Jump to content


LINN & NAIM republika


sondek

Recommended Posts

Stigosmo do 200-te strane teme... od Vintage  Linn Sare i podesavanja naim Sbl lego kockica do slika montaze najnovijeg Lp12 lezaja i drugih gramofonskih apgrejda, pa do mindnlowing  Klimax zvucnika i ugradnje Organic dac-ova u njih, najboljih streamera i prenesen utisak bas na ovoj 200. strani. Malo je www mesta gde se to na jednom mestu moglo videti. Radujem se unapred slusanju Klimax sistema koji smo isplanirali pred jazz festival.

Zahvaljujem svima na ucescu, nastavite 👍

Link to comment
Share on other sites

On 23.10.2021. at 17:13, Engine said:

Obrni okreni, jasno je ko je zvijezda ovdje ;)348db6cedada220077c50a58141555eb.jpg

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока
 

Atom je odliičan uređaj. Imajući u vidu vrednost koju čovek dobije za svoj uloženi novac, što bi rekli "value for money", Atom je bez premca u odnosu na uređaje sa slike.

U poređenju recimo sa Linn Majik DSM-om (sličan koncept, sličan uređaj, slična cena - imao sam ga), mnogo bih se dvoumio i možda bih na kraju izabrao Atom, zbog tog boogie faktora i rokerskog šmeka koji daje zvuku. Ovih dana mi to nešto prija :) 

Link to comment
Share on other sites

18 sati ranije, nkrgovic said:

 Po dogovoru, da se zahvalim mom imenjaku @NL. na gostoprimstu i dozvoli da prenesem i ovde utiske sa druzenja. Uz divnog domacina je sat i po vremena proletelo, lepo smo se ispricali, ja sam probao odlicnu kajsiju za koju je, koliko sam razumeo, odgovoran @Father (ima neki pozadinski ukus na pomorandze ili mandarine.... a on je poznati exprert za razne narandzaste predmete ;) ).

 Nikolina kancelarija je jako, jako zanimljiva - ima neke vrlo specificne akusticne probleme, koji su bas dobro dosli za ono sto smo mi radili - proveli smo preko sat vremena, slusajuci samo dve pesme - na vise sistema i u vise varijanti. Tipicino audiofilsko druzenje, iz koga smo, nadam se, obojica izvukli neke zakljucke.... Po dogovoru sa domacinom, ja cu podeliti moje.

 Sistemi koji smo slusali su bili :

  1. Linn Majik LP12 + Linn Selekt DSM + Linn Majik 109
  2. Linn Akurate LP 12 + Linn Akurate DSM (kako phono pre-amp) + Linn Klimax system hub + Linn Klimax 350A Organik

 Ispravice Nikola ako sam pogresio nesto.... ;) Uglavnom, moji zaključci :

  • Cak i najjevtinija varijanta Selekt+Majik 109 zvuci fantasticno. Kod manjih sastava (rok bend, 4-5 clanova) je to sasvim dovoljno za izuzetno uzivanje u sistemu. Ja sam dosao u rano popodne, a oko podneva sam bio sa sinom na probi i odusevio sam se koliko na oba sistema i bez obzira na izvor sve zvuci prirodno. Bukvalno ne da cujete jasno cinele, cujete kako je cinela udarena, gde je udarac bio na cineli, kojim delom palice - cujete i od kog drveta je palica.
  • Kod vecih sastava, Klimax sistem je potpuno oduvao Majik. Nije uopste fer poredjenje.... I dalje Majik zvuci odlicno, ali kad na sceni ima 10 i vise izvora zvuka, postoji odredjeni nivo "kompresije" kod manjeg sistema. Nije to nista drasticno, ali kad se cuje ovo bolje - razlika je vise nego ocigledna. Dobar primer su recimo prateci vokali - kod Majik sistema su jasni i kristalno cisti, ali se cuje da je to snimak jednog "malog hora". Na Klimax-u su to tri zene koje sve tri imaju svoju poziciju, jednu pored druge - iako se cuje da ih snima jedan mikrofon, ali razvdajanje je primetno!
  • Bez obzira na sistem digitalni izvori imaju upecatljiviji niski spektar. Jednostavno, bas bubanj zvuci "masnije"  Ovo sigurno nema veze sa rezolucijom snimka, mi jesmo slusali 24/96 snimak, ali pricamo o tonovima od recimo 100Hz. OK, ima ta "kick" komponenta koja je visa, ali opet... S'druge strane, ono sto se cuje na ploci je mozda ipak malo prirodnije, posebno na starim snimcima. Vrlo cudno. Tesko mi je da se odlucim....
  • Kod cinela je situacija obrnuta: bez obzira sto 24/96 snimak ima ogromnu prednost i u rezoluciji i dinamici, cinele zvuce mnogo, mnogo prirodnije sa ploce, da ne ponavljam ono sa cime sam poceo. Nema nikakvog smisla, tehnicki - ali to smo obojica culi.
  • Gitare su jako dobre na oba, kao i vibrafon i Rhodes klavir - ali opet, nekako ploca zvuci bolje. Generalno, obojica smo, bar tako, mislim, stekli utisak da je glavni uticaj ipak imao ne uredjaj - vec medijum sa pripadajucom produkcijom i da je to ono sto je dominantno. Izvor zvuka je presudan na zvuk - ali izvor treba uvek da ukljuci i medijum. Poredjenja vise digitalnih snimaka (ripovan CD vs high-res streaming) su dali jako drasticnu razliku.
  • Kad smo, pred kraj, slusali malo audioflskih semplera, koji su bili malo "preproducirani", moram priznati da je Klimax stvarno opravao ocekivanja. Nema tu ni trunke problema, to je klasican tour de force, bas koji se pokrece i zaustavlja na petoparcu. Brzina, kontrola, apsolutno savrseno.
  • Na kraju space optimizacija ... Meni apsolutno nije smetala. Mnogo je veca razlika izmedju gramofona i ploce nego izmedju bilo koga od ta dva sa i bez optimizacije - bar kada je ton u pitanju. Soba ima neke probleme koji se time vrlo, vrlo uspesno resavaju. Postoje neki delovi opsega koji su bolji kada ja ona iskljucena, ali ne puno, a ono sto donosi jeste puno. Mozda bi, u savrsenoj sobi, bilo bolje bez nje, ali u nekoj zivotnoj mislim da je skroz dobar izbor.

 Na kraju, kako zavrsiti... Ovo nije idealan sistem - nijedan nije. Fali mu ta neka, kako je Nikola nazvao, gospodska komponenta. Nema te ogromne zvucne scene koja moze da se slusa tiho, da se uziva i vodi razgovor. Ali zato je sistem koji ponese - cak i kad nam je bilo stalo da kazemo nesto bi cesto ucutali, da bi samo seli da slusamo. Jednostavno, ovo je sistem koji prenosi emociju na nacin koji meni prija. Muzika zvuci vrlo, vrlo slicno slusanju uzivo - a to je, po meni, mozda i najbitnije.

 Uostalom, ko vodi razgovor na koncertu. :)

Hvala na dobrom drušvu i veoma kvalitetno provedenom vremenu, kao i na prenesenim utiscima!
 

Dodao bih samo da je gost odmah na početku slušanja (čim smo odslušali prvu numeru na manjem sistemu i prešli na istu numeru na većem sistemu), odmah primetio da nešto nije u redu i rekao mi da proverim da li su na manjem sistemu pravilno raspoređeni levi i desni kanal. Odmah sam proverio i konstatovao da su bili zamenjeni. To smo otklonili i poslušali istu numeru od početka. Ja sam bio olako pripisao veći kvalitet većem sistemu, ali gosta nije baš lako zbuniti :) 

 

Link to comment
Share on other sites

6 sati ranije, sondek said:

Stigosmo do 200-te strane teme... od Vintage  Linn Sare i podesavanja naim Sbl lego kockica do slika montaze najnovijeg Lp12 lezaja i drugih gramofonskih apgrejda, pa do mindnlowing  Klimax zvucnika i ugradnje Organic dac-ova u njih, najboljih streamera i prenesen utisak bas na ovoj 200. strani. Malo je www mesta gde se to na jednom mestu moglo videti. Radujem se unapred slusanju Klimax sistema koji smo isplanirali pred jazz festival.

Zahvaljujem svima na ucescu, nastavite 👍

Živeli!

:cheers

 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, NL. said:

Dodao bih samo da je gost odmah na početku slušanja (čim smo odslušali prvu numeru na manjem sistemu i prešli na istu numeru na većem sistemu), odmah mrimetio da nešto nije u redu i rekao mi da proverim da li su na manjem sistemu pravilno raspoređeni levi i desni kanal. Odmah sam proverio i konstatovao da su bili zamenjeni. To smo otklonili i poslušali istu numeru od početka. Ja sam bio olako pripisao veći kvalitet većem sistemu, ali gosta nije baš lako zbuniti :)

 Slobodno dodaj da je gost i dalje otisao "izuven" razlikom koliko je veci sistem bolji, kad se "nahrani" dobrim materjalom i, posebno, zahtevnijim kompozicijama na dobrim snimcima. :D Na srecu, kao sto smo pricali, jednostavno je i manji sistem koncipiran tako da predje neku prevojnu tacku na krivoj kvaliteta tako da ponudi - dovoljno, bar za neke snimke.

 U svakom slucaju, mislim da smo, za dvojicu hobista, imali jako divno druzenje uz priliku da naucimo poredeci sisteme koje je tesko naci na jednom mestu van velikih salona. Jos jednom hvala na gostoprimstvu. Ostaje steta, kao sto smo zajedno konstatovali, sto kod nas nema vise salona koji bi ponudili sirok izbor vrhunskog HiFi-a i mogucnost da kupac cuje ovakve sisteme... Na zalost, pretpostavljam da si u pravu i da ce nam za to trebati dosta pomaka u kulturi i obrazovanju....

Link to comment
Share on other sites

Atom je odliičan uređaj. Imajući u vidu vrednost koju čovek dobije za svoj uloženi novac, što bi rekli "value for money", Atom je bez premca u odnosu na uređaje sa slike.
U poređenju recimo sa Linn Majik DSM-om (sličan koncept, sličan uređaj, slična cena - imao sam ga), mnogo bih se dvoumio i možda bih na kraju izabrao Atom, zbog tog boogie faktora i rokerskog šmeka koji daje zvuku. Ovih dana mi to nešto prija  
Koji zvučnici su par sa Atomom i koji kablovi. Dali ste uopšte probali sa Superluminom (koja je skuplja od njega), znam da nema svrhe al me interesuje dal postoji i najmanja razlika sa ovim skupim ožičenjem.

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

Link to comment
Share on other sites

Kutije su sa Atomom bile spojene Nordost Norse 2 - Frey 2 kablovima, koji su (po rečima domaćina) jednako dobri kao i Naim Lumina, a i približne su cene.

Probali smo Atom i sa Luminom, ali iskreno nisam čuo razliku. Probali smo i veliki Naim sistem sa Nordost Reference kablovima od 20k EUR, ali takođe nisam čuo raliku... odnosno, možda i jesam čuo "nešto", ali je to nešto možda i subjektivno, odnosno placebo.  

Link to comment
Share on other sites

Novu Ekstatik MC glavu za Linn pravi švajcarski E.M.T.  https://www.emt-tontechnik.ch/cartridges . Na sajtu E.M.T.-a nema identične glave, ali je sličnost upadljiva, pa se lako zaključi da je Ekstatik njihov proizvod.

Inače, Linn Kandid MC (prethodni Linnov top model, koji se još uvek prodaje) pravi Lyra. Iako ni ovde ne postoji stopostotno podudaranje sa aktuelnim Lyra glavama, sličnost je upadljiva, naročito rekao bih sa Lyra Kleos i Lyra Delos, koje sa prednje strane imaju plastične zavrtnje, identične kao kod Kandida. U Linnovom uputstvu za održavanje igala i glava stoji da ne preporučuju korišćenje bilo kakvih tečnosti, osim sa Kandid MC, za koju preporučuju Lyra SPT tečnost https://www.lyraanalog.com/spt.html  :)  

Link to comment
Share on other sites

 Realno, nisu jedini.... Cak i Ortofon outsource-uje vrhove igala - to im radi Fritz Gyger. Ako moze da pravi Replicant moze i za Adikt.... i verovatno za jos mnogo njih.

 Ono sto je meni bitno je da je sad prilicno jasno da su i EMT i Lyra odlican match za Linn rucke - pa ako neko hoce da menja glavu, zna sta moze da gleda. Meni su Lyra uvek bile fenomenalne...

Link to comment
Share on other sites

Verujem da je glava odlicna kao i pomaci u napajanju i postavci motora ali ... vracen je fluted plinth! Sad gramofon izgleda kao vintage sondek skoro pola veka star, upravo anakav kakv sam prvi imao.To izrezbareno drvo i klasican dizajn bas odolevaju vremenu vec pola veka.

Link to comment
Share on other sites

Evo još malo slika "iz ruke" nove Linn Ekstatik glave.

Kažu da je po karakteristikama u pitanju varijanta glave iz EMT Novel serije.

59764018_IMG_5055(3).JPG.48e9ac5e345e5981b1b43d242af02c40.jpg.2f4826b060f49e1472c79ba5c269a2b3.jpg

 

968413421_IMG_5063(3).JPG.db345a287e36d9745ee7cdc424005f01.jpg.50be880451ff91f8c4a2446ebcf7034e.jpg

 

2012916038_IMG_5031(4).JPG.5feb1272b3c50a0796944edfe81f473b.jpg.1db4b31a7616d92150b4218585cc6c1a.jpg

 

1870474344_IMG_5029(3).JPG.0af45a804b39cb898d15de13e9a942c2.jpg.d07b294ca2ebee36d3e77bac5900459b.jpg

Interesantno je ova saćasta struktura okvira odozgo... verovatno da bi masa bila manja. Lepo izgledaju i mesingani šrafčići sa donje strane I naravno prigodna kutijica... nice :) 

 

 

Link to comment
Share on other sites

24 minuta ranije, sondek said:

vracen je fluted plinth!

Само естетска промена? Или су писали разлоге за ту промену који имају и акустички значај?

24 minuta ranije, sondek said:

pomaci u napajanju i postavci motora

Сви ови помаци ме увелико радују.

Нисам ја део тржишта за LP12, али погон који они унапређују деценијама, и увек је бар неколико пута бољи од пријашњег, и још постоји потенцијал за побољшања је једноставно фасцинантан.

Link to comment
Share on other sites

Promena Plinth nema puno veze sa zvukom.To je bitno kod gramofona koji nemaju reseno pitanje vibracija nezavisno od plinta,njegove mase i sl. Ovo je na oprugama visecim i mnogo vise recimo utice subsasija kojih kod lp12 ima vise vrsta.Sto se plinta tice svi su od punog drveta,samo neki farbani, neki sa furnirom, a ova varijanta recimo izrezbarena. Cak je prva verzija je prodavana bez plinta. Otud je plint vrlo malo menjan,osim ugaonih ucvrscenja (corner braced)koje su vec jako davne promene.

Razumem druge tipove gramofona gde je plint vrlo bitan gde cine zajednicku celinu sa gramofonom i ruckom.Tamo je bitna i masa i materijal,lepak, viseslojnost..

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, sondek said:

Promena Plinth nema puno veze sa zvukom.To je bitno kod gramofona koji nemaju reseno pitanje vibracija nezavisno od plinta,njegove mase i sl. Ovo je na oprugama visecim i mnogo vise recimo utice subsasija kojih kod lp12 ima vise vrsta.Sto se plinta tice svi su od punog drveta,samo neki farbani, neki sa furnirom, a ova varijanta recimo izrezbarena. Cak je prva verzija je prodavana bez plinta. Otud je plint vrlo malo menjan,osim ugaonih ucvrscenja (corner braced)koje su vec jako davne promene.

Razumem druge tipove gramofona gde je plint vrlo bitan gde cine zajednicku celinu sa gramofonom i ruckom.Tamo je bitna i masa i materijal,lepak, viseslojnost..

si siguran da su puno drvo furnirali?

Link to comment
Share on other sites

Na nema dugo održanom TOO LOUD festu sam bio prisutan prezentaciji Linn SELEKT DSM pojačala sa streamerom i DAC-om. Prezentaciju je vršio g. Michael O’Rourke, čovjek iz tvornice u škotskoj. Zvučnici su bili PMC twenty5.24i.

Najprije je bilo sve spojeno na upola jeftiniji Linn Majik, to je osnovna varijanta DAC-a ali slično pojačalo. Zvuk je bio korektan na Majiku, fokusiran, detaljan, malo stisnut. Kada se prešlo na Selekt sve se jako proširilo, bolja dinamika, više zraka oko instrumenata, malo se možda izgubio fokus.

Treća varijanta je bila da se Linn prebacio na Katalyst DAC, tu je već bio vrlo mali pomak u kvaliteti, mrvicu bolji detalji i timbar.

Paralelno uz te korake prezentacije DAC-ova tj pojačala se demonstrirala mogućnost Room optimizera, razlika je bila očigledna u boljoj kontroli basa, više zraka oko instrumenata i općenito zvučna slika je bila dosta pročišćena sa boljim detaljima. Nije možda tolika razlika koja se očekivala ali taman kako treba. Momci su navodno cijelu noć mjeruckali prostor i pokušavali naći najbolju poziciju relativno malih zvučnika. Krajnji rezultat je bio odličan ali kao što se vidi na slikama pozicija zvučnika dosta neobična.

IMG_20211016_154357.jpg

IMG_20211016_154348.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hvala puno na detaljnom izveštaju i inforamcijama o Selekt DSM-u. Drago mi je da ti se dopao. :) 

Nedavno sam i ja nabavio Selekt DSM za korišćenje u AV sistemu. Veoma detaljan i prijatan zvuk, kada je uparen sa Majik 109 kutijama. Ovim malim kutijama nedostaje najnižih frekvenci, ali sam to lepo nadomestio priključenjem Majik 126 sub-a. Neke kolege su imale priliku kod mene da čuju Selekt i mislim da im se dopao. Naravno, Selekt ne može da se takmiči sa Klimax sistemom, ali se to od njega i ne očekuje, već da reprodukcija bude prvoklasna i audiofilska, ali u okvirima cene koja je za sistem plaćena.  

Selekt DSM je veoma modularan i može da se koristi na razne načine. Recimo, ja sam kupio modul stereo pojačala snage, kao i line-out modul (za priključenje na eksterno pojačalo snage), a kupio sam i modul sa poboljšanim Katalyst DAC-om. Svi moduli se slažu i povezuju veoma jednostavno i zabavno. Moguće je kupiti modul koji je potreban, a ne trošiti novac na sve module, jer nisu svima svi potrebni. Takođe, zgodno je to što čovek može da kasnije dokupi i apgrejduje.

Recimo ja planiram da dokupim još jedan modul sa izlaznim pojačalom snage za zadnje zvučnike, zatim dodatni kombinovani modul za centralni zvučnik i sub izlaz, kao i modul sa Dolby Digital /DTS procesorom zvuka. Pomoću ta tri dodatna modula ću imati all-in-one uređaj ne samo za stereo muziku, već i za kućni bioskop... ali bi kvalitet reprodukcije trebalo značajno da prevaziđe konvencionane AV receivere. Tada će moj verni Arcam AVR550 moći u zasluženu penziju.

Takođe je moguće umesto modula sa internim pojačalima snage uzeti samo module sa line-out, a dodati snažnija pojačala snage za svaki kanal, ili pak snažnija za prednje kanale, a skromnija za zadnje. Mogućnosti su razne, kada budem došao do te faze infornisaću naravno forumske kolege :) 

Povrh svih funkcionalnosti koje sam opisao, Selekt DSM ima i veoma kvalitetno integrisano gramofonsko pretpojačalo i za MM i za MC glave. Tako da zaista predstavlja elegantno lifestyle rešenje - samo jedna kutija koja radi bukvalno sve, samo se priključe zvučnici i sabvufer.... i gramofon.

Jedina senka koja se nadvija nad ovu inače veoma lepu priču je standardno visoka cena Linn uređaja, koja nije zaobišla ni Selekt DSM i njegove pripadajuće module... Ali to je stara boljka Republikanskih sprava sa ostrva.

Poslaću uskoro i par slika svog Selekt DSM-a.

Pozdrav svima!

Živeli! :cheers  

 

   

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...