Jump to content


RoomPerfect sa Tannoy D100 i M&D Ruby


pooya

Recommended Posts

Već neko vreme u sistemu sa RoomPerfect-om na poziciji zvuÄnika imam Tannoy D100. Danas sam u sisten ponovo vratim M&D Ruby i pri tome sasvim sluÄajno video da stepen korekcije koju radi RoomPerfect sa Tannoy-ima iznosi 10%. Moram da napomenem da su zvuÄnici bili odmaknuti svega 10-ak cm od zadnjeg zida. Zvuk je i bez RoomPerfect-a bio OK, RoomPerfect ga je samo malo "utegao" tamo gde je bilo potrebno.

Sa M&D Ruby na identiÄnoj poziciji je sasvim druga priÄa: stepen korekcije je bio 66%. Bez RoomPerfect-a jednostavno nesluÅ¡ljivo ali zato sa njim zvuk koji (bar mene) impresionira na prvu loptu koji se naravno opet ne dopada svakome. Naravno da je Ruby treba da bude drugaÄije pozicioniran no svi mi znamo da to nekada nije moguce (osim ako nemamo pri ruci RoomPerfect :lol: ).

Ako sam temu postavio na pogrešno mesto molim moderatore da je premeste na odgovarajuće.

Link to comment
Share on other sites

Danas sam u sisten ponovo vratim M&D Ruby i pri tome sasvim sluÄajno video da stepen korekcije koju radi RoomPerfect sa Tannoy-ima iznosi 10%.

Sa M&D Ruby na identiÄnoj poziciji je sasvim druga priÄa: stepen korekcije je bio 66%.

Link to comment
Share on other sites

Ovo mi je malo Äudno, da imaÅ¡ tako niske procente. Ako se ne varam, potrebno je ponavljanje merenja tj. kalibracije (na razliÄitim lokacijama u sobi) sve dok stepen korekcije ne preÄ‘e neku "zadovoljavajuću" granicu, valjda oko 90-95%. Možda sam ja sad neÅ¡to i pobrkao, bilo bi dobro da ovo prokomentariÅ¡e Willi ili neko ko ima iskustva...

Link to comment
Share on other sites

Pooya je dobro pojasnio. U procesu kalibracije, RoomPerfect zahteva postavljanje mikrofona na nekoliko tačaka u prostoriji na kojima meri odziv sprege zvučnik-prostorija i "učenje" ponašanja te sprege saopštava u procentima. Najčešće je dovoljno pet različitih pozicija da bi taj procenat prešao 90, kada sistem više ne traži dodatna merenja, mada u praksi nisam uspeo da pređem 95 ili 96 procenata. Drugim rečima, korekcija će biti u mogućnosti da ispravi toliko nedostataka sprege.

Ovo drugo Å¡to navodi Pooya se odnosi na korigovanu krivu odziva sistem-prostorija i taj drugi procenat je zapravo procentualno odstupanje od idealno ravnog odziva (korekcija).

Dok je desetak procenata i moje iskustvo, ova sprega sa zvučnicima Mark&Daniel praktično "ispravlja" dve trećine zvuka i vrlo mi je zanimljiv podatak jer RoomPerfect kalibracija može da ukaže na nekoliko problema. Pod uslovom da je Pooya ponovio kalibraciju po pravilima i opet dobio isti ili slčan rezultat, to pre svega može da znači da su zvučnici izrazito neprilagođeni veličini prostorije, pre nego da su loše pozicionirani.

Link to comment
Share on other sites

Herr Studer je objasnio jos bolje, sve zapravo.

Å to se same kalibracije tiÄe tu nema velike filozofije - postoji vodiÄ koji korisnika vodi korak po korak. Sa M&D Ruby zvuÄnicima sam do sada ukupno radio 3 kalibracije no sam sam pri zadnjoj oÄitao srocenat korekcije. Ali bez toga, tvrdim da je zvuk apsolutno neprihvatljic bez RoomPerfect-a. Bas je toliko prenaglasen da prakticno prekriva ostatak spektra. Ovo pak nije bio sluÄaj kad su zvuÄnici bili odmaknuti oko 50 cm od zadnjeg zida no na žalost tada joÅ¡ nisam imao mikrofon i ostali pribor neohodan za funkcionisanje RoomPerfect-a.

A evo još jednom kako izgleda ta nesrećna soba, dimenzija 4 x 5 m:

post-1729-128510835094_thumb.jpg

post-1729-128510835094_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...