sondek

LINN & NAIM republika

Recommended Posts

Hajde da pokušam!

Prvi utisak je zaista bio viÅ¡e nego pozitivan! Ja sam pre nego Å¡to sam ih doneo kući Äuo te zvuÄnike u sliÄnom sistemu i bilo mi je jasno teoretski da će to morati i kod mene da svira kako treba, ali uvek imate dozu rezerve pouÄeni iskustvima od ranije.

Dakle, kada sam ih doneo i povezao u svoj sistem nisam mogao da verujem Å¡ta sam dobio i priznajem da nikad do sada niam imao ovakav skok u zvuku sa ubacivanjem nove komponente. Jednostavno, to je pravljeno jedno za drugo i tako to i radi. Ja ću se poigrati joÅ¡ malo kablovima u celom sistemu, jer sam shvatio da je ovaj moj sistem priliÄno osetljiv na kablove i da bih na taj naÄin mogao joÅ¡ da poboljÅ¡am zvuk onako kako meni odgovara.

Å to se tiÄe zvuka, ne znam kako bih opisao zvuk, znam da je to priliÄno teÅ¡ko svima da naprave, ali hajde da kažem ovako: srednji i visoki spektar su fantastiÄni, sa mnogo detalja i priliÄnom dubinom u prostoru, a isto tako i Å¡irinom. Prirodnošću vokala i žiÄanih instrumenata sam fasciniran. Å to se basa tiÄe, on nije neki veliki i napumpan bas, ali ga ima sasvim dovoljno i onoliko koliko je snimljeno, precizan je i nikad ne pokriva ostatak zvuÄnog spektra. Ovo se odnosi na sve muziÄke žanrove. To su prvi utisci.

E, sad, poÅ¡to sam ja u priliÄnoj gužvi ovih dana, nemam baÅ¡ vremena da se pozabavim sluÅ¡anjem toliko Äesto koliko bih voleo, to će se desiti za oko dva meseca. Imaću vremena da se odmorim i posvetim pomalo i sluÅ¡anju muzike.

JoÅ¡ da dodam da sam neke svoje omiljene albume uspeo da presluÅ¡am cele u miru i noćnoj tiÅ¡ini i da dosada nisam znao kako zapravo zvuÄe i sa koliko je pažnje dosta toga snimljeno, a i sa kojom namerom su neki detalji napravljeni.

Meni je ovo sve potpuno nova dimenzija i Äini mi se da će ovo biti sistem na duže staze. Meni se izuzetno dopada i zadovoljan sam.

Ovo su neki prvi utisci.

Pozdrav forumašima! Long live republica!!! :thumbsup2

Share this post


Link to post
Share on other sites

post-11818-0-63195900-1331593361_thumb.jEvo obecanog izvestaja sa Linn Naim Neat druzenja za Republikance.

Vec uigrani forumski trio fantastikus Gidjga, Lale i moja malenkost nasli smo se kod ljubaznog nam domacina mog drugara Dejana.Za ovo druzenje sa muzikom resili smo da sklopimo jedan zajednicki system od nasih komponenti pomenutih firmi.Lale je za ovu priliku doneo Neat zvucnike,ja ponesoh gramofon,a ostatak sistema koje su cinile Naim komponente nove serije su Dejanove,Gidjga nas je ovom prilikom postedeo crvenila tako sto nije poneo neki svoj ultrakvaliteni uradak.Evo od cega se system sastojao,krecem naravno putevima muzike od izvora ka zvucnicima.

Naim CD5i CD plejer

Linn Axis/Basic+/Adikt gramofon

Naim Nat 05 tjuner

Naim nac 122 preamp

Naim Flatcap napajanje za preamp

Naim nap 150 power amp

Neat Momentum 3i zvucnici

Kablovi su bili Naimovi

U ulozi fotomodela ovog puta,tu su bili i Dejanovi Dynaudio DM 2/10 kao i prelepi vintage primerci Yamaha resivera iz 1973 i JVC tjuner,ne pitajte me za modele.Ulepsali su nam slike,nismo ih ovog puta slusali.

Za slusanje smo koristili sta je ko poneo,s moje strane par ploca slusanih u nekoliko poslednjih dana dok sam “razradjvao’’ novu Linn Adikt glavu,Gidjginu CD kompilaciju firme Sinevoice,nesto sa muzica jazz kompilacije (W.Shorter,Enrico Rava,Jack de Jonete) i nekoliko ploca koje smo poneli Gidjga i ja , nesto je tu bilo extra kvaliteta(direct master cut Stockfish),ali se naslo mesta i za “najobicnije†snimke tipa Sade,Cat Stevens,naravno i obavezna Steely Dan Gold kompilacija,americko izdanje…

Slusanje je pocelo opusteno uz Sinevoice kompilaciju sa kojom smo nedavno slusali Dejanove nove DY DM 2/10 zvucnike,iz prvih taktova se culo da se radi o skoro dvostruko skupljem zvucniku.Prosto je neverovatno kako je taj Neat sa lakocom napunio prostoriju od 40-tak m2 ,prakticno idealnog oblika za ozbiljno slusanje muzike.Inace verovali ili ne ovakva soba i uslovi za slusanje jedan su od najvecih razloga za Dejanovu skorasnju kupovinu kuce,usput blago njemu resio se i komsija kojima moze da zasmeta glasna muzika,san svih nas audiofila koji zivimo u stanovima.

Prijatni i dalje izuzetno transparetni zvuk Neat-a sa ovom naim kombinacijom nas je iznenadio sve.Nestalo je tu one ostrine po kojoj je poznat sa nasih prezentacija i iz forumskih prica.Takodje nestalo je i naimovog “tamnog†zvuka,koji je izgleda nas domaci specijalitet,dok se na UK forumima vodi polemika(da nekazem mini rat) da li je presvetao.Cak i u Laletovom sistemu se dosta moralo poraditi sa kablovima i tweakovanjem CD plejera (by Impuls) da bi se ta ostrina Neat-a ubila.Nije je bilo cak i sa CD-om.Dubina basa za toliku kutiju,u tolikoj prostoriji je zaista impresivna.Taj izobarik system rada pravo je cudo,obozavam ga,imaju bass jedne dobre velike kutije,znacajno bolji od pomenutog Dinaudia sa vecom bas jedinicom od 25cm i vecim kabinetom. Srednji sasvim solidni iznad svoje klase od 2k za zvucnike,mada tu sam nasao i jedine ali ne prevelike zamerke,ali samo poredeci sa svojim set upom,koji je ipak dosta vise klase,sto se tice ampa.Konkretno na numeri,jednoj od omiljenih od Stely Dan Deacon Blues koju sam slusao tog dana dva puta kod kuce,duvaci se nisu se mogli dovoljno razdvojiti, sa iste ploce,na istom gramofonu,u istom danu.Nismo ulazili slusanje jos zahtevnije muzike,mozda bi se naslo jos po nesto.Akusticna gitara I klavir culi su se savim zadovoljavajuce, naravno uvek moze bolje.Treba uzeti u obzir da se radi o pocetnom modelu preampa i snagasa,s obzirom na to zamerki nemam.Sve je zvucalo kao dosta skuplji sistemi na hifiles show i to je ono sto sinergija komponenti moze da donese-zajednickim snagama system radi bolje od pojedinacnog kvaliteta ili klase pojedinacnih komponenata. Prostornost je bila zadovoljavajuca,gubili su se zvucnici u prostoru,prostora oko zvucnika dosta,uslovi idealno ispunjeni,mozda bi im prijalo jos malo vise razmaka nego sto je na slici.

Vecinu vremena smo proveli pogadjate,slusajuci gram.Prvo smo poslusali istestirali sta smo imali sa CD-a,culi dobre baseve,sjajne visoke i srednje transparenciju i dinamiku i ostale hifi izraze,a onda je gram odneo salu.Muzika prvo sa napucanog Stockfisha,a zatim i ovozemaljska produkcija Sade i Cat Stewensa usli su u sobu i popravili raspolozenje za 100%,mogli smo na kraju da kazemo naslusali smo se dobre mjuze,a ne dobrih sprava.Za cat Stewensov hit Lale je rekao u momentu “e ovu stvar nisam dosad cuo da ovako dobro zvuciâ€,to je prava stvar-kad ti je dobra stvar jos bolja…

Tolko od mene,zaboravio sam bar pola ali valjda sam nesto od druzenja i preneo.Molim ostale ucesnike da se ukljuce,lale je rekao da ceka moj esej-cekam i ja njegov!

…E da Laletu smo uvalili virus gramofonitisa,priznao je da je gramofon bolje zvucao od CD-a cak i pozeleo da cuje gramofon u svom sistemu,pocastio ga cak za njega velikim komplimentom “radi ko dobar CDâ€,smestili smo ga zvucno negde medju one od 1500-2000E.Ako bude slusanja gramofona kod Lale bice to uz Gidjgin opasni Pass Xono phono preamp,covek ima zlatne ruke i kvalitet Mercedesa-cuvsi njegov autorski rad u vidu jednog lampaskog preampa Vs Korato jednom prilikom predvidjam mu svetsku slavu !

Saljem i par slika,sa Laletovog telefona…

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yamaha risiver i JVC tjuner... Å¡ta bolje svira "dobri stari fm" ?

Koliko ja vidim ovo je Linn i Naim republika i nema mesta za bizuteriju kao sto su Yamaha i JVC!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

ne znam bas da odgovorim,kazem bili su samo manekeni.resiver sam slusao sa nekim "dobrim" JBL,nista posebno,onako super ali za kantri muziku.

Sto se naimovog radia tice,bolje zvuci od CD-a i to ne bas malo!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koliko ja vidim ovo je Linn i Naim republika i nema mesta za bizuteriju kao sto su Yamaha i JVC!!!

Dejan ih obozava,kaze da sa jbl bolje radi od naima.Ja sam inace bio lud za plavim marantz skalama!Voleo bi imati B sistem koji se slusa "ocima". Btw. dobrodosao na Republiku brate Žulijane!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaista divno nedeljno popodne ...dobro društvo , dobra muzika , rakijica + kafica i bez žena :) Šta ćeš više od života !

Soba je impozantnih dimenzija a naim-ov snagaÅ¡ sa nejakih 50w se ipak lepo pokazao ...Momentumi kod mene sviraju dosta odluÄnije i attack je znatno Ävršći , bas se lepo Äuje i oseti i na znatno nižim glasnoćama , a to je najverovatnije zasluga Korata ...

Sve u svemu sistem sklopljen adhoc je svirao odliÄno a Sondekov gramofon opremljen sa novom glavom je barem meni ispao najveće iznenaÄ‘enje ...u svoju memoriju sam ga stavio tik pored Lyngdorf CD-1 koji je do sada bio najbolji izvor za neke koliko toliko normalne pare ...

Sve u svemu odliÄno provedenih 4 sata za relaksaciju i zaborav na svakodnevnicu ....

Pozzz svima

Share this post


Link to post
Share on other sites

post-11818-0-63195900-1331593361_thumb.jEvo obecanog izvestaja sa Linn Naim Neat druzenja za Republikance.

Vec uigrani forumski trio fantastikus Gidjga, Lale i moja malenkost nasli smo se kod ljubaznog nam domacina mog drugara Dejana.Za ovo druzenje sa muzikom resili smo da sklopimo jedan zajednicki system od nasih komponenti pomenutih firmi.Lale je za ovu priliku doneo Neat zvucnike,ja ponesoh gramofon,a ostatak sistema koje su cinile Naim komponente nove serije su Dejanove,Gidjga nas je ovom prilikom postedeo crvenila tako sto nije poneo neki svoj ultrakvaliteni uradak.Evo od cega se system sastojao,krecem naravno putevima muzike od izvora ka zvucnicima.

Naim CD5i CD plejer

Linn Axis/Basic+/Adikt gramofon

Naim Nat 05 tjuner

Naim nac 122 preamp

Naim Flatcap napajanje za preamp

Naim nap 150 power amp

Neat Momentum 3i zvucnici

Kablovi su bili Naimovi

U ulozi fotomodela ovog puta,tu su bili i Dejanovi Dynaudio DM 2/10 kao i prelepi vintage primerci Yamaha resivera iz 1973 i JVC tjuner,ne pitajte me za modele.Ulepsali su nam slike,nismo ih ovog puta slusali.

Za slusanje smo koristili sta je ko poneo,s moje strane par ploca slusanih u nekoliko poslednjih dana dok sam “razradjvao’’ novu Linn Adikt glavu,Gidjginu CD kompilaciju firme Sinevoice,nesto sa muzica jazz kompilacije (W.Shorter,Enrico Rava,Jack de Jonete) i nekoliko ploca koje smo poneli Gidjga i ja , nesto je tu bilo extra kvaliteta(direct master cut Stockfish),ali se naslo mesta i za “najobicnije†snimke tipa Sade,Cat Stevens,naravno i obavezna Steely Dan Gold kompilacija,americko izdanje…

Slusanje je pocelo opusteno uz Sinevoice kompilaciju sa kojom smo nedavno slusali Dejanove nove DY DM 2/10 zvucnike,iz prvih taktova se culo da se radi o skoro dvostruko skupljem zvucniku.Prosto je neverovatno kako je taj Neat sa lakocom napunio prostoriju od 40-tak m2 ,prakticno idealnog oblika za ozbiljno slusanje muzike.Inace verovali ili ne ovakva soba i uslovi za slusanje jedan su od najvecih razloga za Dejanovu skorasnju kupovinu kuce,usput blago njemu resio se i komsija kojima moze da zasmeta glasna muzika,san svih nas audiofila koji zivimo u stanovima.

Prijatni i dalje izuzetno transparetni zvuk Neat-a sa ovom naim kombinacijom nas je iznenadio sve.Nestalo je tu one ostrine po kojoj je poznat sa nasih prezentacija i iz forumskih prica.Takodje nestalo je i naimovog “tamnog†zvuka,koji je izgleda nas domaci specijalitet,dok se na UK forumima vodi polemika(da nekazem mini rat) da li je presvetao.Cak i u Laletovom sistemu se dosta moralo poraditi sa kablovima i tweakovanjem CD plejera (by Impuls) da bi se ta ostrina Neat-a ubila.Nije je bilo cak i sa CD-om.Dubina basa za toliku kutiju,u tolikoj prostoriji je zaista impresivna.Taj izobarik system rada pravo je cudo,obozavam ga,imaju bass jedne dobre velike kutije,znacajno bolji od pomenutog Dinaudia sa vecom bas jedinicom od 25cm i vecim kabinetom. Srednji sasvim solidni iznad svoje klase od 2k za zvucnike,mada tu sam nasao i jedine ali ne prevelike zamerke,ali samo poredeci sa svojim set upom,koji je ipak dosta vise klase,sto se tice ampa.Konkretno na numeri,jednoj od omiljenih od Stely Dan Deacon Blues koju sam slusao tog dana dva puta kod kuce,duvaci se nisu se mogli dovoljno razdvojiti, sa iste ploce,na istom gramofonu,u istom danu.Nismo ulazili slusanje jos zahtevnije muzike,mozda bi se naslo jos po nesto.Akusticna gitara I klavir culi su se savim zadovoljavajuce, naravno uvek moze bolje.Treba uzeti u obzir da se radi o pocetnom modelu preampa i snagasa,s obzirom na to zamerki nemam.Sve je zvucalo kao dosta skuplji sistemi na hifiles show i to je ono sto sinergija komponenti moze da donese-zajednickim snagama system radi bolje od pojedinacnog kvaliteta ili klase pojedinacnih komponenata. Prostornost je bila zadovoljavajuca,gubili su se zvucnici u prostoru,prostora oko zvucnika dosta,uslovi idealno ispunjeni,mozda bi im prijalo jos malo vise razmaka nego sto je na slici.

Vecinu vremena smo proveli pogadjate,slusajuci gram.Prvo smo poslusali istestirali sta smo imali sa CD-a,culi dobre baseve,sjajne visoke i srednje transparenciju i dinamiku i ostale hifi izraze,a onda je gram odneo salu.Muzika prvo sa napucanog Stockfisha,a zatim i ovozemaljska produkcija Sade i Cat Stewensa usli su u sobu i popravili raspolozenje za 100%,mogli smo na kraju da kazemo naslusali smo se dobre mjuze,a ne dobrih sprava.Za cat Stewensov hit Lale je rekao u momentu “e ovu stvar nisam dosad cuo da ovako dobro zvuciâ€,to je prava stvar-kad ti je dobra stvar jos bolja…

Tolko od mene,zaboravio sam bar pola ali valjda sam nesto od druzenja i preneo.Molim ostale ucesnike da se ukljuce,lale je rekao da ceka moj esej-cekam i ja njegov!

…E da Laletu smo uvalili virus gramofonitisa,priznao je da je gramofon bolje zvucao od CD-a cak i pozeleo da cuje gramofon u svom sistemu,pocastio ga cak za njega velikim komplimentom “radi ko dobar CDâ€,smestili smo ga zvucno negde medju one od 1500-2000E.Ako bude slusanja gramofona kod Lale bice to uz Gidjgin opasni Pass Xono phono preamp,covek ima zlatne ruke i kvalitet Mercedesa-cuvsi njegov autorski rad u vidu jednog lampaskog preampa Vs Korato jednom prilikom predvidjam mu svetsku slavu !

Saljem i par slika,sa Laletovog telefona…

da li se to meni cini ili je soba blago tretirana ako jeste cime.pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites

da li se to meni cini ili je soba blago tretirana ako jeste cime.pozdrav

Soba je bila tretirana samo dobrim raspolozenjem :)

Ako mislis na akusticki tretman,nema tu nicega takvog.Koliko sam ja primetio nije joj bio ni potreban,mozda malo vise tepiha,onako teorijski u praksi ni toliko.Slusao sam u njoj ovaj sistem sa dosad tri para zvucnika Dynaudio dm 2/10,PMC gb1i i ovim Neatom sa svime je radio odlicno,ako bih bas zakerao sa DY mozda bilo malo nerealnog bassa,ali to ima svog sarma jako ga je lepo cuti i na tihom slusanju.Ono sto u vezi sobe mogu da kazem da je zvuk sa PMC-om drasticno bolji u ovoj sobi nego sto je to bilo pre Dejanovog preseljenja u drugoj sobi od oko 25m2 drugacijeg oblika i sto je po meni najbitnije lose slusalacke pozicije uz zadnji zid, dok je sad iza nasih mesta bilo jos 4-5 metara.PMC me je uz novo "staniste" bas pozitivno iznenadio i dobra je kombinacija uz naim.Nisu iz kuce otisli zbog zvuka,vec zbog ne zavrsene fasade.Inace zbog hife je tu palo jedno rusenje zida i spajanje dve sobe,dobitak od odlicne sobe je je fantastican.Ja bih je licno opremio jednim ESL zvucnicima i crko od srece.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Soba je bila tretirana samo dobrim raspolozenjem :)

Ako mislis na akusticki tretman,nema tu nicega takvog.Koliko sam ja primetio nije joj bio ni potreban,mozda malo vise tepiha,onako teorijski u praksi ni toliko.Slusao sam u njoj ovaj sistem sa dosad tri para zvucnika Dynaudio dm 2/10,PMC gb1i i ovim Neatom sa svime je radio odlicno,ako bih bas zakerao sa DY mozda bilo malo nerealnog bassa,ali to ima svog sarma jako ga je lepo cuti i na tihom slusanju.Ono sto u vezi sobe mogu da kazem da je zvuk sa PMC-om drasticno bolji u ovoj sobi nego sto je to bilo pre Dejanovog preseljenja u drugoj sobi od oko 25m2 drugacijeg oblika i sto je po meni najbitnije lose slusalacke pozicije uz zadnji zid, dok je sad iza nasih mesta bilo jos 4-5 metara.PMC me je uz novo "staniste" bas pozitivno iznenadio i dobra je kombinacija uz naim.Nisu iz kuce otisli zbog zvuka,vec zbog ne zavrsene fasade.Inace zbog hife je tu palo jedno rusenje zida i spajanje dve sobe,dobitak od odlicne sobe je je fantastican.Ja bih je licno opremio jednim ESL zvucnicima i crko od srece.

hvala-

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobar dan zelim svim ljudima otvorenih srca,zeleo bih i ja da se ucurim kao clan republike.za sad sa stidljivim Naim nait 5 ali za pocetak me je i on osvojio nacinom prezetacije zvuka.ostatak sistema za sad mi cini Cd Marantz 63mk2 KI i DY contour 1.1

zelim odmah da naglasim da sam clan i Dynaudio kluba-sto smatram da nije u suprotnosti sa ovim.i da se ovom prilikom zahvalim kolegi SONDEKU na pomoci oko otezanih pocetaka.hvala jos jednom.

ziveli

Share this post


Link to post
Share on other sites

zelim odmah da naglasim da sam clan i Dynaudio kluba-sto smatram da nije u suprotnosti sa ovim.i da se ovom prilikom zahvalim kolegi SONDEKU na pomoci oko otezanih pocetaka.hvala jos jednom.

ziveli

Nema na cemu,tu smo na forumu da jedno drugom pomognemo,s tim u vezi ko ima naca5 kabl na prodaju nek javi Soli ili meni,probu smo obavili ceka se korektna cena.Sto se tice DY kluba odlican je,medju prvima sam ga pozdravio,vise takvih "fan" klubova moza samo da unapredi forum a korisnici imaju pravo mesto za informisanje.

Koliko znam zasad imamo vec nekoliko "Republika" ,L&N ,Expo,DY,Tehniks direktdrajveri,Sansuisti,kasetdekasi...

Cheers for all :cheers

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imao bih pitanje, delimicno vezano za Naim i sl… ako neko zna…

Sta je „u“ Naim NAC A5 kablu? Kakve zice? Zna li se neki procenat cistoce ili slcino. Isto vazi i za Linn K20 ili Exposure DMF1, recimo…

’fala…

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inace imam Exposure DMF1, kabl, 2 x 2,5 m duzine. Toliko jednostavno izgleda – dve paralelna voda, cini mi se 2 x 2,5 kvadrata, od licnaste bakarne zice u PVC izolaciji (rekao bih).

Iznenadio me, ako mogu reci, nenametljivoscu i mirnocom, ali mi je malo nelogicno da se on koristi za Naim ili Exposure pojacavace za koje kazete da vuku na tamniju stranu?

?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobrodosao, Nait 5i je divan pocetak :).

Ima ludaka na Naim forumu koji slusaju CD 555 + Nait 5i :D.

Nije 5i,obican prvi nait 5 ,cenjen u UK!

BTW. Kolega sto imam jedan opasan MM za tvoj sistem...bruka kako Adikt radi dobro sa novom naim serijom,nestane svaki trag "tamnog" zvuka,sve sija kao polirano.Ovde kod mene uz SBL i CB Nap izaziva ludjacko Linn Kan "prosvetljenje" ,podmladih se opet! Linn Kan sa Sbl bassem,iz veceri u vece zvuci bolje,superiska!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Forum Statistics

    • Total Topics
      25,856
    • Total Posts
      327,561