Jump to content


LINN & NAIM republika


sondek

Recommended Posts

 Da, treba slusati pametne sa foruma, koji ce da ti objasne da dugackom kablu treba oklop.... zbog preslusavanja parica. A parice napravljene da se izbegne preslusavanje, sustina tih standarda (CAT 5E, CAT 6, CAT 6A) je preslusavanje parica....

 @NL. Veruj proizvodjacu, batali forumase. :) Taj Hex je OK ruter, radice posao sasvim dobro godinama - jedino sto nije trivijalan za podesavanje. I da, trebaju ti dva SFP-a, jedan je kodiran za Cisco (taj ide na stranu Linn-a), drugi kako vec treba za Mikrotik.... nikad nisam kupovao SFP-ove za njih, a da nisu uz njih.

 Pojasnjenje: Jedan SFP modul moze da podrzi nekoliko "softverskih standarda", to se "kodira" kad ga kupis. Cisco, Juniper, HP.... su opcije. Ne znam koja je za Mikrotik, mozda je isto Cisco, mozda nije. Ne utice nikako na drugi kraj, to je deo kako SFP prica sa ruterom, nema veze sa onime kako SFP prica sa drugim SFP-om.

Link to comment
Share on other sites

Hvala svima puno, i izvinite da malom skretanju sa teme... računao sam da je ovo ipak u neposrednoj vezi sa Linn uređajem (a on jeste tema ovog fan kluba) i njegovim korišćenjem, tj. korakom ka naprednijem korišćenju.

U narednim danima ću da napravim plan i program sa momkom koji mi održava kućnu mrežu, pa da nabavim novi ruter i ostalo... i nadam da ću uskoro moći da podelim nova iskustva oko uticaja fiber optičke veze na performanse i zvuk Klimax DSM-a, i mog sistema uopšte :) ... a pre toga malo kopanja zidova i provlačenja novih kablova, zatim pomeranja police, pa ponovno dovođenje iste u libelu (na šta sam prošli put izgubio mnogo vremena i živaca).   

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, nkrgovic said:

Da, treba slusati pametne sa foruma, koji ce da ti objasne da dugackom kablu treba oklop.... zbog preslusavanja parica. A parice napravljene da se izbegne preslusavanje, sustina tih standarda (CAT 5E, CAT 6, CAT 6A) je preslusavanje parica....

Neću da ulazim u raspravu jer si zlonameran i ciničan. Pod "preslušavanjem" sam pojednostavljeno mislio na međusobne uticaje i smetnje koje različiti signali, njihov intenziteti i specifične magnetne osobine mogu da prenesu na bliske susedne i ne izolovane protoke kroz parice. Ovo se sprečava izolacijama u višim kategorijama kablova da se dobije što manje šuma i grešaka u protoku pri većim brzinama gde se dodatna "tišina" i "stabilnost" očekuje.

Ne vidi zašto bi trebao da bude predmet brige da se proba, pogotovo kada se radi o ulaganju do 1500 din.

Svakako ste celu priču podigli na nivo optike, konektora i dodatnih uređaja koji komplikuju život i ozbiljno udaraju po džepu, ali se sležem da ne treba slušati pametne sa foruma.

Link to comment
Share on other sites

5 sati ranije, NL. said:

 ... a pre toga malo kopanja zidova i provlačenja novih kablova, zatim pomeranja police, pa ponovno dovođenje iste u libelu (na šta sam prošli put izgubio mnogo vremena i živaca).   

Čisto da podsetim na elementarnost humanog i razumnog razmišljanja pre savetovanja "adekvatnih" finansijskih predloga po tuđem džepu.

Link to comment
Share on other sites

...e kad se ja prisetim perioda nikoline prve kupovine lp12 ..ja se ubih trazeci dobar SH lp12 kao Del boy...kad ono... medjutim stigao NOV 😁  Svakako vise volim kad me neko tako prijatno iznenadi, nego kad na kraju neko ne kupi nista ili nesto sasvim drugacije. Bilo je i toga na forumu.

 

Link to comment
Share on other sites

Малени offtopic.

8 sati ranije, NL. said:

pa ponovno dovođenje iste u libelu (na šta sam prošli put izgubio mnogo vremena i živaca).   

Пре пар недеља сам прерадио сталак (rack) и израдио сет нових подметача са керамичким куглицама.

Када је дошао ред поново да нивелирам сталак, позајмио сам од стругара машинску либелу (machinist level), или како се то код нас зове.

Умало нисам полудео - то је толико осетљиво да мораш пажљиво обрисати прашину са свих површина пре него нивелираш.

Ако икад треба да је поново користим, прво шаку Дијазепама.

Link to comment
Share on other sites

Provedoh juce predivno popodne kod NL uz izvanredni Klimax sistem.Klimax Lp12 zvuci tako da vilica otpada.

Uopste memam dilemu sta bi bile prve pare kad dobijem na loto ...full spec Klimax Lp12. Pakleni plan ima samo jednu manu, ne uplacujem loto 🤣

Neverovatna dinamika detaljnost i prirodnost zvuka koja najskuplji Linn Streamer ostavlja u retrovizoru, ne bas drasticno ali sasvim jasno za cuti i ubedjen sam da bi 10/10 audiofila to reklo.Pohvalno za streamer je da je karakter zvuka isti i nema digitalnog prizvuka.Ipak detaljnost i prostornost su na strani gramofona jos vise nego sa Akurate verzijom, po meni je i taj gramofon zvucno iznad streamera. Nema nikakvog tonskog disbalansa osim onog u bassu koji soba donosi sto se na isti nacin cuje i sa digitalnog izvora. Lako se to uporedi slusajuci istu numeru na streameru i gramofonu...slusali smo band Talk Talk.

Uz stvarno fantastican izbor ploca par sati proleti. Napravili smo i poredjenje dve Lou Reed ploce , Transformer na starom i novom Speakers Corner izdanju. Koliko god ga hvalili po netu ja mislim da je tu Speakers corner zestoko omanuo dodavsi neku bolesnu kolicinu basa...razumem da to mozda nekom sa maleckim zvucnicima moze da prija ali to nema veze sa originalnim snimkom. Trebalo mi je da to proverim jos jednom jer sam imao ranije priliku uporediti sa starim holandskim. Nikola je snimio jednu numeru sa oba albuma pa bi to mogao i ponuditi da se preslusa.

Sve u svemu jedno nesvakidasnje lepo hifi popodne u slusanju sistema za u peMziju. Jos jednom hvala na gostoprimstvu i retkoj prilici da se cuje full aktiv Klimax sistem. 👍

Link to comment
Share on other sites

Hvala Sondeku na poseti i divno provedenom vremenu! :cheers

Evo linka ka dva fajla, sa svima dobro poznatim snimkom numere iz 1972.godine https://1drv.ms/u/s!AhyQ7UySsqLFqCPS4487YIsbCca9?e=wY8i9c . Pošto je gramofon malo tiši savetujem da dodatno pojačate u odnosu na to kako uobičajeno slušate (cca +6dB) 

1. Prvo smo slušali moju ploču, koja je američki original, ali nije first press, već odlilno očuvano (near mint) drugo reizdanje iz 1985 (https://www.discogs.com/release/2257653-Lou-Reed-Transformer). 

2. Nakon toga smo slušali Sondekovo Speakers corner audiofilsko remasterovano izdanje (https://www.discogs.com/release/15646371-Lou-Reed-Transformer), takođe u odličnom stanju medijuma.

Primetićete naravno razliku. Speakers corner zvuči "umivenije" i punije, ali sa dosta naglašenim bassom. Reizdanje iz 1985 zvuči "tanje" i sirovije, ali sa prirodnijim bassom. Da je na Speakers corner izdanju bas manje naglašen, bilo bi idealno.

Definitivno moram da potražim first press, pa da vidimo kako će da se nosi sa Speakers corner i ostalim modernim audiofilskim reizdanjima. BTW Sondek je prisustvovao snimanju, koje zaista mnogo podseća na snimanje radio-programa preko nekog (recimo Nakamichi :) ) deka, od pre 30 godina. Kad naiđe numera, klineš "REC", a crvena lampica počne da trepće sve dok traje snimanje. Onda klikneš "STOP" kad se numera završi... kakav divni flešbek... :D

Link to comment
Share on other sites

Večeras sam imao čast i zadovoljstvo da zajedno sa @Father-om budem gost kod @nemanjamilicevic011 i poslušam njegov fenomenalni Republički  sistem, baziran na Naim Uniti Nova + Naim NAP 250, sa Spendor D7.2 kutijama i REL sub-om (kojem nažalost nisam upamtio oznaku). U sistemu je takođe i Ansuz power switch (audiofilski svič), koji me je takođe veoma zainteresovao, jer poslednjih dana planiram nabavku nove mrežne opreme.

Domaćin koristi Uniti Nova samo kao izvor, preamp i pokretač REL-a, dok NAP 250 gura Spendore... i to radi zaista perfektno. Iznenadio sam se detaljnošću Spendorovih visokotonaca, koji daju prirodni zvuk i unose osećaj prostornosti i vazduha. 3D efekat je jako izražen, scena je duboka i široka. Slušali smo nekoliko numera po izboru domaćina, a zatim po mom izboru. Meni se zvuk veoma dopao i sa i bez audiofinskog sviča.

Moj prethodni post je odlični šlagvort za opis i poređenje efekata koje Ansuz svič unosi u reprodukciju. Prosto malo podseća na razliku između Speakers corner (svič uključen) i obične verzije (svič isključen) Lou Reed-ove numere.  Najpre da kažem da sam iskreno bio skeptičan, jer je ipak u pitanju mrežni svič. Ali on definitivno unosi razliku i to jasno čujnu. Razlika se ogleda u dodatnom oplemenjivanju reprodukcije, koja postaje bogatija i punija. Ako bih se izrazio slikovito  i napravio paralelu sa hranom - prosto kao kada u inače odlični obrok dodamo još malo maslinovog ulja, začina i soli... pa od ukusnog obroka napravimo gurmansku poslasticu. Zaista u celom spektru zvuči dopadljivije, nema šta. Moja jedina zamerka je blago pomućenje i gubitak kontrole u najnižem bass području, kada radi svič. Ali u većini numera to skoro da i nismo primećivali, jer je u prvom planu bio oplemenjeni ostatak spektra koji baš dobro zvuči. Za numere sa teškim i/ili naglašenim bass-om bih pre optirao za varijantu bez sviča (npr. Jain - Come extended version ili Bruce Springsteen - The Ghost of Tom Joad), jer je bez sviča sam bass malo "tanji" , ali istovremeno bolje kontrolisan... mada je zato ostatak spektra takođe tanji. Pa za većinu numera zaista više prija kada je u tok signala uključen i svič. Zašto i kako, ne umem da objasnim sebi, ali sam svojim ušima čuo! Ako bih pravio paralelu sa svojim sistemom, efekat bi bio kao da sam u svom DSP-u (Space optimisation) filter koji imam na 35Hz smanjio sa -25dB na -20dB. Dodavanje snage bass-u prosto ne utiče samo na bass, već "obogati" celi spekat, ali bass neminovno postane manje kontrolisan, obliji i razliveniji. Da li će to da mi se dopadne više ili manje, zavisi od numere, mog raspoloženja, glasnoće slušanja itd. Drugim rečima, to je stvar ukusa. Isto bih rekao i za sistem našeg domaćina - zvuči odlično i sa i bez sviča! :) 

Hvala još jednom domaćinu na gostoprimstvu i divno provedenoj večeri.

Pozdrav i uzdravlje! :cheers        

 

Link to comment
Share on other sites

16 sati ranije, NL. said:

Večeras sam imao čast i zadovoljstvo da zajedno sa @Father-om budem gost kod @nemanjamilicevic011 i poslušam njegov fenomenalni Republički  sistem, baziran na Naim Uniti Nova + Naim NAP 250, sa Spendor D7.2 kutijama i REL sub-om (kojem nažalost nisam upamtio oznaku). U sistemu je takođe i Ansuz power switch (audiofilski svič), koji me je takođe veoma zainteresovao, jer poslednjih dana planiram nabavku nove mrežne opreme.

Domaćin koristi Uniti Nova samo kao izvor, preamp i pokretač REL-a, dok NAP 250 gura Spendore... i to radi zaista perfektno. Iznenadio sam se detaljnošću Spendorovih visokotonaca, koji daju prirodni zvuk i unose osećaj prostornosti i vazduha. 3D efekat je jako izražen, scena je duboka i široka. Slušali smo nekoliko numera po izboru domaćina, a zatim po mom izboru. Meni se zvuk veoma dopao i sa i bez audiofinskog sviča.

Moj prethodni post je odlični šlagvort za opis i poređenje efekata koje Ansuz svič unosi u reprodukciju. Prosto malo podseća na razliku između Speakers corner (svič uključen) i obične verzije (svič isključen) Lou Reed-ove numere.  Najpre da kažem da sam iskreno bio skeptičan, jer je ipak u pitanju mrežni svič. Ali on definitivno unosi razliku i to jasno čujnu. Razlika se ogleda u dodatnom oplemenjivanju reprodukcije, koja postaje bogatija i punija. Ako bih se izrazio slikovito  i napravio paralelu sa hranom - prosto kao kada u inače odlični obrok dodamo još malo maslinovog ulja, začina i soli... pa od ukusnog obroka napravimo gurmansku poslasticu. Zaista u celom spektru zvuči dopadljivije, nema šta. Moja jedina zamerka je blago pomućenje i gubitak kontrole u najnižem bass području, kada radi svič. Ali u većini numera to skoro da i nismo primećivali, jer je u prvom planu bio oplemenjeni ostatak spektra koji baš dobro zvuči. Za numere sa teškim i/ili naglašenim bass-om bih pre optirao za varijantu bez sviča (npr. Jain - Come extended version ili Bruce Springsteen - The Ghost of Tom Joad), jer je bez sviča sam bass malo "tanji" , ali istovremeno bolje kontrolisan... mada je zato ostatak spektra takođe tanji. Pa za većinu numera zaista više prija kada je u tok signala uključen i svič. Zašto i kako, ne umem da objasnim sebi, ali sam svojim ušima čuo! Ako bih pravio paralelu sa svojim sistemom, efekat bi bio kao da sam u svom DSP-u (Space optimisation) filter koji imam na 35Hz smanjio sa -25dB na -20dB. Dodavanje snage bass-u prosto ne utiče samo na bass, već "obogati" celi spekat, ali bass neminovno postane manje kontrolisan, obliji i razliveniji. Da li će to da mi se dopadne više ili manje, zavisi od numere, mog raspoloženja, glasnoće slušanja itd. Drugim rečima, to je stvar ukusa. Isto bih rekao i za sistem našeg domaćina - zvuči odlično i sa i bez sviča! :) 

Hvala još jednom domaćinu na gostoprimstvu i divno provedenoj večeri.

Pozdrav i uzdravlje! :cheers        

 

To je ovaj sistem?

 

Jel jos nesto promenjeno u medjuvremenu osim zvucnika?

 

Jel raspored u prostoriji i dalje ovakav?

 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Delija said:

To je ovaj sistem?

Da.

1 sat ranije, Delija said:

Jel jos nesto promenjeno u medjuvremenu osim zvucnika?

Strujna letva je Umesto Izoteka sada Ansuz.

1 sat ranije, Delija said:

Jel raspored u prostoriji i dalje ovakav?

Nešto malo korigovana pozicija zvučnika i suba.

Link to comment
Share on other sites

Nagovaram Nemanju da probamo jednom samo trosed u poziciji slušaoca, pa da se malo više poigramo pozicijom zvučnika, onako u smislu probe i iskustva koliko može još da se dobije u prezentaciji scene i vazduha između izvođača.

Zaboravih da napomenem da su i 4 akustična panela (istih kao kod Aibo-a i InSides-a) nabavljena pre nekog vremena. Jedan par iza zvučnika, a drugi par levo i desnso na zidovima iznad tog bočnog sedenja.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

322 je mm,323mc ove druge su ti za line i za tape. Tih 323 ima vise tipova u odnosu na napon glave, ako ima K oznaku to je low output predbidjena za linn glave.K potice od linn karma i to je ok vec za 0.1mV. Linijska se moze menjati za Avondale i ja sam to uradio, ali nisam bio zadovoljan.

Nadam se da je 32.5 verzija sto se vidi po dva ulaza za napajanje od kojih je jedan petopolni za hicap tj dual rail dvostruko napajanje. Ako nije ta verzija uradio je samo downgrade preampa. Btw. Za druge koji citaju ja sa 62 ne bih nikad isao na 32 ...samo su iskomplikovali sa silnim plocicama.Fono plocice su iste, a ostalo je na ploci isto.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, sondek said:

322 je mm,323mc ove druge su ti za line i za tape. Tih 323 ima vise tipova u odnosu na napon glave, ako ima K oznaku to je low output predbidjena za linn glave.K potice od linn karma i to je ok vec za 0.1mV. Linijska se moze menjati za Avondale i ja sam to uradio, ali nisam bio zadovoljan.

Nadam se da je 32.5 verzija sto se vidi po dva ulaza za napajanje od kojih je jedan petopolni za hicap tj dual rail dvostruko napajanje. Ako nije ta verzija uradio je samo downgrade preampa. Btw. Za druge koji citaju ja sa 62 ne bih nikad isao na 32 ...samo su iskomplikovali sa silnim plocicama.Fono plocice su iste, a ostalo je na ploci isto.

FalaVi :beer...ovo je bilo take-it-or leave-it...kao 32-ka je oglasena,ici ce sa NAP250CB+neka njihova sekcija napajanja iz jednog aktivnog Isobarik/Naim sistema koji se prodavao tu vise no godinu ipo dana...konacno se prodavac odlucio na rasparcavanje

https://avx.hu/forum/viewtopic.php?f=123&t=156824

jbga bivsi Naim/Epos korisnik,koji je presao na Quad sistem sa ESL63 pre par godina,vrag mu nije dao mira,pa je uzeo iz zezancije jedan Epos 14 ponovo pre par meseci......sad ce lepo da se krcka sa 2 sistema,po principu Dzekil and Hajd :lol:

Link to comment
Share on other sites

30 minuta ranije, sondek said:

Dobro je, 32.5 je u pitanju. Ima mogucnost dual napajanja. Ja sam imao staru prvobitnu 32-ku i od toga je 62 bolji preamp.

@sondek,baci pogled pls,ovde ima vise slika pretpojacala..i na kutiji pise da je 32-ka:

https://avx.hu/forum/viewtopic.php?t=155640

ako je 32-ka,sta je njen problem u odnosu na 62?...drugar se igrao sa 72-kom svojevremeno,ali je preferirao 62-ku naspram nje,i u kombinaciji sa 140-kom,i sa 160-kom (oba CB)...

Link to comment
Share on other sites

Ipak je po slikama od nazad obicna 32. Razlika je sto nema dual rail uradjen za dvostruko napajanje odvojenih sekcija 62 to vec ima kao 32.5. To je mogucnost koriscenja hicap ili novijih napajanja. Da je 32.5 imao bi jedan 4pol ulaz za obicno napajanje iz snagasa i jedan 5 pol za napajanje iz hicap. ... to se sve u svemu vrlo čuje . Za 120 eura je to svakako sjajan preamp i lep komplet uz 160..samo nema mogucnost apgrejda napajanja. Nek se ne sekira ...dok kupi hicap nek doda malo pa uzme 82 preamp i to je vec kjucno visa klasa..ili nek uziva i ne opterecuje se. Ja sam 32/160 slusao 20 godina bez sikiracije.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, sondek said:

Ipak je po slikama od nazad obicna 32. Razlika je sto nema dual rail uradjen za dvostruko napajanje odvojenih sekcija 62 to vec ima kao 32.5. To je mogucnost koriscenja hicap ili novijih napajanja. Da je 32.5 imao bi jedan 4pol ulaz za obicno napajanje iz snagasa i jedan 5 pol za napajanje iz hicap. ... to se sve u svemu vrlo čuje . Za 120 eura je to svakako sjajan preamp i lep komplet uz 160..samo nema mogucnost apgrejda napajanja. Nek se ne sekira ...dok kupi hicap nek doda malo pa uzme 82 preamp i to je vec kjucno visa klasa..ili nek uziva i ne opterecuje se. Ja sam 32/160 slusao 20 godina bez sikiracije.

thanx...ima tamo i 82-ke,al to vec nije hteo uzeti (skoro 2,5- 3x skuplje od 32-ke),ipak ovo treba da bude sekundarni sistem,za cca 1200 novaca 32+HiCap+250 CB i nek vozi masala Epos14 sa time..+ treba to i refresovati...

:beer

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...