Jump to content


LINN & NAIM republika


sondek

Recommended Posts

26 minuta ranije, NL. said:

Slažem se u potpunosti sa imenjakom. Sve je to otišlo u lajfsajl smeru… što ima nekih svojih prednosti, ali je to udaljavanje od hobija.

Ne bih se slozio. Po meni je to priblizavanje pravom hobiju - slusanju muzike (a ne sprava) uz kvalitetan zvuk u obliku pogodnom za zivotni prostor, bez 10 ruznih metalnih kutija natakarenih na sred sobe 🙃

Link to comment
Share on other sites

Linn Selekt Lp12 proglasen za gramofon godine. Nova Arko rucka na drugom mestu medju ruckama. Prva je 5x skuplja. Nekad nije lose biti i drugi.  😉

P.S. Vizuelno bas po mom ukusu, aluminijum, jednostavan dizajn bez suvisnih detalja i delova da čangrljaju

Linn-Arko.png

Edited by sondek
Link to comment
Share on other sites

 Facelift deluje kao proizvod odlicno. Kombinacija je jednostavna i sve je tu.

 Deluje da je ovo korak iznad Uniti linije - tipa imas Uniti, pa imas ovo. Dizajn je slican. Najjaci uniti ide do 80W, pa je zapravo Nait sa 60-70W, pa cak i SuperNait sa istom snagom.... Ovo naravno, ne znaci da je SNait losiji ili isti kao Uniti - ali marketinski je lose profilisano.

 Sad imamo prvi korak izna Uniti linije koji je marketinski dobro profilisan. Pretpojacalo/streamer, pojacalo snage (sa legendarnim imenom) i bonus napajanje za upgrade. Tri Uniti masine ispod. Statement na vrhu. Marketinski ima sigurno mesta za jos jednu seriju iznad, sa recimo NAP300 kao imenom za novo pojacalo....

 E sad, to je marketing. :) Da li ce da zvuci dobro? Cucemo. Da li ce da bude modernije? Skoro sigurno. Da ima potencijal, ima..... E sad, ovo sve ima i Linn. Realno, Aktiv Linn sistem, sve u zvucniku je isto brutalan - i nema nikave zamerke.

 Tako da, moje zamerke su .... licne.

Link to comment
Share on other sites

To je put kojim je Linn krenuo kada je penzionisao klasični preamp, komponentu koja je postojala u svakoj klasi proizvoda. Postojao je Majik Kontrol, Akurate Kontrol i Klimax Kontrol. Kolege ih se sigurno sećaju. To su bile potpuno analogne sprave. Pored njih postojali su streamer/DAC komponente u svakoj klasi, koje su nosile naziv DS, a skraćenica znači digital streamer. Znači postojali  su Majik DS, Akurate DS i Klimax DS.

https://www.stereonet.com/forums/topic/546919-fs-linn-majik-kontrol-pre-amplifier/

https://www.whathifi.com/linn/akurate-kontrol/review

https://www.stereophile.com/solidpreamps/863/index.html

Sledeći korak je bio spajanje Kontrol i DS u jedan uređaj, u svakoj klasi, pa su nastali uređaji koji su sadržali skraćenicu DSM. Oni postoje i danas. Neko vreme je Linn zadržao DS komponente, koje dakle nisu imale preamp u sebi, niti atenuaciju, već samo linijske analogne izlaze, tako da im je bio potreban klasični preamp. Komponente pod nazivom Kontrol su odmah prestali da prave u svim klasama.

Naredni korak je bio digiralizovanje svih analognih ulaza kod DSM uređaja (a oni su dakle pandan današnjem Naim NSC 222). Paralelno sa tim je krenula DSP priča, jer kada sve prevedeš u digitalno, dalje se igraš lakše digitalnim signalom. Onda su došle digitalne skretnice i Linnov jedinstveni format prenosa digitalnog signala (i još po nečega), koji su nazvali Exakt. Pa onda digitalizovanje signala gramofona (već u samom gramofonu) pomoću phonostage-a koji u sebi ima i analog to digital konverziju... i tako dalje. Brzo ćemo biti sigurni da li je to put kojim je Naim krenuo, meni deluje da jeste.

Ne mali broj Linn fanova i dalje koristi stare Linn Kontrol analogne preampe i kunu se u njih. Oni naravno odbijaju da koriste DSP, već žele čisti analogni signal od svoje ploče, pa preko igle, glave, phonostage-a, preampa, power ampova to zvučnika. To su, po mom mišljenju, hobisti. Oni vole da se igraju spravama, da sami eksperimentišu. Takvi su od Linn uređaja zadržali samo ikonu (LP12) i možda strimer, a ostalo su zamenili analognim spravama drugih proizvođača... neću sada da ih prozivam ovde kod nas, ali znaju oni ko su, sami će da se jave :D

Druga grupa, kojoj i sam pripadam, prešla je na digitalnu stranu i tu je od hobija malo šta ostalo. Broj kutija se smanjio, kad je jednom sve podešeno dalje je jednostavno, menjaš po neki DSP mod ako je potrebno i samo slušaš muziku. Tu se možda donekle slažem sa Delijom, jer ako je cilj da se sluša mozika u miru, došli smo do cilja. Nema potrebe da menjaš bilo šta. Zapravo, nemaš šta da menjaš čak i ako bi želeo. E u tom detalju je đavo. Jer mnogi bi želeli da menjaju i čačkaju. U tom "mnogi" je i moja malenkost :) 

Zbog toga sam se u poslednjih godinu dana posvetio pločama i muzici. Pronalaženjem dobrih izdanja i kolekcionarstvu. Sada se predstavljam kao kolekcionar ploča, a ne kao audiofil. A to kod opšte populacije ima mnogo prijemčljiviji prizvuk. To je već teren retro nostalgije i zaljubljeništva u analogno... a ja u stvari okoreo u digitalnio izdajništvo :)    

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

 

https://www.psaudio.com/copper/article/celebrating-the-linn-sondek-lp12-turntable-part-one/

 

https://www.psaudio.com/copper/article/celebrating-the-linn-sondek-lp12-turntable-part-two/

 

Interesantan, ali kritičan članak o istoriji LP12 ... u dva dela. Ne preporučuje se mlađim i osetljivijim Republikancima, kao ni onima sa slabijim srcem :) Pominje se Naim itekako... :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...