DejanM Posted September 29, 2005 Report Posted September 29, 2005 Ovaj HiFi sajam je bio organizovan od strane HiFi casopisa HiFi News - sigurno jednog od najboljih na ostrvu. Sajam je trajao od 23-25.09. i ja sam se "slucajno" nasao u Londonu bas za taj weekend. Prenecu ukratko svoje utiske sa ovog dobro organizovanog i nadasve interesantnog sajma. Napravio sam i dosta fotografija, koje zbog trenutnih problema sa serverom ne mogu da postujem. Cim od Ljube dobijem informaciju da je to moguce, rado cu to i uciniti. Nemoguce je na ovako kratkom prostoru preneti sve ono sto je na tom sajmu moglo da se vidi. Ali evo vrlo kratko: - Ono sto je mene najvise odusevilo To su male firme uglavnom iz Engleske, koje su organizovale proizvodnju u Kini. Proizvodi firmi poput Icon Audio (sjajna lampaska pojacala za "normalne" pare), Prima Luna (deto), Ypsilon (HiEnd iz Grcke - strava ali skupo), Njoeb Tjoeb (za vrlo razumne pare sjajna modifikacija Marantza 4000), novi Visonik zvucnici, Lyngdorf (firma cerka od TACT - potpuno nov digitalni sistem sa sve korekcijom prostora - za mene najbolji zvuk na sajmu), Pinsh (sjajni zvucnici sa ribbon tweetrima), EAR pojacala (skupo ali dobro) ..... Cudo nad cudima, bar za neka moja shvatanja jesu zvucnici Cadence. Hibridni, imaju elektrostaticke visokotonce, stvaraju takvu prostornost da sam ja ostao zatecen. Cudo ... kao da je neko promenio prostorne dimenzije u sobi. Cena je jos uvek u oblasti "normalnog" - naime pocinje negde od oko 2500 funti a zavrsava negde oko 11500 funti. Ali, ovako nesto jos nisam cuo ... - Ono sto je mene najvise razocaralo Naim je prezentirao svoj novi CD i pojacalo sa oznakama 555. Nemaju jos cene ali bi CD trebao da kosta duplo vise od njihovog najboljeg dosadasnjeg CDS 3 - to znaci, ako se dobro secam, negde u rejonu 15.000 eura ili jos vise. Na kraju celog tog Naim sistema su se nalazili Naim zvucnici SL2. To je zvucalo lose - za te pare neoprostivo lose. Meni nije jasno kako je neko mogao uopste da dodje na ideju da takav sistem izlozi na sajmu. Dve sobe dalje, ponovo kompletan Naim sistem (bez ovih novih modela 555 ali sa CDS 3) ali ovaj put zakacen za nbien zvucnike. Veliki kao kuca. Zvuk - strava. Naravoucenije: zaboravite Naim zvucnike. Drugo veliko razocarenje je bilo vezano za Nemacki HiFi. T+A sa svojiom vrlo skupom opremom je proizvodio zvuk koji zbilja nije mogao da se meri sa Kinezima prisutnim na sajmu (puno puta jeftiniji: Usher, Tarrego, ...). Slicno vazi i za ostale izuzev za Visonik - oni imaju nove zvucnike koji su zbilja odlicni. Trece je bila Marantz + Mortdaunt Short (novi veliki zvucnici) - posle Lyngdorfa to je zvucalo totalno neubedljivo. Cetvrto veliko razocarenje je bila firma Musical Fidelity. Kompletan novi KW sistem (skup kao djavo) sa sve najnovijim CD playerom KW 500 koji ima dva izlazna stepena: jedan sa operacionim pojacavacima a jedan sa lampama. Sve je to bilo zakaceno za Sonus Faber Guarneri (oko 8000 eura/par). To je zvucalo bledo, ostro, jadno ... Guarneri sam slusao ranije i nisu mi ostali takvi u secanju. - Novosti: Novi Sonus Faber su odlicni (gurani pomocu Prima Lune !). SF Cremona je odbranila svoj vec kultni status protiv nekoliko izazivaca. Cuo sam i nove Krell Evolution - uf, pojacala snage kostaju 38.000 funti (oko 50.000 eura) a predpojacala (dva mono povezana posebnim kablom i protokolom) 35.000 funti (oko 45.000 eura). Jedno monopojacalo snage trosi u stand-by 250 W .... D'Agostino je najavio do kraja godine nove zvucnike od aluminijuma za oko 50.000 funti Pathos je predstavio svoje prvo multi-kanalno pojacalo (hibrid sa lampama i MOS-Fetovima od 5x 120 W ili 2 x 450 W -> nije greska). Chapter pojacala u klasi D zakacena za B&W 800, Audio Research predpojacalo i CD top loader (oba zbilja dobra), novi gramofon firme Funk Firm (naslednik propale Pink Triangle) koji zbilja zvuci dobro a kosta oko 1000 eura .... Naim je usao potpuno u Home Cinema oblast i prezentirao je potpuni AV sistem. Isto je uradila i Vifa a PMC je predstavio svoju novu tehnologiju za pravljenje super tankih zvucnika koji mogu da se vesaju na zid. Rotel ima novo pojacalo sa oznakom 1077, radi u klasi D i gura 7 x 125 W. Slusao sam demonstraciju kucnog bioskopa napravljenog oko ovog Rotela (zvucnici su bili B&W 803D + najveci centralni B&W + 2 B&W suba od po 1 KW) i to je zvucalo dobro. Zbilja dobro. Uzgred, u svim istalacijama multi-kanalnog zvuka bila su zakacena po dva suba ! Eto toliko za sada ... Pozdrav Dejan
greendolphin Posted September 29, 2005 Report Posted September 29, 2005 Dejane, mislio si na Audio Research cd player i predpojacalo, jel´ da? greendolphin
DejanM Posted September 29, 2005 Author Report Posted September 29, 2005 Dejane, mislio si na Audio Research cd player i predpojacalo, jel´ da? greendolphin
Zare Posted September 29, 2005 Report Posted September 29, 2005 Uzgred, u svim istalacijama multi-kanalnog zvuka bila su zakacena po dva suba ! Dejan
DejanM Posted September 29, 2005 Author Report Posted September 29, 2005 Ja sam pre 5-6 godina u americkom Stereophile povodom pojave novih Infinity zvucnika sa aktivnim basovima (koji nikada nisu ugledali evropsko trziste) citao po prvi put da dva sub-a bolje rade od jednog. Teorija kaze da zvuk na tako niskim frekvencijama ne pokazuje nikakav stereo efekat, ali je tada neki tip iz Infinity-ja tvrdio da su oni u u slusnim testovima dosli do zakljucka da je bolje imati dva suba nego jedan. Taj koncept nije ni tada bio nov, jer su elektrostatici koristili upravo taj pristup: srednji i visoki elektrostik a bas obicno bude aktivan, klasican. Izgleda da su sada svi proizvodjaci kucnih sistema, ili bar vecina, usvojili taj koncept za skuplje sisteme. Nego jos nesto - cesljajuci po slikama koje sam napravio, primetio sam da na gotovo svima, ispod gramofona, pojacala i CD playera stoje drvene ploce. Gotovo da nema izuzetka. Cak su i police najcesce pravljene od drveta - kompletno.
pantaNS Posted September 29, 2005 Report Posted September 29, 2005 Ideja o dva sub-a (ii vise) postoji dosta dugo i iza nje stoji mnogo vise teorije, merenja i proracuna nego sto se to cini na prvi pogled na Harman-ovom sajtu su svojevremeno bili "okaceni" white papers upravo na ovu temu koja je bila detaljno obradjena na nekoliko desetina stranica, izmedju ostalih, prednosti ovakve konfiguracije su: mnogo bolja pokrivenost prostorije, bolji odziv, jednostavnije pozicioniranje sub-ova i samim tim mogucnost eliminisanja dobrog dela uticaja sobe na niske rekvencije, dobijanje teoretskih 6dB u output-u zbog 2 sub-a i 2 x vise snage u odnosu na konfiguraciju a jednim sub-om cime se obezbedjuje siguran rad drajvera u podrucju linearne ekskurzije i prakticno bez power compression-a (tj. veoma malom stepenu power compression-a . . . <1dB) . . . pozdrav, Nebojsa
Ljuba Posted September 29, 2005 Report Posted September 29, 2005 nista cudno da proizvodjac predlaze da kupis dva sub-a
Boki4u Posted September 29, 2005 Report Posted September 29, 2005 Ja znam za onu pricu da strucnjaci trenutno razvijaju 10.2 sistem koji koristi "stereo" sub i koji bi u buducnosti (ne tako dalekoj) trebao da zameni sadasnji 5.1 sistem.
DejanM Posted September 30, 2005 Author Report Posted September 30, 2005 Nesto sasvim drugo .... Ako bih morao da izdvojim neki Highlight sa ovog sajma i da pritom izostavim one uredjaje koji kostaju citavo bogatstvo i koncentrisem se na nesto sto je sirem krugu ljudi prihvatljivo, cini mi se da je jedno od najprijatnijih iznenadjenja lampasko pojacalo Prima Luna. Rec je o najmanjem modelu sa oznakom ProLogue 1. Ono kosta oko 1000 eura, ima 35 W po kanalu koje postize koristeci cetiri EL34 lampe. Po recima Ken Kesslera za te pare ne moze trenutno da se kupi nista sto bi bar i priblizno dobro zvucalo. Ja se sa ovim HiFi novinarem ne slazem u puno stvari, ali u ovom slucaju mogu samo da potvrdim njegovo misljenje. Ovo pojacalce sam slusao prvo sa Stirlingom LS3/5A u uporednom testu sa Audio Research + SF Cremona kombinacijom. Zvucalo je magicno sa vokalima, laganijim jazzom i main stream pop-om. Cremona je bila doduse bolja ali cena tog sistema je nekoliko puta veca. Nakon toga sam slusao nove Sonus Faber Garnd Piano Domus preko ovog maleckog pojacala (CD je bio Theta). To sam uradio vrlo pazljivo - posvetio sam oko sat vremena pazljivom preslusavanju ovog sistema, ne zbog toga sto sam nesto bio posebno zainteresovan da pazljivo preslusam bilo koju od ovih komponenti, vec jednostavno zato sto me je taj zvuk vezao za stolicu. Grand Piano bi trebalo gurati sa vecim, jacim, skupljim pojacalom ali je i ova kombinacija zvucala odlicno. Narocito mi je bilo interesantno da cujem zesce pasaze - sa puno udaraljki, i to je ovaj sistem bez ikakvih problema odsvirao. Utisak nakon ove sesije je bio jednostavno - ala je ovo lepo. Ne mogu da izdvojim nista posebno - visoke, niske, rezoluciju - to je zvucalo jednostavno lepo. I imate zelju da slusate jos i jos i .... Inace iza Prima Luna stoji nekadasnji dizajner i vlasnik Goldmunda. Dizajn se pravi u Holandiji, proizvodnja je u Kini ali potom se zavrsni finish, testiranje i dorada vrse ponovo u Holandiji. Tu lezi tajna ovako povoljne cene a da je pri tom kvalitet izgleda vrhunski. Inace ovo pojacalo trenutno testiraju svi najvazniji HiFi casopisi u Evropi (vidim po najavama za sledeci broj) - ocigledno je da je trziste dobro uzdrmano pojavom ovog malise koji nudi nevidjen kvalitet za svoju cenu. Pozdrav Dejan
greendolphin Posted September 30, 2005 Report Posted September 30, 2005 Slusao sam Prima Luna-u par puta, okacio sam na forumu slike sa jednog workshop-a gde je to pojacalo predstavljeno. Ukoliko nekoga interesuje neka potrazi. Inace Dejane, ako se secas, ja sam ti svojevremeno pomenuo kako je to pojacalo solidno guralo one metalne Piega kutije koje ti se nisu svidele prosli put u Hi Fi Team-u. Dobra je Luna, pogotovo za te pare ali ja licno ne volim sound EL 34 lampi. Pojacalu nedostaje excitement, agilnost i spirit da bi me pomerio s mesta. Nije bas narocito univerzalan, mora se povesti racuna sa cime se vezuje jer EL 34 imaju tendenciju da se vuku za muzikom. greendolphin
DejanM Posted September 30, 2005 Author Report Posted September 30, 2005 Slusao sam Prima Luna-u par puta, okacio sam na forumu slike sa jednog workshop-a gde je to pojacalo predstavljeno. Ukoliko nekoga interesuje neka potrazi. Inace Dejane, ako se secas, ja sam ti svojevremeno pomenuo kako je to pojacalo solidno guralo one metalne Piega kutije koje ti se nisu svidele prosli put u Hi Fi Team-u. Dobra je Luna, pogotovo za te pare ali ja licno ne volim sound EL 34 lampi. Pojacalu nedostaje excitement, agilnost i spirit da bi me pomerio s mesta. Nije bas narocito univerzalan, mora se povesti racuna sa cime se vezuje jer EL 34 imaju tendenciju da se vuku za muzikom. greendolphin
greendolphin Posted October 2, 2005 Report Posted October 2, 2005 Dejane, naravno da je to radilo dobro. To je hi fi show, sve je nabudzeno da radi kako treba ali ti pojma nemas da li ce to isto tako da zvuci sutra kad ga izvadis iz kutije u tvojoj dnevnoj sobi. Pored mog pojacala Prima Luna nema sta da trazi. EL 34 gubi bitku sa 300 B ma kako da je napravljeno i koliko god da kosta. greendolphin
DejanM Posted October 3, 2005 Author Report Posted October 3, 2005 Green, To je ok. 300B jesu na vecoj ceni u svakom slucaju od EL34 - odgovarajuce vise i kostaju a Audion, koji ti imas, takodje nije tikva bez korena. Na sajmu je bilo dosta izlozenih novih Audion pojacala ali na zalost nijedno nije bilo zakaceno. Tako da sto se Audiona tice, moje iskustvo je ono, koje sam kod tebe cuo. Na sajmu je istu sudbinu podelio jos McIntosh, Thiel, ... ne znam zasto nisu bili zakaceni nego samo izlozeni. Ono sto je mozda interesantno pomenuti jeste pojava multikanalnih pojacala za kucni bioskop koja rade sa lampama: bilo cisto lampaske ili hibridne konstrukcije: Conrad Johnson, Pathos, ...
greendolphin Posted October 3, 2005 Report Posted October 3, 2005 Dejane, verovatno su oni to tako i shvatili - show - izlozili su uredjaje kao na izlozbi. Gledaj i ne dotici. Mozda primenjuju onu taktiku: sta ima da vam pustamo kad se zna da nasi uredjaji razvaljuju? Nego lepo izaberes dizajn i teraj kuci. greendolphin
DejanM Posted October 6, 2005 Author Report Posted October 6, 2005 Nakon sto sam dobio zeleno svetlo od Ljube, evo par slicica .... Pocinjem od Avalon + Conrad Johnson kombinacije ....
DejanM Posted October 6, 2005 Author Report Posted October 6, 2005 Lyngdorf + Dali zvucnici - kombinacija koja razbija. Obratite paznuu na polozaj Suba ....
DejanM Posted October 6, 2005 Author Report Posted October 6, 2005 Ova kombinacija je izazvala nepodeljeno odusevljenje na ostrvu. Radi se o zvucnicima Opera Tebaldi i Unison Research Performance integrisano pojacalo + jos malo Unison Research komponenti ...
DejanM Posted October 6, 2005 Author Report Posted October 6, 2005 Ovo je na mene ostavilo odlican utisak: komplet kineska kombinacija sa zvucnicima Tarrega.
DejanM Posted October 6, 2005 Author Report Posted October 6, 2005 Icon Uadio + CDP AH Njoeb Tjoeb Reference sa lampama u izlaznom stepenu .... Magicno ....
DejanM Posted October 6, 2005 Author Report Posted October 6, 2005 Za one koji nemaju prostora ( a i nedovoljno svetla ?!) ... Nova PMC tehnologija za pravljenje zvucnika, koja osim sto izgleda ludacki i zvuci odlicno ...
DejanM Posted October 6, 2005 Author Report Posted October 6, 2005 I za kraj (da me Ljuba ne bi lincovao) Naim+nbien .... lepo, pomalo cudno,...
DejanM Posted October 6, 2005 Author Report Posted October 6, 2005 Ipak samo jos malo ... Na srednjoj polici moze da se vidi EAR Paravicini 312 - prvi tranzistorac firme EAR. Pored stoje mono blokovi Paravicini M100A - solid state single ended pojacala snage. Guraju 100 W, damping faktor je 8 (!!??), tezina oko 70 Kg (!).
artintact Posted October 6, 2005 Report Posted October 6, 2005 Dejane, iskreno ti zavidim... Imao sam priliku da sa ovih fotki cujem i vidim samo jednu spravu, i taj dozivljaj prepricavam vec 6 meseci. Dali Eufonija MS5 za jedan visi model od ovog na fotki (MS4) koji ima 2x vecu zapreminu (oko 150l) + jos jedan drajver (srednji), u kombinaciji sa MF A308 serijom (cd, predpojacalo i pojacalo). Taj zvuk je bio toliko dobar da me je bacio u visemesecnu depresiju... U to vreme sam bio u fazi kupovine i malo je falilo da odustanem od hi-fi avanture... Mogu misliti koji je osecaj videti i poslusati sve ostale sprave... Koliko si vreemena proveo na sajmu?
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.