Jump to content


FTA(Final Touch Audio)


ScepanBG

Recommended Posts

  • 2 months later...
  • 2 months later...

Da malo revitalizujemo temu.

Posle duzeg vremena "mirovanja" sto se kablaze tice, uzeo sam od Zorana dva kabla za probu. Digitalni coax za vezu CA N15D sa Hegel dacom i jedan napojni kabl.

Digitalac je posle prvih taktova pokazao superiornost nad visegodisnjim vladaocem Albino. Precizniji, voluminozniji bass, punoca u srednjim i istaknutiji visoki , bolja rezolucija i raslojenost instrumenata. Verovatno je i promena streamera uticala da razlika bude tako cujna, ranije promene na istoj poziciji nisu bile tako upecatljive. Posle dva dana slusanja, Albino je zavrsio na oglasima. 

Strujni kabl koji je po Zokijevim recima "deo razvojnog programa FTA Elara" sa skromnijim konektorima u odnosu na osnovnu verziju, izvrteo sam u dve nedelje slusanja na tri pozicije u sistemu. Prvo na strujnoj letvi gde sam ga planirao, zatim Cocktail-u a najcujniji napredak sam ipak dobio na mestu gde nisam  ocekivao - na poziciji pojacala gde od vajkada stoji FTA Kumma.  

Stara Kumma se tako preselila na letvu a Isotek Evo3 Premier kao jedini brandirani uljez od svih strujasa u sistemu sa letve na klupu za rezervne igrace a ubrzo i u ruke novog vlasnika. 

Novo iskustvo koje iznova  jasno potvrdjuje da je FTA zvucno dominira u odnosu na cenovno znatno skuplje komercijalne kablove.

 Hvala Zorane jos jednom!

Link to comment
Share on other sites

ajd'i ja da kažem (kao kabloskeptik) po koju. Povodim se sa onim zapadnjačkim klišeom sa venčanja"ako ima neko nešto da kaže zašto da ovo dvoje ne stupe u brak neka kaže sada, a nakon zaključenja braka neka ćuti". 

Ja imam sličan odnos prema gostinskim sistemima a i komponentama. 

Ako nemam ništa da kažem ili nedajbože nešto mi se ne dopadne, ja se trudim da oćutim jer se povodim principom da je ovo veoma subjektivan sport. Ako mi se dopadne, to javno i kažem jer želim da podelim sa vama zbog elementa podele radosti.

U tom kontekstu sada ću da kročim na tanak led duplo nepoznate teritorije. 

Digitalija.

USB kabl.

Prošli vikend sam imao zadovoljstvo da se otisnem belom talijanskom lađom kapetanije Panonskog Mora prema Beogradskoj luci.

U sober varijanti kod @Milosav Grozni sam imao prilike (i to sa OFF axis pozicijom sedenja) da prisustvujem demonstraciji sile: sa pozicije no-name USB kabla je nakon zamene sa FTA Callisto kablom nastala takva promena na bolje u zvuku digitalije (znam samo da je bila na relaciji laptop-Coctail Audio) da sam se krstio i levom i desnom rukom.

Ima tu merodavnijih opisivača zvuka koji će atribute svile, mraka, širine i dubine bolje opisati, iz mog digitalnog pera zadovoljite se sa konstatacijama sledećeg:

-NIJE svejedno koji je USB kabl u igri pošto ima razlike. Nule i jedinice zbog nečeg zvuče drugačije. Sa Callistom štaviše fenomenalno.

-idiotski ali istinito: DAC koji košta manje od tog kabla ume da prepozna tu razliku.

-ta razlika je draatično veća nego kad smo menjali napajanje na laptopu tipa svičersko v.s. linearno v.s. akumulatorsko.

Druga je priča kako je Grozni taj kabl poklonio mom dragom bratu u čijem sistemu se takođe popravila situacija sa digitalnim setupom.

Sve u svemu, rado ću klečati u ćošku na kukuruzu za kaznu za neverovanje u milozvuk USB kabla.

Nule i jedinice.

Jedan:nula.

Gol u 89. minutu.

Zoki, svaka čast, sa neizmernom zahvalnošću za ukazivanje nevernom Tomi za way to go!

S poštovanjem konstruktoru kabla i sa zahvalnošću za novo i dragoceno iskustvo.

Tvoj doživotni pacijent,

zflazar

Link to comment
Share on other sites

8 sati ranije, SUROKVL said:

Daj neku sliku

Nemam zivaca da raskacinjem i fotografisem zice "na suvo".

Coax sa Wireworld konekcijom, zice blago uvijene, neka od Zokijevih mantri. 

Struja sa suko Gold mini Hi-fi tuning + IeGO bakarni IEC. Poprilicno krut, cvrsto umotanih zica. Odlican na izvoru a jos bolji na Heedu :listen

 

IMG-9449b1fc3b219505180da150f9487cea-V.jpg

IMG-3da34c6cdc6e56cace935b70afc75027-V.jpg

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, Dubwiser said:

Nemam zivaca da raskacinjem i fotografisem zice "na suvo".

Coax sa Wireworld konekcijom, zice blago uvijene, neka od Zokijevih mantri. 

Struja sa suko Gold mini Hi-fi tuning + IeGO bakarni IEC. Poprilicno krut, cvrsto umotanih zica. Odlican na izvoru a jos bolji na Heedu :listen

 

IMG-9449b1fc3b219505180da150f9487cea-V.jpg

IMG-3da34c6cdc6e56cace935b70afc75027-V.jpg

Taman posla da raskačinješ, ovo su prave slike ^_^

Link to comment
Share on other sites

11 sati ranije, zflazar said:

Ako nemam ništa da kažem ili nedajbože nešto mi se ne dopadne, ja se trudim da oćutim jer se povodim principom da je ovo veoma subjektivan sport. Ako mi se dopadne, to javno i kažem jer želim da podelim sa vama zbog elementa podele radosti.

Sad su mi neke stvari jasne.  :lol:  :P :moon

 

11 sati ranije, zflazar said:

NIJE svejedno koji je USB kabl u igri pošto ima razlike. Nule i jedinice zbog nečeg zvuče drugačije. Sa Callistom štaviše fenomenalno.

Jednom prilikom sam rekao pomenutom  @Milosav Grozni sve i svašta dok je menjao USB kabal. Kakav šok i koliko me je još uvek sramota. Mićo izvini. 

Link to comment
Share on other sites

I ja sam čuo razliku, na bolje, takođe u sistemu kod gospodina [mention]Milosav Grozni [/mention] .

Naravno da bi se to tako jasno čulo morate imati sistem koji Vam to može omogućiti.

Pošto nemam iskustva kao kolege koje su se već oglasile, ne mogu tu razliku da kvantifikujem ni tako lepo da opišem.

Da li sam promenio mišljenje o kablovima, nisam.

I dalje mislim da je taj fenomen nešto veoma razumljivo a da ga nauka nije objasnila zato sto ne postoji interes (sredstva) da bi ga objasnila.

Najprihvatljivije, za mene, sto sam do sada procitao je to sto USB kabl za DAC (ako je dobar) može bolje zvučati, je jer HiFi sistem ne radi kao racunar (na osnovu onoga sto znam, možda neki i rade poput DEVIALET npr.). Nema error correction (pa primljeni paket nula i jedinica može da ne odgovara očitanom ili onom iz fajla iz raznoraznih razloga zbog čega računari i imaju error correction).

Zato mi je nekako razumljivo da “bolji” kabl suštinski zbog boljeg propusnog opsega prenese potpuniju informaciju sto mi čujemo kao bolji zvuk.

Izvinjavam se na ovom KRAJNJE slobodnom i nestručnom tumačenju, ako sam pogrešno shvatio pročitano.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Juce uvece je sve frcalo od nula i jedinica! 

Kod mene se u direktnom clash-u naslo cak 5 primeraka LAN kablova.  4 komada FTA i monotoniju je razbijao fabricki Chord Indigo Tuned ARAY.  Pet zica i dva para usiju je bilo dovoljno za celovecernje druzenje i uocavanje razlika. One su pak primetne sa svakom promenom. Negde je zvucna razlika  suptilnija, manje izrazena, negde je veoma cujna.

Moj primerak ima na sebi francuske konektore, ne znam ime proizvodjaca, svi ostali FTA nose Telegartnere kojima se za razliku od francuskih, veoma lagano manipulise. Kablovi su testirani na relaciji wifi ruter - streamer.

Pokusacu da o svakom kazem neki moj sud, onako kako su se smenjivali tokom testa. 

1. Prvo smo slusali moj FTA kabl, mislim da je uradjen u dva primerka, nema zvanicno ime.  Kabl koji daje odlican balans, izrazenu prostornost po svim osama sem po visini, tu moze bolje. Kabl koji ima veoma rezolutan bass, lak za pracenje, zbog kojeg je poprilicno cist ostatak spektra. Dinamicki veoma dobar, detaljan, sa dobrom ali ne najboljom organizacijom instrumenata . U  prezentaciji celokupno gledano ipak nedostaje malo rezolucije,  detalji su prisutni ali ne tako izrazeni, blago su zaobljene ivice tonova ali celokupan utisak, sto mi je drago posebno je vise nego zadovoljavajuci u odnosu na konkurenciju. 

2. Chord Indigo Tuned ARAY - bolja ukupna rezolucija, zvucna slika ogromna, pre svega po visini. Izrazena separacija u prostoru, bolja poslozenost instrumenata. Tonovi su dugacki, imaju odlicnu boju i teksturu, visoki su precizni, nenametljivi a veoma prisutni. Vokal je nesto istureniji u odnosu na prvi kabl, daleko od "in your face" osecaja prisutnosti ali meni licno ne lezi takva prezentacija. Tamo gde Chord ipak kaska je bass, ima slabiji atak i zaobljen je i manje precizan. Veoma duboki i dinamicki zahtevni pasazi na Hammond B3 organama su ga razotkrili. Imajuci u vidu cenovni rang ovog primerka, poprilicno razocaravajuce, bez obzira na ostatak spektra u kojem je pokazao superiornost.

3. FTA no name - jos jedan kabl u tzv. razvojnoj fazi. Potpuno neusviran, kaskao je za oba prethodna kabla. Uz blagu zamuljanost u bass podrucju, osetila se neka doza supljine u srednjim tonovima, vokal je bio napadan a visoki blago zrnasti. Nismo mu dali previse vremena. 

4. FTA takodje no name, poslednji Zoranov izum -  kao jos neusviran je jednostavno receno izdominirao. Sve sto smo slusali, slusali smo sa lakocom bez obzira na jacinu a bila je zavidna u nekim situacijama. Briljantna prezentacija u svakom smislu. Fizicka prisutnost instrumenata u prostoru je za mene bila fascinantna. Temelj zvuka, bass podrucje izuzetno, tu je negde na nivou sa kablom br. 1 ali je u ostalim segmentima ipak bolji, pre svega u ukupnoj rezolutnosti i prostornosti. 

5. FTA Matis - aktuelni model LAN kabla koji je vec neko vreme prisutan na trzistu. Mislim da je i on dosao neusviran ali je od prvog takta pokazao grandioznost scene slicnu onoj koju cusmo sa Chordom i  br. 4. Veoma rezolutan, sa odlicnim balansom po celom spektru i u tom segmentu je u rangu sa br 1 i br. 4 ali bolji od Chorda. Muzika tece glatko, ne zamara niti navodi na slusanje detalja. Matis-u barem u mojoj postavci takodje  pokazuje manjak preciznosti, definicije i dinamike u niskotonskom podrucju. Na srecu, tim nedostatkom cela slika ne gubi  na detaljnosti i rezoluciji ali smo culi juce i bolji bass.  Sve u svemu, u pitanju je ipak LAN zica visoke klase.

Nakon vise od 6h slusanja i testiranja, negde bi poredak, po mom skromnom sudu :

  1. FTA br. 4, ubedljivo  
  2. FTA Matis 
  3. Chord Indigo
  4. FTA br. 1 (moj primerak)
  5. FTA br. 3 

 

Za test smo slusali par albuma sa po 2-3 pesme 

Cory Henry - Gotcha now doc (live)

Gregory Porter - Be Good

Herbie Hancock - Flood live

Erykah Badou - Live

Ray Brown/Laurindo Almeida - Moonlight Serenade

Fotografija gostiju je uvek obaveza. 

Eh, da, da ne zaboravim. Na samom pocetku, drustvo nam je pravila FTA Elara strujni, doduse samo nakratko. Elara ko Elara :loveface 

 

 

viber_image_2020-08-13_00-09-45.jpg

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, jager said:

Jel može malo objasnjenje , nisam u toku . Lan kabel je u ulozi čega ? Samo za net il da se vuče mjuza preko mreže ?

 

Za test smo slusali par albuma sa po 2-3 pesme 

TIDAL je bio izvor

Cory Henry - Gotcha now doc (live)

Gregory Porter - Be Good

Herbie Hancock - Flood live

Erykah Badou - Live

 

Link to comment
Share on other sites

@golum

nema na cemu, sa zadovoljstvom. Nisam bio preterano skeptican po pitanju vaznosti LAN u celom lancu, sa prvim ozbiljnim koji sam probao na Cocktailu izbacivanje stock kabla je bilo neminovno. Sa druge strane, nisam bas ni ocekivao ovakve razlike, barem u svom okruzenju, kada ukrste koplja ovako ozbiljniji LAN primerci. Definitivno nisam bio u pravu. 

Ako se nastavi razvoj broja 4 - zavrci rukave i spremaj samare, bice posla :D

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Ja bih se pridružio ovome što je Delija rekao o  Zoranu.

Sve što sam tražio, Zoran je uradio krajnje profesionalno, pedantno i kvalitetno. Terminacije strujnih kablova koje mi je uradio izgledaju bolje od fabričkih. Sada testiram Elaru u dve varijante i Zoran je spreman da učini i odgovori na bilo kakav zahtev koji ima za cilj da ja kao kupac budem zadovoljan.

Pravi profesionalac i dobar čovek...

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Iskreno smara me vise da postujem klipove i sta god vezano za FTA jer je vise manje sve receno ali kada lik kao sto je Alon Wolf turi FTA USB kablic u sistem koji je na donjem video klipu (Magico HQ demo room) onda mislim da je to zaista vredno pomena (i jos prokomentrise da mu se kabl izuzetno svidja :D)...

P.S. A ko je cuo za Emila Bok-a i Taiko Audio pa eto i kod njega fercera FTA USB ;)

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...