Jump to content


Moj Sistem MKII


Sir_John

Recommended Posts

Od kada sam poslednji put pisao o svom sistemu, proÅ¡lo je baÅ¡ puno vremena. Sistem danas nema mnogo dodirnih taÄaka sa prvobitnim, tako da sam reÅ¡io da ga opiÅ¡em u novoj temi.

Amplifikacija:

RuÄni rad mog prijatelja Zoltana Mikovića iz Subotice. Hibrid, sa ruskim vojnim cevima (triodama) u ulazu i sanken tranzistorima u izlazu. Radi delimiÄno u A klasi. Kutija je mojih ruku delo. PojaÄalo inaÄe stoji na spajkovima, trenutno su skunuti zbog problema sa pakovanjem svih uredjaja u malenu policu (slika je malo niže u tekstu).

Analgni izvori zvuka:

1. Magnetofon ReVox PR99 MKII

Iako sam ga nabavio u veoma dobrom stanju, uredjaju je odradjen "veliki servis" pre jedno 2 godine: nove glave, roleri, ležajevi, Äišćenje, podmazivanje, kalibracija. Sve je uradjeno prema servisnom uputstvu, sa profesionalnom opremom od strane kolege sa foruma koji je ekspert za ovu materiju. Dvotražni. Najomiljeniji izvor u sistemu.

file.php?id=10018&t=1

file.php?id=10020&t=1

file.php?id=10021&t=1

2. Gramofon Thorens TD 160 Super sa ruÄkom Grace 707 i Audio Technica AT95E zvuÄnicom.

Ovaj model je nekada bio referentni gramofon Äasopisa SAM. Bio mi je nedavno Igor (IB Sistem, TT Recycled) i uradio proveravanje geometrije, sila, antiscate-inga, nivelaciju, Å¡telovanje, itd, itd...super ga je sredio.

Phono sekciju je trenutno na sebe preuzeo NAD PP2 ali se traži novo i puno bolje rešenje.

3. Kaset dek STUDER A710

Profesionalni Studerov dek, pozadi samo XLR konekcije, Äetiri direct drive motora, dolby B i C koji zaista rade ono Å¡to je deklarisano: skidaju Å¡um ali ne i visoke tonove. Po pitanju dolbija, najbolji dek koji sam imao priliku da Äujem. Pa, u stvari, možda i ne samo po pitanju dolbija. Uredjaj ima input i output predkalibraciju istovetno kao i na trakaÅ¡u PR99.

4. Kaset dek Yamaha KX1200

Najbolji Yamaha dek. Meni se svidja estetski, a i jako je solidne izrade. Tri glave, dva kapstana. Oduševljama me snimak sa DBX-om na njemu. Strahoviti detalji i dinamika. Šuma - nema.

Evo i jedan link: http://www.vintagecassette.com/Yamaha/KX-1200

5. Kaset dek Alpine AL-80

Dolby B i C, veoma solidno uradjen dek. Jedinstveno reÅ¡enje peak metara izvedeno uz pomoć pokretnog ogledalceta koje baca svetlost sa zadnje strane na screen, a Äije je kretanje modulisano NF signalon. Neki audiofili upravo o ovom deku imaju najpozitivnije miÅ¡ljenje kada je Alpine u pitanju, jer je to, koliko sam ih razumeo, poslednji dek koji su napravili pre preuzimanja od strane Luxmana.

Ima super tekst (i slika) o ovom deku ovde: http://www.thevintageknob.org/THEVAULT1/AL80/AL80.html

6. Kaset dek JVC DD-V9

Autoreversni, troglavi, kompjuterizovani JVC dek. Vrlo interesantan dizajn, sa "fiokom" koja se izvlaÄi i na kojoj se nalazi puno tastera za najrazliÄitija podesavanja. Medju njima verovatno najznaÄajnije dugme za kompjutersku autokalibraciju. Nakon Å¡to je uradi, zapis koji ovaj dek napravi, makar i na normal traci, je impresivan. FantastiÄno svira.

Tekst i slika o njemu na The Vintage Knob: http://www.thevintageknob.org/VICTOR/DDV9/DDV9.html

7. Tjuner Arcam Alpha 3 FM tjuner.

Mali, sladak tjuner koji mene i moju suprugu (važno!), potpuno zadovoljava i na taj nacin utice na povecanje WAF-a. :hdphones

Digitalni izvori zvuka:

1. Philips cd830

Na plejeru je uradjena ozbiljna modifikacija. Stavljen je u NOS mod i odradjen je cevni izlazni stepen sa ruskim triodama (jedna dupla trioda po kanalu) koje rade u A klasi. Signal se skida direktno sa odgovarajuće nožice TDA 1541A d/a konvertora. Minimalni broj ugradjenih komponenti, ali kvalitetnih. Ostavljen i izlaz sa operacionim pojaÄivaÄima, tako da je usporedba zvuka laka. "Nastradao" je varijabilni izlaz i ustupio mesto cevnom, ali su zamenjeni fabricki RCA konektori novim, pozlaćenim sa teflonskom izolacijom.

Zvucnici

1. Braun L8100HE

PronaÅ¡ao sam neke ljude na internetu koji ove kutije nazivaju haj endom (http://molotok.ru/show_item.php?item=826243934 i za njih traže veoma ozbiljan novac. Ja ih ipak ne bi tako okarakterisao. To je sjajan trosistemski kompresioni zvuÄnik, sa velikom scenom, dubinom, puno detalja, fantastiÄno izbalansiran. Veliki bas drajver, 100w, ozbiljno odradjena skretnica (Frako kondenzatori). Ume da pokrene sluÅ¡aoca, da "uvuÄe" coveka u muziku. O tome mogu da posvedoÄe i neki forumaÅ¡i koji su imali upravo taj doživljaj. Bio je najjaÄi model u seriji L8000 koju je Braun lansirao poÄetkom osamdesetih.

2. Jean Marie Reynaud SCHERZO

JMR je mali francuski proizvodjaÄ visokokvalitetnih kutija, kod nas relativno nepoznat, iako firma postoji cetiri decenije.

SCHERZO je Bas refleks kutija, sa SEAS drajverima rađenim po narudžbi za JMR, dvosistemska. Skretnica sa kondenzatorima u ulju, vazdušno motanim kalemovima.

Kupio sam ih sa sveže zamenjenim veÅ¡anjima. Na prvo sluÅ¡anje su me oduÅ¡evili sa visokim i srednjim opsegom. Ali bas mi je u poÄetku bio tanak, volumena manje, posebno kada ih uporedim sa braunima.

Nakon mesec i nešto dana...dal' su dugo stajali, dal' su vešanja bila tvrda, nova i neusvirana, dal' zbog pozicioniranja...sad su..... :lol:

Ozbiljna priÄa.

Od ostalih uredjaja u sistemu postoji AKAI Tape Deck Selector DS-5 (mala srebrna kutijica na pojaÄalu) koji je meni veoma zgodan iz dva razloga, prvi jer imam nekoliko tejpova u sistemu, pa mogu da distribuiram signal recimo sa CD-a na sva Äetiri tejpa, a i zato Å¡to ima jedan ulaz sa prednje strane ureÄ‘aja pa kada mi doÄ‘e neÅ¡to na probu, samo ga "udenem" u RCA sa prednje strane i ne moram da se kiÄmim iza pojaÄala.

Kablovi su mi svi DIY. ZvuÄniÄki TNT Triple T, a interkonekti su moj recept. Ima dve vrste: u jednoj koristim UTP Cat 5e ili Cat 7 i teflon, a u drugoj mikrofonski kabl, blago modifikovan.

post-2103-128510942138_thumb.jpg

post-2103-128510942214_thumb.jpg

post-2103-128510942241_thumb.jpg

post-2103-128510942254_thumb.jpg

post-2103-128510942261_thumb.jpg

post-2103-128510942138_thumb.jpg

post-2103-128510942214_thumb.jpg

post-2103-128510942241_thumb.jpg

post-2103-128510942254_thumb.jpg

post-2103-128510942261_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Sire, mnogo mi se svideo Tvoj novi sistem, a sećam se da je i ranije kod Tebe imalo Å¡toÅ¡ta interesantno da se vidi ... sećam se i onih lepih priÄica o magnetofonima od pre par godina ... beÅ¡e jedan veliki Akai pre Revox-a. Nema Å¡ta, plemenito!

Voleo bih i da napiÅ¡eÅ¡ neÅ¡to opÅ¡irnije o pojaÄalu i njegovom konstruktoru, možda u nekoj novoj temi. Nemamo Äesto priliku da vidimo neki dobar hibrid na ovim stranicama, a rekoh noćas sebi: ovo mora da je dobra sprava kad igra u timu sa toliko Äuvenih i kvalitetnih firmi!!!

:D

PS: Kaži nam, molim Te, kako se snalažiš za trake u današnje vreme? Da li slušaš stare zalihe ili snimaš novi materijal?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...