Jump to content


LINN & NAIM republika


sondek

Recommended Posts

8 minuta ranije, NL. said:

Slažem se. Dugoročno gledano - svakako zaslužuje...

Proučavao sam uputsva za zvučnike, kao i za SO software. Prema Linn "kategorizaciji" mala prostorija je do 50m2, srednja od 50 do 100m2, a velika preko 100m2. Zvučnike koje ja imam preporučuju za velike prostore. 

Ali sad šta je - tu je, prosto morao sam da probam kako zvuči njihov najbolji zvučnik. Lako ću da pređem na manji, ako se ispostavi da problemu nema drugog leka... ali bi me večito kopkalo kako li bi radili Klimax 350 kod mene. Sada odgovor znam. Ali i pored toga, meni se zvuk i sada veoma, veoma dopada.

Bojim se samo da je tih 34Hz frekvenca na kojoj osciluje moja čitava kuća, te da će kuća da se trese gde god da postavim zvučnike, čak i u najveću sobu koja ukupno sa trpezarijom sa kojom je spojena ima oko 60m2. Šta onda da radim?? Da naručim od Finite Elemente oscilator na 34Hz, da napravim rupu negde u zidu i da ga ubacim ili ukopam u temelje :D

Kada se budu vratili zvučnici u funkciju odneću ih u dnevnu sobu radi probe sigurno! Jedino što su jako teški i što svako pomeranje predstavlja rizik da ih negde udarim i oštetim... :( 

 

Neće tu nikakva Finite Elemente polica pomoći, ali za te pare ima nešto što bi moglo, PSI Audio AVAA, recimo, komada dva.B)

Link to comment
Share on other sites

On 27.7.2021. at 14:37, Delija said:

Svestan sam da necu izvuci ni 90% iz svog sistema, ali cu se potruditi da taj procenat bude sto visi, a da ujedno zadrzim i visok procenat funkcionalnosti dnevne sobe. Pogotovo sada kada je malisa poceo da trckara ne kao navijen (tada bi bar nekad stao) - nego kao da je na baterije :)

Ovo potpisujem!

Mada je moje dete malo starije, pa smo te dodatne probleme prevazišli :D

On 27.7.2021. at 14:37, Delija said:

Ali, da imam takvu sobu samo za hifu - TAD ME-1 i Bog da me vidi! :listen

To bi i @NL.-u predlozio - opasni bookshelf zvucnici u "momackoj" sobi koju vec ima - a Klimax u dnevnu. Nesto mi se javlja da ce tako i biti... :)

Sad videh da se TAD ME-1 spuštaju do 36Hz... taman malo iznad, da ne probude mod koji kod mene spava na 34Hz :) 

U principu mi je sličnu stvar rekao Linn diler koji je demontirao zvučnike, dosta smo pričali na tu temu i on misli da bez SO ne mogu da slušam u prostoriji u kojoj slušam, gde god da postavim zvučnike...

Odmah mi je predložio https://www.linn.co.uk/speakers/akudorik , a da Klimax nosimo u dnevnu sobu. Kaže - ovde mogu da ti ih namestim da budu idealno podešeni. Inače, Akudorik imaju isti tzv. "3K array" kao i moji Klimax, to su srednjetonac, visokotonac i supervisokotonac u jednom aluminijumskom kućištu. I imaju još jedan drajver koji je isti kao kod mene, ali kod mene ima funkciju samo gornjeg bassa, a kod Akudorika je to sve - i gornji i donji bas. Praktično Klimax u odnosu na Akudirik ima još dva basa od po 8", koji ne rade zajedno, već svaki u svom frekventnom području, a oba su servo kontrolisana. Diler mi kaže da je čuo da će i u Akudirike početi da ugrađuju novi Organic DAC u drugoj polovini 2022.  

Link to comment
Share on other sites

18 minuta ranije, Zexx said:

Neće tu nikakva Finite Elemente polica pomoći, ali za te pare ima nešto što bi moglo, PSI Audio AVAA, recimo, komada dva.B)

Pa da, to sam i ja video, to možda može da bude rešenje. Svakako planiram da konsultujem, tj.angažujem nekoga ko se bavi tretmanima prostorija, da sagleda moj problem i da mi predloži rešenja.

Link to comment
Share on other sites

28 minuta ranije, R_R said:

Nikola, ja bih savršeno mogao da uživam u muzici tog setup-a koji imaš do kraja života, sa sve “ozloglašenim” SO, Ikea policom i “grbom” na tih 34Hz.

Fantastičan sistem!

 

:cheers 

Hvala ti!

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Zexx said:

Neće tu nikakva Finite Elemente polica pomoći, ali za te pare ima nešto što bi moglo, PSI Audio AVAA, recimo, komada dva.B)

Vise od police - jedno milion puta minimalno :D

 

A sad ozbiljno...

Samo dva komada za njegov problem - tesko. Te 20 dB pikove ce samo "okrznuti" sa max 2-3 dB.

Veci broj komada u kombinaciji sa SO (da manje korekcije radi DSP) ne bi bilo lose probati.

Ali kod veceg broja komada krece zurka i sa medjusobnim uticajem. Napomena i da oni nisu tjunirani za jednu frekvenciju ili opseg, vec uticu na ceo opseg do 150 Hz.

Ogradjujem se da nisam cuo licno, vec sam samo proucio uzduz i popreko iskustva ljudi na netu sa sve merenjima efekta sa 2-6 komada - primarno u studijskoj / pro audio primeni.

 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, NL. said:

U to ime! :cheers

Uvek za! :cheers

  

1 sat ranije, NL. said:

Kada se budu vratili zvučnici u funkciju odneću ih u dnevnu sobu radi probe sigurno! Jedino što su jako teški i što svako pomeranje predstavlja rizik da ih negde udarim i oštetim... :( 

Mozes da racunas na jos jedan par ruku ;)

Link to comment
Share on other sites

Momci ;)

 ... najbolji bonding_vibe, smash i live sam doživljavao na garažnim probama uglavnom nepoznatih bendova gde se atmosfera znala podići u vrlo interesantne žurke i vrhunska druženja puna uspomena i anegdota. Te probe i druženja ispred ili unutar garaža, podruma ... su neverovatna iskustva.

Možda je povratak vokalno instrumentalnih visokoproduciranih bendova "back to origin" :), zapravo dobra stvar.

Dont worry, Bee happy!

:cheers

Link to comment
Share on other sites

13 sati ranije, goran_p said:

Tema može da se preimenuje u garaža za linn 

Znači, sugestija je da sa pridružimo borcima za nezavisnost Škotske od Engleske? :D S tim što je kod njih malo drugačije, mnogi Škoti žele da se otcepe, a Englezi nisu baš srećni zbog toga. Kod nas bi Škoti da ostanu, a Englezi nisu baš srećni zbog toga :D

 

Šalu na stranu, u poslednje vreme je zaista bilo dosta pisanja na užu temu u okviru Republike, koja po mom mišljenju ima smisla da ostanu u Republici, ali ipak nema smisla da ostale kolege zatrpavamo pisanjima koja ih ne zanimaju. Zbog toga ću naredne postove uključiti bilo u temu o korekcijama sobe i ekvilazaciji, ili ću da otvorim novu temu o svom sistemu…. a moooožda ipak pogledam još jednom za vikend “Hrabro srce”, u potrazi za inspiracijom :D

Pozdrav! :cheers

 

 

Link to comment
Share on other sites

Poslednjih 10-tak strana i jesu sustina teme,a to su korisnicka iskustva i obrazlozenja funkcija odlicnog S.O. kojih je falilo.Takodje i slusna iskustva kolega koji su se aktivno ukljucili,a koji i nisu republikanci,sto je dragoceno.Ja sam konkretno uzivao u predstavljanju hajenderskih sprava koje retko vidjamo. Mora dobro da se prekopa net da se vide rasklopljeni klimaksi,servis i upgrade sondeka najnovijim delovima koje nam je Nikola prikazao.Pa i borba sa problemom zvani soba.Malo je firmi koji se uspesno bori sa i ne bas idealnim uslovima,a ne prepusta tu muku kupcu.

Btw. E da mi je jedna takva garaza da na miru i bez maltretiranja ostalih uzivam koliko mi se hoce i kad mi se hoce.

So, Nikola samo raspali dalje ...sa nestrpljenjem iščekujemo nove Klimax avanture :cheers

Link to comment
Share on other sites

Poštovani @NL. , da li je prilikom planiranja nabavke ovih aktivnih zvucnika,slusanja u salonu(ako ga je bilo) ili na osnovu samih gabarita istih postojao barem delić sumnje da prostorija neće biti adekvatna?Da li ni Linn stručnjaci to nisu mogli da predvide i da li je vera u SO bila tolika da otkloni svaku sumnju u problem s prostorijom? Sve mi ovo deluje kao jos jedna loša impulsivna kupovina (svako od nas ko kaze da ih nije imao-laže).Savet Linn dilera da treba da kupiš druge njihove zvučnike ne bih komentarisao ... Sreca je ako mozes da ih premestis u bolju prostoriju,a još veća ako si u mogucnosti da nabavis primerene zvučnike za "muzicku garazu".U svakom slučaju , želim ti sreću.

Link to comment
Share on other sites

Hvala puno!

Uh naravno, bio sam u dilemi, zvučnike sam slušao u salonu u Beču nekoliko puta, doduše bio je u pitanju noviji model sa Katalyst dac-om… ali nisam mogao da odolim iskušenju kada se pojavio ovaj par na prodaju (ne u Beču, već u Hamburgu, kod drugog Linn dilera), jer je cena bila veoma korektna, a stanje mint. Dodatno je u pitanju bio stari analogni model koji može da se apgrejduje na aktuelnu specifikaciju, što u zbiru štedi ozbiljan novac, u odnosu na izvornu kupovinu zvučnika koji su aktuelne specifikacije. Naravno da me je diler još tada kod kojeg sam slušao nagovarao da (od njega) uzmem manje zvučnike :) Sada je taj isti diler kod mene skidao module radi apgrejda, pa naravno nije propustio da poentira da su zvučnici ipak veliki za sobu u kojoj se nalaze, a da je trebalo da ga poslušam i kupim manje. :)

Znao sam da ću space optimisation svakako da koristim, jer sam koristio i sa starim Majik 140, koji su pravili problem sa boomy basom na malo višim frekvencama, što je SO takođe elegantno rešavao. To je imao prilike ranije @sondekda čuje kod mene. Pored toga, Linn-ovi preampi digitalizuju sve ulaze, pa onda nema šta da žalim za čistom analognom vezom, jer nju ne mogu ni da uspostavim. Tako da je jedan “lagani zahvat” u digitalnom domenu, koji otklanja probleme zapravo prihvatljiva stvar iz mog ugla… jer retko kada nema baš nikakvih problema sa prostorijom, nažalost.

Što se tiče premeštanja u drugu prostoriju, to su dugoročni planovi… jer tamo neću moći da slušam na način i u vreme kako sada slušam… Ali samo lagano - politika korak po korak :)

 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Green said:

Poštovani @NL. , da li je prilikom planiranja nabavke ovih aktivnih zvucnika,slusanja u salonu(ako ga je bilo) ili na osnovu samih gabarita istih postojao barem delić sumnje da prostorija neće biti adekvatna?Da li ni Linn stručnjaci to nisu mogli da predvide i da li je vera u SO bila tolika da otkloni svaku sumnju u problem s prostorijom? Sve mi ovo deluje kao jos jedna loša impulsivna kupovina (svako od nas ko kaze da ih nije imao-laže).Savet Linn dilera da treba da kupiš druge njihove zvučnike ne bih komentarisao ... Sreca je ako mozes da ih premestis u bolju prostoriju,a još veća ako si u mogucnosti da nabavis primerene zvučnike za "muzicku garazu".U svakom slučaju , želim ti sreću.

Ово се од почетка повлачи кроз тему и интересантно је да овај случај сви респектују, а не дај боже како би се провео са туђим коментарима неко са скромнијим системом.

@NL.респект за експеримент, далеко од тога да не поштујем упорност али жали боже оног нивоа тог система који пропушташ. Чињеница је да су стварни потенцијали трајно недостижни.

Link to comment
Share on other sites

 Najlakse je biti negativan ;) Ja nisam doticni sistem cuo (mada me imenjak zvao, i nije da ne bi voleo da se odazovem), ali ja bi na to ovako posmatrao:

 Zapravo on je ne propusta, vec je upravo dosegao sav potencijal - prostora. To sto bi jedan zvucnik u gluvoj sobi i sa napajanjem od megavata mogao vise - ne menja to sto je on izvukao maksimum iz svog zivotnog prostora. Covek zivi, zivi sa porodicom - i uziva.

 Ja nikad ne bi pristao na "sobu za slusanje" bez prozora, ma kako delovali na zvuk. Jeste, zveci staklo. Ali treba i ziveti....

Link to comment
Share on other sites

Звучници се купују према просторији у којој се музика слуша, да би се извукао најбољи могући звук из система а да просторија то омогући. Није ово ни први, ни последњи случај звучника који траже боље услове. Док је власник система задовољан звуком, не треба ништа мењати.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...