Jump to content


Open reel preporuka


alex67

Recommended Posts

Ostaje mi manje vise jos ovaj format da ubacim u sistem najvise zbog prerecorded traka ko se mogu naci na oglasima i odsustva bilo kakve kompresije- ekspanzije na takvim snimcima , za razliku od RIAA ekvilizacije kod LP -a ili AD - DA konverzije kod digitalije . O cemu voditi racuna , koje modele preporucujete ...................

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 94
  • Created
  • Last Reply

Alex, moja iskustva sa R2R pretrezno negativna. Imao sam Pioneer RT-701 i RT-909 i nisam bio zadovoljan. Da napomenem, trake su bile nove i prilagodjene ovim masinama.

Zvuk jeste bio otvoren i leprsav, ali nekako nije mi leglo - suvise mali dobitak za veliko maltretiranje. Jedno je pustati iglu na plocu a drugo usniravati traku, nema tu zadovoljstva, cisto argatovanje.

Imam i dalje spakovan RT-909, zao mi da ga prodam, verovatno cu ga menjati za nesto drugo, ili ostaviti za ukras.

Svejedno, Rt-909 ti ne preporucujem, nema 38cm/s . RT-707 je fenomenalan, samo malo veci nego kaset dek ali ne prima velike koturove.

Da sam na tvom mestu, vijao bih iskljucivo neku studijsku/polustudijsku masinu, neki Studer ili Otari. Sve ostalo je uglavnom neopravljivo kad crkne jer delova nema.

Za sexiness faktor, Technics 17xx, ima ih i remontovanih ali za ogromne pare ($4000)

Link to comment
Share on other sites

Studer/Revox i Teac su jedine firme koje još uvek obezbeđuju delove za svoje magnetofone. Pošto magnetofon, remont i fond traka već koštaju poprilično, moja preporuka je Revox B77 ili PR99 sa dva traga i brzinama 9,5 i 19 cm/s. Ova veća brzina na dva traga zadovoljava sve audiofilske zahteve na dobro podešenoj mašini. Fabrički snimljene trake ne preporučujem kao ni snimljene kasete. Pri snimanju i reprodukciji magentofonskih traka se koristi princip analogan RIAA kompresiji i dekompresiji koji je na 38 cm/s čak isti kao RIAA kriva.

Link to comment
Share on other sites

Studer/Revox i Teac su jedine firme koje joÅ¡ uvek obezbeÄ‘uju delove za svoje magnetofone. PoÅ¡to magnetofon, remont i fond traka već koÅ¡taju popriliÄno, moja preporuka je Revox B77 ili PR99 sa dva traga i brzinama 9,5 i 19 cm/s. Ova veća brzina na dva traga zadovoljava sve audiofilske zahteve na dobro podeÅ¡enoj maÅ¡ini. FabriÄki snimljene trake ne preporuÄujem kao ni snimljene kasete. Pri snimanju i reprodukciji magentofonskih traka se koristi princip analogan RIAA kompresiji i dekompresiji koji je na 38 cm/s Äak isti kao RIAA kriva.
Link to comment
Share on other sites

B77 je savremeniji i u svemu bolji od A77 (ovaj drugi ima samo jednu prednost a to je što je kompletna tonska elektronika dual mono). Dakle, B77 ima bolju mehaniku, bolje motore, bolju pogonsku i servo elektroniku, vrlo nizak nivo šuma, bolji ton i funkcionalniji je. Tu nema dileme. Što se tiče traka snimanih u studijima, ja sam mislio na snimljene trake poput audio kaseta.

Link to comment
Share on other sites

Da je G36 tako dobar kao sto se tvrdi verovatno bi i danas ostao u proizvodnji kao referentna sprava, ali posto se prilikom snimanja muzike u studiju trazi sto verniji zvuk, lampe su u svakom obliku izbacene iz studija davnih sezdesetih i tamo se nikada nece vratiti. Lampa dodatno boji i ulepsava zvuk sto je na mestu gde se snima muzika potpuno nepotrebno. Sto rece moj prijatelj "na lampi zvuci lepse nego uzivo". Sto se tice referentnog zvuka sa trakasa, najbolja varijanta je nabavka FABRICKI snimnjenih traka sto je kod nas poprilicno tesko ali ih ima e bay-u, ili nabavka studiskih mastera sto je jos teze, presnimavanje sa ploce je poprilicno besmisleno sem ako nemas u posedu tu plocu, a za pesnimavanje CD netrba trositi traku ni glave. Od trakasa preporucujem kao jeftiniju varijantu revox A77 koji je u svakom slucaju bolji od b77 koji je dosta nasminkan (mislim na zvuk) i i vizuelno samo treba obratiti paznju prilikom kupovine na istrosenost glava i zazore u lezajevima. Ko skulju varijantu ali ne i preskupu OTARI ILI TASCAM ili neki stariji STUDER ILI TELEFUNKEN.

Link to comment
Share on other sites

Alex, ja ih se secam iz onog vremena. Zveri sto se tice zvuka, ne znam kako je sa kvalitetom izrade. Ako naletis za male pare, kupuj. Obrati paznju, 4522 je two track za snimanje, snima celom sirinom trake samo u jednom pravcu > maks. utrosak trake, maks. kvalitet. a reprodukuje sve trake snimljene kao 4 track (stereo na A/B strani)
Link to comment
Share on other sites

Odrzavanje - oba imaju problema - Revox sa tantal kondenzatorima

Tantal kondenzatori ne prave prbleme osim ako se ne izloze inverznom naponu. Inace se u B77 koriste i kao sprege tako da, ako ti je volja, zameni ih cime hoces. Ali sami za sebe ne prave nikakav problem, naprotiv, vrlo su dugotrajni.

Link to comment
Share on other sites

Moj nekadašnji komšija, je svojevremeno, nažalost poodavno imao ovaj trakaš:

- http://thevintageknob.org/THEVAULT1/N4422/N4422.html

Kako je ta "spravica" snimala na ORWO i AGFA trakama, mislim na kopiranje LP ploÄa, ma... Äudo jedno !!!

Svaki detalj, svaki ambijentalni Å¡um koji je postojao na ploÄi, je bio preneÅ¡en na snimak...

Recimo, da sam tada poÄeo da kapiram, da su dekovi, ipak samo dekovi, kakvi god bili !!!

Link to comment
Share on other sites

Willi Studer, Å¡ta je nagra prestala sa dijelovima za njihove magnetofone?

"na lampi zvuci lepse nego uzivo" -> teodorakis, mislim da nije to razlog zaÅ¡to su izbaÄene iz proizvodnje, nego neki drugi. Isto tako ne stoji tvrdnja da Å¡to je dobro, da se nastavlja proizvoditi. ÄŒak je u danaÅ¡nje vrijeme upravo suprotno. Najbolji primjer je za to betamax. Oni koji su ih imali kažu da je to najbolji kućni video format (osim ld-a). Nisam im baÅ¡ jako vjerovao dok se nisam i sam u to uvjerio.

Link to comment
Share on other sites

Znam da ih neću naći.

Ja imam drukÄija mjerila i drukÄije standarde koji se dosta razlikuju od suvremenijih audiofila. Kako vrijeme odmiÄe sve viÅ¡e se uvjeravam da su nekadaÅ¡nji muziÄki vizionari bili u pravu (oni koji su bili u manjini). Na ovome ću stati, jer će i dalje svatko od nas dvojice (vjeovatno će joÅ¡ netko doći na tvoju stranu) zagovarati svoje stajaliÅ¡te, a ne želim na ovom mjestu zapoÄinjati takvu "raspravu".

Cilj ove teme je da se preporuÄi magnetofon i mislim da je već dobio odgovor na to.

Link to comment
Share on other sites

Ovde nije rec o audiofilima vec o ljudima koji se profesionalno bave muzikom, i koji su odavno rascistili sa lampama, i u ovom slucaju je iskljucena licna procena, tvoja ili moja vec o onome sto je standard kod studiske opreme, ali posto si ti ljubitelj lampi ja te razumem samo sam hteo da utvrdimo gradivo da nebi bilo zabune.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...