Jump to content


Behringer FCA202 zvu�na karta


Bujodrag

Recommended Posts

Tražio sam neku eksternu zvuÄnu kartu i bio zainteresovan za M-Audio Audiophile USB ali mi je novÄanik iznosio neke neoborive kontra argumente.Medutim,potpuno neplanirano (a povoljno) nabavih ovu spravicu .

http://www.behringer.com/EN/Products/FCA202.aspx

TehniÄke karakteristike na stranu,samo kućiÅ¡te je od metala,vrlo Ävrsto i iznenadjujuće teÅ¡ko.Konektori izgledaju dobro i za sada tako i rade.Izlaz za sluÅ¡alice nisam probao. Kartica ima svoje napajanje Å¡to je meni vrlo bitno jer,izbacio sam kućiÅ¡te raÄunara iz sobe pa ovako mogu karticu da dovedem do risivera i koristim kratak interkonekt,sem toga,nauÄiÅ¡e me da je firewire bolji od USB jer je galvanski odvojen.U paketu,uz napajanje, stižu i drajveri,Ableton lite softver i dva kraća 6 i 4 pin fwire kabla.Instaliranje je vrlo jednostavno.Iz control panela se mogu podeÅ¡avati sampling frequency i latency i niÅ¡ta viÅ¡e!Zvuk se podeÅ¡ava samo preko pokrenute aplikacije Å¡to je,valjda,dobro.NaÅ¡ao sam na netu da u sebi sadrži Burr Brown Äipove,sto je,kažu,takodje dobro.

Sad,Å¡to se tiÄe najvažnijeg-zvuka.PrikljuÄena je na Harman Kardon risiver iz sedamdesetih i Wharfedale Diamond 9.3 Naravno,oterala je Realtek integruÅ¡u u zaborav.Zvuk je Äist,detaljan i dinamika je odliÄna,barem koliko zvuÄnici i pojaÄalo mogu da prikažu.Nema nikakvih Äudnih zvukova i nikakvog Å¡uma,koliko god pojaÄavao. Å to se mene tiÄe dovoljno je i bolje mi ne treba.Ali,za svrhe ovog prikaza pozvao sam prijatelja koji se dugo i ozbiljno bavi snimanjem i miksanjem zvuka,montiranjem slike i ostalim apstraktnim i magijskim aktivnostima.On je poneo svoju terensku spravu-Motu Traveler.SluÅ¡ali smo i jednu i drugu i nikakvu razliku u zvuku nismo Äuli,Behringer,naravno nema ni deo funkcija Motu-a,ali Å¡to se DA koverzije tiÄe,to je to.Ponovili smo stvar kod njega na Nikko Alpha 230 snagaÅ¡u i Tannoy System 800 zvuÄnicima i dobili isti rezultat.Motu zvuÄi sjajno a Behringer isto tako.DoduÅ¡e nismo probali neki ozbiljan A-B test,ali zar Äinjenica da nam treba A-B test da bismo odabrali ne govori dovoljno?

Raspisah,se,izvinjavam se na davljenu,srećan sam zbog svoje spravice pa se hvalim.

Da skratim i zakljuÄim,za lov budžet sistem kao Å¡to je moj,pa i za malo bolji, ova sprava je odliÄna,cenom od oko devedeset evra i vrlo povoljna (u odnosu na Audiophile-a,npr.)Nisam imao prilike da probam Audiophile-a,ali moj prijatelj tvrdi da ne radi niÅ¡ta bolje.Naravno,pretpostavljam da FCA nema Å¡ta da traži medu DACovima od tisuću hiljada evra ali u svom cenovnom rangu je,po mom skromnom miÅ¡ljenju,best baj.

Nadam se da će nekome ovaj prikaz biti od koristi a ako imate šta da dodate i,još bolje,ispravite,molim,samo izvolite.

Veselo vam bilo!

Link to comment
Share on other sites

Ima je,mislim, i u Mitrosu,biće toga od oktobra,kad naÅ¡im kljakavim radnjicama poÄne da stiže roba.Meni je moju doneo drugar-osamdeset dolara :wave2 .Kaže mi i da UCA202 zvuÄi dobro,ali je USB i ima fiksirani usb kabl a koÅ¡ta trideset evra-treba je probati.

Link to comment
Share on other sites

Hvala na prikazu i ideji za kupovinu, nisam ni cuo za ovu spravicu. Mislim da je definitivno Firewire bolji nego USB koji i nije namenjen reprodukciji muzike. USB je za periferijske uredjaje, ne za protok podataka. To sto je USB prevladao je tipicna pobeda komercijalizma nad kvalitetom (i Apple nezajazljivosti u pocetku). Smeo bih da se kladim da ce USB biti zaboravljen za koju godinu kao prikljucak za muziku sa PC.

Ko ne veruje, neka proba da prebaci 500 gb sa jednog HD na drugi koristeci USB i Firewire i stopuje vreme.

Sto se Behringera tice, njih bije los glas u profi krugovima da su nekvalitetne izrade i nepouzdani ako recimo ozvucavac rok koncert, ali privatno svi ih koriste za po kuci.

Jedino sto ne znam, kolika je maksimalna duzina firewire kabla dopustiva. Kod usb je to 4.5m. Verujem da bi ovo bio odlican kandidat za poboljsanje, pre svega kvalietnim strujnim napajanjem (recimo sa otpada od nekog uredjaja za biohemijsku laboratoriju)

Probaj molim te i slusalice kako zvuce pa javi. Imam nekoliko drugara kojima bi ovo bilo upravo ono sto traze, solidna muzika sa PC za male pare.

Link to comment
Share on other sites

I ja sam imao (imam) averziju prema Behringeru.Moj gitarista je bio presrećan kad je,svojevremeno, konaÄno prodao svoje pojaÄalo,miksete su im loÅ¡e, a od ozbiljnog Behringavanja nekog koncerta nema niÅ¡ta.To je velika firma koja koristi jeftine delove,pravi sve vrste uredjaja,strpljivo preplavi tržiÅ¡te i na kraju profitira.ProÄitah negde kako neki Amerikanac (ili Evropljanin) lamentira kako u svakoj muziÄkoj prodavnici ima viÅ¡e Behringerovih proizvoda nego svih ostalih firmi zajedno.Koriste jeftine delove-verovatno,ali kad su zvuÄne karte u pitanju isto rade i razni EMU-i,M Audio-i,Maya-e i ostali,a mi plaćamo brend.FCA nema mikrofonske i gitarske ulaze i svaÅ¡ta neÅ¡to,ali za sluÅ¡anje muzike to,je l’ te, nije ni potrebno.Možda u tom,donjem,jeftinijem delu tržiÅ¡ta Behringer ima Å¡ta da ponudi.Enivej,sluÅ¡am karticu već dve nedelje i skroz sam zadovoljan.

Koristim firewire kabl od tri metra,ima ih i od pet pa i od deset metara.Postoji fwire 400 i fwire 800 standard.Fwire 400 u teoriji (objasniše mi) nije brži od USB 2 ali u praksi daje bolje rezultate zbog bolje rešene struje.Fwire 800 je brži i koristi se za povezivanje velikih hard diskova,mada će ga potisnuti SATA 3.Plus,kol’ko sam primetio,sve fwire karte su skuplje od USB verzija.

Probaću da Å¡to skorije probam i izlaz za sluÅ¡ke (Äim ih nabavim) pa javljam.Pozdrav

Link to comment
Share on other sites

Zanimljiv ureÄ‘aj. Pitao sam za cenu u Player-u, kažu 97 points. E sad, Pro-ject USB Boxić je oko 90, pa me interesuje Å¡ta li bolje zvuÄi? Behringer ima fire wire, i svoje odvojeno napajanje Å¡to ga po funkcionalnosti stavlja ispred Boxa, jer ovaj se napaja sa napajanja sa kompa, Å¡to može biti problem, kao Å¡to smo svi informisani i iz Äasopisa i sa foruma :bacanje . LiÄno me ne zanima upotreba Behringera za audio produkciju već samo kao dac-a, ako je neko imao mogućnost da uporedi obe spravice, neka napiÅ¡e reÄ, dve. U principu, Å¡ta se za ove pare joÅ¡ može nabaviti kod nas, iskljuÄujući interne pc varijante?

P.S. Bujodrag, na koji OS je instaliran uređaj? Postoje neke nedoumice na netu oko podrške za Vistu, pošto koristim W7, pa me zanima.

Link to comment
Share on other sites

Kod mene radi na XP-u,a bez problema radi i na OS X-u (Hackintosh).Uvek bih pre iÅ¡ao na varijantu eksterne zvuÄne karte sa sopstvenim napajanjem,mada,izgleda da je to važnije za snimanje nego za slusanje.Å to se tiÄe Pro-ject USB.a,mislim da sve te sprave,do dvestotinjak (i neÅ¡to viÅ¡e) evra,zvuÄe isto; svakako, treba ih probati.M Audio Transit,na primer moze biti interesantna spravica.Valjalo bi ih sakupiti nekoliko na gomilu pa uporedjivati.....

Link to comment
Share on other sites

Da, verovatno si u pravu, ne može tu biti neke razlike u kvalitetu. Nego, :bacanje sad neÅ¡to razmiÅ¡ljam... Možda te usb solucije (kao Box) i nisu loÅ¡e: pa ta kartica sa sopstvenim napajanjem znaÄi joÅ¡ jedno mesto u produžnom kablu, a imam li ih ja uopÅ¡te? Auuu, ovo je stvarno deprimirajuće videti tu zbrku od kablova, a kao neÅ¡to se trudim ne bi li ih sakrio i ukrstio pod pravim uglovima i sve to nekako i drži vodu dok se gleda sa troseda i ostalih sweet spotova, ali kad se zirne iza polica ili stola za komp :screwy

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 5 months later...

Samo da dodam da izlaz za sluÅ¡ke i nije toliko loÅ¡ kol'ko ga opljunuh.Ipak,on služi samo za proveru nivoa pri snimanju i sl. tako da se od njega i nije oÄekivao neki super zvuk.Plus,ne volim/ne poznajem sluÅ¡alice,pa moja ocena nije baÅ¡ objektivna.Å to se ostalog tiÄe,radi sve u Å¡esnaest(16). :screwy

Link to comment
Share on other sites

@Bujodrag

Ponukan tvojim komentarima razmiÅ¡ljam ozbiljno da kupim pomenutu zvuÄnu karticu. Samo bih voleo da je Äujem pre kupovine. I imam jedno laiÄko pitanje: kako se prikljuÄuje na komp? Ja na MB imam prikljuÄak za firewire, da li je to mesto odakle se vuÄe signal?

Link to comment
Share on other sites

@Bujodrag

Ponukan tvojim komentarima razmiÅ¡ljam ozbiljno da kupim pomenutu zvuÄnu karticu. Samo bih voleo da je Äujem pre kupovine. I imam jedno laiÄko pitanje: kako se prikljuÄuje na komp? Ja na MB imam prikljuÄak za firewire, da li je to mesto odakle se vuÄe signal?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 8 months later...

Danas smo ponovo uporedjivali Motu Traveler i Behringer FCA202 zvuÄnu kartu, ovaj put u mom sistemu koji se sastoji od Linn Nexus ZvuÄnika i Audiolab 8000A pojaÄala.Drugar je doneo svoj laptop sa Win7 OS i Motu pa smo ga prikljuÄili na Tape ulaz.Behringer i moj PC su iÅ¡li na AUX ulaz.SluÅ¡ali smo iste flac fajlove:Kate Bush, Caravan, Govt Mule, Sting, Bah Prvi BrandenburÅ¡ki, Pergolesi Stabat Mater.Izlaz na Motu-u smo podesili na nekih -8 db, da bi po jaÄini odgovarao Behringeru.

Probali smo nekakav AB test.Drugar je, da ja ne vidim, menjao izvore.Posle smo zamenili uloge.Pustili smo istovremeno istu playlist-u na oba raÄunara i sluÅ¡ali je u kratkim deonicama nekih Äetrdesetak minuta i uglavnom brzo Å¡altovali izmedju izvora.

Rezultat:

Nismo Äuli ama baÅ¡ nikakvu razliku!

Sad, ako mojim uÅ¡ima nije verovati, za mog dugara mogu reći da je odliÄan i iskusan muziÄar, da uskoro treba da, konaÄno, diplomira Snimanje i dizajn zvuka na FDU i da godinama radi po kojekakvim studijima, u poslednje vreme, doduÅ¡e, na televiziji.Njegovim uÅ¡ima ja verujem.

Ne znam da li je ovo plus za Behringera ili minus za Motu ali drugar mi kaže da je pre Motu-a imao M-Audio Audiophile 192 PCI zvuÄnu kartu i da je sa Motu-om progledao, odnosno, prosluÅ¡ao.

Eto, toliko.

Probaću da napravim sliÄan test Behringera i DacMagic-a ili Audiolab DAC-a(ne ovog novog, naravno) pa javljam rezultate.

Pozdrav!

:wave2

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...