Jump to content


EXPOSURE


ozzy

Recommended Posts

  • 2 months later...

U vrijeme kad se tema pojavila redovito sam je pratio sa zanimanjem, uglavnom iz razloga što, generalno, imam najviše afiniteta upravo prema engleskom hifiju tj. poimanju zvuka.

Isto tako u Exposeru sam vidio eventualnu mogućnost (kad je već ovako lijepo nahvaljen, kao brand) nadogradnje vlastite amplifikacije, s nekim od izlaznih pojaÄala, tim viÅ¡e Å¡to sam tokom godina Äuo uglavnom pozitivne stvari o njima.

Do sada nisam bio u prilici poslušati ni jedan Exposure proizvod (doduše bilo je prilika za dovući doma integrirce 2010, 2010S i nedavno neki iz sredine 90-ih, zaboravih koja oznaka), no htio sam nešto "ozbiljnije, tako da s navedenim nisam ni pokušavao.

I tako, prije nekih 2 tjedna ukazala se prilika koja se nije smjela propustiti - nudio se jedan od njihovih vrhunaca, konkretno, potpuno regulirani izlaz oznake IV i to, Äini mi se, jedno od kasnijih izdanja.

Ono Å¡to je zamijenio u sustavu (a zbog Äega je stvar malo interesantnija, jer je bilo nekih upita u temi u tom smjeru), jest Audiolab izlaz 8000P, Englez iz prve polovice 90-ih, dakle sliÄno godiÅ¡te.

Gotovo od prvog takta bilo je uoÄljivo da je Exposure većeg i punijeg zvuka od Audiolaba, bolji u visinskoj perspektivi zvuÄne slike, te ima jednu gotovo aristokratsku mirnoću i preglednost glazbenog zbivanja. No, isto tako je bivao poneÅ¡to sputaniji, dinamiÄki mirniji, zagasitiji i ne toliko transparentan.

Prvi dojmovi nekad znaju biti ispravni, nekad znaju i zavarati pa ćemo vidjeti.

Kako je slušanje odmicalo, na nekim cd-ima sam sa iznenađenjem nalazio na zvukove za koje nisam ni znao da posotoje, stage je znao biti

doslovce enorman u svim pravcima, sa dojmom da bi mogao doslovce uÅ¡etati u njega. Na osnovu toga stvari su iÅ¡le ka potvrÄ‘ivanju Äinjenice

da je Exposure 3x skuplji ureÄ‘aj od Audiolaba, i da potonji nema prevelike Å¡anse, već sad u usporedbi zvuÄeći pomalo tanuÅ¡no i bezbojno.

Jedino je joÅ¡ uvijek bio prisutan dojam da Exposure zvuÄi viÅ¡e umilno nego živahno i okretno, a zanimljivo, bas je zvuÄao kao da mu fali energije;

dosta povuÄeniji sa reduciranim udarom u odnosu na Audiolab, zapravo udarom kojem nedostaje siline, onako pomalo suzdržanim.

InaÄe, Audiolab jest nominalno jaÄe pojaÄalo (100w naspram Exposureovih 80w/8 ohma) ali Exposure ima gotovo svega duplo viÅ¡e u kutiji,

prvenstveno mislim na napajaÄki dio i teži osjetno viÅ¡e, pa me to malo iznenadilo.

Nakon nekih 4-5 dana Exposure se potpuno "usvirao" i stabilizirao, nestalo je manjkavosti u basu, postao je prisutan, zvuk je generalno postao transparentan

kao Å¡to sam i oÄekivao da bi trebao biti, i zapravo viÅ¡e nije postajalo niÄeg Å¡to bi na oÄit naÄin dovodilo u sumnju osnovne kvalitete spomenutog izlaza.

Dakle tek sad je mogla poÄeti prava usporedba tj. pravi test mogućnosti IV-ke.

Ono u Äemu je Exposure definitvno bio bolji, je punoća zvuÄne slike, njena gotovo fiziÄka težina, autoritet, te separacija tonova, isto tako i fini,

tihi detalji, ono Å¡to mnogi audiofili vole osluÅ¡kivati. S druge strane njegov zvuk je naginjao omekÅ¡avanju uz lagani gubitak briljance, bio je nekako preopuÅ¡ten, Äak i preugodan, falilo je zategnutosti.

Audiolab je pak bio bolji u neposrednosti zvuka, brzini, tajmingu, i onome što je na kraju presudilo u njegovu korist, a što je malo teže opisati;

smtram da je duh glazbe prenosio vjernije od Exposurea - glazba je preko njega zvuÄala viÅ¡e kao da se sluÅ¡a živi nastup nego je to bio sluÄaj kod Exposurea.

Ostale nabrojane dobre (bolje) stvari koje radi Exposure jednostavno nekako padaju u drugi plan, iz razloga Å¡to se uoÄava (kao i uvijek u sliÄnim prilikama) da su dobivene zbog nedostatka u njihovim komplementarnostima.

ZavrÅ¡ni dojam je da se radi o solidnom proizvodu ali, Å¡to se mene tiÄe, niÅ¡ta viÅ¡e od toga. Cijena novoga je bila dosta visokih 2200 funti,

i ovako s distance, i imajući još u vidu cijenu nekih "Engleza" što slušah, rekao bih precjenjena.

Nadam se da ovaj osobni dojam neće biti krivo protumaÄen, tim viÅ¡e Å¡to mislim da su ovakve iscrpne teme o jednom brandu jako dobre, i da bi ih trebalo biti joÅ¡ i viÅ¡e. Sve pohvale, prije svega Ozzyju, na samoj temi, trudu i informacijama :thumbsup2

Iskreno, dugo sam vagao da li da ovaj text stavim u ovu temu (pogotovo zato Å¡to na neki naÄin "kvari" afirmistiÄan ton iste), ili da otvorim novu,

ali kako je text bio donekle inspiriran ovom temom, a i Äinilo mi se da (ipak) ne bi imao baÅ¡ previÅ¡e smisla kao tema za sebe, evo ga, pa kako mu bude.

Ozzy je ionako nakon svog uvodnog izlaganja po skupinama komponenti pozvao na "komentare i diskusiju" pa neka ovaj text bude shvaćen na taj naÄin :lol:

Link to comment
Share on other sites

ne bi bilo lose znati ostatak sistema u kome je sprovedeno poredjenje, ako nista drugo barem preamp i zvucnici. hvala.
Ne vidim kako bi to nekome uistinu neÅ¡to znaÄilo, a da je u direktnoj vezi s gore napisanim. Komponente spomenute u mom postu će na opisan naÄin zvuÄati manje-viÅ¡e svugdje gdje im bude dopuÅ¡teno da pokažu svoje pravo lice.

InaÄe, sistem kao sistem nije problem, i ako te baÅ¡ osobno zanima mogu ti na PM poslati cijeli popis.

Link to comment
Share on other sites

@Sten,

post u pravo vreme.

Naime, ja imam 8000P, a u drugoj temi me ubedjuju da prodam CA C100/A100. Sad razmisljam sta bih kupovao ako ga prodam, pa mi je interesantno ovo razmisljanje. Exposure je uvek jedna od opcija (mada na vidiku nema nijednog).

Evo ima jedan, ako te baÅ¡ zanima. Nadam se da ovo neće biti shvaćeno kao oglas, tim viÅ¡e Å¡to sam ga ne malÄice popljuvao :thumbsup2

Da, znam da imaÅ¡ 8000P, onomad smo se Äuli u vezi toga, ako se dobro sjećam. No, nije mi najjasnije ovo ostalo Å¡to reÄeÅ¡.

Link to comment
Share on other sites

Ozzy je ionako nakon svog uvodnog izlaganja po skupinama komponenti pozvao na "komentare i diskusiju" pa neka ovaj text bude shvaćen na taj naÄin :lol:

Apsolutno podržavam! :thumbsup2

Ovu temu je podstaklo Perino interesovanje za Expo a ja sam ga iskoristio kao priliku da Å¡iroj publici koliko-toliko približim brend o kome generalno nema lako dostupnih informacija. Podržavam svaku vrstu diskusije i razmene iskustava, pa i ako nisu najpozitivnija. RazliÄito Äujemo, razliÄite stvari volimo, u razliÄitim sistemima ureÄ‘aji pokazuju i razliÄita lica...sve je to korisno Äuti! Ipak, složio bih se sa Anubisom - ostali smo uskraćeni za bitnu informaciju a to je okruženje u kom se Expo nije proslavio. Bojim se da je to podatak od velikog znaÄaja, naroÄito kad se radi o peculiar brendu poput Exposure. Pozdrav i hvala!

P.S. Da li je u pitanju IV DR (DUAL REGULATED)?

Link to comment
Share on other sites

Ne vidim kako bi to nekome uistinu neÅ¡to znaÄilo, a da je u direktnoj vezi s gore napisanim. Komponente spomenute u mom postu će na opisan naÄin zvuÄati manje-viÅ¡e svugdje gdje im bude dopuÅ¡teno da pokažu svoje pravo lice.

InaÄe, sistem kao sistem nije problem, i ako te baÅ¡ osobno zanima mogu ti na PM poslati cijeli popis.

anubisovo pitanje je potpuno na mestu. Svaka komponenta utice i doprinosi ukupnom zvuku sistema. Ne mora karakter zvuka svakog pojacala jednako da odgovara zvucnicima i preampu. Ono sto u jednom sistemu moze biti prednost u drugom moze predstavljati nedostatak. Prema tome nema govora o tome da je nebitno u kakvom okruzenju se testira odredjena komponenta. Sa tim u kontekstu stvarno mi nije jasno zasto "sistem" ostaje tajna ili se moze dobiti na PM.

Po mom misljenju ovakvi uporedni testovi nemaju tezinu i nisu relevantni po bilo kom osnovu.

Pozdrav!

Link to comment
Share on other sites

... ostali smo uskraćeni za bitnu informaciju a to je okruženje u kom se Expo nije proslavio. Bojim se da je to podatak od velikog znaÄaja, naroÄito kad se radi o peculiar brendu poput Exposure. Pozdrav i hvala!

P.S. Da li je u pitanju IV DR (DUAL REGULATED)?

Da, upravo taj. Kao na tvojoj slici s prve stranice ove teme. DoduÅ¡e, ne vidi se prednja i zadnja ploÄa, ali mislim da je baÅ¡ takav.

Å to se tiÄe sistema, ajmo ovako, da nam bude malo zanimljivije :thumbsup2

Kako sam imao mogućnosti izmjeniti doslovce cijeli sustav u kojem je sluÅ¡an (znaÄi svaki segment sistema je imao barem 2 predstavnika) to sam i uÄinio. DoduÅ¡e, ne odjednom, i ne da sam sluÅ¡ao baÅ¡ kompletno izmjenjen cijeli sistem, no ni to ne bi dovelo do drukÄijih rezultata.

Naime poanta je ta da je Expo (kao i Audiolab) uvijek bio prepoznatljiv u svakoj kombinaciji, dakle karakterno nedvosmislen. To je bilo zbog toga jer su i te druge komponente, koje inaÄe ne Äine moj sistem, bile dovoljno dobre (iako neke od njih cijenom spadaju vrlo nisko, a neke i dosta viÅ¡e od mojih), kako sam već i naveo. U svjetlu ovoga, volio bih Äuti objaÅ¡njenje/tumaÄenje koje bi bilo drukÄije od mojeg, i koje bi stvarno postavilo pitanje sistema na centralno mjesto, a ne, kako se meni Äini, viÅ¡e kao znatiželju :lol: , ili neÅ¡to drugo

Btw. sve u svemu, Expo mi se ne Äini uopće "peculiar". ÄŒitao sam pogotovo dosta o tome kako se treba paziti na zvuÄniÄke kabele, a ja sam baÅ¡ uza sebe imao dobar izbor kabela.

Konkretno, imao sam 3 nodela za presluÅ¡avanje; moju osobnu referencu - DIY uradak konstrukcijski sliÄan Anticableu ili 47 Lab žici, zatim Atlas Ichor, te jedan kabel koji nije moj i posuÄ‘en je iz prodaje pa ne bih detaljno. Samo toliko da mu je cijena (novog) bila oko 900 eura.

Ukratko, kako su se prije uvoÄ‘enja Expoa u sistem kabeli pokazali sa Audiolabom, tako su se pokazali i sa Expoom. Normalno, malih razlika u nijansma je bilo (uvijek ih ima), ali niÅ¡ta znaÄajno. Redosljed (kvalitetni) je ostao isti, a oba izlaza su sa svakim od njih zadržala svoj karakter.

Link to comment
Share on other sites

Po mom misljenju ovakvi uporedni testovi nemaju tezinu i nisu relevantni po bilo kom osnovu.

Pozdrav!

A da napiÅ¡em sistem onda bi bili? A Å¡to je potrebno da bi sistem bio dostojan, i da onda cijeli text ima "težinu i relevantnost"? Cijenovni rang, pretpostavljam. Sve ostalo je obiÄno stvar gledanja pojedinca i njegovih preferensi.

Btw. moj text nije test, već viÅ¡e skup impresija, a niti imam pretenzije da budem relevantan. Relevantnost i težinu će morati odrediti svako za sebe, tako da dovuÄe spomenuti amp u svoj sistem i posluÅ¡a ga u dovoljnom vremenskom periodu. Sve ostalo je neÅ¡to drugo, a ne razgovor o tom ampu. A koliko sam dobio dojam iz teme, nitko nije zapravo imao priliku posluÅ¡ati taj izlaz.

Link to comment
Share on other sites

A da napiÅ¡em sistem onda bi bili? A Å¡to je potrebno da bi sistem bio dostojan, i da onda cijeli text ima "težinu i relevantnost"? Cijenovni rang, pretpostavljam. Sve ostalo je obiÄno stvar gledanja pojedinca i njegovih preferensi.

Btw. moj text nije test, već viÅ¡e skup impresija, a niti imam pretenzije da budem relevantan. Relevantnost i težinu će morati odrediti svako za sebe, tako da dovuÄe spomenuti amp u svoj sistem i posluÅ¡a ga u dovoljnom vremenskom periodu. Sve ostalo je neÅ¡to drugo, a ne razgovor o tom ampu. A koliko sam dobio dojam iz teme, nitko nije zapravo imao priliku posluÅ¡ati taj izlaz.

Super, sustinu mog razmisljanja obrises i onda poslednja recenica dobije drugi kontekst.

Cenovni rang uredjaja sa kojima si slusao doticne ampove nije nevazan ali svakako ni najbitniji. Mislio sam da bih kao covek kome je kroz ruke prosla odredjena kolicina ozbiljnih komponenti mogao da na osnovu oznaka ostalih uredjaja ( u koliko sam imao prilike da ih poslusam) tvoja zapazanja verifikuje ili im stavi dobronamernu primedbu. Mislim da je i kolega anubis nastupao sa iste pozicije kada je postavio pitanje ostatka sistema no, na kraju krajeva, nije ni vazno.

O ampu kao zasebnoj komponenti (nezavisnoj od okruzenja) mozemo da osnovano diskutujemo van konteksta sistema u kome svira samo kada doticni bude mogao da samostalno reprodukuje zvuk ali onda ce se on zvati muzicka linija a ne amp...

Izneo si svoje impresije, ja na osnovu iznetog neka svoja zapazanja i to je to. Ne razumemo se. U redu stvar.

btw, na koji izlaz mislis kada kazes da ga niko ovde nije imao prilike poslusati? Audiolab ili Exposure?

Link to comment
Share on other sites

Exposure, naravno.

Ne znam Å¡to reći viÅ¡e. Nakon svega iznesenog o okruženju s kojim se radilo presluÅ¡avanje, ponovo dobiti upite o istome ... Ako ćemo tom logikom onda sam imao 10-ak sistema, toliko kombinacija sam otprilike isprobao, ako ne i viÅ¡e. Meni dovoljno za krajnji zakljuÄak o ureÄ‘aju, ne znam da li idrugima. I stvarno ne znam kako možer biti bitno s Äime je sviralo, ako je sa svaÄime rezulata bio gotovo identiÄan.

Iskreno, tako se ponaÅ¡ala valjda sve i jedna komponenta koju presluÅ¡ah u životu, ako su poÅ¡tivani već nabrojani uvjeti. Svaka ima neki svoj zvuk, koji ne ovisi s Äime se spaja, samo nekad zna biti teže doći do tog.

Razumijem stajalište da neka komponenta ne svira sama, ali mislim da se isto tako može razumjeti stajalište, da ako se poznaju ostale komponente okruženja, a pogotovo ako ih se ima više za rotirati, pa se i kroz rotaciju dođe do uvijek,ajmo reći, istog zvuka ako je komponenta X u sistemu, a bez nje ga nema, onda mislim da su stvari vrlo jasne o utjecaju te komponente na zvuk tj. kakav je njen zvuk.

Link to comment
Share on other sites

Vidim da nikog nije previše zanimao sadžaj, no ipak ću još nešto nadodati, just-for-the-record, ako ništa drugo.

Meni najzanimljiviji dio teme je Ozzyjev opis zvuka Expoa, pogotovo tamo gdje se javlja usporedba starih primjeraka sa novijima. Radi se o razlikama koje nisu zanemarive, i koje u globalu opisuju razliÄite filozofije pristupu hifija, a donekle vezano za vrijeme u kojem su se pojavili. Isto tako u nemalom broju sluÄajeva to igra jednu od odluÄujućih uloga pri nabavci odreÄ‘ene komponente kod korisnika.

Kako sam i ja bio "tempted" sa Expoom nakon svih tih pozitivnih rijeÄi (prije svega jer se s njime povezivao termin ritmike), ali me malo muÄio taj opis zvuka u kojem se ponekad malo previÅ¡e znalo naći topline, da ne kažem opis koji je lagano naginjao na opis vintage ureÄ‘aja, ovo sa IV-kom mi je bila idealna prilika da vidim gdje se Expo te generacije zapravo zvuÄno nalazi, a cjenovni rang je viÅ¡e nego reprezentativan da se dobije ispravan dojam.

Ostak je napisan, možda nekome to pomogne u odluci za kupovinu u sluÄajevima kad se ne može posluÅ¡ati ureÄ‘aj, ili nekome u istom sluÄaju i pomogne u odluci da to "nije za njega". Toliko.

Link to comment
Share on other sites

Vidim da nikog nije previše zanimao sadžaj, no ipak ću još nešto nadodati, just-for-the-record, ako ništa drugo.

Meni najzanimljiviji dio teme je Ozzyjev opis zvuka Expoa, pogotovo tamo gdje se javlja usporedba starih primjeraka sa novijima. Radi se o razlikama koje nisu zanemarive, i koje u globalu opisuju razliÄite filozofije pristupu hifija, a donekle vezano za vrijeme u kojem su se pojavili. Isto tako u nemalom broju sluÄajeva to igra jednu od odluÄujućih uloga pri nabavci odreÄ‘ene komponente kod korisnika.

Kako sam i ja bio "tempted" sa Expoom nakon svih tih pozitivnih rijeÄi (prije svega jer se s njime povezivao termin ritmike), ali me malo muÄio taj opis zvuka u kojem se ponekad malo previÅ¡e znalo naći topline, da ne kažem opis koji je lagano naginjao na opis vintage ureÄ‘aja, ovo sa IV-kom mi je bila idealna prilika da vidim gdje se Expo te generacije zapravo zvuÄno nalazi, a cjenovni rang je viÅ¡e nego reprezentativan da se dobije ispravan dojam.

Ostak je napisan, možda nekome to pomogne u odluci za kupovinu u sluÄajevima kad se ne može posluÅ¡ati ureÄ‘aj, ili nekome u istom sluÄaju i pomogne u odluci da to "nije za njega". Toliko.

Tvoj opis po mom misljenju moze nekome da pomogne pri odluci o kupovini isto onoliko koliko i neki rivju u HiFi casopisu tj bas i ne mnogo. Uz to ozbiljni casopisi navode i spisak opreme uz koju je slusanje obavljeno, mislis da je to slucajno? Ovde se sve svodi na licni utisak izveden iz slusanja u odredjenim sistemima koji "zadovoljavaju ili prevazilaze" cenovni rang inkrimisanih izlaznih pojacala. Ko se ovim/slicnim opisom poveda da kupi ili ne kupi Audiolab ili Exposure snagase iz teksta taj o HiFi bas i ne zna puno.

Inace, tekst je zanimljiv i zabavan, ne sporim...

Link to comment
Share on other sites

@DoC,

naravno da mi jedno misljenje ne moze pomoci da kupim bilo koji uredjaj.

Medjutim, u situaciji u kojoj uredjaj ne moze da se cuje (a ovde nema tako mnogo EXPO-a da bi mogli da se cuju razni modeli) svako misljenje i test (kao sto je uporedni test AL vs. EX koji sam uspeo da nabavim) su dobrodosli.

Meni licno konkretan sistem u kome je EXPO radio nesto moze da znaci, a moze da mi ne znaci nista - vazan je samo moj sistem.

Tako da licno postujem nesto sto sam cuo i od Anubisa. Ako nesto ozbiljno zelis - trazi ga na slusanje od bar jedne sedmice u svom sistemu. Ako to nije moguce, a uredjaj zelis, raspitaj se, a onda kupi, pa ako ti se ne svidi, prodaj. Ako nisi mnogo motivisan, a ne mozes da cujes kod sebe, odustani.

Ulazenje u preduboke analize kako je to sviralo u nekom drugom sistemu, u drugoj prostoriji, nekome drugom, samo je prividno korisno.

Link to comment
Share on other sites

@DoC,

... Tako da licno postujem nesto sto sam cuo i od Anubisa. Ako nesto ozbiljno zelis - trazi ga na slusanje od bar jedne sedmice u svom sistemu. Ako to nije moguce, a uredjaj zelis, raspitaj se, a onda kupi, pa ako ti se ne svidi, prodaj. Ako nisi mnogo motivisan, a ne mozes da cujes kod sebe, odustani.

Ulazenje u preduboke analize kako je to sviralo u nekom drugom sistemu, u drugoj prostoriji, nekome drugom, samo je prividno korisno.

Nemam sta da dodam, jos manje da oduzmem. :cheers

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...