Jump to content


LINN & NAIM republika


sondek

Recommended Posts

  • 1 month later...

Isto vazi i za Ferari ili bilo sta skupo na ovoj planeti. Vredi ako se proda. Ko pita nas obicne smrtnike oko toga. Ko moze da plati svakako ce proveriti konkurenciju. Zvucno je izvanredan, treba ga cuti kako lako nadsvira njihov streamer od 30k. Nakon tog slusanja uporedbe pre bih to pitanje postavio za digitalni izvor. Al opet isto...ko nas pita.

Link to comment
Share on other sites

Da ne poredimo opet HiFi i automobile, a ni LP12 i Ferari.  Razumem o čemu pričaš. Ti si verovatno imao prilike da ih uživo čuješ i uporediš. Ja, samo na ovom snimku. I tu se čak i preko YT čuje ono o čemu pričaš. Mislim da je strimer sada blizu 40k posle najnovijeg povećanja cena, ako se ne varam.

 

Link to comment
Share on other sites

Ispratio sam kod kolege od najjeftinijeg do najboljeg sondeka u usporedbi sa njihovim streamerima. Uvek je bio gramofon bolji, sa istim izdanjem naravno, ova zadnja me je bukvalno sokirala, mada moze se slobodno reci da je i srednja verzija lp12 Akurate level takodje bila bolja od streamera. Osnovna razlika je bio 3d, pored nekih drugih stvari na koje pomislimo. I na drugim mesrima u toj visokoj klasi je bilo slicno. Skupo je to sve i van mogucnosti ali ima osnova da se kaze da je zvuk odlican bas kad se cuje uporedba... jbg da imamo taj novac svi bi mi kupili nesto skupo. Deluje neverovatna cena od 175k za Nagrin gramofon i verovatno bih bez da sam ga cuo/video samo gundjao na cenu..ovako sam samo pomislio da imam neke velike pare ko sto nemam kupio bih ga sigurno pre neko limeno cudo na 4 tocka. Inace i taj ultraskupi Nagrin digitalni setap je delovao skromno prema gramofonu. Ja iskreno nisam tako nesto ocekivao. Ja imam dosta skromniju vintage verziju lp12 i mogu da kazem da tu streamer iako je osnovni model bolje prolazi.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Juče je stigla analogna Linn Urika, ili Urika I. 

B95B1C43-BD59-4A0E-AD1A-0774933A9AD6.thumb.jpeg.3e260d017745a98c8facdb3bce4fe5cd.jpeg

4194B7BB-5621-491F-B7F4-A9134371266D.thumb.jpeg.077d5836f00bf556a3e10323cb7ac2a7.jpeg

0B11E8D9-9422-4181-B1C6-706E3D206442.thumb.jpeg.e6e7284eb6d1b63dc7422199437a6561.jpeg

C69F6EC8-83BC-400B-865C-CB55CCA219E6.thumb.jpeg.1ecf3d6281c2c016a3fadb1791788193.jpeg

Od ručke do Urike vodi veoma kratak kabal, tako da je put signala znatno skraćen, što je velika prednost. Taj slabašni signal od MC glave do MC phonostage-a je najslabiji signal u celom lancu - od zvučnice pa do zvučnih kutija. Kvalitet zvuka koji gramofona daje veoma zavisi od kvaliteta audio signala upravo u toj fazi.

0F521C22-D6C2-4142-8DBF-85A9C8CDE5B0.thumb.jpeg.5c51b1733c3309f77e32b6d5ef1d68c4.jpeg

Urika je pričvršćena za donji poklopac gramofona, tzv. Trampline base. Montira se tako što se skine stari poklopac (ili stara Urika), zatim se pričvrsti tzv. Tonearm kabal za unutrašnji deo ručke, a nakon toga se poklopac Urike zašrafi za plinth gramofona sa donje strane.

Urika ima po par single ended RCA i balansiranih XLR konektora. Linn preporučuje single ended vezu kao prvi izbor, a balansiranu u slucaju da je potrebno da kabal bude duži od uobičajenog ili da line stage, tj. preamp ima samo balansirane ulaze (ako uopšte ima takvih :) )

Urika traži eksterno napajanje koje se zove Linn Radikal i bez njega ne može da radi.

U narednim danima planiram montažu pa javljam utiske i poredjenja sa Urika II, koja je trenutno montirana u mom gramofonu.

Uzdravlje! :cheers

 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, NL. said:

U narednim danima planiram montažu pa javljam utiske i poredjenja sa Urika II, koja je trenutno montirana u mom gramofonu.

Zanima me iskren da budem i to veoma, sledeće. Zašto si se odlučio na ovaj korak. Šta to nedostaje Urika II preampu da si odlučio da probaš prethodni model. Ako uopšte nešto nedostaje.

 

Link to comment
Share on other sites

On 1.4.2023. at 11:19, lars said:

Zanima me iskren da budem i to veoma, sledeće. Zašto si se odlučio na ovaj korak. Šta to nedostaje Urika II preampu da si odlučio da probaš prethodni model. Ako uopšte nešto nedostaje.

Da počnem sa tim da Urika 1 nije prevaziđeni model (nije u pitanju Mk.1), već samo potpuno analogna verzija koja postoji paralelno u Linn-ovoj ponudi i danas kao aktuelni model, zajedno sa Urikom 2 (koja nije Mk.2). Urika 1 je za "analogne puritance", koji ne žele da u lancu signanala imaju digitaliju, to je lepo primetio kolega @sondek. Urika 1 ima isti analogni phonostage kao Urika 2. Međutim, Urika 1 ne konvertuje analogni signal u digitalni, već samo pojačava analogni signal, koji od nje putuje do DSM-a, i tek tu se digitalizuje. Prosto, želim da vidim da li ću da taj način da dobijem bolji zvuk.

Dakle, dva su razloga za nabavku Urike 1, kojih sam tokom druženja sa svojim polu-digitalnim gramofonom postepeno postajao svestan. 

1. Urika 2 ima isti analogni phonostage kao Urika 1, ali ima Analog to Digital converter (tzv. ADC) starije generacije u odnosu na noviji ADC koji je ugrađen u Klimax DSM/3 koji posedujem. Jako je važan ADC kada Linn Limax sistem reprodukuje muziku sa gramofona, jer se signal uvek pretvara iz analognog u digitalni i tako putuje do zvučnika. Mnogo je važno da signal bude pretvoren u što verniju digitalnu repliku analognog koji je došao sa gramofona. Zbog toga sam pretpostavio da je Linn unapređujući ADC povećao kvalitet digitalizacije. Da li sam bio u pravu javiću veoma uskoro, kada montiram Uriku 1 i isprobam je. 

2. Želeo sam da probam LP12 u potpuno analognom režimu, sa ostatkom sistema drugih proizvođača. To je do sada bilo nemoguće, jer Urika 2 može da radi samo sa Linn prempom u koji je ugrađena digitalna tehnologija, koju je Linn zaštitio i naziva je "Exakt". Naravno javiću uskoro i rezultate koje sam dobio, kao i poređenja. Da li ću u potpunosti da nastavim Linn putem, ili će ostati samo delovi Linn sistema (kao što sugeriše kolega @Delija)vreme će pokazati. Smatram da u ovom našem hobiju moramo da se uvek trudimo da budemo objektivni i naklonjeni istini. Samozavaravanje i slepa naklonost prema brendu, uz ignorisanje ili zanemarivanje očiglednih stvari šteti našem hobiju... pa makar ti brendovi bili i Linn i Naim :) 

Link to comment
Share on other sites

9 minuta ranije, NL. said:

Želeo sam da probam LP12 u potpuno analognom režimu,

Pozdravljam odluku! Moje ne tako skromno mišljenje je da NE odustaješ od  Linn-a nipošto. NE slušaj druge kada ti to kažu oni ne znaju bolje od tebe. Njihov par ušiju prikopčan na njihove lubanje, njihov ukus za muziku, njihov način kako shvataju ovaj hobi su samo i samo njihovi, nisu tvoji. Daj bar još malo vremena (1-2 godine ) Linnu i mislim da ćeš shvatiti koliko superiorne uređaje i zvučnike imaju. Ne odstupaj.

PS: Ako je odluka ipak samo tvoja, u ovom momentu nemoj da poslušaš ni sebe...:listen

Link to comment
Share on other sites

43 minuta ranije, NL. said:

Smatram da u ovom našem hobiju moramo da se uvek trudimo da budemo objektivni i naklonjeni istini

Složiću se ali i dopuniti. Mislim da je veoma bitno i da uživamo u uređajima koje smo nabavili a posebno u reprodukciji muzike kao i u muzici samoj jer je to valjda svrha ovog lepog hobija. On ne bi smeo da bude izvor frustracija nikako ili uzrok neprekidne potrage za bilo čime pa makar to bila istina.

Link to comment
Share on other sites

Ja sam vise za subjektivnost. Uredaj kupujes sebi i iskljucivo ga treba prema sebi birati i na osnovu slusanja. Da li je on objektivno bolji ili losiji koga briga. Nije sprava kupila tebe vec ti nju. Tome u prilog ide i da svi imamo drugaciji sluh. Naslusao sam se "objektivno" boljih uredjaja koliko hoces i srecan se vracao kuci.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, sondek said:

... svi imamo drugaciji sluh. Naslusao sam se "objektivno" boljih uredjaja koliko hoces i srecan se vracao kuci.

Bravo!

Subjektivnost i lično uživanje je najvažnije. Ne treba se truditi ubeđivati druge, svako nešto drugo traži od muzike prvenstveno, a onda i od načina na koji mu se isporučuje ta muzika. Trebamo se družiti i iskreno iznositi mišljenja i iskustva. Samo tako možemo napredovati kao slušaoci. Sistem je tu da prati i podrži naše muzičko iskustvo i podigne uživanje na adekvatan nivo naših potreba.

Link to comment
Share on other sites

Moram samo kratko da pojasnim šta sam mislio kada sam napisao da treba da se trudimo da budemo objektivni i naklonjeni istini, bez samozavaravanja i verovanja brendu. Pod time sam mislio da, ako nečemu treba slepo da verujemo, to su samo i isključivo naše sopstvene uši.

Ako sa sigurnošču i svojim ušima utvrdimo da nam nešto zvuči vernije, onda znamo put koji treba da idemo. To "nešto" može da bude deo hifi opreme i/lii snimak. Ali mnogo je teško, možda i najteže utvrditi da li je nešto verno ili vernije. To pretpostavlja postojanje repera vernosti. Onda se priča mnogo komplikuje i opet na kraju skliznemo u subjektivnost.

Ako nam "nešto" zvuči lepše, to naravno ne mora nužno da znači da je vernije.

Objektivni smo prema sebi (po mom mišljenju) samo ako odaberemo to "nešto" što je nama lepše. 

Na kraju postavimo sami sebi pitanje da li nam "nešto" zvuči bolje onda kada mislimo da je verno, ili onda kada nam prosto zvuči lepše

Mislim da smo naklonjeni istini samo onda kada verujemo sebi i odaberemo lepše.

Da se sada vratim na priču o Linn-u. Ako neka oprema ili deo opreme meni zvuči lepše, onda je to za mene i bolje - jer su jedini reper bile moje uši i moj ukus. Ako mi neka oprema zvuči bolje, želim nju da slušam, bez obzira koji je brend u pitanju :)

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Iron man said:

Onda gramofon ispade iz hifi trke

 U smislu da postoje napredniji nacini da se reprodukuje "ono sto je na snimku" - mozda. Iako teroretski jeste da, ja kazem mozda jer je pitanje da li je ta razlika u domenu primetne (cujne)

 U smislu da je u pitanju rekoprodukcija vernog zapisa izvodjenja - ne. Dobar deo prednosti gramofona je da se za vinil mastering radi drugacije - pa se dobijaju zapisi verniji izvodjenju. Jednostavno dosta snimaka u digitalnom domenu pate od svojih boljki.

 Ja mislim da ne @NL. na pravom putu. Trudi se da uporedi i ono sto je vernije i ono sto je tacnije i da dodje do necega sto mu prija, a pri tom i uziva.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...