ekipa glumaca. Veoma politiÄki - jedan od poslednjih dobrih AmeriÄkih filmova. Danas bi ga bilo nemoguće snimiti.

network.jpg

http://www.imdb.com/title/tt0074958/

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...